Либертарианец, или кой е новият финансов министър Калин Христов

Либертарианец, или кой е новият финансов министър Калин Христов

© Надежда Чипева, КапиталМакроикономист по образование, либертарианец по убеждения, натрупал целия си професионален опит в Българската народна банка. Калин Христов е роден през 1971 г. в Плевен, завършва УНСС, където после става главен асистент в катедра "Финанси".


Работи в Дирекция "Икономически изследвания и прогнози" на централната банка и израства до съветник на подуправителя на управление "Емисионно" (което по същество е валутният борд) Мартин Заимов. Когато през 2003 г. изтича мандатът му, Заимов го препоръчва за свой наследник, но на поста е избран Цветан Манчев, а новият управител на БНБ Иван Искров го назначава за свой съветник. През 2009 г. подуправителският пост отново е на път да се изплъзне на Христов, когато през последните си дни управлението на тройната коалиция назначава на поста проф. Николай Неновски. Все пак след изборите ГЕРБ прегласуват решението, като запазват Искров за втори мандат, но клетва като подуправител полага Калин Христов.


От него не може да се очаква завой от политиката на финансова стабилност на всяка цена, което трябва да е и основната му задача. Той е отявлен привърженик на Австрийската школа в икономиката и на схващането, че икономически растеж не може да се постигне с държавни разходи. Също така твърдо вярва, че валутният борд е най-подходящата форма на парична политика за България до приемането й в еврозоната и яростно се противопоставя на всяко публично изразено мнение за корекции в модела на валутния борд. Така например Христов беше един от противниците на назначаването на професора по икономика от INSEAD Илиян Михов за икономически вицепремиер през 2010 г. заради предложението му държавата да води квазипарична политика чрез инструментите на държавния дълг.
След като дълги години защитаваше нуждата отколкото се може по-бързо предприемане на стъпки към въвеждане на еврото, в последните си изказвания той е по-въздържан и застъпва виждането, че с дълговата криза и несигурността еврозоната вече не е толкова привлекателна и трябва да се изчака.


От самото начало на кризата при тройната коалиция и след това при управлението на ГЕРБ призовава правителството да спазва фискална дисциплина и да поддържа високо равнище на средствата във фискалния резерв.


Веднага след като президентът обяви състава на служебното правителство, от БНБ изпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че Калин Христов ще ползва неплатен отпуск и ще преустанови изцяло изпълнението на задълженията си като подуправител и ръководител на управление "Емисионно" през този период. Управителният съвет на банката определи подуправителя Димитър Костов за изпълняващ правомощията на Калин Христов в негово отсъствие. Оперативната дейност на управление "Емисионно" ще бъде ръководена от главния директор на управлението Ивайло Николов.


Докато е министър на финансите в служебното правителство, Калин Христов няма да участва в дейността и няма да получава възнаграждение като член на съвета на директорите на "Печатница на БНБ" АД и "Дружество за касови услуги" АД, където е бил избран във връзка с участието на БНБ в тези дружества, се посочва още в съобщението.


В Закона за БНБ - чл.12 (5) обаче се казва, че: "Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие, или на международни организации във връзка с дейността й. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси."


В края на февруари, в деня, в който президентът започна консултации с парламентарните групи на политическите сили, от БНБ изпратиха съобщение до медиите, в което се казваше, тъкмо това, че съгласно изрична забрана в чл. 12, ал. 5 в Закона за БНБ нито управителят на БНБ, нито подуправителят могат да заемат министерски постове. "Всяко предположение, различно от това законово изискване, не отговаря на истината. Горният принцип изцяло важи и за подуправителите на БНБ", пишеше тогава в съобщението на центарланата банка. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK