Стив Ханке: Без валутния борд България ще последва съдбата на Гърция

Стив Ханке: Без валутния борд България ще последва съдбата на Гърция

© Красимир ЮскеселиевВъпреки разните приказки и конспиративните теории, а дори и желанието на някои да сложат край на борда, не смятам, че има сериозна заплаха. В края на краищата българите знаят, че ако се сложи край на борда, политиците и различни мафиотски елементи ще получат по-голяма фискална мощ.


Това коментира в интервю пред "Труд" Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета "Джонс Хопкинс" в САЩ. У нас той е известен като баща на валутния борд заради ролята му по въвеждането му.


"Дефицитът ще нарасне, държавният дълг ще се увеличи, кредитният рейтинг на страната ще се понижи, лихвите ще скочат, икономиката ще се забави и т.н. Накратко, ще ви сполети същият икономически хаос както Гърция", предупреждава Ханке в случай, че страната се откаже от борда.
"Без котвата на валутния борд България би била подхвърляна като малка лодка в бурно море... Вотът срещу валутния борд е вот за икономическо самоубийство", посочва той.


Ханке направил справка в БНБ и установил, че няма тенденция българите да превалутират депозитите си от левове в евро, въпреки появилите се обратни твърдения. Това според него означава, че българите вярват в системата на валутния борд.


Той оценява високо избора на Калин Христов за финансов министър: "Той е експерт, който разбира както техническите подробности, така и смисъла на валутния борд".


Икономистът съветва бъдещите финансови министри на България да следват закона за валутния брод и да действат сериозно срещу корупцията, която според него за поредна година остава основен проблем за страната.


"Връзките на българската мафия с политици, бюрократи и държавни структури обясняват защо политическата ви система винаги е в състояние на нестабилно равновесие. В най-добрия случай", коментира той.


Според Ханке следващият кабинет в България трябва да се поучи от примера на лидера на Сингапур Лий Куан Ю. "Неговият основен принцип беше този на малкото правителство, без излишен боклук и корупция. За да постигне това, той назначаваше само висококвалифицирани държавни служители и им плащаше отлични заплати. Днес Сингапур е една от най-свободните, най-стабилни и най-проспериращи икономики в света. България също може да стане такава", посочва Стив Ханке.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK