Светла Костадинова, ИПИ: Президентът гледа по-дългосрочно от мандата на кабинета

Светла Костадинова, ИПИ: Президентът гледа по-дългосрочно от мандата на кабинета

© Юлия ЛазароваСветла Костадинова е изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Публикуваме коментара й пред "Дневник" по обявения състав и приоритети в работата на служебното правителство.


Основните приоритети в работата на служебното правителство, оповестени от президента, бяха пределно ясни, не бяха неочаквани – доходи, макроикономическа и финансовата стабилност, доверие, прозрачност, - ключови думи, около които през последните два месеца всички се обединиха. Според мен президентът гледа малко по-дългосрочно от мандата на временното правителство. Той се опита да очертае по-голямата картина и мисля, че премиерът затвърди тези намерения. Все пак ако гледаме основни ключови фигури – няма как да не си помислим, че стабилността ще е наистина приоритет, финансовият министър е човек, който разбира от финанси и макроикономика – защо и най-вече как се случват нещата.


Не следя в детайли работата по създаването на електронно правителство, но бях останала с впечатление, че през последните 18 месеца има някакво раздвижване. Днес сякаш долових сигнал, че май всичко започва отначало, дано да не е така. Това, че има отделен министър по темата, е знак, че темата е ясен приоритет за правителството.
Важно сега е да се гарантират плащанията по еврофондовете и ако е вярно това, което каза министърът в оставка, че е създадена организация и всеки знае какво прави, смятам, че работата ще продължи. Това е важно, защото еврофондовете заместват поне част от липсващите чуждестранни инвестиции. И въпреки че не могат изцяло да бъдат заместител, могат да подпомогнат някакво преструктуриране на икономиката.


Очаквано е решението, че ще има обществени съвети, макар че служебното правителство няма да има много време за дълги обсъждания, които администрацията да възприеме, защото не става дума за едностранно даване на съвети, които просто някой да приложи. Но няма да навредят със сигурност.


Да се надяваме, че съставянето на служебно правителство ще тушира недоволството на хората, у които, според мен, се вижда известно насищане. Склонна съм да вярвам, че хората ще дадат малко време на служебния кабинет, за да има възможност да свърши някаква работа.


От казаното от президента стана ясно, че няма да има толеранс към непрозрачни и лобистки политики при работата с регулаторите. Едно-две усилия в тази посока ще бъдат показателни и ще убедят всички, че управляващите са дотук с настоящата практика и занапред нещата ще се случват по друг начин. Дори за краткото време на съществуване на служебното правителство работата на регулаторните органи може да се подобри. Хората има нужда от това. Самите регулаторни органи са наясно какво трябва да се направи, просто досега не е имало интерес и политеческа воля да се случи.


По въпроса с енергийните цени, има известно противоречие в това да са хем справедливи, хем да са социално ориентирани. Справедливи за кого? Цената е израз на няколко икономически фактора и процеси, така че тази комбинация е леко непостижима, защото винаги може да се намерят аргументи защо е социално несправедлива. Минимумът тук е цените да се определят по ясен и прозрачен начин и да са близки до разходите, по които се формират.


Трудно е да се каже дали това правителство може да постави основи на нещо, което да се продължи от следващите, защото част от новите министри идват извън администрацията и ще им трябва време да се ориентират, така че може да не им стигне времето да свършат видими неща. Други идват от администрацията и може би са много по-наясно какво трябва да се случи. Всеки от тези министри може да заложи определена политика и следващото правителство да реши да я промени или - не.


Ако службеният кабинет започне важни и отлагани досега неща - здравеопазване, правосъдие, образование – които иначе трудно се правят от политици в спокойно време и това бъде прието, тогава ще е по-лесно за следващите управляващи.


Със сигурност служебното правителство гарантира по-голяма сигурност от състоянието на безтегловност. Ако то успее да направи основни неща, за които президентът говори, това със сигурност ще е положително и за чуждите инвеситори, и за местните предприемачи. Чуждите инвеститори не са тръгнали да напускат страната все пак, те са гъвкави, следят какво се случва, и смятам, че излъчените послания дават сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И какво от това? Какъв е общият извод и послание от написаното?

 2. 2 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#1] от "forumer":

  Радва се защото почти всички са от нейното котило. Няма спасение от тая сган.

 3. 3 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "pyn":

  Всяко нещо си има край, колкото и да е хубаво за някои хора.

 4. 4 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "Ако службеният кабинет започне важни и отлагани досега неща - здравеопазване, правосъдие, образование – които иначе трудно се правят от политици в спокойно време и това бъде прието, тогава ще е по-лесно за следващите управляващи."

  Напротив, в никакъв случай не трябва да се занимават с това. Това трябва да се направи точно от политици, които ще си носят политическа отговорност за това. А не от от сороска измет, която никой не е избирал.

 5. 5 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Представителите на така наречените мозъчни тръстове трябва да бъдат изгонени с камъни от България.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Гневно

  тоя институт няма ли да млъкне и потъне в дън земя от срам?! 23 години всички техни и на презокеанските им господфари приумици бяха изпълнявани най-безропотно-възможно най-близки до 0 заплати, близки до 0 данъци, офшорни капитали допуснати навсякъде, приватизация в енергетиката, както виждаме изключително и само за зло на българина! Концесии за злато, газ и петрол! Коато че ли България не е добивала свои природни богатства и не е управлявала и градила свои ел. мрежи и централи! Но върхът на цинизма са концесиите за водата-чужденци да ни продават българската вода на нас, българите на 100 кратно завишени цени! И т.н.
  Алоу! Институте за пЪзЪрнЪ икУномиЪ! Кой от вас ще ни каже що сме на тоя хал? Нали ни водехте за носа 23 години!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Светла Костадинова е изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Публикуваме и.... Идеята за създаването на института е на Огнян Пишев (икономически съветник на президента и посланик на България в САЩ (1991-1994 г.) Той измисли и името му. Идеята за такава НПО се обсъждаше няколко пъти и донякъде се осъществи от групата, която правеше програмата на СДС за изборите за ВНС през 1990 г. В групата влизаха Румен Аврамов, Димитър Луджев, Огнян Пишев, моя милост, Ренета Инджова... много хора. Част от тях работиха с групата на Ричард Ран и Роналд Ът, дошли по поканана правителството на Луканов. Д-р Желю Желев, след избирането му за президент на 1 август 1990 г., имаше нужда от икономически съветници и всички се преместихме в президентството, включително и проф. Любен Беров.
  След приемането на новата конституция част от хората отидоха в Агенцията за икономическа координация - правителствения мозъчен тръст, ръководен от Венцислав Антонов и Румен Аврамов, разбит от министър Гечев и възстановен при следващото правителство под ново име. Други отидоха в БНБ и май само аз не бях никъде. Истинската създателка на института е една позната на Ричард Ран. Казва се Марго Мейкол. Тя направи корпорация от един човек във Вашингтон. Кандидатства по програма за развитие на Държавния департамент, която да създава мозъчни тръстове в страните от Източна Европа. Ние бяхме първият такъв тръст. Номинално учредителният капитал на ИПИ е 2000 долара. От тях 1000 са от Марго, останалите ги дадохме учредителите. Получихме и частично дарение от фондацията "Фридрих Науман", които ни приютиха срещу работа. Второто дарение беше от "Отворено общество" - 50% от наема за 6 месеца - 3000 долара. Третото дарение е от Робърт Крибъл, известен американски адвокат и бизнесмен.

 8. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#7:"latcho59"]Публикуваме и....[/quote]
  Кръгът "Пазарни муджахидини"

 9. 9 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#4:"pyn"]Напротив, в никакъв случай не трябва да се занимават с това. Това трябва да се направи точно от политици, които ще си носят политическа отговорност за това. А не от от сороска измет, която никой не е избирал.[/quote]

  Че не предлагаш алтернатива се вижда, но да говориш все едно не знаеш какво направи правителството на Монти в Италия просто е причина да не ти се обръща внимание.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 10. 10 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#6:"~"]най-близки до 0 заплати[/quote]
  [quote#6:"~"]офшорни капитали допуснати навсякъде[/quote]
  [quote#6:"~"]Концесии за злато, газ и петрол[/quote]
  [quote#6:"~"]концесиите за водата-чужденци[/quote]

  Любопитно ми е колко от анализите им си прочел и къде си видял тези неща... защото явно се опитваш да им припишеш всички проблеми на България.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 11. 11 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#9] от "mapto":

  Правителството на Монти докара 20% безработица в Италия, изкара хората и там на улицата, върна Берлускони в играта и зорлем докара един луд, който нищо чудно на следващите избори да вземе властта. Ако и нас това ни чака....

 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#7:"latcho59"]моя милост[/quote]

  А Ваша Милост ще благоволи ли да се представи с името си?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  [quote#11:"pyn"]Правителството на Монти докара 20% безработица в Италия, изкара хората и там на улицата, върна Берлускони в играта и зорлем докара един луд, който нищо чудно на следващите избори да вземе властта. Ако и нас това ни чака...[/quote]

  Ясно. Монти е виновен! Познато, но досега го бях чувал само в българския му вариант. И както в българския вариант някак си удобно се забравя при какви условия е дошъл Монти... най-смешното тук е "върна Берлускони в играта", защото Монти е всъщност дойде след като Берлускони се оттегли под външен натиск. Но фактите не са от значение пред Правата линия.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 14 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А дали все пак това не е втория отбор на ГЕРБ ? Нямам отговор,но след няколко дена ще имам. Зам.министрите по призива на Борисов са на местата си.А те бяха в съответните политически кабинети на отделните министерства.По местата си са областните управители,също назначавани от Борисов изключително по политически съображения.А при тях се съхРанява документацията от изборите до отправянетой в ЦИК.Ще остане ли на поста си проф.Константинов,ръководещ фактор в "Информационно обслужване",което вкарва данните от писмените протоколи на избирателните секции в компютрите.Няма как да забравя едно негово изказване неотдавна,че ако наистина при следващите избори се създаде предпоставка бсп и ДПС да се завърнат във властта,той щял да направи всичко възможно това да не се случи.А аз очаквам при този човек гаранции за честни избори. Подозирам,че с тези назначения президента цели преследва едно продължително управление на този отбор,разчитайки,че резултатите от изборите може да доведат до месеци на мъчителни преговори и комбинаций за ъставяне на правитество и това може да продължи до късна есен,след което са възможни нови избори.През това време втория отбор на ГЕРБ може да направи още куп поразии. Но да почакаме.Не повече от седмица-две и нещата ще се поизнасят. Дано не изляза лош пророк! Ако има нещо,което ми харесаот общите приказки на президента,то беше,че до сега той е слушал гласовете на протестиращите от улицата,а ще трябва да се послуша и гласа на народа.А това може и трябва да стане на едни честни и справедливи избори.

 15. 15 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Пак ли сте дали трибуна на тая **** ???

 16. 16 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#6] от "~":

  Много ми е интересно на какво базирате своите така категорично изказани мнения?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 17. 17 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#11] от "pyn":

  Ако смея да отбележа... икономиката е силно инерционна система. Буламача, който е забъркан от някои се проявява в следващите години. И тук е аналогично на лъжицата катран в бъчвата мед. Докато се изчисти катрана и бъчвата се напълни отново минава поне един цикъл.
  В тази връзка направеното през 1997-2001 г. даде резултатите си през следващите два цикъла,това съвпадна и с факта, че при тройната конюнктурата беше благоприятна (макар че много от необходимите реформи не бяха направени нито от цара, нито от троегъзата). Именно несвършената работа през този период и абсолютното забатачване при правителството на герб ще дадат резултат през следващите периоди. Под период визирам един завършен цикъл от редовни парламентарни избори до следващите.
  Така, че не се надявайте на някакъв бурен разтеж през предстоящия цикъл. И нищо чудно, при известни стечения на обстоятелството, следващото редовно правителство да се наеме да изрие авгиевите обори на наследството на празноглавата и тригъзата. И за следващия цикъл слънцеликия да се завърне на бял кон, като приятеля си Берлускони.
  Къса е българската памет... по-скоро селективна с отрицателен знак.....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#16] от "serafin":

  само 1 въпрос! Кое от казаното от тоя институт през последните 23 годнин не е изпълнено безпрекословно?
  По-горе съм изброил някой от нещата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 488 Весело

  Хахах, първите 4-5 коментатора да не седят на една маса и да са се наговорили наведнъж да избълват негативните мнения за ИПИ?

  До коментар [#18] от "~":
  Знаеш много добре, че въпросът не е защо е изпълнявано (евентуално) казаното от ИПИ, а дали е ПРАВИЛНО по принцип да се изпълнява. И се пише "някои от нещата", а не "някой от нещата".

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 975 Разстроено

  [quote#19:"Цветна"]Хахах, първите 4-5 коментатора да не седят на една маса и да са се наговорили наведнъж да избълват негативните мнения за ИПИ? [/quote]

  нека променим:
  1) "коментатора" с министър-председатели на Бълхария.
  2)"да избълват негативните мнения за ИПИ" с
  да изпълняват всички съвети на ИПИ-тоз ваш институт от чужбина спонсориран! И ето какво се получава-
  - Хахах, първите 4-5 премиера да не седят на една маса и да са се наговорили наведнъж да изпълняват всички съвети на ИПИ?-

  След това да си спомним за словосъчетанията:"приваизация и концесия", "концесия и приватизация"
  Ред е на "усмихнатото лице на корупцията"! Нека си припомним за концесията за водата в Сф. преди нея цената беше 20 ст за м3. Да си спомним за обещанието на концесионера, че нямало да вдига цената на водата. Да опитаме да си припомним колко пъти вдигаха цената на водата. Да си спомним обещанието на Стефан Антонов Софиянски, че "последното" повишение на водата в Сф. щяло да е до цена от 1лв за м3. /Сегашната цена на водата е 1,64лв и тея искат още само 14% поскъпване! Навик на тая комисия ДКЕВР беше да пита монополистите искат ли монополите да си вдигат цените, ако случайно са забравили!
  Концесията за чистотата вСф-цената е около 5 пъти по-висока/*5/ от колкото напр в Благоевград
  При развалянето на един от договорите за концесия за чистота в Сф общината се е изръсила около стотина млн евро.
  За настояванията на СБ за вдигане цената на ел енергията, за продажба на ЕРП-тата има ли смисъл да говорим-вероятно да! Енергийно беден на Запад се счита човек, който плаща над 10% от доходите си за енергия. Каква част от населението на Бг не е енергийно бедно? 10-15% или по-малко?
  Да си спомним и друга дефиниция за бедност-когато над 50% от доходите отиват за храна, то човекът/респ домакинството се считат за бедни. Какви са цените на храните в България и Унгария? В Унгария са по-ниски, независимо от по-високия стандарт. А за "нашите" вериги хипермаркети ето едно видео-кратко: http://www.youtube.com/watch?v=rN6v2b-7TjE&feature=youtu.be -ето как правят тез, които финансират ИПИ и подобни институти!
  Друга "дръзновена мисъл" на ИПИ е да няма минимална заплата/минимална почасова ставка. И това се повтаря 23 години без прекъсване. Как това щяло полека да завърти колелото на икономическия цикъл и така да реши огромна част от проблемите на икономиката ни-инвестиции, износ, работни места, доходи. Добре, след като 23 години изпълнявахме това, защо инвестициите са толкова малко? Защо работните места са кът? Колко от работещите също са бедни?
  След 23 години изпълнение на съветите на ИПИ има ли 1 млн българи, живеещи добре?
  И коя е причината за това?
  Спуска се директива от Брюксел и Вашингтон-вдигнете цената на тока, за да започне да се пести! Така ще станете и енергийно независими! Колко хубаво звучи само-намаляване на зависимостта на България +пестене на средства! И ето, намират се всевъзможни начини за такова повишение-приватизаци на естествени монополи, защото в САЩ цялата енергийна мрежа е създавана от частни компани! И ний като тях, да! Но туй не стига! "привличане на инвестиции в областта на енергетиката" за строеж на ненужни мощности, но с държавна гаранция. Директивата Брюксел-вашингтон за енергетиката се изпълнява безпрекословно! Резултат-огромна част от хората не могат да си платят сметките за ток/или седят на студено, а най-често и двете.
  На скорошна среща с БСП симпатизанти висш функционер на същата партия казва на "своите":"така е, ние ще ставаме все по-богати , вие ще ставате все по-бедни"
  И не виждам нищо весело в това няколко души от форума да имат малко памет и да си задават някой въпроси. И да имат мнение даже! Свое, лично! А не да папагалстват мантрите спуснати от спонсорите на "института"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#1] от "forumer": Дори и описани само фактите - е добра база за анализ и изводи. Предполага се че тук сме хора,който са наясни с икономическите процеси, създават добавена стойност и работни места.

  ако на нас трябва да ни формират и изводите - тежко на Родината

  и най-умният си е малко прост....
 22. 22 Профил на Вельо Маноев
  Вельо Маноев
  Рейтинг: 221 Разстроено

  По повод една статия от 2004 "Що е либертарианство и има ли почва у нас" - ето Какви "слабоумия" и грешни либертариански и неолибералистки разбирания за погрешния български преход са писани тогава (2004 при идването на престъпния фин. министър - Милен Велчев - преди 9 години). А ето до къде доведе света, и най-лошото България до 2013, резултата от либертарианското движение - пълна разуха, икономическа криза, морално падение и разложение, престъпни финансови и икономически олигарси и картели, тотално обедняване, начало на революции по света (напр. в Ю.Америка) и още много злини ... Ето (дами и господа от Института за пазарна икономика) вижте актуалното тука: http://solidbul.eu/?p=925 Така че излезе наяве вече от вашето либертарианство следната ситуация през 2013-та: След историческия провал на либертарианското движение и неолиберализма ... за кейнсианството, а дори и за фашизма и националсоциализма започва нов възход.

  Velio Manoev
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK