Manpower: 19% от българските работодатели планират да наемат през пролетта

Други 7% обаче ще съкращават служители.

Manpower: 19% от българските работодатели планират да наемат през пролетта

© Георги КожухаровДеветнайсет процента от българските работодатели имат намерение да наемат нови служители през второто тримесечие на 2013 г. Други 7% обаче ще съкращават. Останалите 71% не предвиждат кадрови промени във фирмата си през пролетта. Така очакваният нетен обзор на заетостта за периода е +12%. (показателят се изчислява като от процента на работодателите, които планират увеличаване на новите работни места, се извади процента на тези, които планират съкращения.)


Това показва редовната анкета на компанията за услуги в сферата на човешките ресурси Manpower за плановете на бизнеса през следващото тримесечие. В България проучването е проведено сред представителна извадка от 750 работодатели от цялата страна.


Анализаторите на проучването тълкуват резултатите като значително подобрение в нагласата на работодателите за пазара на труда. За сравнение, предишната такава прогноза - за първите три месеца от годината - показа очаквания с отрицателен знак (-4%).
С други думи, в края на 2012 г. работодателите, решили да уволняват, са били повече от тези, които възнамеряват да назначават. В сравнение със същото тримесечие на миналата година пък, прогнозните нива на заетост нарастват с 4 процентни пункта.


Най-оптимистични планове отчитат работодателите в секторите строителство (23%) и земеделие, лов, лесовъдство и риболов (20%). След това се нареждат фирмите от сферите на финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги (17%), както и на ресторантьорството и хотелиерството и търговията с по 14% положителни отговори.


Работодателите в сектора на комуналните услуги имат най-слаби прогнози за назначения през периода април-юни - 2%.


По региони, най-обнадеждените работодатели са в Пловдив и Варна съответно с 19% и 17% нетен обзор на заетостта. Най-песимистичен, но отново с положителен резултат, е бизнесът в Русе с 6%. Като цяло коефициентът и по сектори и по региони се вдига.


"Основните фактори за прогнозите за увеличаването на работните места са сезонни, като работодателите се подготвят за лятото", коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. Възстановяването в строителния сектор също е естествено, тъй като пролетта и лятото са сезоните за ново строителство, реконструкции и ремонтни дейности.


Друго обяснение според Василева е и навлизането на чуждестранни компании у нас. Тя дава примери с плановете на "Кока Кола" и "Луфтханза Техник" да наемат български специалисти в близко бъдеще, както и с разгръщането на чуждестранните вериги за бързооборотни стоки в страната ни. 

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Дрън,дрън..бяло корабче плува ли

 2. 2 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Каква панорама, какви перспективи! Дето се вика "Пей сърце, та се късай!".

  effi
 3. 3 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 571 Весело

  19% ще наемат по 1-2-ма, 7% ще съкратят по 10 (10% може би) и баланса е .... положителен.
  Да им имам математиката на тези.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 4. 4 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Напролет това, напролет онова, НО пилците се броят наесен


  [quote#0:"статията"]Най-опимистични планове отчитат работодателите в секторите строителство (23%) и земеделие, лов, лесовъдство и риболов (20%)[/quote]
  Тия пък първите какво се виждат да строят точно сега? Светлото бъдеще ли?...
  Виж, вторите ги разбирам и аплодирам - българинът дотолкова е свил потреблението на фабрична продукция като цяло (не бих се учудил, ако в Абсурдистан и до дефлация го докараме), че е по-добре поттенциалната му бракониерска нагласа да бъде легално канализирана

 5. 5 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Много ясно 19% са работодателите свързани с туризма. Сезонът започва и трябва персонал. Така е всяка година

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 6. 6 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Най-добре е всяка седмица да се назначава нов кабинет. За неколкостотин години всеки ще е бил министер и няма да му се налага да работи повече.

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  То за назначаването - бива ! Ама заплати ще дават ли ?! Или пак фразата : " - Аз имам кредити ..." ще е основателна причина да не се плащат заплати ? Другата любима фраза : "- Като ми преведат парите и аз ще ви ги дам ..." - ... ама чакайте до второ пришествие ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на Стан Ангелов
  Стан Ангелов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Аз наемам от септември 2012, но като няма подходящи кадри, а само 'бармани' и 'оператор в компютърен клуб'... малко хора с истински умения останаха незаети и на пазара за труд.

 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  За какво да наемат работници ?! ... Нали пъдеха и гонеха Нали бяха много страшни ...?! Да си бячкат сами - нито са малолетни, нито са слаботелесни ... Малко фитнес с лопатата и мотиката ще им свали холестирола на работодателите Хем няма да охарчат да хрантутят мързеливи "мрънкачи" (много обичат тая дума работодателите) А да ги видим !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#8:"Стан Ангелов"]малко хора с истински умения останаха незаети и на пазара за труд. [/quote]Интересно ... за коя държава ста ва въпрос ? Явно не е България.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Българският работодател като си плати данъците, рушветите,лизингите на лимузините,силикона на секретарката и кредитите му остават да дава по едни минимални работни заплатки от по 300-500 лв. и даже му се сруват много...

 12. 12 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#10] от "bay Tan":

  точно за нея става дума.
  Хора с образовние и умения не останаха

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#8:"Стан Ангелов"]Аз наемам от септември 2012, но като няма подходящи кадри, а само 'бармани' и 'оператор в компютърен клуб'... [/quote]Всичките ми познати по Кипър, Крит, Испания са готови да се върнат и да работят тук за половината от тамошната заплата Всичките са стар изпитан кадър от от времето на големите заводи, освен това са се научили да работят на частно в реален капитализъм

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Така очакваният нетен обзор на заетостта за периода е +12%. (показателят се изчислява като от процента на работодателите, които планират увеличаване на новите работни места, се извади процента на тези, които планират съкращения.)


  "Дневник",можем да смятаме...

 15. 15 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "Стан Ангелов":

  Кои умения наричате истински?

 16. 16 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#13:"bay Tan"]са готови да се върнат и да работят тук за половината от тамошната заплата[/quote]

  Да ама тука и половината от тази заплата няма да им я дадат.Да не говориме,че в България при настъпването на събитие (болест,катастрофа,злополуа,дело в съда,кражба и т.н) всеки нормален човек бива разорен и съсипан от неадекватното поведение на институциите ни.

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#12:"Eisbär"]Хора с образовние и умения не останаха [/quote]
  Разсмя ме ... Майтапиш се !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#12:"Eisbär"]Хора с образовние и умения не останаха [/quote]Може и да си прав .... брадати инженери по електроника не са с големи умения, ако търсиш танцьорка на пилон Има тотално разминаване между Квалификацията на кадрите и нуждите на бизнеса. Тук си прав. Ако решиш да правиш тежка химия, металургия, роботи или бойни дрони кадри бол.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на Ужас
  Ужас
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Безрабоетн съм от 6 месеца, съкратен поради намален обем на работа, закриха длъжността, както и да е... Та подписвам се всеки месец в БТ в София, всеки път като отида опашките за записване са големи, поне 60-70 човека всеки ден, правят се списъци. Охраната каза веднъж, че от 10г. работи там и никога не е имало толкова много хора да се записват и все да нарастват, и то бели хора, няма нито един мангал, не знам защо!
  Отделно си търся активно работа, имам приличен стаж, магистратура и английски. Ходя по интервюта, при уж сериозни фирми, които изискват език, стаж и над средната комп. грамотност, та на интервюто всичко минава по принцип добре, доволни са от мен, и идва момента със заплатата, и като кажа колко очаквам, се оцъклят буквално. И се почва - ама то криза е, имаме много разходи, сложно е положението, и хоп дават 700-800 лева и осигуряват на 500 примерно...и си казваме "чао"!
  От моите познати, все образовани хора, инженери, повечето не работят по специалностите си и не взимат кой знае какви пари, има и безработни, само 2-ма са програмисти и взимат 2000+ лева и са доволни за сега...

 20. 20 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#2] от "effi":

  Абе изгоних 20 човека да ги храни Буда сега ще наема Буда да бачка нали е безработен .Новите лъжци отново са паднали от Марс ..

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#19] от "Ужас":

  нали гласува за Буда оди да преподаваш будизъм на будалите от матряла ..които чакат правителство Буда 2 да ги оправи .Има да чакате ..

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  [quote#19:"Ужас"]От моите познати, все образовани хора, инженери, повечето не работят по специалностите си и не взимат кой знае какви пари, има и безработни[/quote]Моите познати също са само инженери ... има и един бакалавър по електроника (ама сега мие стъкла).

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Какво ще наемат българските "работодатели" - роби ли?

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 25. 25 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#23] от "bay Tan":

  нека си мие стъклата и да чака Буда да го назначи за калинка щом гласува за ГРОБ

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Написах очерк по въпроса за разликата във вижданията = "Инженера и менажера"
  http://tantanev.hit.bg/ing&men.htm

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#17] от "bay Tan":

  никак даже.
  Чак ми се плаче.

 28. 28 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#18] от "bay Tan":

  е вече ме разбра.

 29. 29 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#24] от "Wizard":

  Не позна ГЕРБ си наеха роби да ги доят и гербавите да правят пачки . Работодателите бяха притиснати от ББ и ЦЦ да фалират после били виновни че давали малки заплати сега да Ви храни многокъщника за който гласувате и да не се жалвате от работодатели ..

 30. 30 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ужас":

  България не свършва със София. Около Пловодив има достатъчно работа за добре образовани хора. Само да Ви се мести.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 561 Весело

  Открили са феномена на сезонната заетост! Епохално.
  Същите анализи като с "увеличения" износ през януари. Резултат от тапата през декември.

 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мутро-милиционерите паднаха и бизнеса се обнадежди - браво!

  Дано си и изпълнят плановете.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Дааа , ресторантьорство , финанси , застраховки , бизнес услуги . Все дейности носещи огромна принадена стойност. Скоро ще станем като Швейцария/ май позабравихме това желание/ и Лихтенщайн. А изобщо някой да копа , в смисъл да произвежда , и то за дълго, а не сезонно , дали се предвижда ?

 35. 35 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  [quote#4:"Рубиконан от Балъкимерия"]Тия пък първите какво се виждат да строят точно сега?[/quote]
  ----------------------
  Ще започне масово саниране на панелките.
  Поне това обеща Президентът...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Хубавите очаквания са българския национален спорт. Така десетилетия очаквахме да дойде комунизма, после още десетилетия да мине прехода. Просто сме добри в чакането на нещо добро дето никога не идва.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Планират да назначават... ми то обещаването не е като даването.

 40. 40 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Сега ...за тези които никога не са имали достъп до БГ ХР агенция да обясня какво значи това. ТОТАЛНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ . Това значи. Повечето от тях за франчайзери и нямат нищо общо със своите марки. НЕ СА дъщерни предприятия с малки изключения. Тотална загуба на време.
  Има масово пикли (тук таме некой пклю) които за на ср. възраст -23-26 (нищо лошо) и си нямат и хабер от материята.
  Преди Сулю и Пюлю, Стоянчо и Драганчо да ме репликират - НЕ, на запад не е така ! Не случайно МАНПАУЪР в Германия си създаде БАНКПАУЪР, в последствие и Експертис ....да продължавам ли защо точно ?
  В БГ профилирани агенции няма . С изключение на Булъурк може би...
  В повечето случаи тия хорица тотално не познават материята. плюнчат се отпреде ти и взаимно си крадат клиентите. Това го знам със сигурност, защото те са ми се оплаквали...

  Да ви обясня кога точно един БГ работодател се обръща към БГ Агенция за подбор ?
  А. Когато му трябва тесен специалист за 1200-1400 лева. Бруто. И съответно толкова пут..и майни е обрал, че няма избор и като удавник за сламка се хваща за Агенция.
  Б. Когато длъжността е заета, но по някаква причина не се е справя титуляра и следва да бъде сменен, но пък не бива титуляра да го разбира, докато не се намери заместник, защото ако титуляра е некой ненормалник (а както знаем нашата мила нация, изстерясва масово) не се знае какво ще направи.

  Мили форумци защо си загубих своето време , а и вашето да ви пиша тоя оффтопик... За да ви обясня защо НЕ бива да вервате на никой анализ излязал от Българска Агенция за подбор.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 41. 41 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#8:"Стан Ангелов"]... малко хора с истински умения останаха незаети и на пазара за труд[/quote]

  Но пък и малко работодатели с истински умения има в бизнеса и това е един от проблемите в България. Има изключения разбира се, но доста са или "наши хора", или влизат в бизнеса със съмнителни похвати и това създава условия за липса на реална конкуренция. И това става с "благословията" на некадърните и корумпирани политици и назначените от тях магистрати.

 42. 42 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 565 Весело

  [quote#8:"Стан Ангелов"]
  Аз наемам от септември 2012, но като няма подходящи кадри, а само 'бармани' и 'оператор в компютърен клуб'... малко хора с истински умения останаха незаети и на пазара за труд.[/quote]

  Не те знам в каква област си, нито какви пари даваш, така че може и да бъркам, но откровено казано мисля, че проблема си е лично твой. Имам доста добър поглед в/у пазара на труд (не го казвам случайно, имам ! ) и мога да ти кажа, че такива като тебе, дето вият на умрело са най вече даващи 1000-2000 лева за специалисти.
  Теглил съм путки майни на "надути работодатели, мислещи се че са основали едва ли не Сименс" (не казвам, че си такъв, не те познавам все пак ) и му виждам как обявата му виси в джоб-бордовете още 1-2 години. Честно !
  Така , че замисли се дали проблема не е в парите, които ги даваш, защото аз откровено отказвам да приема, че в България толкова няма специалисти да ти паснат на фасона, че вече 6-7 месеца ги търсиш.
  Приятелски съвет.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 43. 43 Профил на Стан Ангелов
  Стан Ангелов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#15] от "veragena":

  Истински -- умения придобити след усилен труд, желание и постоянно поддържане. Няма значение образованиe, когато човек иска да се научи на занаят, на професия, на каквото и да е било, е най-вече въпрос на време, желание и постоянни усилия.

  Всеки може да разнася табли и да сервира, всеки може да стой зад пара и да пали 'коктейли'. А до ден днешен нямам контакт със сериозен водопроводчик, ел. техник, GSM сервиз и т.н.

  Ей това са истински умения -- на човек с такива можеш да му повериш част от бизнеса си без да се притесняваш. Уви, такива единици малко останаха.

 44. 44 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  През определен период от време всякакви изпълзяват да конкретизират, систематизират, прогнозират, анализират, накрая като погледнеш положението пак същото и с двата крака в батака. Така че вече хората не се хващат на подобни драсканици, а безработица не се бори с миячки, чистачки, камериерки и сервитьорки за по четири месеца.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 45. 45 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  [quote#43:"Стан Ангелов"]А до ден днешен нямам контакт със сериозен водопроводчик, ел. техник, GSM сервиз и т.н.

  Ей това са истински умения -- на човек с такива можеш да му повериш част от бизнеса си без да се притесняваш. [/quote]
  Т.е. искате да кажете, че ако произвеждате микро чипове бихте поверили бизнеса си на някой, който е изключителен специалист в полагането на тръби и монтажа на душкабини, сифони и смесителни батерии, поради причината, че човека наистина знае как се прави качествено това?

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 46. 46 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#43:"Стан Ангелов"]Всеки може да разнася табли и да сервира,[/quote]

  Не съм съгласна! Аз, например, не мога да нося табла (задължително се спъвам и разсипвам) и, освен това, не мога да помня поръчки... Значи - не ставам за сервитьорка... Между другото, спомням си колко хора отпаднаха от практически изпит за специалност "Хотелиерство и ресторантньорство" и изобщо не бяха допуснати до теоретичен такъв. Тези, които останаха, се учиха 3 години... да носят табли... е, и други неща, но убеждението на всеки втори българин, че за да сервираш или работиш в туризма, нямаш нужда от образование и подготовка .... ами това е основната причина туризмът ни да е толкова зле!
  За останалото съм склонна да се съглася.

 47. 47 Профил на Стан Ангелов
  Стан Ангелов
  Рейтинг: 506 Неутрално
 48. 48 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пояснение: Склонна съм да се съглася, че е изключително трудно да се намерят качествени електричари, водопроводчици и т.н.

  Абсолютно се съгласявам със Самотния нинджа относно т.нар. ХР-и.

 49. 49 Профил на Стан Ангелов
  Стан Ангелов
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#46] от "veragena":

  Да, има доста вярно в това, което казваш. Ако ти се наложи да работиш като сервитьорка, пробвай в някой хотел и т.н. дето ще буташ колички примерно, там няма да има опастност от спъване и разливане. Пък и някой друг вече ще е взел поръчката, няма нужда и от помнене.

 50. 50 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#49] от "Стан Ангелов":

  Мерси за съвета! Ще го имам предвид, ако стигна дотам

 51. 51 Профил на Стан Ангелов
  Стан Ангелов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#42] от "lonely_ninja":

  Говориш ми с някакви истории, но от другата страна на оградата. Не е проблем с парите, уву. Много, много повече сме предлагали. Лошото е, че дори не се стига до подбор на кандидати. Ей това е притеснителното за мен. Разбирам да беше дошъл да ми теглиш една майна, да се позамисля малко и да разбера къде евентуално греша, но като няма дори един кадърен да го поканиш да седнете и да разговаряте?

  И нашите обяви се търкалят по сайтовете с месеци и в един момент явно хората почват да разсъждават като теб и нещата отиват и на по-лошо за работодателя.

  Приятелски отговор.

 52. 52 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  [quote#47:"Стан Ангелов"]Не.[/quote]

  Така и предполагах, че не бихте. Остава усещането от позицията Ви, че делите професиите на важни и маловажни. Аз смятам, че всеки труд заслужава уважение и всички умения вложени в него заслужават адмирации, когато резултата е една наистина качествена работа, затова бих останала недоволна, както ако след водопроводчика къщата ми се наводни, така и ако след посещение на заведение неумел сервитьор ме олеее с поръчаното. Степента на недоволството ми вероятно ще е правопропорционална на нанесените щети, но като човек приветстващ кадърността и моженето със сигурност няма да повторя отиването си там. Така че не бих генерализирала по начина " всеки го може това, ама видите ли онова другото ....", а бих заявила " всеки да прави това, което му се отдава заслужавайки пълното право на възможност да го прави ". Защото всеки заслужава възможност за реализация и разгръщане на потенциала. Не мислите ли?

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 53. 53 Профил на Стан Ангелов
  Стан Ангелов
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#52] от "bee":

  Да, деля ги, аз съм от този тип хора, които смята своята професия като по-трудна и съответно по-важна от останалите. Ако трябва да сравня моя труд с това да разнеса две табли с кафета... всъщнност.. не бих.

  Мироглед. Също както смятам, че има хора с доста по-важни и от моята професия.

 54. 54 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#53] от "Стан Ангелов":

  Ваше право, въпрос на разбиране и мироглед както казвате. Макар че всеки труд си заслужава уважението. Аз не деля професиите на важни и маловажни, съответно и уважението ми не е степенувано по този критерии, деля хората на кадърни и некадърни, поради това еднакво уважавам тези, по чиито резултати си личи, че работят работата си с призвание и еднакво не уважавам останалите, които само имитират дейност, без значение от сферата на работа.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 55. 55 Профил на Стан Ангелов
  Стан Ангелов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#54] от "bee":

  Думи за размисли, благодаря.

 56. 56 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 565 Весело

  [quote#43:"Стан Ангелов"]Уви, такива единици малко останаха.[/quote]

  за съжаление, хем си прав, хем не си.
  В действителност хората си заминаха, но ИМЕННО ЗАРАДИ работодателите. Не е реално Ейч Пи да мрънка за заплата 2500 нетно, при положение, че същите пари х 3 ще ги взема в Германия. Истината е, че (разбира се, че зависи от индустрията ) че всеки тесен специалисти се маха, именно ЗАРАДИ ниските заплати. ТАКА , чЕ ВИНАТА СИ Е ИЗЦЯЛО НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ.
  Любимото ми е, когато назначават 20-23 годишни, само защото се хванали за бацат за 800 лева, на прнципа - ми като не може, ще го научим. Само дето една професия - се учи с години, тя е като език. Все едно да си изкарал курс по немски, френски и английски и да казваш после , че го говориш езика, ми не - не го говориш. Гореспоменатите им осират нещата и после ме викат да им ги оправям.

  Така, че е редно наистина да се замислите защо се случва това.
  Освен това пък , без да искам да ви плаша, ТОВА Е САМО НАчАЛОТО.

  НА 31 ДЕК ПАДАТ ОГРАНИчЕНИЯТА. И ПРЕДСТАВА СИ НЯМАТЕ КАКВА ОГРОМЕН ПОГРОМ СЕ ЗАДАВА. ВСИчКИ, ВСИчКИ КОИТО ПОЗНАВАМ, СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВСИчКИ ОБЛАСТИ ( И АЗ САМИЯ - БРОИМЕ ДНИТЕ ).
  Тоя лаф, че "всичко кадърно дето е можело да замине - вече си е заминало" с него ще се утешавате по фирмените си банкети ооше 10 месеца.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 57. 57 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 565 Весело

  До коментар [#51] от "Стан Ангелов":

  Нещо лично. Хареса ми, начина по който пишеш. Очевидно, че не си от работодателите тип "ти требе ми целуваш ръката, че ти давам хляба" , така че ти желая наистина късмет в подбора.
  Наистина се учудвам, че не можеш да намериш, обикновено наистина в този случай, проблема са парите.

  Колеги разберете го... при ОПРЕДЕЛЕНИ ПРОФЕСИИ В БЪЛГАРИЯ, ЗА ТЕЗИ ЗАПЛАТИ КОИТО ГИ ДАВАТЕ - АЗ ВИ ПРАВЯ УСЛУГА, чЕ СЕ СЪГЛАСЯВАМ ДА ВИ РАБОТЯ, НЕ ВИЕ НА МЕН !!!!

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  До коментар [#26] от "bay Tan":

  Това менажер ме пренесе някъде къмживотинския свят- напомни ми за менажерия. Но пък ме впечатли дългия период на изчакване на отмъщението - 28 години . За които си минал двадесет и осем пъти през един особен ден - денят на ПРОШКИ л За който има и една хубава народна песен на Г Гоцев. Хубав очелк , но малко олитарен - засяга само отношенията между две съсловия измежду многото . И леко пренебрежение към техниците и пенсионерите . Пенсионерите - техници са по принцип представители на възможно най-доброто съчетание на теорията и практиката . Учили са ,но не достатъчно за да заемат достатъчно високи длъжности , но пък практиката им , съчетана с теоретични познания на почти инженерно ниво , им дава самочувствие на ПОЧТИ равни с инженерите . Докато при инженери с отлични атестации от следване , е възможно да си останат само с теорията . Същото е възможно и за техниците , разбира се , но в по-малка степен. Така поне мисля , без да опровергавам казаното от тебе .

 59. 59 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  Сезонно, до края на еселта ли ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK