Макроикономистите: Новите министри да внимават за спад на държавните приходи

Макроикономистите: Новите министри да внимават за спад на държавните приходи

© Надежда Чипева, КапиталПерсоналната летва при избора на служебни министри е сериозна, това са хора с качества, коментира директорът на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев пре "Капитал Daily".


Според него изявлението на премиера Марин Райков за повишаване на доходите е знак, че вероятно са намерени някакви резерви в бюджета. "И президентът, и Марин Райков четат протестите като заявка за демонополизация, а не за национализация. От чутото мисля, че целта пред правителството е най-малкото да подготви либерализация. Електронното правителство очевидно също е приоритет, след като има отделен министър за него. То отдавна е приоритет на президента", допълва Ганев.


По думите му присъствието на Калин Христов като финансов министър ще осигури опазването на валутния борд. Според икономиста най-голямото предизвикателство е заявката за преструктуриране на пазара на труда и създаване на работни места. "Дори и да искат да правят много хубави неща, ще срещнат отпор в лицето на синдикатите", посочва той.
Според Ганев най-големият макроикономически риск е от спад на държавните приходи. "При политическа криза всеки гледа да спести от данъци. Това е риск, който трябва да се управлява внимателно през следвашите 2-3 месеца."


Приоритет за служебното правителство е възстановяването на стабилността на публичните финанси, смята Петър Чобанов от Институт за нов икономически напредък. Според него е нужна трезва преценка на фискалната ситуация и рязане на паразитни разходи, които не са необходими. "Предстои и написването на национална програма за реформи, което позволява трасирането на пътя за нови и необходими реформи, за които има съгласие", допълва той.


Според Чобанов трябва да се направи оценка на скрити фискални задължения на институции и на държавни предприятия, за да се знае цялостната картина на публичните финанси.


"Приоритет са и ясни знаци за нормализиране и подобряване на бизнес средата, като се подготвят важни реформи в тази област, дори и да е необходимо да се правят от следващия парламент. Приоритет е да се даде възможност на администрацията да работи, като има последователност в действията, във възлаганите им задачи и престанат гоненията и преструктурирането, което създава несигурност", посочва Чобанов.


Чобанов посочва, че трудност за новите министри биха били скелети в гардероба, за които те ще научават в движение. Според него трудности се очертават и от очертаващия се спад на икономическата активност и на бюджетните приходи, както и от продължаващи протести и натиск за промяна, и то в сфери, в които служебното правителство няма правомощия.


Служебното правителство има един много важен ангажимент пред себе си - да даде увереност в стабилността на държавните финанси както в страната, така и в международен план, коментира Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана". Според него е нужна ревизия и оповестяване на резултатите в подробности, което трябва да започне да връща доверието в България като остров на стабилността. "Това може да означава и преразглеждане на елементи от разходната политика, за да се подсигури безпроблемната работа на публичния сектор. Не мисля, че е работа на служебно правителство да предприема или дори само да сложи началото на нова икономическа политика", посочва той.


Според Цачев всеки от новите министри би трябвало да изготви доклад за текущото състояние на икономиката и на работата на отделните ведомства, с което да спести време на следващото правителство. "Най-големият риск остава влошаването на бюджетните приходи. Затова приоритет е събираемостта на приходите."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Те за много неща трябва да внимават!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Шъ внимават, гледай сега каква контрабанда ще се развихри, митниците направо ще минат на собствена сметка. Дано поне като вкарват контрабандно да дават по-евтино та и матряла да се облажи.

 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Дано Райков има "топки" и да направи мащабни съкръщения в МВР структурата и в държавната администрация. За два месеца в тази сфера може да направи чудеса

 4. 4 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Не чух нито в речта на Плевнелиев, нито в тази на Марин Райчев и намек за ревизия на правителството на Бойко и считам това за неправилно, защото за мен е ясно, че мутренското управление не спазваше законите и извърши злоупотреби и отклоняване на средства.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  По думите му присъствието на Калин Христов като финансов министър ще осигури опазването на валутния борд.
  =====================
  Много ми е чудно след като Искров обяви ,че нито той нито заместниците му ще участват в служебно правителство как така заместника му Христов е вече финансов министър.Иначе има логика за борда и клатенето му от олигарси със заеми. Напр.Янето каза по ТВ-то ,че Прокопиев смята чрез президента да предизвика хиперинфлация в страната и да стопи собствените си дългове от половин милиард лева на жълти стотинки.
  Де да видим кой прав ,кой крив...

 6. 6 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "Дори и да искат да правят много хубави неща, ще срещнат отпор в лицето на синдикатите", посочва той/Ганев/- цитат от статията. За либерастите изглежда само съкращаването на хората в държавните предприятия е хубаво нещо.Щото за повишаването на доходите не съм чул синдикатите да проявяват отпор. Пък за съкращаване на администрацията и фуражките либерастите не отварят и дума.

 7. 7 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#6:"cobanmaala"]Пък за съкращаване на администрацията и фуражките [/quote]
  Гърците напр. съкращават 150 000 държавни чиновници.

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#2:"442"]гледай сега каква контрабанда ще се развихри[/quote] Че тя си се вихри.Затова няма постъпления в бюджета.

  [quote#2:"442"]Дано поне като вкарват контрабандно да дават по-евтино та и матряла да се облажи. [/quote] Контрабандистът не вкарва за да продава евтино, а за да печели.

 9. 9 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#8:"cobanmaala"]Контрабандистът не вкарва за да продава евтино, а за да печели.

  [/quote]
  Нямам нищо против контрабандата ,но да се наблегне и на основни хранителни продукти. След като вътре дерат по 15 кожи ,за да облагодетелстват олигарси и раздут чиновнически апарат ,то контрабандиста ми се явява почти брат в подобна ситуация.

 10. 10 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Трябва да се изметат всички ГЕРБерасти от митници,данъчно областни управи и общински съветници иначе приходната част на бюджета наистина ще пострада.

 11. 11 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това е правителство на (без)мозъчнте тръстове. Ествствено на лекенцето Ганев ще му харесат. Няма да се учудя, ако е участвал в съставянето на това правителство. И не никък не се съмняваме, че няма да надвишат разходите. Точно обратното. След което на улицата ще се окажат още повече хора и още по-агресивни. Това правителство е правителство на провалената политика, която до сега следваха всички правителства. Ако то се заеме усърдно да работи за 2 месеца ще натвори вреди, които бойковото нанесе за 3.5 години.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 12. 12 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Каруцата се преобърна със свалянето на демократично избрано правителство от шепа лумпени.Едва ли ще останат много хора да плащат данъци и да работят за да гледат този цирк.

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#9:"kolizej"] контрабандиста ми се явява почти брат в подобна ситуация. [/quote]
  Сигурно имаш предвид "куфарните" търговци. На другите едва ли си им брат, защото те и олигарсите са различни разклонения на една схема.

 14. 14 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#6] от "cobanmaala":

  че аз и сега съм напълно съгласен с това - държавната администрация трябва да бъде орязана тотално, а които останат, наистина да работят а не само да пият кафета и да пушат цигари. Ако се ореже, ще може да се вдигнат заплатите и да стане малко по-ефективна системата, тя никъде не е ефективна (и на запад държавният служител си е бая мързел) но не чак толкова. Да се знае, че няма абонирани за работата.

  Не виждам кой "либераст" ще защити да не се съкратят и фуражките? Те пък са съвсем хрантутници.

 15. 15 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#11] от "kihano":

  щом ти виеш, това е прекрасно, значи правителството би трябвало да изповядва западни ценности и да го втъкне на всякакви фенове на държавните структури. Само дето не е точно така, не се пени, и това правителство си има доста от "ваште" лимонки.

 16. 16 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#12:"detonator9"]Каруцата се преобърна със свалянето на демократично избрано правителство от шепа лумпени.[/quote]
  Тия хора пукнаха цирея. Ако имаше демократично,а не мутренско правителство , до този му край нямаше да се стигне.

 17. 17 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#13] от "cobanmaala":

  Говоря за разлика в цената.И не само за ракии и цигари.Щом нямаме селско стопанство и икономика и трябва да ям еврохрани с един милион данъци в тях- предпочитам същите /ако не и по-добри/ от неевропейски страни ,но на половин цена -т.е. контрабандни.

 18. 18 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 743 Неутрално

  [quote#17:"kolizej"]Щом нямаме селско стопанство и икономика и трябва да ям еврохрани с един милион данъци в тях- предпочитам същите /ако не и по-добри/ от неевропейски страни ,но на половин цена -т.е. контрабандни. [/quote]
  Не знам защо ,но ми се струва ,че нещо не ти е ясно. И европейските страни и неевропейските страни субсидират селското си стопанство и износа.А ние почти не го правим или субсидиите са в пъти по ниски от "европейските" страни ,защото така са договорени от "йес"мените и менките. И това ,че днес ядеш контрабандни домати ,малко по-евтини от българските ,означава,че утре ще ги ядеш скъпи, защото българско производство въобще няма да има. А ако парите за субсидии на тютюна отидат за субсидии на сескостопански култури в "тютюневите" региони ,ще можеш да ядеш и български сравнително евтини продукти. Ама това не става със заклинания и калинки ,а с мисъл и държавническо поведение. А къде мисъл за българското производство у мутрополитическия елит, унищожаващ българската икономика вече над 20 години.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#4] от "soave":

  Няма и да чуеш за ревизия.Те са от един отбор.

 20. 20 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да, наистина силен отбор на ... "Отворено общество".

  Има ли живот след демокрацията ?
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  "Според него е нужна трезва преценка на фискалната ситуация и рязане на паразитни разходи, които не са необходими." Като например облагане приходите на фондациите, включително фондация "Институт за пазарни изследвания", както и рязането на субсидии за НГО, за консултанти (философи-хидроинжинери, пишман-икономисти). Дано ама надали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK