Това, което може и това, което не може да направи служебното правителство

Това, което може и това, което не може да направи служебното правителство

© Георги КожухаровПубликуваме статия от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. 


Служебното правителство беше представено и още на следващия ден се чуха призиви да започва да харчи – да се теглят заеми и да се вдигат доходи. Трудно е дори да се проследи кой изказва такива тези – еврокомисарят ни например завладя медиите с този призив, а после се отрече от думите си. Факт е, че подобни тези неизменно се появяват в общественото пространство, когато има вакуум за идеи. Когато има ново правителство, гласува се бюджет, прави се анти-кризисна програма или ревизия на бюджет, назначава се служебно правителство, винаги някой започва да говори за заеми и харчове. Има хора, които вярват в мантрата, че харченето на пари, които нямаме, ще ни направи по-богати. Има обаче и откровени популисти, които се изявяват последните дни.


Служебното правителство не може да пише или променя закони, то може само да следва вече гласуваните закони. Това означава, че не може да взима нови (непланирани и неразписани) заеми, нито може да харчи нещо повече от записаното в бюджета. Да се говори за нови заеми и харчове, при положение, че това е законово невъзможно преди изборите, е наглост. При това говоренето не е от политици, които често говорят популистки в търсене на гласове, а от обществени фигури, които търсят изява и се опитват да флиртуват с народа.
Пенсии, обезщетения за майчинство и помощи за отглеждане на деца не могат да се покачват извън вече планираното – всички тези разходи са разписани в закони и са бетон до формирането на нов парламент.


Служебният кабинет няма да взима нови заеми и да прави нови харчове – бюджетното салдо не може да бъде влошено без санкцията на работещ парламент. Това, което може да се направи, е да се разместват пера в рамките на гласуваното – въпреки че би било по ръба на закона, практиката в страната показва, че финансовият министър е способен да прелива от едно място в друго. Казано по-просто, служебното правителство може да оптимизира някои разходи и да насочи повече усилия в определени програми – било то за електронно правителство или за заетост.


Пенсиите ще бъдат увеличени по план от първи април, но повече от това не може да се очаква – дори и някакви добавки към определени пенсии или увеличение само на минималната пенсия ще вдигнат трансфера от държавата към НОИ, което ще е в разрез със Закона за държавния бюджет.


Единственото, което може да се направи, е да се пести от администрация и да се насочват пари от неработещи към работещи програми. Това ще е ужасно трудно, при положение, че никой в администрацията не се занимава сериозно с отчитане или оценяване на отделните програми.


Отново на преден план изплува и въпросът за минималната работна заплата, която последно бе покачена на 1 януари тази година. Нейното определяне е в прерогативите на служебното правителство, като не е нужно гласуване в парламента. Трябва обаче да припомним, че водещият проблем в страната са работните места – покачването на минималната заплата на практика прави по-трудно откриването на нови работни места, особено за ниско квалифициран труд в провинцията.


Абсолютно неразумно е държавата да се опитва да провежда политика по доходите, като прехвърли нови тежести върху бизнеса и съсипе лекото раздвижване в заетостта от последните месеци. Когато се провежда политика, тя трябва да отразява интересите на цялото общество, което включва и тези извън пазара на труда – всъщност там са най-тежките социално-икономически проблеми. Служебното правителство не може да прави чудеса от храброст по отношение на разходите, но трябва сериозно да се захване с приходната част.


Данните за изпълнението на бюджета за януари показват някои слабости – харчим малко повече, а събираме малко по-малко спрямо предходната година. Бюджетът е разписан за по-високи приходи, така че данъчната администрация трябва да бъде следена изкъсо през следващите два месеца. Напълно е възможно при разигралата се политическа криза да има разсейване както от данъчни служители, така и от данъкоплатците, така че това трябва да бъде пресечено. Ако големият приоритет на служебния кабинет е провеждането на честни избори, то следващият е работата на приходните агенции и изпълнението на бюджета.


В рамките на всичко това отделните администрации трябва да преразгледат тежестите, които налагат на бизнеса в страната. Всякакви наредби, които товарят ненужно бизнеса или направо пречат на конкуренцията, могат да бъдат променени в рамките на тези два месеца. Такива примери със сигурност могат да бъдат намерени в министерствата на труда, икономиката, транспорта и земеделието. Ако ще се правят обществени съвети към всяко министерство, то те трябва да гледат именно това – дали регламентите в наредбите са смислени или по-скоро пречат на предприемачите и развитието. Най-големият пример като че ли е в земеделието.


Администрацията на министър Найденов положи много усилия в посока утежняване работата на различни подсектори от земеделието, прокара някои чисто лобистки наредби, фаворизиращи едни за сметка на други производители, и превърна Агенцията по безопасност на храните от неутрален орган с чисто контролни функции в инструмент за натиск и в поредната държавна структура със сериозни съмнения за корупция .Без кой знае какви усилия новият земеделски министър може буквално за месец да заличи много от негативните последствия от управлението на предходната администрацията като изравни условията между пазарните участници в страната, постави българските и вносните продукти на равни нога (много ненужни изисквания от последната година оскъпиха българското производство), даде възможност на малкия и микро-бизнес да диша и да се развива без постоянен, неоправдан тормоз от чиновниците от БАБХ.


Приоритет за служебния кабинет следва да бъде и прозрачността – тук вече говорим изцяло за работа на администрацията, а не за закони. За два месеца могат да бъдат направени големи пробиви, които доскоро изглеждаха немислими. Ето един пример – Министерство на финансите да публикува детайлна разбивка за изпълнението на консолидираната програма по функции всеки месец, както и отчетите на бюджетите на всички общини в страната. За последното знаем, че общините пращат нужната информация в Министерството на финансите, така че остава просто да се качат 264 файла на страницата на финансите, което може да стане още следващата седмица. Всяко министерство следва да използва информация във всекидневната си работа, няма причина огромната част от тази информация да не бъде качена и достъпна свободно в интернет.


Ако трябва да обобщим, то служебният кабинет трябва да държи фискалната стабилност, да оптимизира някои разходи, да следи за добра събираемост на приходите, да прегледа всички наредби и регламенти, които са в тежест на предприемачите, както и да работи за повече прозрачност.


Последното е изключително важно, среща обществена подкрепа и е абсолютно постижимо в рамките на 1-2 месеца – администрациите просто трябва да публикуват информацията, с която така или иначе разполага и работи.


Повече публична информация не е по вкуса на управниците, тъй като работата им бива по-лесно оценявана, но именно затова служебните министри са в позиция да го направят – те са там временно, а информацията по-скоро служи за оценка на техните предшественици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  да осветли тъмните страни и сделки на всички предишни правителства може !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  може да удари здраво монополите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 829 Весело

  Изобщо: Служебното правителство трябва да си кюти 3-4 месеца и да не пречи на останалите институции да си гледат работата!

 4. 4 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Служебното правителство може да направи това което им заповяда Боко и някои други сили. Те са една кукла на конци.

 5. 5 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 640 Разстроено

  От разясненията и изявленията на служебния премиер и на членовете на служебното правителство останах с впечатлението, че е поставен временен заслон за въртележките в управлението.
  Емоциите ще утихнат и нищо няма да се случи. Т.е. крайната цел е
  постигната.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Така, като чета май само ще гледат да не развалят рахата на олигарсите. Иначе бих се радвал да видя, как и за какво Бойко и Дянкоффф попиляха 1.4 милиарда лева на здравната каса и близо един милиард лева или по-точно 487 000 000 евра на железниците ????

 7. 7 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]да осветли тъмните страни и сделки на всички предишни правителства може !!! [/quote]

  Нали каза ,че няма да прави преценка за предишното правителство !

 8. 8 Профил на Борман България
  Борман България
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Почти нищо не може да направи едно служебно правителство, което ще е 3-4 месеца в действие. Тоест не нищо, но нищо съществено, което да се усети. Винаги следващите правителства "поправят" политиката на предишното...освен ако не е решило да постави няколко "капана" на следващото...дано да не съм лош пророк!
  Моето мнение си е, че добро или лошо, правителството на ГЕРБ трябваше да си довърши мандата - дал си обещания пред хората, отстоявай си позициите!

  Борман България
 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Да удържат фискалната сигурност е достатъчно, друго ако могат е добре дошло.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Все някой трябва да "повлече крак" !

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 11. 11 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "Нефертити":
  И как да стане това ?

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Ако некой не е разбрал: не става въпрос за това кой к'во може, а кой на кого какво му нарежда.
  "Пъхате си кабела от двете страни и т'ва е."......

 13. 13 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Единствено не могат да пипат външния дълг. Това е работа на НС.
  Всичко друго могат. Ако искат!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 14. 14 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#8] от "Борман Комерс":


  [quote#8:"Борман Комерс"]Моето мнение си е, че добро или лошо, правителството на ГЕРБ трябваше да си довърши мандата - дал си обещания пред хората, отстоявай си позициите![/quote]

  То, че Боце не обещания даваше , ами и звезди от небето сваляше, пък нищо не изпълни, ясно. Ама ми чудно, къде видя позиция у него и целокупния гербаджилък, та да я отстоява.

 15. 15 Профил на jvst
  jvst
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЗНАМ КАК ЩЕ СЕ ОПРАВИМ!

  1. ПОВЕЧЕ РАКИЯ!

  2. ПОВЕЧЕ ЦИГАРИ!

  3. ПОВЕЧЕ ЧАЛГА!

 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#11] от "ЛиСиЦин":

  Лисицин, това може да стане като продължат финансовата дисциплина, не раздават бонуси, не теглят огромни заеми, а само разумно необходими, не пипат валутния борд и други икономически и правни мерки.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2994 Весело

  Сега е времето служебният кабинет да засили евроинтеграцията на ромите в 5-тата република !
  Всеки ром - мосю ,всяка циганора - мадамоазел (както и да увеличи износа на гъши дроб - респ. брутния вътр.продукт) !!!

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  До коментар [#7] от "sisiliya6":

  ние не искаме оценки ! искаме конкретни действия а оценките от цацаров !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Ли Си Цин
  Ли Си Цин
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нефертити":
  Това са временни мерки, трябва икономически растеж, извън статистическата грешка, иначе вървим на празен ход и си копаем сами гроба !

  Стани ЧОВЕК - ЕМИГРИРАЙ !!! R I P B U L G A R I A
 21. 21 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Това правителство има девиз: "Дръж го в мъгла - да му е ясно!". Няма да проверяваме ГЕРБ, ама, да сте спокойни, няма да проверяваме и тройната. Ами вземете да проверите всички до бай Тодора, ще се изкефим поне. А така, да не декларират с какво в наличност започват, ми е ясно как ще завършат. Пак с лъжите на Буда!

  effi
 22. 22 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Свеждат до знанието на "матряла",че всичко продължава,както си беше,та да не би случайно някой да си помисли,че нови протести,ще променят нещо ...

  Liberate Your Mind!
 23. 23 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Едно от полезните неща,които може да направи за България това правителство е да закрие безполезния Институт за пазарна икономика и спестените пари да бъдат насочени към реалната икономика.
  За повече от 20 години този и подобни на него нищонеправещи,лапащи солидни суми от бюджета институтчета,пълни с празноглави чантаджии,които дават само акъли по вестници и телевизии,спомогнаха България да е на този хал .

 24. 24 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Весело

  Нищо няма да може да направи.
  Да ходи в Шоуто на Слави!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Може ли служебното правителство да извади държавните пари от КТБ и да остави мутробанкера гол по мустаци - може! Може ли служебното правителство да организира десант от качулки, данъчни и прокурори в групировката ТИМ - може. Може ли служебното правителство да събори паметника на РККА - и това може. Може ли служебното правителство да разследва мутрата Борисов - може. Изводите за вас.

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Това, което може и това, което не може да направи служебното правителство"

  На практика, служебното правителство не може да направи нищо, освен да подготви изборите. Наивно е да се иска за два месеца, то да свърши това, което всички други правителства не направиха за години. Да не говорим, че на света вече няма правителства, които да работят в интерес на гражданите. В най-добрият случай те балансират така, че олигархията да не затрие населението, напълно. Философията на Американската конституция е "да защитава гражданина от правителството", но както виждаме и там не се случи това. Демокрацията не е нещо, което се гласува и започва автоматично да работи. Бракът с демокрацията трябва да се консумира непрекъснато. А колкото до това, кой ще е женската страна - правителството и олигархията, или народа - зависи само от решимостта на последния. И от акъла му.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lemmy":Голям си оптимист.
  В задачката се пита: След като новото правителство е съставено от втория ешелон кадри на Герб и икономически министър е поредната калинка без висше с фирма пред фалит, какво може да се очаква от него? Освен прах в очите н слепите? Нищо ,което да е различно от действията на досегашните. Затова пък приказки с обещания -бол.

 28. 28 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lemmy":

  Прав си братчед, но това няма да го направи правителството. Може да го направи само народът - и с ТИМ и със сключилите заробващи анекси с Мариците и с цялата политико-олигархична измет, както са го направили в Гватемала: "Разгневена тълпа изгори жив бандит в Гватемала"
  Двама мъже на мотоциклет обстрелвали автобус, ранявайки водача и един от пасажерите. Водачът на лек автомобил, свидетел на стрелбата, се блъснал нарочно в мотоциклета, за да попречи на бандитите да избягат. Единият от мотористите успял да се скрие, но другият бил хванат от разярената тълпа. Той първо бил пребит, а след това залят с бензин и изгорен жив.
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5609151
  А ние тук се палим сами, вместо да палим бандитите - сбъркана работа си бяхме - такава си и останахме.

  /не се чете/
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Това правителство е създадено с цел да свали напрежението и го правят за сега доста успешно !

  Вече ясно показаха ,че няма да се съобразяват с исканията на протестиращите и няма да има лов на вещици за бивши крадливи министри или санкции срещу монополи които Ви бъркат в джоба !

  Бойко падна не от протестите а защото каза ,че щял да взема лицензии на монополи ! За това провокаторите проляха кръв!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#28] от "Тони Шнайдера":

  Да де, ама вместо това, тук четем панегрици как законът за бюджета бил оковал във вериги правителството и то друго не можело да направи. И матряла обсъжда ли, обсъжда. Без да си дава сметка, че две спонтанни публични бесилки на Орлов мост ще открият неподозирани резерви в бюджета, пък да не говорим колко влага ще държи на останалите живи политици.

 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lemmy":

  1000+++++++++++++++++++++++++++

  /не се чете/
 32. 32 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lemmy":

  1000+++++++++++++++++++++++++++

  /не се чете/
 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Това правителство не може да ми развали настроението.

 34. 34 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#8] от "Борман Комерс":

  А защо се вързахте на играта на БСП и АТАКА. БСП най напред ви подгря с глупавия референдум за белене и ви изкара глупаци, като видяхте, че и с НЕто пак играете по свирката на БСП. След това ви изработи с поставените си лица в монополите които ви изработиха с разместването на датите и пак ви подгря с пратийните си кадри, които започнаха да палят,,сметките,, си за ток, а техните млади по форумите ви вързаха тенекията отзад с това хайде да покажем и ние на света, че можем да се организираме по форума, излизаме на улицата. Където пак техни хора ви тикнаха в устата удобните за АТАКА и БСП лозунги долу правителството, долу парламента, долу всички партии и тъй нататак. Така че когато БСП или АТАКА организират референдум, не им се връзвайте проваляйте референдума им като не гласувате въобще на референдума им.

 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тони Шнайдера":

  До коментар [#30] от "Lemmy":

  Ми давайте бе щмайзери, какво чакате правете бесилки на орлов мост и вижте тогава, дали няма заедно с вашите партии АТАКА и БСП народа да ви окачи на въжето. Внимавайте с тези ваши призиви за бесилки, щмайзери, въстания и тем подобни. Защото на народа взе да му се повдига от тези факелни шествия на АТАКА. Та това и през цетиридесетте години, когато в България имаше немски войски ги нямаше тези факелни шествия подобни на вашите.

 36. 36 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#23] от "valia":

  Моля, първо си направете справка как ИПИ и други подобни институти се финансират, на сайтовете им има достатъчно информация и не се излагайте с подобни нелепи коментари.

 37. 37 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Наивен човек сте,г-н Николайчо.
  Не всичко е така,както изглежда !
  Зад паравана има много повече неща,отколкото се предполага.
  Вижте членовете на УС на организацийката наречена " институт" и нещата си идват на мястото.

 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Може да се отнесе по- сериозно в някои съдебни спорове - висящи , по които е страна :) Екология и др.
  Може да съкрати част от държ. администрация :
  Може да прати ревизори в някои държавни фирми :)
  Може да обърне внимание на някои "цени" - формирани от ЛУК или ТИМ - зърнени храни ..
  Може да се интересува от 'подставени " собственици на едри частни фирми и т.н..
  Митници митничари ..
  Може , може , ама , надали )))))

  BIG AL
 39. 39 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  [quote#25:"Lemmy"]Може ли служебното правителство да разследва мутрата Борисов - може.[/quote]

  Да не се самозаблуждаваме. Това е изключено да стане. С кой тогава ще се съветва т.н. "служебен премиер"? Служебното правителство има за основна цел да подмени мутренското правителство и да довърши подготовката за изборите без видимо участие на ГРОБ. Но Бочо и Цвъчо си остават с достъпа и влиянието върху МВР и възможностите за манипулиране и фалшифициране на вота. Само дето служебното правителство изглежда невинно в очите на наивниците. Едно е сигурно - те пак ще ни излъжат...

 40. 40 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 408 Весело

  До коментар [#37] от "valia":

  Видях. И? Може би като Калин Христов е в борда на ИПИ им дава пари от бюджета на БНБ?

 41. 41 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това служебно правителство е бутафория. Няма да направи нищо полезно, вижда се вече с просто око: премиера обещава да не проверява управлението на ГЕРБ и на предишните обирджии от тройната коалиция; днес пък служебният министър на МОСВ, който е с българска филология, сподели колко перфектна е организацията в МОСВ и какви експерти са там.Няма да питаме как го е разбрал....

  Това служебно правителство отговаря пряко на името си: събрано е отслужбите.

 42. 42 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  Статията от седмичния бюлетин на ИПИ е ДИРЕКТНА ЗАКАНА към гражданите от страна на местната олигархия и външните корпорации.. Кратичко казано звучи така: "ДА НЕ СТЕ ПОСМЕЛИ да промените нещо! Ние ще си ви грабим, а вие само ще търпите и ще ни ръкопляскате!
  Време е да се замислим за ограничения и пряк контрол върху дейността на всякакви "неправителствени" организации финансирани пряко или непряко от външни донори. Техните интереси едва ли съвпадат с интересите на мизерстващите българи!
  Дали обаче в ДАНС , НРС и ВИ има патриоти е под въпрос. Всичко така се е омесило....
  !

 43. 43 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#38:"BIG AL"]Може да съкрати част от държ. администрация :
  Може да прати ревизори в някои държавни фирми

  Дай Боже, но е съмнително?!

 44. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  [quote#7:"sisiliya6"]Нали каза ,че няма да прави преценка за предишното правителство ! [/quote]
  Както и на тези преди последното.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 45. 45 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Мда, всяко яйце - граната, всяка кокошка .... гласоподавател. В лозунгите му е майката. Бачкането - за следващите поколения.... Кметовете толкоз.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK