Рудниците в "Мини Марица-изток" минават на двусменен режим заради ограничените заявки

Заради създалата се криза днес предстои и заседание на браншовия съвет на синдикалните организации, за да се реши какво ще предприемат.

© Георги Кожухаров

Заради създалата се криза днес предстои и заседание на браншовия съвет на синдикалните организации, за да се реши какво ще предприемат.Рудниците в "Мини Марица-изток" преминават на двусменен режим вместо на четирисменен. Това се налага заради ограничените заявки за въглища от топлоцентралите в Източномаришкия комплекс, предаде БНТ. Заради създалата се криза днес предстои и заседание на браншовия съвет на синдикалните организации, за да се реши какво ще предприемат.


В момента четирите централи в "Мини Марица-изток" работят при крайно намалени мощности - едва 20%. Част от блоковете в ТЕЦ-овете в комплекса бяха изключени от Електроенергийния системен оператор в последните две седмици заради ниското потребление на ток в страната и слабия износ. Това от своя страна е намалило заявките за въглища и в рудниците на въгледобивното дружеството.


"Затова се налага част от миньорите да излязат в отпуск, а останалите да работят на двусменен режим вместо на 4-сменен", заяви председателят на "Подкрепа" в дружеството Генчо Генчев.
Заради създалата се ситуация синдикалните организации в мините настояват за среща с министъра на икономиката Асен Василев и с енергийния регулатор, за да се обсъдят спешни мерки за излизане от кризата. За днес е насрочено и заседание на браншовия съвет, на който ще бъде обсъдено какви действия ще предприемат миньорите.


"Не е изключено да преминем към протести, защото ако комплексът продължи да работи на 20% от мощностите си, освен че ще е фатално за енергетиката в България, то ще остави без работа и хиляди миньори и енергетици", заяви още Генчев.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Дръжте се мини Марица,не предавайте фронта!

 2. 2 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 485 Неутрално

  хахахахахах и какво стане бре червени псевдо икономисти?????
  Нали искахте по-голяма квота на АЕЦ в енергийният микс.......

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Така и не се разбра,какво искат!

 4. 4 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре намалява работата, тези горят пръст/лигнитни въглища!

  Знаете ли колко емисии трябва да се купуват, за да замърсяват околната среда?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 5. 5 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Нали щяхме да строим Белене!

 6. 6 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  От сайта на Системния оператор може да се види, че консумацията на електрическа енергия не се е променила кой знае колко, и варира между 3000МВтч/ч и 5200МВтч/ч. В България обаче има около 11 000MВт инсталирани мощности и очевидно не всички са натоварени. Ако искаш обаче да организираш вълнения, може да спреш точно тези в които има заети най-много хора, т.е тези които работят на български въглища.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Скоро ще мнат и на едносменнен режим на работа след като депутати и шефа на ЕСО са станали най-големите собственици на ВЕИ.

 8. 8 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Токът е намалял заради забранения износ от ГЕРБ, а не защото е излишен.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 9. 9 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Е, голяма работа. Нали фотоволтаичните и вятърните централи на Цветелина и червената олигархия (включително и шефовете на ЕСО и НЕК) продължават да взимат по 39 ст/квч. Нали американците от Марица-1 и 3 са доволни. Какво са няколко хиляди честни българи, които ще останат без работа? Какво като енергийната система ще стане нестабилна, а тока ще поскъпне.
  Още ли има хора, неразбрали, че от началото на прехода, политиците от всички цветове работят само за себе си и против техните интереси?

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ние сме от средата на февруари в дългосрочен неплатен отпуск пък не пискаме ако има работа ще бачкаме ако не одеяло на суджук и чорбаджията е друг но направлението ще е по - назапад от Западна Берковица.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на ivob
  ivob
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Всички да слезем в мините и синдикатите заедно с Ковачки да ни управляват.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#6] от "gianni":

  Те не са спрени,а работят с 30% от капацитета си. Въпрос на разчети е кой колко да произвежда,така че да не се стига до съкращения,а само до рязане на заплати. Което пак е гадно,но народа не е длъжен да хрантути миньорите и Ковачки,между другото.

 13. 13 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "gianni":

  Не го правят с цел създаване на протести. Просто ВЕИ и американските марици имат железни договори - не могат да си позволят финансово да ги спрат. АЕЦ пък дава най-евтиния ток - намаляването на неговата мощност също ще доведе до финансови загуби. Остават държавните тецове, от там по веригата и миньорите.
  А идва пролет - битовата консумация ще пада още.

 14. 14 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ами ще трябва да се нареди едно пъзелче, в което червените другари, верни на своите съветски/руски другари от 70г. бият мантрата за това, че нямаме енергийни източници и сме в непрекъснат дефицит на електроенергия. Само че "електрификацията + съветска власт", т.е. Комунизмът наистина свърши и новите реалности показват съвсем други истини - никога повече няма да имаме онези енергийни консуматори, които оправдаваха до безпаметност строенето на руски енергийни мощности - няма МК "Кремиковци", "Радомир - Червена Могила", ВМЗ, КОЦМ и всякакви бла-бла заводи, които консумираха 3 пъти повече от градовете, които на свой ред бяха построени за пролетариите, работещи в тези заводи. Около нас ситуацията също се промени и не ни искат вече от "евтиния" БГ ток. Та в пъзела са се смесили елементи от два пъзела, но няма достатъчно голяма масичка за сглобяване...

 15. 15 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  НЕК плаща на собствениците на ВЕИ по 39 ст/квч.
  На ТЕЦ-овете различно, но нека кажем средно 15 ст/квч.
  НЕК продава електроенергията на 9-10 ст/квч.
  При това положение защо не спрат ВЕИ, а спират ТЕЦ? Защо трябва да храним олигархията?

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#15] от "bilbotorbins":

  Защото 80% от ВЕИ и фотоволтаиците са собственост на депутати и техните семейства. Ако трябва, и АЕЦ ще спрат.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  ТЕЦ MAX MIN
  Брикел 75 75
  генератор 1 30 30
  генератор 2 20 20
  генератор 3 25 25
  генератор 4 0 0
  Ей и Ес - 3С Марица Изток 1
  генератор 1 345 345
  генератор 2 345 345
  Марица Изток 2 1550 1440
  генератор 1 170 160
  генератор 2 160 160
  генератор 3 170 160
  генератор 4 170 160
  генератор 5 220 200
  генератор 6 230 200
  генератор 7 220 200
  генератор 8 210 200
  КонтурГлобал-
  Марица Изток 3 898 710
  генератор 1 227 180
  генератор 2 217 180
  генератор 3 227 180
  генератор 4 227 170
  Марица 3 0 0
  [quote#6:"gianni"]България обаче има около 11 000MВт [/quote]
  България разполага с инсталирани електропроизводствени мощности в размер на около 11215 МВт, но към 2007 г., а към 2013 г.? Има базови, върхови и подвърхови мощности.
  [quote#6:"gianni"]и очевидно не всички са натоварени.[/quote]
  Електроенергийният системен оператор трябва да бъде отделен от НЕК. България е единствената държава в Европа, където, вместо системният оператор да стои на върха на пирамидата и да я управлява ефективно, той е придатък на една търговска компания, била тя и НЕК. Не може операторът да е подчинен на търговско дружество, защото така се получава огромно изкривяване на пазара. Самата НЕК може да се каже, че работи в противоречие със законовите норми у нас. Дружеството притежава множество лицензи - за производител, за търговец, за пренос и за обществен доставчик. Дори по силата на сега действащия закон има противоречия по отношение правото на една компания да притежава всички тези лицензии. Ако погледнем финансовите резултати на компанията и инвестиционните й проекти, ще видим, че НЕК съществува в този си вид въпреки всякаква пазарна логика. Мощностите в нашата енергийна система са неясно класифицирани като базови, върхови и подвърхови, което обслужва съществуващата изкривена схема за кръстосано субсидиране между производителите. Това би следвало да бъде поправено незабавно. Нашата енергийна система поддържа около 50% резервни мощности, когато нормалният процент за това трябва да е между 10 и 25 на сто. Единственото логично обяснение на това е, че се опасяваме от голям процент аварийност в системата. В момента има производствени единици, които са толерирани, и това са частните инвеститори, които получават огромни суми, за да работят за регулиран пазар, като тези плащания са резултат от „конфиденциалните” дългосрочни договори, подписани с НЕК. Ако те работят в условията на един либерализиран пазар, никога не биха могли да получат тази норма на печалба. Говоря основно за ТЕЦ „AES Гълъбово” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3”. В същия регион се намира държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”, която ползва подобен горивен цикъл и същата ресурсна база. Същевременно ДКЕВР е определила цена около 70 лв./мвтч за регулирания пазар и въпреки това предприятието отчита 40-50 млн. лв. печалби годишно. Цените за ТЕЦ „AES Гълъбово” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица-изток 3” се движат в диапазона от 135 до 145 лв./мвтч.
  Очевидно те са проблем, защото всички ние ги плащаме от години. Тези дългосрочни договори трябва да се предоговорят.
  За да има нормален енергиен пазар в България, трябва да се създаде електроенергийна борса, на която да се търгува цялата електроенергия, която не е предназначена за защитените потребители.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  [quote#5:"qwertzz"]Нали щяхме да строим Белене![/quote]Ако можеш да гледаш на кафе и да кажеш какво ще е потреблението на промишленоста след 15 години (за толкова време се строи АЕЦ), когато спрат ТЕЦ заради СО2 емисии ... под пари ще останеш !
  РЕГИСТРИРАЙ се като ГЛЕДАЧКА още сега!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Щом насред зима няма нужда от тях, със затопляне на времето ще стане още по-зле. Нека си говорим истината. Още повече, че цената за изкупуване на слънчевия ток пак се оказва здраво над германската и изобщо не отчита несекващия срив на цените на слънчевите панели. Така че който не си беше довършил слънчевия парк, с новите евтини панели вече си го довършва. Лятото като напече, като заработят на максимална мощност....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 20. 20 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#13] от "bilbotorbins":

  А бе как не се разбра колко електрическа енергия се произвежда от фотоволтаици и вятърни турбини в момента. Ей, така от любопитство да разберем, колко произвеждат и колко им се плаща. Защото при тях между инсталирана мощност и проведена енергия има огромна разлика.

 21. 21 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Още една от черните страни на управлението на гроб .Сега ще хрантутим цветелинка и мутрата а ългарите ще стоят без работа и ще мизерстват

 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  [quote#16:"mitko11"]Защото 80% от ВЕИ и фотоволтаиците са собственост на депутати и техните семейства. Ако трябва, и АЕЦ ще спрат. [/quote]
  Въпрос към радио Ереван:
  - Защо няма фотоволтаици в пустините?
  - Защото в пустинята нямат комшия от който да вземат ток и да го продадат като "зелен" на печалба

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Някой има ли представа, дали НЕК е задължена да купува тока от фотоволтаиците? За американските Марици ясно, че има железен договор...В крайна сметка никой не ги е карал да инсталират толкова мощности, при положение, че разчетите говорят за нужда от 8 пъти по-малко слънчеви панелки! В т.н. пазарна икономика винаги има риск от това да глътнеш водица, все едно да се наредят 10 едни и същи магазини един до друг, много ясно, че повечето от тях ще фалират... Време е държавата да изземе функциите си!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#15] от "bilbotorbins":

  Не да спрат ВЕИ,а КЗК да им намали цените. И много други неща може. Нали това казвам (и към Бойко),трябват действия.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  Кога го забраниха точно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Забраниха го миналата година с въвеждане на допълнителни такси с които токът стана неконкурентен. Като всяко нещо на герб тези мерки не само не докараха пари в хазната, а изкараха от нея.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#21] от "vinety":

  Стига си лъгал нагло! Тия договори са сключени от твоя другар Станишев.

 28. 28 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1821 Весело

  Всички рудници които доставят суровина на предприятията свързани с монархо-фашиската вихрушка на Иван Костов трябва да бъдат закрити незабавно.

 29. 29 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Нормално... Що дъждове се изсипаха - включиха ВЕЦ-овете принудително, а не като друг път - в резерв...

  И някой ръчка миньорите....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#22:"Bay Tan"]Въпрос към радио Ереван:
  - Защо няма фотоволтаици в пустините?
  - Защото в пустинята нямат комшия от който да вземат ток и да го продадат като "зелен" на печалба[/quote]


  Ти се смееш, обаче тези ВЕИ "инвеститори" - масово бивши и настоящи наркодилъри, които са прехвърляли цели кораби кокаин под носа на 8 брегови охрани, мислиш ли че не го правят този номер? Детска игра за тях...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Когато стане дума за сериозна енергетика не бутайте и ВЕИ в темата ... Въпросът не е енергетически, а финансов и е за друг форум - прокурорски. Перките вятър ги вее (от време на време), а соларките са някакъв фактор по 2 часа на ден на макс (... и то не всеки ден !!! ) ... Другото е от Нечестивия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]Забраниха го миналата година с въвеждане на допълнителни такси с които токът стана неконкурентен.[/quote]


  А защо ги въведоха кажи? За да си погасява НЕК заема за Цанков камък и Белене. И така, както щяхме да правим от АЕЦ Белене "енергийното сърце на Балканите", така вече сме с най-скъпия ток в района, непродаваем на никого...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 33. 33 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#22:"Bay Tan"]нямат комшия от който да вземат ток и да го продадат като "зелен" [/quote]

  Нали си енергетик и радиолюбител бре, бай Таньо. Я ни кажи как така просто, без специално оборудване, което няма как да се скрие, ще взимаш ток от мрежата и ще го продаваш обратно?

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gaetano Scirea":

  За определени фотоволтаици договора не само е железен, ами отгоре е хромиран да не ръждясва.
  "...Петър Манджуков е собственик на 4 фотоволтаични парка около с. Сбор с обща мощност от 20 МВт. Екатерина Марчокова участва в 6 централи с обща мощност 21.347 МВт. Николай Вълканов и Неделчо Бонев притежават 8.933 МВт слънчеви панели в с. Челник и с. Мечкарево. Фирма "Риск Инженеринг" АД е собственик на 11.5 МВт централи около гр. Елхово и с. Дебър. Народният представител Калин Маринов Петков, независим (преди от "Атака", притежава чрез "Фуего груп" ЕООД два парка - в Средец и Вълчедръм с обща мощност 3.72 МВт. Евгени Спасов Русев (син на съветника на Симеон Сакскобургготски Спас Русев) е съсобственик на 1.7 МВт фотоволтаици в с. Кукорево. Павлин Асенов Гагаузов (син на ексминистъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов) притежава солари с мощност 1 МВт. ...."

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 35. 35 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#2] от "sandr0":

  Седесарията унищожи икономиката и сега иска да унищожи и енергетката. Изгонихте хорта от България заради простотия, алчност и продажност.

 36. 36 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitko11":
  Абе, вижте сега, няма да намерим енергопроизводство, което да е в ръцете на ангели и светци. Всичко е, и ще бъде в ръцете на избрани другари. Така че човек просто трябва да мисли кое има бъдеще, кое е ефективно, безопасно и носи предимства, и зад него да застане. А, че зад всичко ще стой все някой другар - еми неизбежно е. Пък една национализация в сектора, само ще струпа всичко в ръцете на другарете.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 37. 37 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1821 Весело

  [quote#7:"telqk"]

  Скоро ще мнат и на едносменнен режим на работа след като депутати и шефа на ЕСО са станали най-големите собственици на ВЕИ. [/quote]
  Това, че са били "големи собственици", от една телевизия свързана с КТБ ли ви го казаха?

 38. 38 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "mitko11":

  Общо взето е ясно кои са собствениците, мен ме интересува какви са договорите и клаузите към тях...Иначе преди време ми се случи да видя един такъв фотоволтаичен парк до Първомай(между селата Караджалово и Скобелево), настръхнаха ми косите, такова голямо нещо не съм виждал никъде! Общо взето, в Европа тези неща се строят на високи места, неравни или неплодородни терени... А мястото за което ти говоря е едно от най-плодородните в България!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#18:"Bay Tan"]Ако можеш да гледаш на кафе и да кажеш какво ще е потреблението на промишленоста след 15 години [/quote]

  А ти ако ми кажеш дотогава колко ще паднат цените и ще се качи КПД-то на слънчевите и вятърните, няма да ти дам нищо, защото можем да се досетим. Преди 8 години 1 квп слънчеви панели беше 5 евро, сега е под 50 цента. При вятърните турбини наричаха "re-powering" да демонтират старата с мощност 200 кв и да я заменят с нова 600 кв (много от демонтираните бяха продадени точно в България и ги гледаме до ден днешен). А днес "re-powering" наричат да се свали старата от 1 МВ и да се замени с такава от 5 МВ.

  Откъм консумация какво става? Под "енергоспестяващи" крушки се разбираха такива от 13 вата, които заменят старта от 60 вата. Сега светодиодните вместо 13 харчат 3 (словом: три вата) за същото.

  Кой е най-големият консуматор на ток в домакинствата у нас? Отговор: електрическият бойлер. Един слънчев колектор за 1000 лева на покрива и от април до октомври сметката става символична.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  [quote#28:"Роси Кирилова"] монархо-фашиската вихрушка на Иван Костов[/quote]Чак сега разбрах от къде идва непрестанния вятър за ветрогенераторите = от "монархо-фашиската вихрушка" . Колко нежно може да се опише едно разрушително торнадо за промишлеността на БГ ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#20:"gianni"]А бе как не се разбра колко електрическа енергия се произвежда от фотоволтаици и вятърни турбини в момента. Ей, така от любопитство да разберем, колко произвеждат и колко им се плаща. Защото при тях между инсталирана мощност и проведена енергия има огромна разлика.[/quote]

  Ето Ви тука една информация която я дадоха вчера по ТВ7 в предаването Жега с Диляна Гайтанджиева.

  http://tv7.bg/jega/Video/9676662

  Докато протестите срещу високите цени на тока заливат страната, милиони левове потъват по веригата от потребителите до производителите на електроенергия. Въпреки кризата, държавата ограничи производството на евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 за сметка на скъпата зелена енергия. Системата е пред срив. Пет от осемте блока на най-евтината, но ефективна топлоцентрала в България са спрени.

  Разследване на TV7 провери кой има интерес и кой печели от скъпото производство на енергия от слънце, вода и вятър, щедро заплащани от НЕК, която на свой ред покрива загубите си през сметките за ток на всички нас.

  Разследването ни откри, че висши държавни чиновници в енергетиката и депутати имат фотоволтаични, вятърни и водни електроцентрали. Едните решават кои електроцентрали кога и колко да работят, а другите – приемат закони, които гарантират огромни печалби – на практика на самите тях.

  Ето кои енергийни шефове и депутати са се сдобили с централи за скъп ток.

  Иван Йотов, макар и малко познат на широката публика, заема един от най-ключовите постове в енергетиката. Той е изпълнителен директор на ЕСО (Електроенергийния системен оператор) – дъщерно дружество на НЕК. ЕСО решава коя електроцентрала колко енергия да подава и следи за енергийния баланс на страната. С негово решение са спрени петте блока на евтината" Марица Изток" 2. В същото време проверката ни откри, че електроцентралите от вода, вятър и слънце работят с пълна мощност и ЕСО не ги ограничава, а НЕК приоритетно изкупува тяхната в пъти по-скъпа електроенергия. Една от причините би могла да бъде търсена в семейната връзка на изпълнителният директор на ЕСО с производител на зелена енергия.

  Една от фотоволтаичните електроцентрали е на съпругата на изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов. Тук е скрит и частният интерес на този държавен служител – а именно, цената на зелената енергия в България да бъде скъпа за потребителите и печеливша за производителите.

  Цената на мегаватчас произведена електроенергия в една от слънчевите централи е 567 лв., показа проверката ни. Тя е собственост на фирмата "Вел Солар" на съпругата на енергийния шеф – Велина Йотова. Намира се в село Татарево край Хасково и е с капацитет от 80 kW. Велина Йотова обаче има още една фирма за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници –" Ю Ес Ю енерджи". В село Маленово край Стралджа откриваме, че тази фирма също притежава соларен парк.

  Като представител на държавата Иван Йотов е в конфликт на интереси, защото е свързан с производството на зелена енергия, която в същото време би трябвало и да контролира.

  Според европейската директива България трябва да произвежда 16% от крайното потребление на електроенергия от възобновяеми енергийни източници през 2020 г. В момента делът на произведената зелена енергия е 25%. Седем години преди крайния срок.

  Според директивата на Европейския съюз (ЕС) тази година ние трябва да имаме инсталирани 350 MW мощности от ВЕИ. В момента те са над 900 MW.

  Мощността на втората централа на съпругата на Иван Йотов е 79 kW, а цената, на която НЕК изкупува електроенергията й е 567 лв. на мегаватчас, както и на другата й електроцентрала. За сравнение цената в АЕЦ "Козлодуй" е 44 лв., а в ТЕЦ "Марица Изток" 2 - 67 лв. на мегаватчас. Иван Йотов ни поправя, че електроцентралите на съпругата му не са две, а три. Третата била по-малка. Проверата ни показа, че третият имот в село Карбинци е закупен от фирмата на съпругата му "Вел Солар" за 7 200 лв. Площта от 2 331 кв. м е излязла по 3 лв. на кв. м, а инсталацията е покривна.

  Длъжността на Иван Йотов попада в закона за предотвратяване на конфликта на интереси, а според този закон "конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. Частен е всеки интерес, който води до облага от материален или нематериален характер за лице, заемащо публична длъжност, или за свързани с него лица, включително всяко поето задължение".

  По смисъла на този закон "свързани лица" са съпрузите или лицата, които се намират във фактическо съжителство, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

  Освен Иван Йотов, друг вече бивш енергиен шеф притежава една фотовлтаична централа, а синът му – три. Красимир Първанов беше изпълнителен директор на НЕК. По времето, когато заема тази длъжност, синът му Петър Първанов, макар и едва на 20 г., открива голям соларен парк в село Гюргич край Видин през фирмата си" Пи Паур". Конфликтът на интереси е очевиден – бащата като директор на НЕК изкупува скъпата енергия от по 728 лв. на мегаватчас на сина си.

  Другата фирма на Петър Първанов "Пи Енд Пи Солар" има още два фотоволтаика край Видин и продават електроенергия на НЕК на цени от 567 и 485 лв. на мегаватчас. Самият бивш енергиен шеф също е построил слънчева централа от 1 492 kW в съседство до тези на сина си. TV7 не откри нито бащата, нито сина в жилищния блок в кв. "Надежда" в София, посочен за връзка. По телефона Красимир Първанов обясни, че е в чужбина и няма коментар. Иван Йотов се оправда, че неговото семейство не е единственото със слънчева централа.

  Проверката ни откри, че трима депутати от вече разпуснатия 41-ви Парламент също са свързани с производството на зелена енергия.

  Две вятърни електроцентрали има и синът на депутата от БСП и бивш министър Асен Гагаузов. Те са построени върху имоти на Министерството на земеделието, получени чрез заменка, която му е струвала 45 стотинки на кв. м.

  Ветрогенератори в село Воденичане край Ямбол официално се водят на сина на Асен Гагаузов – Павлин през фирмата му "Еко инвест 2004". Според местните хора обаче бащата реално движи бизнеса. Непосредствено до ветрогенераторите синът на депутата е построил и фотоволтачина електроцентрала. Цената на 1 мегаватчас произведена електроенергия тук е 485 лв. Парцелът под инсталациите също е бил държавен и е закупен на цена от 1,70 лв. на кв.м.

  Асен Гагаузов нарече въпросите ни глупост, въпреки че според закона за конфликт на интереси той е длъжен да подава декларация за конфликт на интереси. В графата на декларацията си депутатът е написал, че такъв конфликт със свързани лица – няма.

  Имот за фотовлтачина инсталация във Велико Търново е наела и фирмата "Прометекс" на сина на депутата Рамадан Аталай. В декларацията си Рамадан Аталай също не е посочил такъв конфликт на интереси, въпреки че самият той участва в Комисията по енергетика и е вносител на скандалния Закон за ВЕИ преди няколко години, наречен дори лобистки от някои анализатори. С този закон държавата се задължи да изкупува приоритетно зелена енергия чрез дългосрочни договори с тези електроцентрали за срок от 25 г. Рамадан Аталай не отговори на мобилния си телефон, въпреки многократните ни опити и SMS-и да се свържем с него.

  Водноелектрическа централа и фотоволтаик имат и фирми, в които управител е бил депутатът от БСП Петър Курумбашев. ВЕЦ-ът край село Михалково, община Девин, депутатът строи преди да влезе в парламента. По-късно една от фирмите "Сънрей енерджи", собственост на дружеството, което е управлявал, строи соларна електроцентрала от 340 kW и цена от 728 лв. на мегаватчас. Петър Курумбашев е един от най-яростните защитници срещу въведената преди няколко месеца цена за достъп за възобновяемите енергийни източници. Самият той е член на Комисията по енергетика в парламента, а в декларацията си за частен интерес е оставил празна графа. Курумбашев отказа коментар.

  Причината депутатът да не "поддържа контакти с TV7“ е разследването ни, излъчено преди половин година за скъпата цена на електроенергията от частните тецове в комплекса "Марица Изток" – 1 и 3 и фактът, че Петър Курумбашев е бил консултант на "Каолин" - дружеството на Иво Прокопиев, което продава скъп варовик на частните топлоцентрали, и така влияе на по-високата цена на електроенергията им.

  Всички, които потърсихме за коментар, се оправдаха със закона – и енергийните шефове, които го изпълняват, и депутатите, които го приемат. А законът е така приет, че да обслужва всички тях, но не и потребителите.

  При липсата на Парламент, законът не може да бъде променен, но и сега действащият Закон за енергетиката дава решение. Новият министър може да издаде заповед за ограничаване на по-скъпите производства за сметка на по-евтините, на основанието, че сигурността на системата е застрашена. Според собствениците на добре печелещите електроцентрали обаче такава опасност няма. Каква ще е позицията на държавата, предстои да разберем.
  http://tv7.bg/jega/Video/9676662

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#41:"Танас"]Според европейската директива България трябва да произвежда 16% от крайното потребление на електроенергия от възобновяеми енергийни източници през 2020 г. В момента делът на произведената зелена енергия е 25%. Седем години преди крайния срок. [/quote]

  Чудесно! Като "постижението" стана факт по два канала. Веднъж бум на ВЕИ, втори път като си видя народът и бизнесът новите сметки, съвсем сви консумацията. Така спиралата се върти ли върти. Високи цени -> ниско потребление -> още по-високи цени. И накрая ще стигнем до положение да работят само ВЕИ, съответно ценовият микс да бъде 100% техните цени. И тогава цял народ ще седи на свещи и газени лампи, а сметката за ток ще е 200 лева.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#39] от "cinik": # Колега, тук си говорим за GW (гига вати), а не за крушки. За енергетика, а не за боилери. За държава, а не за домакинство. Разлика в мащаба. Нали не мислиш. че още 25 години ще ни оставят си лежим и ще папкаме само ит скрап и далаверки ... ТОВА вече СВЪРШВА !!! Започне ли да се бачка = бедна ти е фантазията за какви мегавати става дума, колкото и да са енергоспестяващи - конструкциите са много консервативни по отношение на консумация = все едно какво пише по рекламнте брошури.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  За да се гарантира стабилността на мрежата, рискът от непостоянната мощност на ВЕИ, трябва да бъде споделен между производители и консуматори. Закупуването на ел. енергия е безусловно, но при условие, че производството по график е заявено от предишния ден. При отклонение по-голямо от определеното, мощността се изключва от паралел. Ако пък е заявено и не се произвежда, пък се плаща глоба. Така се правят другите, така трябва да направим и ние.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  [quote#42:"cinik"]Високи цени -> ниско потребление -> още по-високи цени.[/quote]Дойде на моята ... Сега загубите са съизмерими с потреблението ...Цените ужасяващи! Заработи ли промишлеността - да се натовари системата загубите стават пренебрежимо малки спрямо потреблението и цените стават привлекателни. Закона на Мечо Пух = "Колкото повече - толкова повече". Всичко става изгодно да се прави и клиенти за всичко бол

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#44] от "gianni":
  Пратил съм Ви линк на ЛС или в пост №41 може да видите кой и как миксира в енергетиката.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 47. 47 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#41:"Танас"]В момента делът на произведената зелена енергия е 25%[/quote]

  В тази енергия обаче са включени и ВЕЦ. Постнал си един метър текст, и пак не пише колко ел.енергия от фотоволтаици се произвежда и колко е платил за нея НЕК. Колко са платили пък хората. Да не се окаже, че не само мутрите, но и НЕК е на далавера.

 48. 48 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#47] от "gianni":

  Ееее това дали НЕК е на кяр трябва да се досетите, щом ще тегли заем а кой колко е взел там горе мисля, че показаха колко го изкупува гледайте или четете по - внимателно а че ние сме пак от страната на булката си е напълно ясно.
  Чудя се също за какво е БЕХ ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4143 Неутрално

  И така метало прераотване и метало производство най енергоемките производства имаме ли- нямаме. Имаме само лека преработвателна промишленост която консумира най много 2500 МВТ ток, домакинствата от които вече едно 15% от тях са си направили топлоизолации и тяхната консумация варира около 2500 мвт. И цялото потребление варира около 5000мвт. ток. А навън кой каквото и да казва кризата се вихри производства спират, консумацията на ток намалява. До нас имаме само една Турция която е що годе пазар на ток, но тя си прави АЕЦ-ове за вътрешна консумация. Гърците ги люлее една че и те спират вноса на ток. Така че тука май ще можем да се задоволим с една Козлодуй, маришките тецове, тези които Костов рехабилитира и през деня добавените 800мвт от ВЕИ-тата.

 50. 50 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  [quote#41:"Танас"]Ето Ви тука една информация която я дадоха вчера по ТВ7 в предаването Жега с Диляна Гайтанджиева.
  ...Самият бивш енергиен шеф също е построил слънчева централа от 1 492 kW[/quote]

  В този репортаж големите собственици бяха скрити зад интерпретация на факти от ТВ7. Слънчева централа с 1492 кВ., произвежда реални 320 кВ. за една година. В този репортаж големите собственици бяха скрити.

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  [quote#10:"Танас"]Ние сме от средата на февруари в дългосрочен неплатен отпуск пък не пискаме ако има работа ще бачкаме ако не одеяло на суджук [/quote]
  С тази разлика ,че Марица 1 и 3 ще си получават парите по договори независимо дали някой им поръчва ток или не!
  Това което е извършено се казва екологична катастрофа с колосални размери !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1469 Весело

  Да построим АЕЦ Белене, другари!
  България - енергиен център на Галактиката!

  Мачкай климатичния чейндж!
 53. 53 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Нещо много нагласена ми изглежда работата. Нали имахме голямо търсене, голям износ и потенциален голям недостиг. Ама се сетих както писа тия дни един експерт:

  "Как убиват въгледобива в България
  ГЕРБ водят към фалит "Мини Марица-изток"

  Има няколко търговски дружества, на които до голяма степен се крепят енергийната система, икономиката, а и националната сигурност на България. Eдно от тях е "Мини Марица-изток" ЕАД, която със своите 7 хил. работници и служители е една от най-големите компании в страната по брой заети.
  Наред с това мините доставят необходимите въглища за електроцентралите в Маришкия басейн, които пък осигуряват почти половината от произвежданата в България електроенергия. Въглищните запаси пък се оценяват на около 2 млрд. тона, които са достатъчни на централите в района на Стара Загора за следващите няколко десетилетия.
  Това е кратка визитка на една от най-важните структури в енергетиката ни. Година след голямата миньорска стачка в Маришкия басейн и почти четири години след идването на ГЕРБ обаче, могат да бъдат направени много тежки констатации за текущото състояние на "Мини Марица-изток" ЕАД.
  Незавидното положение на Националната електрическа компания (НЕК) със сигурност засяга и централите в комплекса "Марица изток", и особено минното предприятие. Отчетите на "Мини Марица-изток" ЕАД и на други структури от Българския енергиен холдинг (БЕХ) очертават няколко значими проблема.
  Тези проблеми се дължат основно на некомпетентно управление през последните няколко години, но като че ли прозира и много умисъл в редица действия и бездействия на "проветривите" ръководства, контролирани от най-високо място в държавното управление.
  Съответно заплахата е не само за нормалната производствена дейност на "Мини Марица-изток" ЕАД, но и за цялата енергийна система на страната, като се има предвид, че дружеството е единствен доставчик на въглища за централите в района на Стара Загора.
  Сериозно притеснение например буди значителното нарастване на вземанията на дружеството, които към 30 юни 2012 г. са в размер на 101 млн. лв. От тях 71 млн. лв. са просрочени, което с голяма степен на сигурност предполага невъзможност за събирането им.
  В същото време сериозно растат и дълговете на компанията, които са 80 млн. лв към 30 юни 2012 г.
  Системната неспособност на "Мини Марица-изток" ЕАД да изпълнява инвестиционната си програма в съчетание с остарялата минна техника и увеличените добиви на въглища през последните години също се очертават като основен проблем. А както знаем, ситуацията във въгледобива бързо може да ескалира. Доказа го и миньорската стачка от началото на миналата година.
  За цялата 2011 г. компанията е изпълнила едва 45 млн. лв. от заложените в инвестиционната програма 88 млн. лв. За първото полугодие на 2012г. положението е още по-отчайващо - от заложените 108 млн. лв. в годишен план дружеството е изпълнило 23 млн. лв.
  Неизпълнението на инвестиционната програма е предпоставка за един още по-сериозен проблем, за който не се говори. Съгласно концесионния договор, който дава права на "Мини Марица-изток" ЕАД над лигнитното находище, при неизпълнение на обема инвестиции, необходими за нормалната производствена дейност, държавата може да отнеме концесията и да я предостави на друг концесионер.
  Не дай Боже това да е една от целите на ръководствата на компанията през последните няколко години, но този вероятен механизъм много напомня на подготовка за бъдеща скрита приватизация на дружеството.
  Състоянието на компанията се влошава непрекъснато. Говори се и за предстоящи съкращения на работници и служители с оглед тежкото състояние на дружеството.
  Логичният въпрос е какво прави БЕХ и въобще българската държава за своята собственост в лицето на мините. Отговорът на този въпрос е по-скоро саркастичен - довършва ги!
  Показателен за незаинтересоваността и безхаберието на държавата е фактът, че за последните три години дружеството е сменило трима изпълнителни директори. Председател на Съвета на директорите пък е млада дама, родена през 1984 г., с магистърска степен от "далечната" 2011 г. Пореден случай на политическо назначение от "дългата" резервна скамейка на ГЕРБ.
  Между другото, никой до момента не обърна внимание на дивидентната политика на Министерство на финансите, наложена на дружествата с над 50% държавно участие в капитала. А тя е следната. С ПМС №367 от 29.12.2011 г. е постановено въпросните държавни компании да разпределят 80% от формираната за 2011 г. печалба под формата на дивидент.
  Освен това е решено 100% от натрупаните към 31.12.2011 г. неразпределени печалби също да бъдат преведени като дивидент. В цифрово изражение това са 28 млн. лв. за "Мини Марица-изток" ЕАД. На практика тази държавна политика към собствените търговски дружества означава наказание за усилията им да работят по-ефективно, формирайки съответно по-голяма печалба.
  Подобно източване от страна на Дянков и компания има спрямо редица други компании, което пък сериозно вреди на инвестиционните им програми и се отразява негативно върху количеството и качеството на продукцията и съответно услугите им. Не държавните компании и потребителите са отговорни за това, че през последните няколко години правителството похарчи около 6 млрд. лв., натрупани през три предходни управленски мандата.
  Малко известен е и фактът, че при законов долен праг на фискалния резерв от 4,5 млрд. лв., още в началото на 2013 г. резервът падна на 3 млрд. Последното най-вероятно означава, че Дянков е посегнал на Сребърния фонд или на средствата за извеждане от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй".
  Това вече е друга тема, но измеренията конкретно за "Мини Марица-изток" ЕАД са тиктакаща бомба със закъснител и потенциално може да се стигне до сривове в снабдяването с въглища на трите големи ТЕЦ-а в Маришкия басейн. Социалните и икономически последици от това биха били огромни и много тежки. Дано тази прогноза е невярна, но е повече от сигурно, че сегашните управляващи ще оставят изключително проблемно наследство във въгледобива.
  Не на последно място следва да се отбележи, че евентуално спиране на мините дори за кратък период най-вероятно ще донесе сериозни неустойки по договорите за доставка на въглища с централите от комплекса, което ще довърши и без това закъсалото минно предприятие. А такава може и да е целта на управляващите го през последните няколко години.
  Това са само част от проблемите на въгледобива в България, но те показват няколко генерални тенденции, включително лош мениджмънт, корупционни практики и безогледно политическо вмешателство.
  И ако крайната цел на някои фактори е ликвидиране на българския въгледобив и внос на въглища от ЮАР, Украйна или Виетнам чрез предварително определени посредници, ГЕРБ сякаш успяват да се доближат до реализиране на тази цел. Същото важи, ако крайната цел е умишлено фалиране на "Мини Марица-изток" ЕАД и придобиване на огромните активи от частни субекти, също посочени от политическата върхушка. Това е краен и плашещ сценарий, но управляващите ни вече доказаха, че са доста "изобретателни" във всяко отношение.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 54. 54 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Трагедията е, че в България законите се правят и налагат от лобисти, а не от специалисти.

 55. 55 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Колко пъти му се каза на Шебек паша да отиде в Парламента и да каже НЕ на тия 800 лв, които са вече 720 с тенденция към намаляване. Ветропарковете ВЕЧЕ дават електроенергия за 120-140 лв. на мегаватчас ... с тенденция за намаляване.
  Разправят му, ама не слуша! Слуша Вальо Златев, който също е солиден ВЕИ собственик.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 56. 56 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4143 Неутрално

  До коментар [#8] от "др. Иванов":

  На тебе все ГЕРБ ти е в дупето отзад, айде стига с тези твои измишльотини комунистически. ГЕРБ значи е забранил на Гърция да купува ток, ГЕРБ е заповядал на Турция да си строи два аец-а за вътрешни нужди.А твоите комунисти като откраднаха за два месеца ноември и декември 2008 година цели четири милиарда лева ти това и хич него имаш пред вид нали, за него никога ама никога не съм те видял да пишеш. Така че айде ибивай зелените чорапи да ти топлят фатмашките студени крака и бегай у лево при твоите си.

 57. 57 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 828 Неутрално

  [quote#8:"др. Иванов"]Токът е намалял заради забранения износ от ГЕРБ, а не защото е излишен.[/quote]
  Пак пишеш глупости. Зимата мина, времето се стопли, и комшиите нямат нужда от ток.
  Или ако имат, искат да е още по-евтин

 58. 58 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Аман от макроикономисти и енергетици!

 59. 59 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тея с ВЕИ трябва драстично да намалят цената ,за да има хляб за всички.Защото виждам хората от мините как замерят с камъни ВЕИ паркове.

 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  [quote#19:"cinik"]Щом насред зима няма нужда от тях, със затопляне на времето ще стане още по-зле.[/quote]

  Така е в африканските държави. В белите държави потреблението на електричество през лятото е много по-високо от това през зимата!

  Хубав тест за интелигентност на читателската аудитория. 10+ и нито един -.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#18:"Bay Tan"]Ако можеш да гледаш на кафе и да кажеш какво ще е потреблението на промишленоста след 15 години (за толкова време се строи АЕЦ), когато спрат ТЕЦ заради СО2 емисии ... под пари ще останеш ![/quote]

  -Нов АЕЦ нормално се строи за 5-6 години. В Китай и по-бързо. ТЕЦ не се спират за NOx и CO емисии - купуват си квоти.Няма енергийна система в света, която да работи само с АЕЦ и ВЕИ - просто няма и няма да има скоро. И 4 блока по 1000 МВт в АЕЦ не могат работят едновременно повече от 3-4 месеца годишно в РБ. Идеята на Р. Овч. (и тези дето предизвикаха референдума) е да затвори Козлодуй, за да работи Белене. До 2037 нов АЕЦ не ни трябва.

 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#17] от "latcho59":

  Не пищи дълги неверни измислици на тема енергетика, моментът не еподходящ да се правиш на умен в област от която нищо не разбираш!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#60] от "tribiri":

  Не трескай глупости молим те "бяла държаво"!!!
  Климатът в България е отличен (обърни внимание дървен философ) което не налага съществена корекция с климатици и подобни машинки както е по много други места по света... направи справка и виж.... затова и разхъдът на ток е повишен през зимата, която у нас също е по скоро мека......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#1] от "xalikarans":
  Мините се държат, немай грижа те удържаха на простотиите на Лостов и Шилето, та сега няма да устискат!!
  Ама за бой са брюкселските зелки със зелените им енергии и поредните ураджийски глупости....
  За бой са и алафрангите у нас на власт дето повтарят всяка европейска глупост без да се замислят!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#59] от "bta":
  [quote#59:"bta"].Защото виждам хората от мините как замерят с камъни ВЕИ паркове. [/quote]
  Хората трябва да замергат с камъни Лостоваците и момченцата и Момиченцето на Деди дето набутаха в тази каша българската енергетика... от мерак за натягане, потупване по рамото винаги говорят "ДА"....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#54:"marker"]Трагедията е, че в България законите се правят и налагат от лобисти, а не от специалисти.
  [/quote] В целият бял свят законите се налагат и предлагат от лобисти.... това си е институция в държавите с парламентарно управление и даже в тези с президентско управление.... като САЩ!!! Там в Конгреса основната маса хора са лобисти и секретарици....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#62] от "boby1945":
  „Завистниците умират, но завистта — никога.“ — Молиер. Сатирата на Молиер често привлича критиката на моралистите и най-вече на римокатолическата църква заради неговоте атаки срещу религиозните лицемери и двуличници. Някои от творбите му дори са били забранени от църквата.
  „Завистта е безпокойство (неудовлетворение) на душата, произтичашо от това, че желано от нас благо притежава друг човек, който не считаме за по-достоен от нас да го има.“ — е казал Готфрид Вилхелм Лайбниц, немски философ, математик, дипломат и бивш мой колега юрист 1646 - 1716 г.

 68. 68 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#65] от "boby1945":

  Еми както виждаме Лоста и Овчаря са невинни.Какво можем да сторим ние.

 69. 69 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 557 Весело

  Я да вземе ЕС да върне пак обикновените лампи с нажежаема жичка и да забрани енергоспестяващите.

  Че нещо не можем да вържем двата края в енергетиката.

  Между другото, очаквам скоро ЕС да излезе с директива колко да бъдат зелени краставиците и да въведе еко-такса на зрелия фасул за замърсяване на околната среда.

 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#68] от "bta":

  Нищо щом народа е на това мнение, Vox Populi Vox Dei!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#67] от "latcho59":

  Какво са казали Молиер или Лайбниц преди 300 години няма да ти направи сметката за тока по малка ...... нито ще подкара мени "Марица изток" на три смени с "неделна"

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#69:"subsonic"]Я да вземе ЕС да върне пак обикновените лампи с нажежаема жичка и да забрани енергоспестяващите. [/quote]
  И да го направи ЕС, а акъл му не липсва, товарът на системата ще "подскочи" само с 300-450 МВт а тук се говори за хиляди.... 1100 да сме по точни....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#15] от "bilbotorbins":

  Вятърът е 12ст/КВтч, провери.

  Слънцето дава едва 2% от общия микс. При брутно производство от около 50 000 ГВтч годишно , соларите дават под 1000 ГВтч.

  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=30&a1=162&a2=166#cont

  Какви мокри сънища сънувате? Питайте защо не спрат изкупуването на "кафява енергия" от топлофикациите, на които им я плащат по 27-30ст./КВч. Те не ни пускат топлинната енергия без пари, така че им се плаща и за топлинната и за ел. енергията.

  А между другото, дреме им на г@за на американските ТЕЦ-ове, че няма да работят. Нали имат гарантирани вземания, тъкмо ще си приберат приходите с по-малко опекси.

 74. 74 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#71:"boby1945"]мени "Марица изток"[/quote]
  Само четенето и грамотността, ще подобрят живота и ще помогнат на всички за всичко. ...мени...

 75. 75 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ето тук гледам:
  http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
  Прави ми впечатление,че има три решения за цени на ток от ВЕИ. Доста се различават по стойност и предполагам, кой колко получава зависи от годината когато е стартирал. Не става ясно какъв е дела на ВЕИ с по-скъпа енергия и съответно каква средна цена се плаща за квч.

 76. 76 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#75] от "bilbotorbins":

  Не са си ъпдейтнали сайта с последните цени, коит те самите са приели.

  Трябва да търсиш по решенията

 77. 77 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#75] от "bilbotorbins":

  Можеш да видиш и това:

  http://www.dker.bg/PDOCS/heat_prices_12.pdf

 78. 78 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#66] от "boby1945":

  Не се прави на интересен.
  Знаеш какви лобисти имам предвид.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK