ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Икономиката продължава да губи мощност

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 731 Разстроено

  Запечени сегменти!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Разстроено

  "на икономиката е необходимо повече от всякога стабилно правителство след изборите и бързи реформи за облекчаване на бизнеса, който все още работи" - На кратко казано - на България е необходимо РЕФОРМАТОРСКО правителство!!!! Трудно постижима цел, с оглед задаващото се коалиционно управление...

 3. 3 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Каква икономика,какви пет лева?

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Стабилното правителство и бързите реформи нещо не ги съзирам в настоящото политическо статукво. Ако мислеха за хората малко повече, отколкото за банковите си сметки, и двете условия щяха да са налице в рамките на този мандат и щяхме да имаме първото правителство с втори мандат.

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Мисията на ИПИ е да развива родоотстъпници, платени и всеядни червей - соросути !

 6. 6 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Всъщност "нещата " са доста по зле. Правят се анализи по стойностни показатели , които дават доста изкривена картинка и са манипулируеми. Анализ по натурални показатели - като конкретни видове и обем продукция показва не стагнация ами направо "стЕгнация" дето така ни е хванала за гушата ,че отърване от мизерията скоро се не види.

  Да си върнем държавата и бъдещето
 7. 7 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#0:"статия"]На тримесечна база тримесечието отбелязва 0% растеж (сезонно изгладен).[/quote]
  Изчакайте да видите първото тримесечие на 2013. То със сигурност ще е на МИНУС

  "We're not gonna take it! Anymore."
 8. 8 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Това мога да го усетя като си наплюнча пръста и го сложа на вятъра. Ни НСИ ми е нужно, ни ИПИ. Вижда се с просто око. Нямам нищо против научните изследвания и анализи

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 876 Весело

  Дневник, не сте обективни, защото Вашата политика е за бутане на борда и хипер инфлация, за да се намалят дълговете или направо да изчезнат на определени собственици !

  Икономиката се развива много добре, но това е много особена система:
  1. Бавно се развива и увеличава след срив.
  2. Свива се с прекомерни темпове само при наличие на заплаха, камо ли на срив.

  До 2008 имахме само строителство на бетонни нужници с умопомрачителни размери.
  Сега се изгражда съвсем нова икономика, която не е по вкуса на олигарси !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 998 Неутрално

  "На този фон на икономиката е необходимо повече от всякога стабилно правителство след изборите и бързи реформи за облекчаване на бизнеса, който все още работи."

  Горе-долу това е рецептата,макар и да са малцина,които го предлагат.За улицата да не говорим.Там едни гърди напред излизат все такива,дето друг вятър ги вее.Като "тримата тенори" например,дето медиите ги лансират.

 11. 11 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#6] от "horemag":+++++++++++
  Абсолютно си прав . В разстежа и чуждестанните инвестиции се добавят дори парите от заема чрез държавни ценни книжа, които трябва да връщаме естествено..

 12. 12 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#9:"ironhorse"]Сега се изгражда съвсем нова икономика, която не е по вкуса на олигарси ! [/quote]

  Остава да кажеш нещо конкретно - къде ,от кого и с какъв икономически ефект -обеми, пазари ,технологии и заетост ?

  Да си върнем държавата и бъдещето
 13. 13 Профил на angeldust
  angeldust
  Рейтинг: 229 Гневно

  ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ НА ТИМ

  1.ИЗТОЧВАНЕ на средства от пенсионните фондове “ЦКБ Сила” и “Съгласие” и “инвестирането им” в кухи активи на различни, гравитиращи около ТИМ компании и инвестиционни фондове, от сорта на ИК “Галата”, Велграф Асет Мениджмънт, ЕМПИ и т.н. Не по-малко от 400 000 000 лева!
  2. Създаване на летищен КАРТЕЛ по Черноморието чрез летищата във Варна и Бургас и поддържането на нереално високи летищни такси. Пътниците са ощетени от това с не по-малко от 200 000 000 лева. Даването на концесия И НА ДВЕТЕ морски летища на собственика на БЪЛГАРИЯ ЕЪР е КАРТЕЛЕН МОНОПОЛ ОТ НАЙ-ЧИСТ ВИД !!!
  3. Създаването на МОНОПОЛ в авиопревозите от Черноморието, чрез отблъскването на конкурентни компании, чрез предоставянето им на неизгодни условия. Пряко следствие от това са цени на полети от Варна и Бургас с 30-50% по-високи от аналогични дестинации. Гражданите са ощетени с не по-малко от 200 000 000 лева от това през изминалите години
  4. “Бизнесът” им със застраховки и охрана, чрез дружествата “Армеец” и ТИМ СОТ. Не може в нормална европейска държава, групировка, сочена за лидер на организираната престъпност, да притежава лицензи за подобна дейност. Значи от една страна насаждат СТРАХ, а от друга – предлагат “решение”. Тази “дейност” си има имена – нарича се РЕКЕТ или ИЗНУДВАНЕ. Приходи от тази престъпна дейност – не по-малко от 500 000 000 лв. през последните години.
  5. РЕКЕТА над фирми и граждани по линия на ОУП на Варна и Шабла, осъществяван чрез ТПО-Варна. Широко известен факт е, че им е “плащано” да “оправят” парцели. Също така, закупени от тях парцели, по новия градоустройствен план (изготвен от самите тях) се оказват изключително “апетитни”. Отново РЕКЕТ и ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ.
  6. ИЗТОЧВАНЕ на Община Варна чрез различни обществени поръчки – например изготвяне на ОУП
  7. ИЗТОЧВАНЕ на Община Варна чрез банката си ЦКБ – заставането на входа и н изхода на общината. Сметките с парите на Общината са в ЦКБ, а в същото време банката е основен кредитор на Община Варна ( кредитите естествено са обезпечени с апетитни имоти на общината)
  8. ИЗТОЧВАНЕ на Община Варна чрез различни НЕИЗГОДНИ КОНЦЕСИИ – например скандалната концесия за Крайбрежната Алея, където вземат най-атрактивната част от брега за жълти стотинки, а я отдават скъпо и прескъпо под наем.
  9. ИЗТОЧВАНЕ на Република България чрез НЕИЗГОДНА и ПРОТИВОЗАКОННА ПРИВАТИЗАЦИЯ. Примери: Св. Константин и Елена, Елпром Варна, скандалната Алея 1, Авиокомпаниите, Химимпорт. Не можем да подминем и “подаръка” от правителството на ГЕРБ в последните часове на неговото управление – 160 д-ка до Летище София.
  Всичко това е нещо повече от КРАЖБА – това е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. Щети за България – не по малко от 1 000 000 000 лева
  10. ИЗТОЧВАНЕТО на Община Варна със сделки от типа “кон за кокошка”. Например сделката “Графити” и поредната “дупка” Стадион Варна, където срещу един от най-апетитните терени във Варна, Общината получи жалки огризки като обезщетение.
  11. НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО като обектите им “Хотел Азалия” (построен директно върху пясъците на плажа) и “Тринити Парк”, построен във Морската градина.
  12. Ощетяване на Републиканския бюджет чрез кражбата на акцизи, ДДС и мита чрез дружествата им Ловико (алкохол) и Хим ойл (горива)
  13. ТИМ е ВТОРИЯТ по големина акционер в ЧЕЗ, и са сочени за неформален собственик на ЕНЕРГО-ПРО. Отново ЗЛОУПОТРЕБИ С МОНОПОЛ.
  14. РАЗСИПИЯ И ЛИКВИДАЦИЯ на приватизирани индустриални предприятия, с цел продажба на активите им. Например Елпром-Варна. Съседното Елдом Инвест си работи много добре, дори и в криза.
  15. БОРСОВИ МАНИПУЛАЦИИ, ИЗМАМИ и КРАЖБИ от инвеститори, не без любезното съдействие на правителството и Комисията за финансов надзор. Загубите за инвеститорите се изчисляват на не по-малко от 600 000 000 лв.
  16. Участието им КАРТЕЛА на олио, чрез дружеството им “Слънчеви Лъчи” – Провадия
  17. Участието им КАРТЕЛА на зърно, чрез дружеството им “Зърнени Храни” България
  18. Участието им в изборни ФАЛШИФИКАЦИИ, МАНИПУЛАЦИИ И КУПУВАНЕ на гласове. Преди два дни бившия лидер на ГЕРБ, Павел Димитров, публично призна, че Кирил Йорданов, е кметувал благодарение на ТИМ. В момента “партията на ТИМ” Нашият Град, е разследвана за фалшива регистрация с крадени лични данни от пенсионно осигурителното дружество ЦКБ Сила

  Да обобщим какво имаме: ИЗТОЧВАНЕ, КАРТЕЛ, МОНОПОЛ, РЕКЕТ, ИЗНУДВАНЕ, НЕИЗГОДНА И ПРОТИВОЗАКОННА ПРИВАТИЦИЯ, пак ИЗТОЧВАНЕ, пак РЕКЕТ, и пак ИЗТОЧВАНЕ, НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО, КРАЖБА НА ДДС И АКЦИЗИ, и пак ЗЛОУПОТРЕБА С МОНОПОЛ, НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, БОРСОВИ МАНИПУЛАЦИИ И ИЗМАМИ, И ПАККАРТЕЛ, и отново КАРТЕЛ, ИЗБОРНИ МАНИПУЛАЦИИ И ФАЛШИФИКАЦИИ, КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ И ПОЛИТИЦИ . И това е само върха на айсберга, видимата част от тяхната “дейност”. Само господ знае какво има отдолу. Простата сметка показва, че тия са си присвоили през годините около 3 000 000 000 лева пара, открадната от всички нас. Това е повече от платеното до тук по проекта “Белене” + “Цанков Камък”!

  Дори и малка част от това да е вярно, тя работата страшна…
  В памет на Пламен, който изгоря заради тези боклуци, всеки да копира това и да го пусне из мрежите ПОНЕ ВЕДНЪЖ, за да не бъде саможертвата му напразна!

  ПРОМЯНАТА МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ САМО С ИСТИНАТА !

 14. 14 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "ironhorse":

  Прав си. Съвсем нов тип икономика се изгражда. Всички микро и малки фирми са зад борда. Средните до голяма степен също. Остават само големите, но и от тях не всеки е "благословен" от Буда ( БДЖ, ВМЗ, ОЦК и др.)
  Но пък за сметка на това си имаме "наши", големи фирми, които се развиват.
  Съвсем нов вид иконокика с 13% безработица(само "фалиралите" икономики имат по-висока от нашата)
  Повишаването на данъците също е част от "новият вид икономика" - Банкянско-ловешката.
  На печелившите честито!

  "We're not gonna take it! Anymore."
 15. 15 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Голямата ни драма,
  че в БГ икономика
  НЯМА!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 16. 16 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Много добър анализ.
  За съжаление, от него се вижда че не може да се отчете ръст и на практика е спад, и то сериозен.

 17. 17 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#9:"ironhorse"]Сега се изгражда съвсем нова икономика, която не е по вкуса на олигарси ![/quote]
  Де е таА нова икономика, че нЯщо сА не види...Даже Фафлите "Бойко Борисов веке ги нЕма...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Икономиката е срината и реалния й спад спрямо 2008 г. е около 20%.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За 100-те хиляди фалирали фирми и 400-те хиляди безработни икономиката е катастрофирала - тотална щета

  положението е много по-зле от описаното

 20. 20 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 998 Неутрално

  [quote#9:"ironhorse"]Дневник, не сте обективни, защото Вашата политика е за бутане на борда и хипер инфлация[/quote]

  Това не е политика на Дневник,а изследване на ИПИ.Политиката на института е ясна:премахване на МРЗ и Мин-Осигурителен доход,драстично съкращаване на лицензионните и разрешителни режими,колкото се може по-малко държава в икономиката,за да се намали корупцията.И всичко това в условия на валутен борд и финансова стабилност.Виж им презентацията от ноември 2012 и тогава обвинявай вестника в някаква политика.

 21. 21 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#9] от "ironhorse":

  Абе нещастник то борда е бутнат от Буда ама будалите не разбират сега ще го усетят както трябва ,Нали плющяхте приказки с възхвала на Буда а той си направи милярдчето и Ви остави да пасете трева

 22. 22 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Потъваме мощно,но за това пък сигурно.

 23. 23 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  А колко трудно тръгва спряла кола... особено когато е неравен терена. Ще падне яко бутане и пак е несигурно дали ще запали...

 24. 24 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  няма страшно икономиката да губи мощност, стига само Любовта да набира сила

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 25. 25 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Докато има валутен борд, мизерията ще се увеличава. Печелившите от борда са една шепа тукашни и чужди банки и олигарси, които до последно ще защитават валутния борд. ИПИ са едни от защитниците, но рано или късно ще се лъсне истинското им лице - поддръжници на обедняването на обикновения българин.

 26. 26 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 395 Разстроено

  ЧЕ ТО ТАКОВА НЕЩО КАТО ИКОНОМИКА ИМА ЛИ ИЗОБЩО В БЪЛГАРИЯ.

 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#15:"berbenkov"]Голямата ни драма,
  че в БГ икономика
  НЯМА!!![/quote]
  Голямата ни драма, че скоро народа ще го няма!

 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "_dan_":

  Съвсем си се объркал, ако не го пишеш нарочно. Точно ИПИ, няколко вестника и ГЕРБ, всички щедро спонсорирани от българските пишман износители докараха държавата до катастрофа и сега целта им е падане на борда.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ся, ако кажем, че сме познали през есента на 2009 г. к'во ще става с икономиката през мандата на приматите, ще излезе хвалба...
  Ми, познахме.
  Също така познахме, че рецептите на "анализаторите" от ИПИ, Индъстри Уоч и сие ще ни докарат до екстремно лазене в клоаката.

  Ecrasez l’infâme
 30. 30 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#23] от "rusamanova":
  Терена не е равен...тъй сА е насАдила таратайката, че у карбуратора има вОда...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 31. 31 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1898 Весело

  [quote#2:"dobrich"]Трудно постижима цел, с оглед задаващото се коалиционно управление...[/quote]

  Аз му казвам триглава "Празноглава коалиция" = герп+бсп+дпс

  Russia delenda est ---- Путин kiss май ЕС! ----- www. деньги .ru.net :-)
 32. 32 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 727 Разстроено

  [quote#30:"dzwer"]тъй сА е насАдила таратайката, че у карбуратора има вОда... [/quote]
  И каво става - сегменти спечени, у карбуратора вОда, гумите спукани, бензин нЕма... къде сме тръгнали с тая бричка. Не е ли по добре да търсим нова, по модерна и най важно в движение...

 33. 33 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#1] от "Geoimg":
  [quote#1:"Geoimg"]Запечени сегменти!? [/quote]

  Направо се е скъсал коляновият вал.
  За основен ремонт!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 34. 34 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Към ком.33

  За такъв ремонт, обаче са нужни професионалисти, а не пожарната команда!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 35. 35 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#32] от "rusamanova":
  Ами че сака рЪце и дупе...Нъл знаеш он'ва за лозето и мотиката...Само трЕбе 'а зАпрем тоА с маркуча, та да не добавя вОда и ...дий воле, дий...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 36. 36 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#31:"Zamen"]Аз му казвам триглава "Празноглава коалиция" = герп+бсп+дпс [/quote]
  ми дъртата вещица пръмовица де я забравяте

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Весело

  [quote#25:"_dan_"]

  Докато има валутен борд, мизерията ще се увеличава[/quote]

  Казваш, да се махне борда, да се обезцени лева, та да си изчистят дълговете "некои другари"?!

 38. 38 Профил на bulgarin002
  bulgarin002
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Това че в Бюрата по труда са регистрирани 440 000 безработни не означава, че това е цялата безработица. По данни на НСИ, заетите по трудов договор са 3 млн души. Знаем че трудоспособното население е 5,5 млн души, следователно реално са безработни 1,5 млн души. Това е горчивата истина. Да не говорим от заетите колко са на МРЗ или на близки до минимума доходи. Ако се направи и разрез колко са заетите дирактно в производството, картинката ще е меко казано, плачевна.

 39. 39 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Бре то българската икономика била доста жилава!
  С това малоумно управление и все пак 0,7-0,8%!
  Да се не надява човек!
  Все пак се оказаха прави всички значки, кюнци и каталунци, порняци и коне да възхваляват гении като Дянков, Борисов, Цветанов и "вся остальная ..."!

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Ръста се дължал на увеличението на непреките данъци....... егати статистиката, не може ли да се сравняват по точно данните, при равни условия. Ако наистина и заемите на бнб се броят за инвестиция страшна статистика има.
  По-добре да броят само безработните, ще се ориентираме по-добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В БГ казват икономика на сбирщина от картели, монополи , олигарси и мафиоти.

 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2973 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"]На кратко казано - на България е необходимо РЕФОРМАТОРСКО правителство!!!! [/quote]
  Ако попитате 100 човека каква е разликата между реформи и корупция трудно ще Ви отговорят !
  След 24 години реформи сме най-корумпираната и бедна страна в ЕС.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  [quote#42:"comandante"]След 24 години реформи [/quote]

  Какви реформи са правени 24 години?! С изключение на периода 1997-2001 г. реформи НЯМА! Полицията си е милиция, бюрокрацията е огромна, съпоставима с гръцката, образованието и здравеопазването са калпави...

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  [quote#41:"exit13"]В БГ казват икономика на сбирщина от картели, монополи , олигарси и мафиоти. [/quote]Всичко е сбъркано. По интереси трябва.
  За да има нормална политика, трябват реални партии направени според дебелите книги:
  *крайно дясно - националисти (не тия)
  *консерватори - бизнеса и парите (БСП)
  *либерали - предприемачите (? ~~ДСБ)
  *демократи - дребни собственици (СДС)
  *социалисти - заможни служители(ГЕРБ)
  *крайно ляво - комунисти (няма)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ясно е едно пожарникара няма място повече във власта.То бива бива но от бивол курбан не бива.Такива случайни хора във властта могат да пробият само с купени избори и откровени машинации ..те в същност са маши на в ръцете на мафиотски групировки.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 46. 46 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 578 Неутрално


  [quote#41:"exit13"]В БГ казват икономика на сбирщина от картели, монополи , олигарси и мафиоти.[/quote]
  ...ръководени и подпомагани от управляващите.
  Да довърша точната дефиниция

 47. 47 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 720 Весело

  Икономиката продължава да губи мощност,и каде са десетте разлики?

 48. 48 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Остана ли мощност за губене ???

 49. 49 Профил на Tachibana Kanade
  Tachibana Kanade
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Що така бе ГЕРБ?

 50. 50 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 757 Весело

  За икономиката,питайте Костов.
  Специалист е,ако не друго.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 51. 51 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 786 Неутрално

  На икономиката е необходимо не просто стабилно правителство, а драстични реформи в много сфери. В момента половината икономика работи с европари, т.е. е изкуствена и не би могла да съществува самостоятелно. В най-краткосрочен план е необходимо БСП и ДПС в никакъв случай да не влязат във властта, защото скоро след това европарите отново ще секнат. Отделно радетелите за големи шлемове ще се развихрят и доокрадат каквото има. След това трябва да започнат реформи на както на съдебната система (в момента не просто напълно безполезна, но направо вредна), така и на икономиката (най-вече минимизиране на намесата на държавата в нея).

 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До Ментор: ++++++ Абсолютно си прав!

  goblenka
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  [quote#51:"Ментор"]В най-краткосрочен план е необходимо БСП и ДПС в никакъв случай да не влязат във властта...[/quote]

  За да не стане това, всички отвратени от ГЕРБ трябва да гласуват за Синята коалиция - ДСБ и Единство.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на keranka2
  keranka2
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Каквото и правителство да дойде на власт ако съдът в България не заработи няма управия!Всички съдии и прокурори са корумпирани!

 55. 55 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#45:"омбре"]Ясно е едно пожарникара няма място повече във власта.[/quote]
  Това хич не е ясно. Борисов постъпи много умно с тая оставка и минимизира загубите. Има голям шанс да спечели изборите, но тоя път без да може да управлява самостоятелно. Не забравяй, че протестиращите не са всички. И повечето от тях не искат да видят съсела на негово място. А за много от останалите Борисов е жертва, свалена с метеж. Дано повече хора гласуват за единствената нормална политическа сила у нас - ДСБ.

 56. 56 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Каква икономика?

 57. 57 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Тази политическа класа и нейните икономически съветници най-накрая трябва да затворят учебниците и да си отворят очите.
  1. Изкуственото стимулиране на потреблението при отворена икономика, особено в държава с липсващо производство, води единствено до повишаване на вноса, изтичане на парите навън и увеличаване на външния дълг.
  2. Държавата има задължения по запазване на фирмите си от нелоялна конкуренция. Почти всички внесени от Китай и Турция стоки, се обмитяват и продават на българският пазар на цени, които са доста по ниски от вложените в тези стоки материали, купени от свободния пазар. Държавата трябва да разследва проблема и накаже виновниците.

 58. 58 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  3. Тябва да се стимулира производството на крайни продукти и услуги, които се изнасят или заместват вноса. Какво направиха Франция и Германия - сътвориха самолетите Airbus и така създадоха бизнес с висока добавена стойност използващ много знания за огромно количество европейски компании. Виждаме и тяхната изключителна активност по отношение да търсене на външни пазари за техните оръжейни и всякакви компании. Да не говорим за грижите им за частните инвестиции на техни граждани и фирми в чужди държави.

 59. 59 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  А какво правим ние в България - гледаме какво произвежда комшията, копираме машините и продуктите, крадем му работниците и ние започваме да правим същото. Ефекта от такива действия е сваляна на продажните цени, самоубийствена конкуренция и масово самоунищожаване. Не случайно в България е постигнат бум в индустриализацията породен от ЗАКОНа за насърчение на местната индустрия 1895-1904 / ДВ, N: 22, 28 януари 1895/, Закона за развитие на народната промишленост - 22 декември 1883 г и усъвършенствания ЗАКОН за насърчение на местната промишленост и търговия 1905-1909 / ДВ, N: 66, 26 март 1905/.

 60. 60 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Там са дадени огромно количество облекчения, протекции, безплатно ползване на ресурси и стимулиране за всеки заел се с производство. Съветвам ви да ги прочетете за да разберете как се гради държава. Най-много се впечатлих от специалните облаги на закона за нови за страната индустрии или т.нар. изключително право за фабрикуване в определен район и за определен срок от някалко десетки години. Така и днес в държави като Швейцария, Общината няма да ви даде разрешение да отвориш например нов ресторант, защото обществото е решило, че града има нужда само от 10 ресторанта и те вече са отворени.

 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#57] от "proizvoditel":

  Никой няма да ни разреши подобни действия. Те искат целия пазар, от сапун до самолети. За нашето промишлено производство е оставено само дейности, от които се печели малко. Не случайно най-голямата част от бвп се пада на добивната промишленост.
  Имам чувството, че ЕС е създаден не за да създаде един конкурентен, общ пазар, а да защитава няколко по-богати страни, а другите д ги колонизира.

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#61] от "hope":

  Първо - смятам, че освен протекционизма никой нищо друго не ни забранява. Затова трябва да спрем да се самосъжаляваме и нищо да не правим, а да изработим държавна политика стъпка по стъпка, която да подпомага конструирането и производството на крайни продукти с по-висока добавена стойност.
  За държавна политика плачат и ромските махали, където трябва да се започне от разкриване на полицейски управления в гетата и отнемане на децата, които не ходят на училище. Явно, че Франция, Германия, Холандия и т.н. ще си затворят очите пред ревлювците от Хелзинският комитет и са готови да платят луди пари, че да се справим с проблема. Искаме или не искаме скоро това ще бъдат основните български граждани живеещи на тази територия и трябна да си свършим мръсната работа.

 63. 63 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  ВТОРО - За съжаление и аз имам все по-натрапчивото усещане, че влизането ни в ЕС ни вкара в капана на доброволна колонизация. От както тръгнахме да влизаме, първо си загубихме местното производство, стигнахме до там, че дори се превърнахме в нетен вносител на плодове и зеленчуци. Нарязахме си производствените предприятия. Унижихме си населението. Превърнахме си красивите жени в проститутки обслужващи запада, а здравите момчета в самоизбиващи се бандити обслужващи международен трафик. Изгонихме си децата от България. Такива поражения България не е имала след нито една война, която е губила.

 64. 64 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ментор":

  Аз досега съм гласувал само за Иван Костов, защото и днес вярвам, че е единственият ни почтен управник. За съжаление, като слушам изказванията му и изказванията например на Светльо Малинов разбирам, че те не вярват в наличието на български предприемачи, нямат идеи за подпомагане на българските производители, робуват на чужди инвеститори и се надяват, че нещата ще се оправят от само себе си.

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#62] от "proizvoditel":

  Абсолютно съм съгласна. И да направят образованието безплатно, защото сега то не е и това е една от причините циганетата да не учат.

  Но за промишлеността не се касае до съжеление. У нас например един производител на шоколад например, трябва да се конкурира с нестле, които имат плантации с какао.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#63] от "proizvoditel":

  всички тия неща станаха много преди да влезем в ЕС и нито едно от тях не е следствие. Бедни сме, защото през последните близо 70 години няма и 10, през които да не сме управлявани от комунистическата сган и съветските им друзя. Ако не бяхме влезли в ЕС, в момента щяхме да сме по-зле и от Беларус.

 67. 67 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ментор":

  Нарязването на производствените ни предприятия стана във връзка с приемането ни в ЕС. Няма да забравя как Гюнтер Ферхойген - немец, комисар на Европейската комисия с ресор предприемачество и индустрия, заместник-председател на Комисия Барозу, ни обясняваше, че България трябва да забрави тежката индустрия и да развива само селско дтопанство и туризъм. Освен това митническата политика на ЕС допусна заради износа на Германия, китайският дъмпинг да ни унищожи производствените предприятия.

 68. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Освен това нашите предприемачи нямат евтин финансов ресурс, а плащат поне 5-7% лихви. Нямат съдебна система, която да решава проблемите им. Имат работници, които 50 години ги учиха как да крадат.

  Немците договарят най-нагло и собствена цена на газа, съответно доста по-ниска отколкото за нашата индустрия.
  Въобще напоследък съм много скептична за ЕС.

  Любовта ще спаси света!!!
 69. 69 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#67] от "proizvoditel":

  може ли някак по конкретно - кои точно предприятия трябваше да нарежем, за да ни приемат в ЕС ?

  Че китайските стоки се отразиха негативно на много индустрии е факт, но тия индустрии ги има и в Германия - която, между другото, също има отрицателен търговски баланс с Китай. Германия има много повече индустрия от нас, и съответно би трябвало да страда повече от евтината китайска конкуренция. Така че това за митническата политика не го разбрах.

 70. 70 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ментор":

  Германия се държи над водата, защото разпродава високите западни технологии на Китай, Иран и т.н., които доскоро бяха недостъпни за тия държави. Германия продаде скъпо 20 км. трасе за скоростен влак и обучи китайците сами да си строят линиите и влаковете. Така Китай след това се захвана да изгражда над 5 000 км. линии за високоскоростни влакове, без да плаща нищо на никого. На Иран и в момента се транстортират компресори за обогатяване на уран, които са немско производство. Преди няколко години пак имаше продажба на такива инсталации. Изобщо Германия остойностява за себе си достиженията на западната наука, за която запада е изхарчил огромно количество невъзвращаеми разходи. Затова и не се преследва дъмпинговият китайски внос.

 71. 71 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Преди няколко години пак имаше продажба на такива инсталации. Изобщо Германия остойностява за себе си достиженията на западната наука, за която запада е изхарчил огромно количество невъзвращаеми разходи. Затова и не се преследва дъмпинговият китайски внос, който затри икономиките на останалите държави от ЕС. САЩ, а разлика от ЕС, се усети и на Китай му е все по-трудто да си продава стоките там на дъмпингови цени спрямо местните производители.

 72. 72 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#70] от "proizvoditel":

  И защо да не им продаде скоростен влак? Китайците са клиенти като всички други.
  Компресорите произвеждат сгъстен въздух, не обогатен уран.
  Не разбрах какво общо има това с дъмпинговия внос. Германия не може да преследва или да не преследва дъмпингов внос самостоятелно, ЕС има обща митническа политика.
  Не разбрах и кои са предприятията дето трябвало да нарежем, за да ни приемат в ЕС ?

 73. 73 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ментор":

  Много е просто приятелю. След като аз съм влагал луди пари в образование, в наука и в някаква научна разработка, която в последствие е превърната в полезен продукт, за да има смисъл утре пак да влагам в наука, тези влагани пари трябва да се върнат и то с добра норма на печалба, покриваща всички ония разходи направени по ялови проекти. Парите са влагани и в Германия и във Франция и в Япония. Технологиите са споделяни. Но с обучението на китайците тези пари вече е абсурд да се върнат. Докато Германия получава последните пари от продажбата на дългоградените западни технологии, то всички ние ще страдаме. След като им продаде всичко по-ценно, то тогава и Германия ще се съгласи за ограничаване на дъмпинговия внос, но тогава българи в България може вече да няма.

 74. 74 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  За компресорите - сандъците бяха основно на Мерцедес. Имаше и на Волво. А дали са садържали компресори, както се говореше или двигатели за центрофугите, не мога да кажа. Знам, че бяха хиляди еднакви и все извънгабаритни.
  Относно нарязаните предприятия - целият период от 2002 до днес премина в продажба на производствени предприятия през фондовата борса и последващото им нарязване. Към тях трябва да прибавим предприятията от двата списъка - в изолация и за ликвидация, за които Жан Виденов подписа споразумение със СБ и МВФ, че ако до 30.07.1999 не бъдат приватизирани ще бъдат ликвидирани.

 75. 75 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#73] от "proizvoditel":

  Който е разработил технологията има право да я продава/лицензира при каквито условия намери за добре. Представяш нещата все едно Германия разпродава някаква обща собственост и прибира всички пари, което разбира се не е така. Естествено, че ще обучат китайци - техния труд е много по-евтин, а и ако трябва германци да строят всички линии в Китай - ми те просто няма да стигнат. Не вярвам обучението и технологията да са предоставени безплатно, просто са лицензирани. Не виждам какво общо има това с вноса, а пък с България със сигурност няма нищо общо.
  Германската икономика е стабилна защото произвежда много висококачествени високотехнологични стоки за които има търсене навън (което си беше така далеч преди да има ЕС), а не защото едва ли не крадат някакви общи активи.
  -
  Не знам за какви сандъци става дума, но доколкото разбирам на теб ти е известно само, че някъде имало сандъци. Не знаеш, както сам казваш, какво има вътре. Откъде накъде реши, че са центрофуги? А не примерно чушкопеци или нокторезачки ?
  -
  За предприятията - наистина много бяха ликвидирани. Не знам обаче защо си въобразяваш, че това е станало под давлението на ЕС. Просто подставените лица на ДС олигархията които ги управляваха бяха некадърници. Например само комсомолския секретар и настоящ 'бизнесмен' Николай Банев е разсипал и оглозгал десетина работещи производства с име, поръчки и пазари. Да не би Барозу или Ферхойген да са му били ортаци?
  За нашия хал сме си виновни ние и никой друг. То държава управлявана от червени кхмери през 60 от последните 70 години просто няма как да е в друго положение. И ако ги допуснем до властта отново, ще станем още по-зле.

 76. 76 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#75] от "Ментор":

  Не желая да споря с тебе. Сандъците съм ги виждал лично и лично съм чел надписите по тях. Казвам ти какво знаеха за тяхното съдържание спедиторите. За некадърните червени капиталисти сме на едно мнение, но явно не си се опитвал нещо да произведеш, затова не ти е ясно, че цените на които се продават китайските стоки у нас са по-ниски от стойността на вложените в тях суровини купени у нас по цени на вносител. Това положение е от 10-12 години. Горивата и суровините си вдигнаха международните цени 5 - 10 пъти. Китай получи достъп до евтини руски суровини. Парите на ЕС и САЩ отидоха в Китай и износителите на суровини и горива. Запада затъна в криза. САЩ взеха мерки. ЕС си мълчи. Защо ли и докога?

 77. 77 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Това положение е от 10-12 години. Горивата и суровините си вдигнаха международните цени 5 - 10 пъти. Китай получи достъп до евтини руски суровини. Парите на ЕС и САЩ отидоха в Китай и износителите на суровини и горива. Запада затъна в криза. САЩ взеха мерки. ЕС си мълчи. Защо ли и докога?

 78. 78 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Знам, че цените са много ниски. Което е обяснимо, цени на суровини за дребен производител у нас и за китайски такъв вероятно се различават в пъти. Сложи отгоре нищожна надбавка за труд и нещо за транспорт, и пак е по-евтино отколкото ще го направиш тук. Китай не може да бъде конкуриран в нискотехнологичните производства с много ръчен труд, дори при нашите ниски заплати. Дори български фирми изнасят производства там. Вариантите са или производството да се автоматизира, или да изчезне, или да отиде там. Не е така обаче с високотехнологичните производства. В Германия такива бол, затова и нямат чак такъв проблем с китайска конкуренция. А не защото разпродавали някакви уж общи технологии като за последно.
  Не знам какви мерки са взели САЩ. Протекционистични? Каквито и да са, САЩ задлъжняват все повече, внасят повече и произвеждат по-малко. Какъв е тогава ефекта от мерките?

 79. 79 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ментор, нашият баланс е отрицателен спрямо всички! Не само спрямо Китай! И, не е случайно. Чрез докарване предприятията да фалит, те се вкарваха в списъците за приватизация и се приватизираха почти без пари. Много от тях за приватизационни бонове. Т.е, работниците платиха собствеността на новите " фабриканти". Поради неосъществен след приватизационен контрол, тези фирми се доубиваха и продаваха за скраб! Твърде малко останаха. Като динозаври са ВМЗ Сопот - виждаме последния му етап. Видяхме Кърджалийският комбинат - също умиращ вече. За агро секторът да не говорим! Толкова сме писали! А, за пазарите? Имахме добри пазари в почти целия свят! Имахме и производства, които изнасяхме там! После решихме да скъсаме с Русия и соц. пазара. Спряха доставките на суровини и износа на стоки. Е! Да кажем, не спряха, а рязко намаляха. Производствата се разстроиха, складовете се запушиха. На желаните нови пазари бяхме аутсайдери и все още сме. Развалихме си отношенията с арабския свят и черна Африка. В крайна сметка, икономиката ни колабира и нашият, вътрешен пазар се наводни с евтини вносни стоки. Не са само от Китай и Турция! Като започнеш плодове и зеленчуци и стигнеш до козметика - все са от най-ниският ценови спектър. Защо? Защото нямаме пари, да купуваме от по-високите цени. Сега - кой ни такова в гащите! Нашите политици! Дали са следвали въпросният план, или други съвети - не знам! Нищо от случилото се не е плод на незнание, или грешка! Нищо! След като почти убихме икономиката си и си създадохме богатата класа / аз виждам сред нея едно ядро от олигарси / ни приеха в ЕС. С неговите препоръки ние си доунищожихме икономиката. Днес просто няма какво да изнасяме. Няма и къде. качеството ни не било на ниво, не отговаряли стоките на стандартите на евро пазарите, пък базата ни, пък не знам си какво... И, накрая: не сме за Шенген. Нещо повече: не сме и за ЕС! Приемането ни е било грешка! как да не видиш в това конспирация? Добре замислен, дългосрочен план, който вече е дал плодовете си и все още има да дава?!

  goblenka
 80. 80 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Хубаво криза, много удобно се получи, че има виновен. Но така и не разбрах какви мерки предприе правителството, за да противодейства на кризата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK