Либертарианец, или кой е новият финансов министър Калин Христов

Либертарианец, или кой е новият финансов министър Калин Христов

© Надежда Чипева, КапиталМакроикономист по образование, либертарианец по убеждения, натрупал целия си професионален опит в Българската народна банка. Калин Христов е роден през 1971 г. в Плевен, завършва УНСС, където после става главен асистент в катедра "Финанси".


Работи в Дирекция "Икономически изследвания и прогнози" на централната банка и израства до съветник на подуправителя на управление "Емисионно" (което по същество е валутният борд) Мартин Заимов. Когато през 2003 г. изтича мандатът му, Заимов го препоръчва за свой наследник, но на поста е избран Цветан Манчев, а новият управител на БНБ Иван Искров го назначава за свой съветник. През 2009 г. подуправителският пост отново е на път да се изплъзне на Христов, когато през последните си дни управлението на тройната коалиция назначава на поста проф. Николай Неновски. Все пак след изборите ГЕРБ прегласуват решението, като запазват Искров за втори мандат, но клетва като подуправител полага Калин Христов.


От него не може да се очаква завой от политиката на финансова стабилност на всяка цена, което трябва да е и основната му задача. Той е отявлен привърженик на Австрийската школа в икономиката и на схващането, че икономически растеж не може да се постигне с държавни разходи. Също така твърдо вярва, че валутният борд е най-подходящата форма на парична политика за България до приемането й в еврозоната и яростно се противопоставя на всяко публично изразено мнение за корекции в модела на валутния борд. Така например Христов беше един от противниците на назначаването на професора по икономика от INSEAD Илиян Михов за икономически вицепремиер през 2010 г. заради предложението му държавата да води квазипарична политика чрез инструментите на държавния дълг.
След като дълги години защитаваше нуждата отколкото се може по-бързо предприемане на стъпки към въвеждане на еврото, в последните си изказвания той е по-въздържан и застъпва виждането, че с дълговата криза и несигурността еврозоната вече не е толкова привлекателна и трябва да се изчака.


От самото начало на кризата при тройната коалиция и след това при управлението на ГЕРБ призовава правителството да спазва фискална дисциплина и да поддържа високо равнище на средствата във фискалния резерв.


Веднага след като президентът обяви състава на служебното правителство, от БНБ изпратиха съобщение до медиите, в което се посочва, че Калин Христов ще ползва неплатен отпуск и ще преустанови изцяло изпълнението на задълженията си като подуправител и ръководител на управление "Емисионно" през този период. Управителният съвет на банката определи подуправителя Димитър Костов за изпълняващ правомощията на Калин Христов в негово отсъствие. Оперативната дейност на управление "Емисионно" ще бъде ръководена от главния директор на управлението Ивайло Николов.


Докато е министър на финансите в служебното правителство, Калин Христов няма да участва в дейността и няма да получава възнаграждение като член на съвета на директорите на "Печатница на БНБ" АД и "Дружество за касови услуги" АД, където е бил избран във връзка с участието на БНБ в тези дружества, се посочва още в съобщението.


В Закона за БНБ - чл.12 (5) обаче се казва, че: "Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие, или на международни организации във връзка с дейността й. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси."


В края на февруари, в деня, в който президентът започна консултации с парламентарните групи на политическите сили, от БНБ изпратиха съобщение до медиите, в което се казваше, тъкмо това, че съгласно изрична забрана в чл. 12, ал. 5 в Закона за БНБ нито управителят на БНБ, нито подуправителят могат да заемат министерски постове. "Всяко предположение, различно от това законово изискване, не отговаря на истината. Горният принцип изцяло важи и за подуправителите на БНБ", пишеше тогава в съобщението на центарланата банка. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Звучи добре! Пожелавам му успех.

 2. 2 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Експерт и професионалист. Успех!

 3. 3 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Добре! Дано да има повече харизма от Дянков, иначе май ще е последовател едно към едно!

  novina
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Много добре звучи. Успех!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Stoyan Panchev
  Stoyan Panchev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това не е никак вярно. Калин Христов не е почитател на Австрийската школа, трябва да го послушаш 10-15 мин. и можеш да го разбереш

 6. 6 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ако може да съвмести финансовата стабилност и озапти лудите данъчни, тогава ще признаем че става.

  nikoia
 7. 7 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Неутрално

  " квази парична политика чрез инструментите на държавния дълг."

  - Хм , а какво значи това ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 8. 8 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 450 Неутрално

  човек заемащ обществена мандатна позиция, просто няма как да излезе в неплатен отпуск за да поема друга длъжност (Закон за БНБ) така, че да видим колко е законно всичко това хахаха

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
 9. 9 Профил на Orlie
  Orlie
  Рейтинг: 229 Неутрално

  По-точен човек от него за тази работа едва ли има в момента, защото с това назначение се парират всякакви заигравки на някои хора с валутния борд. Да му пожелаем успех и то не само за тези 3 месеца!

 10. 10 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "nikoia":

  Я се изясни.

  Ivanski
 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#7] от "USSR":

  Грубо казано, понеже при борд Централната банка не може да влияе на паричното предлагане, правителството да го прави чрез емисии на дългови книжа.

 12. 12 Профил на id2345
  id2345
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На средния българин изобщо не му е ясно какво е "Австрийска школа". Точно в резултат на тази "школа" има задълбочаване на европейската криза и на българската в частност. Дянков беше типичен представител относно бюджетната политика - консервативен бюджет. Уместно е да се спомене, че в момента по света "австрийците" са подложени на (основателна) критика след като резултатите от тази политика доведоха например до 25% безработица в Испания. Това се проповядва от Германия (и още няколко по-малки северни), защото германците искат съюз, но само когато им уйдисва. ПО мое скромно мнение, "Австрийската" политика за България е най-малкото нелепа - малка и бедна икономика, малки ресурси, нужда от много висок икономически растеж... как да стане това без активна фискална политика?! Сляпото следване на съвети отвън често ни е водило до демонстрации по улиците - и сега е така.

 13. 13 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#11] от "usero":

  Хм , май излиза че Илиян Михов е бил прав ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 14. 14 Профил на tantanran
  tantanran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "usero":

  моето мнение е, че в дългосрочен план бордърт си изигра ролята и започва полеко да ни тежи, в смисъл това е според мен и една от причините за провала на Дянков, защото бордът позволява да се дейтвува само в една посока. Аз лично смятам обаче, че пътят за излизане е плавното преминаване в еврозоната, защото другото, което предлага михов е да убеждаваме мечката, че кацата и е празна и да продаваме мед на лисицата, така ми звучи.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на id2345
  id2345
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "tantanran":
  Да, според мен е точно така. Европейската криза е главно криза на balance of payments между членките, но главно заради Германия, се представя като криза на мързеливите. Българската политика в момента е подчинена на Европейската комисия - стягане на колани, рязане на разходи и т.н. Вместо да се оправя Европа, страни като Испания, Италия и Гърция все още не могат и да мислят за икономически растеж. За съжаление и ние сме в тоя кюп.

 17. 17 Профил на id2345
  id2345
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "USSR":
  Да, според мен Михов беше прав, но бат Бойко едно време като избираше министър, не го хареса... Дянков по твърд му се видя.

 18. 18 Профил на id2345
  id2345
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "USSR":
  Да, според мен Михов беше прав, но бат Бойко едно време като избираше министър, не го хареса... Дянков по твърд му се видя.

 19. 19 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#18] от "id2345":

  А на мен ми се струва ,че някои "товарищи" от олигарсите които не са товарищи на България се опълчиха срещу него и Бойко клекна пред тях .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 20. 20 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 727 Любопитно

  Ако написаното в статията е вярно, това е един изключително подходящ за министър на финансите човек. Дано повече такива кадърни и мислещи хора управляват страната! Успех!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 21. 21 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "либертарианец по убеждения"

  Автор на научният труд "Аре да праиме бизнес"

 22. 22 Профил на Лято
  Лято
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Между шопи: Ходжа си взел неплатен отпуск и ще го избират за папа.

 23. 23 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Пикал си е в крачола тоя.

 24. 24 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#15] от "fidelite":

  явно нямаш ама никаква идея за какво говориш....

 25. 25 Профил на miller4m2
  miller4m2
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "fidelite":

  ами спомни си, че точно 2006 нямаше, цените скочиха 2007 и 2008. Аз 2006 си купих моя апартамент на 700 евро / кв.метър, а през 2008 ми даваха 1000.
  А специално за Калин Христов се изказваш силно неподготвен. Преподавал ми е в УНСС и един от малкото в катедра Финанси, които си струва да слушаш. Направи си труда да видиш колко анализи и публикации в чужди медии и сайтове има. Няма нищо общо с разни набедени капацитети като Стоян Александров...

 26. 26 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Е сега ни е..а м...а! Калинчо Христов е в съвета на вредния за страната ИПИ. Заедно с Левончо Парпарцумян! Стана тя от трън, та на глог.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Само се надявам като разбира от всякакви школи и теории, да не ги взема твърде насериозно. Изобщо не е гаранция, че като имаш знания, това ще доведе до добри решения. Даже може и да е обратното.

  Силно скептична съм към хора, които приемат Айн Ранд насериозно.

 28. 29 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Либерастин, или поредният представител на сектата, донесла само мизерия и разруха по цял свят

 29. 30 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Чакай сега, либерастите не са същото като либертарианците. Либерастите са хипстъри на стероиди.

  Либертарианците са тези, които обичат грозна ъгловата архитектура със стъкло и бетон и биха продали баба си, ако това ще им донесе себеиздигане. Говори се, че в тайния вътрешен кръг на Айн Ранд всъщност няколко човека са продали бабите си за доста добра печалба.

 30. 31 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Не ми се стигаше до чичко Насим Талеб, но в случая може да има право: когато някой има стотици публикации и два доктората, но без обединяваща идея в живота си зад тях, трябва да бягаме от него като от чума.

  Та публикации, викате...

 31. 32 Профил на antiudei
  antiudei
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Всичко в България сега е Брюкселско Кисело Зеле!!!

 32. 33 Профил на sevast
  sevast
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки може да излъжете, но не и истинските либертарианци. Ранд и Хайек са ни настолни четива. Не минават евтините комунистически номера да брандирате върху леви и десни либертарианската кауза и идея!

 33. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Е, ние това много добре го знаеме. Номерът на обективизма е в това, че в момента, в който измислиш някаква критика към него, той магически се променя в нещо друго, напълно неподлежащо на критика. Айн Ранд винаги е права. Нали така беше?

 34. 35 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Също така твърдо вярва, че валутният борд е най-подходящата форма на парична политика за България до приемането й в еврозоната и яростно се противопоставя на всяко публично изразено мнение за корекции в модела на валутния борд.
  -----
  НЕ може да вярва в Австрийската школа, и в същото време да е за фиат-на валута като еврото!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 36 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#27] от "lil_alex":

  Това че повече знания не е задължително да водят до по-добри решения е вярно, но в случая е абсурдна критика. Може би е най-добре финансовият министър да не разбира нищо от макроикономика, а хирургът който те оперира да не е завършил медицина?

  Разбирам, че много хора не вярват на икономиката, но тя все още е най-точната социална наука

  Левичарите би ги втресло и ако понаучат малко от теория на игрите, което е математическата основа на икономиката и от нейните резултати няма мърдане. Какво щастие е за тях, че мразят да учат

 36. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Много ще съм нещастна, ако ме оперират така, както пише в учебника. За щастие ако ми се наложи, знам, че хирургът не само е завършил медицина, но и е практикувал операцията и знае кое от учебника е неприложимо.

  Има и още нещо: напоследък се навъдиха модерни операции и процедури, за които обаче никак не се знае дали ще ти понесат. Иначе за тях пише в учебници, прилагани са, но не препоръчвам на никого да ходи в нещо, завършващо на "-Клиник".

  Имаше една история за японски хирург, който правел много бързо някаква специализирана операция на стомашно-чревния тракт, не й знам името. В Европа процедурата отнемала 2 часа, той го правел за 5 мин. Викнали го в Европа за европейски пациент и какво се оказало- бързината на великия специалист се дължала на анатомична особеност на азиатците, човекът просто имал повече място за рязане и шиене и му трябвали 5 минути работа на едро. Ама като седнал да "бродира" европеец, пак 2 часа. Добре че все пак е гледал и преценявал, а не да тръгне както си знае с азиатците, че да не умори човека.

  И медицината е точна, но въобще не й вярвам, защото това, което получавам като крайна услуга, е много далеч от пейпърите и учебниците и зависи от ситуационна преценка. Добре е човек да знае това, като тръгне по лекари, иначе може да си изпати доста. Понякога логистиката и комуникацията са по-важни за излекуването от това, дето е чел лекарят. Затова не ходя при доценти, защото ако имам малък проблем, има вероятност да го пренебрегнат, да не ме слушат, да им е скучно или да искат да ме лекуват по доцентски, знам ли и аз.

  Дано само теориите не са заслепили възможността на новия министър за ситуационна оценка.

  "Точна социална наука" и аз не знам оксиморон ли е, какво ли е...

 37. 38 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 450 Гневно

  С една дума- десен анархист. Боли ли, режете още, докато умре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK