КЗК разследва "Енерго-Про" за злоупотреба с господстващо положение

КЗК разследва "Енерго-Про" за злоупотреба с господстващо положение

© Юлия ЛазароваКомисията за защита на конкуренцията проверява "Енерго–Про Продажби" АД за злоупотреба с господстващо положение, пише в съобщение на сайта на комисията. Тя се е самосезирала след писмо на ПП "Свободен народ". Сигналът е за това, че електроразпределителното дружество е спряло тока на помпените станции на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Добрич, на 13.09.2012 г.


В края на февруари Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) сезира Комисията за защита на конкуренцията, че "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" злоупотребяват с монополното си положение. От комисията обявиха, че ще разгледат сигнала и ще преценят дали да започнат проверка.


Събраните материали по преписката показват, че ВиК ЕООД, гр. Добрич, заплаща вноски по споразумителните протоколи за разсрочено плащане, сключени с "Енерго-Про Продажби" АД. Високият размер на задълженията на дружеството е свързан най-вече с невъзможност за погасяване на текущи задължения, но ВиК операторът предприема конкретни действия за разрешаване на проблема. "Енерго-Про Продажби" АД е напълно запознато със затрудненията на предприятието и преди да премине към спиране на тока, би следвало да вземе предвид факторите, които обосновават забавените плащания, както и добросъвестността на клиента в опитите му да изпълни ангажиментите си, пише в мотивите си комисията.
Оттам се позовават на чл. 67 от Закона за енергетиката, който предвижда, че енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти.


По мнение на антимонополната комисия заради високото обществено значение на услугите по водоснабдяване "господстващото предприятие" не би следвало да използва крайна мярка, каквато е спирането на тока, защото въпросът с дълговете може да се реши по съдебен ред. Със спирането на тока ВиК ЕООД, гр. Добрич, е било лишено от възможността да доставя питейна вода на населението на общината.


"Господстващото дружество препятства ВиК доставчика в извършване на търговската му дейност и ограничава предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги на крайни потребители на територията на общината, които от своя страна са изрядни платци", посочват от комисията. До 30 дни електроразпределителното дружество, както и ВиК дружеството могат да изпратят писмени възражения до регулатора и после да бъдат изслушани и двете на открито негово заседание.


В същото време в писмо до медиите представители на синдикатите в "Енерго-Про" обявиха, че не са съгласни електроразпределителните дружества да се сочат като виновник за непосилните сметки за ток и ниските доходи. "Нашето дружество работи при напълно регулирани цени – това по колко купува и по колко продава електроенергията се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ето защо е абсолютно неправилно на нашите дружества да се прехвърля отговорността за крайната цена на електроенергията, която се формира като резултат от натрупани разходи по цялата верига на електроенергийната система, над 85% от която се състои от държавни компании", пише в писмото.


В него се посочва, че 2100 българи работят в дружеството и си плащат всички данъци и сметки. Те се противопоставят и на "агресията, насочена към служители на компанията, които само изпълняват служебните си задължения, за да може всички ние да имаме ток". 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK