Защо бе спряна приватизацията на БФБ

Защо бе спряна приватизацията на БФБ

© Юлия ЛазароваСлед като стана известно, че Агенцията за приватизация е прекратила процедурата за продажба на "БФБ-София" АД и "Централен депозитар" АД след решение на Министерството на финансите, от там   решиха да обявят мотивите за това свое решение.


В съобщение до медиите се посочва, че основният мотив за решението на бившия финансов министър Симеон Дянков е "изтеклия значителен период от време от решението на Министерския съвет на Република България за приемане на "Концепция за интеграция на "Българска фондова борса – София" АД и "Централен депозитар" АД в европейските и световните капиталови пазари" и от възлагането с писмо на Министерството на финансите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да организира процедурата по приватизация на държавното участие в двете дружества".


Другият мотив, посочен в писмото до Агенцията за приватизация, е "променената инвестиционна обстановка в страната".
Писмото на Министерството на финансите до Агенцията за приватизация е от 20 февруари.


Концепцията за приватизация е приета на 6 април 2011 г. Самата приватизация на двете дружества е възложена на Агенцията на 13 март 2012 година.


Министерството на финансите е собственик съответно на 50.0542% и 42.70% от капитала на "БФБ-София" АД и на "Централен депозитар" АД. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK