За честта на предприемача, или кой е новият икономически министър Асен Василев

За честта на предприемача, или кой е новият икономически министър Асен Василев

© Надежда Чипева, КапиталАко на икономиката на България й е нужно нещо ключово, то това определено е предприемчивост. Точно като предприемач може да се определи новият икономически министър в служебното правителство Асен Василев. Той е възпитаник на Харвард с бакалавърска степен по икономика и през 2004 г. заедно с още трима приятели основава собствена компания. Тя разработва сотфуер за намирането на евтини самолетни билети под името Everbread.


Отделно от това Василев е сред основателите на т. нар. харвардски курсове в Софийския университет, които провеждат заедно с друг възпитаник на Хардвард и предприемач - Кирил Петков. Курсовете, които се радват на изключителна популярност, наблягат на стратегиите за икономически растеж и конкурентоспособност и както Василев сам обяснява, "преподаваме как една бедна държава може да стане богата".


Защитник е на идеята за нормална и прозрачна бизнес среда. "Български компании са създали специалните ефекти към Avatar и X-man. Компания, базирана в столичния квартал "Дружба", създаде звуково оръдие, с което американският флот прогонва пирати край Източна Африка. Но за тези фирми никога няма да чуем, защото читавите компании се крият и не желаят да бъдат познати", коментира той по време на икономически форум през лятото на миналата година.  
Извън посочените дотук по-скоро плюсове на новия министър, прозира един голям минус и това е липсата на опит в политиката и в държавната администрация, какъвто определено ще му е нужен, за да се справи със спешните задачи пред икономическия ресор на служебното правителство.


Донякъде опитът му дотук може да му даде насоки как България да успее да спаси и договори нов ресурс по най-изостаналата оперативна програма - "Конкурентоспособност". Всъщност настоящият формат на "Конкурентоспособност" с включването на различни начини за усвояването на ресурса чрез финансов инженеринг и стратегията за привличане на външни инвеститори бяха структурирани именно от младите хардвардски възпитаници около тогавашния зам. икономически министър и сега съветник на президента по икономика и иновации Евгени Ангелов.


Тази експертност обаче едва ли е достатъчна за най-невралгичните проблеми, изкарващи хората на улични протести, и  Василев ще трябва да покаже характер, за да се справи с кашата в енергийния ресор и належащите проблеми около ВМЗ - Сопот, където ситуацията все повече доближава политически самоубийствения варинат с приватизация, съчетана с масови съкращения или ликвидирането на губещия завод.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 609 Любопитно

  Горкия, не знае какво го чака...

  911,959,964,993
 2. 2 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Звучи много добре! Успех!

 3. 3 Профил на ramzes
  ramzes
  Рейтинг: 450 Любопитно

  да видим колко бързо ще затъне в блатото" ЕНЕРГЕТИКА "? и ще има ли сили на да се справи с алигаторите там?

 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Сега като се сблъска директно с местните Магнаурски Хардвардци и ще се хване за главата но дано да успее, че иначе загиваме.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Излезнали от България, изпосменили гражданстват си и наместо да правят там кариера къде са се забили, чакат с нетърпение звездния си час да се върнат и да оглавят политически пост та да лапат като Дянков

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 6. 6 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Капитал" бяха писали за тези Харвардски курсове. Човекът има прекрасна биография и очевидно е идеен и инициативен, но в момента ключовото в неговото министерство не е толкова икономиката, колкото енергетиката. А в сферата на енергетиката има твърде много "подготвени"; дано той е достатъчно информиран, за да взима смели и самостоятелни решения.
  По-скоро ми се струва, че такъв човек е нужен за министър с цял мандат - за да може да си проличи предприемаческото му мислене.

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Хайде, успех!

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  добре бе като е толкова велик ЗАЩО никой нищо не е чул за него! Не е написал една сттатия по един актуалне проблем. И защо и той като Милен Велчев не си гледа Америка ами е дошъл МИНЪСТЪР НА БГ. Защо ли - българите знаем защо!

 9. 9 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Пожелавам му успех, но съм леко скептичен...
  Познавам няколко човека, които са работили във въпросната фирма Everbread. Никой от тях не остана там, защото имаше проблем със заплащането. Доста време им бавили заплатите (обещавали, че някога ако има инвестиции ще им платят или ще дават акции) и накрая поради липса на инвестиции хората му бяха съкратени или напуснаха. Въпросните хорами казаха, че са се отнесли доста некоректно с тях.

  Това означава, че макар, човекът да е предприемчив (нещо, което липсва на много хора в България), все още не е успешен предприемач. Основаването на фирма не те прави успял.

  Затова аз по-скоро бих сложил Everbread в графа "минуси".

  Липсата на опит не е нещо страшно, стига да не се учи на наш гръб.

  Относно "Харвардските" курсове, но доколкото знам ги има безплатно в няколко сайта (освен сайта на харвард) например в https://www.coursera.org/ (силно го препоръчвам на хора, които искат да учат безплатно курсове на топ университети в света). Това, което не ми стана ясно дали тези двама души са представлявали Харвард или просто са чели от безплатните курсове? Защото това са две коренно различни неща. За съжаление не става съвсем ясно от вашата статия.

  Поздравления за завършването на Харвард и за предприемчивия дух. Пожелавам му успех в бъдещите начинания!

 10. 10 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ще го видиме, ма със сигурност ще е по-добър от Делянчо...

 11. 11 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#9] от "absolutemystery":

  Е ЩОМ е фалирал значи е ТОЧНО ЗА МИНИСТЪР В БГ!

 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Да бъде пробван в служебното, а сетне и с летящ старт, вкаран в "редовното" Правителство...

 13. 13 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бакалавър по икономика е едно както му викат американците гол гъз образование, т.е. ще поредната калинка в сферата на енергетиката и промишлиността. Хубавото е, че ще краси поста само 2-3 месеца и се предполага, че за това време няма да успее да усуче конците

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  То хубаво че има полувишо, ама за министер не требаше ли вишо?

 15. 15 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1273 Весело

  До коментар [#11] от "nando":

  Ми какви да ни пратят?
  Дянкоф и той писарушка в некой си отдел на Сбанка, кога е мечтал за кариера на министър
  Та и тоя Асан.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 16. 16 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много скоро ще познаем дали харвардските им знания са адекватни и приложими .

 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#10:"usero"]Ще го видиме, ма със сигурност ще е по-добър от Делянчо..[/quote]

  Няма как да ги сравним,защото този няма да бъде в сянката на Бойко,което си е предимство голямо.

 18. 18 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#11] от "nando":

  Не съм казал, че е фалирал. До колкото знам са имали проблем с инвестициите.

  Това, което ме обнадеждава в него е фактът, че има техническа грамотност необходима за изработване на електронно правителство и въвеждане на информационните технологии в държавната администрация.

  Харесва ми, че е предприемчив и образован. Имаме нужда от повече такива хора в България!

 19. 19 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Харвардски възпитаник звучи добре,само да не е бил двоикаджия.Иначе УСПЕХ!!!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 20. 20 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#18] от "absolutemystery":

  Ами аз толкова витиевато не мога да се изразя като теб. Щом искаш да го казваш - "затворил фирмата и не платил зплатите заради липса на инвестиции", а не просто ФАЛИТ - твоя воля! Според мен е абсолютно лош сигнал подобни хора да се назначават на ръководни длъжности. Ясно е че е подставено лице на определен кръг.

 21. 21 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#20] от "nando":

  Не знам повече подробности за фирмата, тъй като моите познати вече не работят там. Преди няколко месеца последният от познатите ми, който работеше там се е махнал. Не знам дали е затворена, фалирала и т.н.

  Просто статията е доста повърхностна и казва еди кой си, заедно с други двама основал фирма. Тъй като фирмата е малка и неизвестна би трябвало да се дадат повече подробности, за да могат читателите да си представят... Каква е тази фирма? С какво се заинмава? Колко човека персонал са имали? Колко имат сега? Имат ли инвестиции и бъдеще?

  Просто исках да отбележа, че тази фирма не е успяла да задържи своите кадри, за които аз смея да твърдя, че са доста добри ИТ специалисти.

 22. 22 Профил на zarito
  zarito
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "nando":

  Фирмата не е фалирала, нито е затворена, с малко инициативност в главата си можеше просто да проверите на Гугъл, че все още съществува и процъфтява дори

 23. 23 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 565 Неутрално

  [quote#9:"absolutemystery"]Това, което не ми стана ясно дали тези двама души са представлявали Харвард или просто са чели от безплатните курсове? [/quote]

  http://economicstrategy.net/programs/ran/

  Бил съм на тези лекции, бих казал, че двамата лектори се справиха много добре и че са на "ти" както с теорията, така и с практическите й проявления в различни страни по света.

  И това все пак няма много общо с реалната задача.

 24. 24 Профил на blader
  blader
  Рейтинг: 450 Неутрално

  симпатичен младеж, но за съжаление бързо ще го схрускат 'акулите' в енергетиката

  They didn't know it was impossible so they did it...
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 822 Неутрално

  "Защитник е на идеята за нормална и прозрачна бизнес среда."

  Дано успее да направи нещо в посока "идеята" да се превърне в реалност. Съмнявам се, според мен неговата глава ще бъде поредната, разбита в стената, но все пак му желая успех.

 29. 29 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#23] от "fletcherlind":

  Страхотно! Благодаря за информацията.

 30. 30 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#19] от "sto67nes":

  Бил е двойкаджия - в топ 2% по успех на завършилите Харвард!

 31. 31 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#13] от "42":

  Преговори си материала, пич. Бакалавър е 4-годишно образование, демек вишу, за да ти е по-ясно. А пък бакалавърска степен от Харвард е все едно 1000 докторски от УНСС

 32. 32 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Чета и се радвам за миг и след това се замислям в каква среда ще работи и осъзнавам, че няма да може да промени нищо. Стискам му палци все пак!

  https://swansphotography.com/
 33. 33 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 450 Неутрално
 34. 34 Профил на portfolio
  portfolio
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Отлична биография. Пожелавам му успех!

 35. 35 Профил на kempes
  kempes
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Изглежда интелигентен човек, което се разбира и от визитката му. Още преди време се чудех не е ли възможно да се намерят 15-20 души като него да създадат правителство с хора извън БКП-клоновете. С образование отвън и доказани в своите сфери.
  Такива българи има много, но едва ли някой ще им даде шанс да променят нещо.

 36. 36 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  за тази работа си трябват камикадзета - хора с ясна визия какво трябва да се направи и осъзнаващи, че ако го направят, няма да са много обичани и затова нямат големи стремежи към политиката. всеки месец да идва по един такъв образован камикадзе да прави по нещо непопулярно и за 12 месеца току виж тая държава се преобразила за добро Успех!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2592 Весело

  До коментар [#13] от "42":

  Така де, друго си е Магистър от ХТИ или Лесото, бакалавър от Харвард е някакъв си ПУЦ за милиционери.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 38. 38 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 505 Неутрално

  На критикарите - ходи завърши Харвард .... бият кой не земе диплома направо... и уличните кучета из Кеймбридж го изкарват ей така за разкош.
  Един нормален човек да се появи на екран и ще го охрачим.

 39. 39 Профил на xdm
  xdm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фалирането на няколко компании и прахосването на десетки милиони български и чуждестранни инвестиции с нулев успех, съчетани с болни амбиции за величие, пълна липса на скрупули при преследването на лични цели и абсолютно нулев интерес към проблемите на хората или на България като цяло - това е реалното лице на новия министър. Не е нужно да ми вярвате. Скоро ще се убедите сами.

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Ама, хич не ни върви на министри на икономиката, като започнеш от Жотев, минеш през Шулева, Р.Овч. та стигнеш до този Харвардски възпитаник. Да видим тази диплома в Интернет, че нещо в последните 3,5 г. имаме стрес от дипломите на министри и др. видни служители на държавни постове. Нещо дали има магистратура този нов министър, защото в главата ми се въртят едни въпросчета????

 41. 41 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#5] от "crowd founder": Това е отвратително мразещо-пораженческо говорене!...Лошото е, че вероятно и така разсъждаваш дано намираш мир, спокойствие, и радост в нещо!

 42. 42 Профил на primoto
  primoto
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ако ви се чете...
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2009/06/19/738487_trudnobg/

  Only two things are infinite, the universe and human stupidity...
 43. 43 Профил на nazional
  nazional
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#9] от "absolutemystery":

  Пич, не лъжи хората, няма харвардски курсове в курсерата, а и онлайн не качват много неща по принцип Харвард, за разлика от Станфорд или МИТ (явно са по-консервативни и аз не знам).

 44. 44 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Цитат от интернет, поредната Калинка:

  nov ministar
  13.03.2013 / 00:39
  Asen Vasilev - Това е поредната калинка. Учил е не в университета Харвард, а в Харвард Колидж - нещо като подготвителен общообразователен курс за университета, където няма степени и специализирано образование, т.е. не е никакъв бакалавър и няма никакво икономическо образование. Освен това учи само 3 семестъра (до 1998 г.)rn"Специализацията" му е опит да се върне в Харвард като "тичинг фелоу" (нещо като асистентче, ама от ония дето трият дъските и гледат да има тебешир).rnСъосновател е на евърбред, но никога не е бил президент (такъв е Мортен Лунд, датчанин). Фирмичката е обикновена офшорка с капитал 1 (една) лира и телефон и адрес под наем в едно село до Лондон. Великият "продукт" е стандартна мини АПИ. След като прилапва малко парички от хонконгски баламурници, сега фирмичката затъва (за една година сайтчето пада от около 700,000 на 1,300,000 позиция, с около 900 посещения дневно. Версията 2.0 на софтуера така и не се появява.rnОбикновен мошеник.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 45. 45 Профил на kapac
  kapac
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#44] от "cockmeat":

  Ей заради такива хора като тебе, хора като новоназначения министър са се изнесли отдавна от България. Ти помисли ли въобще да провериш какво всъщност е Харвард Колидж? Или нека да излеем помията върху човека, пък който се върже-върже. Очернете го, изплюйте му се и се засмейте. За съжаление, това прави българина щастлив, нека си го признаем. Иначе въпросната институция си е Харвард, и няма нищо общо с някакви подготвителни курсове, глупако. Става въпрос за "факултетът", където учат всички бакалаври. А само фактът, че е приет в МБА програмата, значи че е по умен от всички нас тука дето пишем. Много топки се изисква, за да я напуснеш и да станеш предприемач, защото де факто при завършване животът ти е уреден от материална гледна точка.
  Това ми напомня за смешните нападки срещу Делян Добрев, че имал Бакалавър по изкуствата от един от най-престижните унита в света. Ама кой да ти каже, простако, че въпросната диплома няма нищо общо с четки, глина и валс.

 46. 46 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#44] от "cockmeat":

  Сега ще ти изредя няколко имена излезли от същият този колеж

  1.) Бил Гейтс (не завършил)
  2.) Марк Цукърбърг (не завършил)
  3.) Бен Бернанке (сигурно знаеш кой е)
  4.) Опенхаймер (сигурно пак знаеш кой е)
  5.) JFK
  6.) Хенри Кисинджър
  7.) Франклин Рузвелт
  8.) Теодор Рузвелт (спирам с американските президенти)
  9.) Беназир Бхуто
  10.) Да закръгля Стив Балмър

  Наистина си нямаш никаква представа за какво говориш, или се оставяш да цитираш някой, които казва информация, която дори в уикипедиа можеш да провериш, че не е вярна.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Harvard_College

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#46] от "sasvirco":

  ма тия не са мърдали от сащ и никога не биха са навили на политически пост у нас
  нали?

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 49. 49
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK