СИБанк освобождава от ипотека жилищата на излъгани купувачи в Русе

СИБанк освобождава от ипотека жилищата на излъгани купувачи в Русе

© Юлия ЛазароваСИБанк освобождава от ипотека жилищата на излъгани купувачи в Русе, съобщиха от кредитната институция. Банката вдига ипотеките на хората с нотариални актове на жилищата от бившето АОНСУ в града. На 18 имота ипотеките вече са заличени. Общо документите на 38 собственици на жилища с нотариални актове от бившето АОНСУ в Русе са обработени от банката и подадени към Службата по вписванията за вдигане на ипотеките.  


Това са жилища, които хората са купили от местния предприемач Явор Блъсков, който придобива АОНСУ и след това продава жилища в него. Той обаче има кредит в СИБанк, обезпечение към който е сградата, в която Блъсков продава жилища, без да информира купувачите, че върху имота има ипотека. Истината за ипотеките става известна на хората, след като вследствие на просрочие кредитът на фирма "Рали 2003" на Явор Блъсков е обявен за предсрочно изискуем и банката предприема действия по принудително събиране на целия кредит.


Собствениците на жилищата с ипотека, за която не са знаели, представят доказателства пред СИБанк за това, че те са платили на Явор Блъсков. "Независимо че не е страна при покупко-продажбата на имотите, банката проведе няколко срещи с представители на живеещите в общежитието на бившето АОНСУ, които потърсиха подкрепа и представиха доказателства за изрядността си по отношение на плащанията към Блъсков", се казва в съобщението на СИБанк.  
"След като се запозна на място със ситуацията в общежитието и се убеди в тежкото социално положение на хората, които са предимно възрастни и болни, банката взе решение да вдигне ипотеките на тези хора, за да им гарантира сигурност."


От кредитната институция посочват, че решението е взето не след споразумение с предприемача, а "като израз на социална отговорност след  анализ на тежкото положение на хората, които са си купили ипотекирани жилища от него, без да бъдат уведомени за това".  


Банката се опитва да резреши случая от началото на миналата година и води разговори с Блъсков. "Засега няма постигнато споразумение, заради липса на кооперативност и отказ от негова страна да изпълни определени условия", се казва още в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 601 Любопитно

  И тези направиха едно добро дело, на фона на 1000 лоши.

 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 755 Весело

  Стар тарикат!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално
 4. 4 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 458 Неутрално

  и водят дори разговори с въпросния господин, вместо вече да е в пандела. сигурно и нищо не могат да му направят. евала, правораздаването..

 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Реклама..........и тези си знаят урока.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ще им олекне на хорицата!

 7. 7 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "davisable": за пълна шестица е нали?

 8. 8 Профил на list46
  list46
  Рейтинг: 402 Гневно

  Банката която,като собственик на фирмата в която работих 42 години и се пенсионирах,държа моите 3000 акции,т.е. 3000лв цели 14-15год. без да полу4а нито една стотинка дивиденти. Така тази банка ограби хиляди хора.А кой беше собственика на банката,а да, БУДА имаше една приятелка..............

 9. 9 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#5:"sto67nes"]Реклама..........и тези си знаят урока....... [/quote]
  Бая скъпа реклама, но поне резултата е добър-измамените купувачи нямат чужда ипотека на имота им.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 10. 10 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  След като е установена измамата е редно на този господин Блъсков да му блъснат една хубава присъда заради ужаса в душите на измамените хора.Това не е единствения случай на подобни измами и е време да се спрат само чрез присъди ,а не с обществено порицание и глоби.Аман от измамници в тая страна. И все пак остава един въпрос- как така при покупката на имотите нотариуса не е установил, че има ипотека. Това е задължителна процедура и струва ми се че въпросния Блъсков си е имал солидна подкрепа.

 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#8] от "list46":

  Не само ти, никой акционер не е получил и стотинка дивидент. Много инвеститори са така. Но това може да се дължи и на лошата икономическа ситуация за фирмата в която си работил.

  Има доста български фирми, източени и нуждаещи се от милиони нови инвестиции.

 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По смисъла на чл. 70, ал. 1 от ЗС владелецът е добросъвестен, когато владее вещта на правно основание, годно да го направи собственик, без да знае, че праводателят му не е собственик или че предписаната от закона форма е била опорочена. Достатъчно е добросъвестността да е съществувала при възникване на правното основание. На база на това, а не от съжаление СИБанк освобождава от ипотека жилищата на излъгани купувачи в Русе, но това не го съобщиха от кредитната институция. Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната, не поред СИБанк или друга кредитна институция.

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#9] от "Roni Kokov":
  [quote#9:"Roni Kokov"]Бая скъпа реклама[/quote] Напротив, напротив! Безплатна реклама е - рекламирайте безплатно в...

 14. 14 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#13:"latcho59"]Напротив, напротив! Безплатна реклама е - рекламирайте безплатно в... [/quote]
  Сега медиите рекламират банката безплатно, за жеста който струва на банката пари.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 15. 15 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#12] от "latcho59":

  Гледам те, че се пънеш да се изкаваш по правни въпроси, но ти липсва подготовката. Дали едно лице е добросъвестно или не в случая няма никакво значение, защото с или без ипотека жилищата са собственост на Блъсков, следва приобретателите също стават собственици. А иначе банката прави жест, защото приобретателите сами са направили грешка, като не са направили проверка относно вещните тежести върху имота!

 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#15:"reakzioner"]Гледам те, че се пънеш да се изкаваш по правни въпроси, но ти липсва подготовката. [/quote]
  До коментар [#15] от "reakzioner":
  За подготовката ми може и да имаш право, защото правното ми образование е много по-голямо от това на много действащи в момента висши магистрати и парламентаристи, reagere . Келеме неграмотно,"reakzioner", реакционер (фр. от лат. reagere - противодействие) се пише така - reactionnaire, reactionary, reaktion. И е от лат. re - против и aktio -действие/противодействие. Положението е направо страшно. Не искам да има толкова неграмотни и прости хора в България!
  [quote#15:"reakzioner"]банката прави жест[/quote]
  Чудесата на България? Няма да си жив да го видиш това чудо на чудесата - банка да прави жест.

 17. 17 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#16:"latcho59"] Не искам да има толкова неграмотни и прости хора в България![/quote]


  Хубаво, ама трябва да почнеш със себе си! Ти си мащаб са правна неграмотност!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK