Piraeus Bank купува кипърските банки в Гърция

Piraeus Bank купува кипърските банки в Гърция

© ReutersГръцкият фонд за финансова стабилност съобщи официално, че Piraeus Bank е избрана да купи поделенията на кипърските банки в страна. По този начин третата по големина гръцка банка ще стане обственик на още 8% от депозитите и около 10% от кредитите, раздадени в Гърция.


Сделката, която трябва да бъде одобрена от европейските антимонополни ласти, ще защити гръцките банки от кипърската финансова криза и в същото време ще позволи на Кипър да намали раздутия си банков сектор - едно от условията на ЕС и МВФ за предоставяне на спешна помощ. Общите активи на тези клонове в Гърция възлизат на около 22 млрд. евро или 1.2 пъти размера на кипърската икономика. Ако продажбата им мине без проблеми, размерът на кипърският банков сектор ще намалее от 8 на 6.8 пъти БВП на страната - според инвеститорите това е крачка във вярната посока.


При разпространяването на новината от Reuters акциите на Piraeus Bank скочиха с 22% на атинската борса.
От фонда не предоставят повече подробности, но служители в Piraeus Bank твърдят пред агенцията, че са победили Alpha Bank с офертата си кой да поеме около 300 клона на двете най-големи кипърски банки - Bank of Cyprus and Cyprus Popular Bank. 


Гръцките власти ще направят всичко възможно банковите клонове да отворят нормално за работа във вторник и без ограничения върх утегленето на депозити, независимо дали по същото време на Кипър все още ще има банкова ваканция. 


Според цитиран от Reuters все още непубликуван анализ на кипърските банки от инвестиционния фонд PIMCO клоновете в Гърция ще трябва да бъдат рекапитализирани с около 1.5 млрд. евро. Очаква се половината от тази сума да бъде покрита от гръцкия фонд за стабилизиране на банковата система, а другата да дойде от сделката за спасяване на Кипър от изпадане в несъстоятелност, която може би ще бъде обявена в следващите часове. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Добра новина !!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Гръцката криза изкупува кипърската...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Откъде пари във фалирала Гърция, която живее назаем с пари от ЕС?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хипчо":
  +++++++++++++++++++++++++
  И аз това се чудя откъде се намират пари във фалиралата Гърция за такива мащабни покупки?!

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  И отде Пиреус пари,от наши поделения

 6. 6 Профил на salandino678
  salandino678
  Рейтинг: 571 Весело

  Голема работа,византийски мурафети.Та значи пари от ЕЦБ ги слагаме десния джоб/назаем/ ,оттам ги преместваме в левия и купуваме поделенията на Ципрус Банк и Лаики Банк в Гърция които по дефолт са здрави.И фокус-мокус --се едно отиваш в касапница и си купуваш само филето/на цената на кокалите / а всички други филиали дето са на острова да го ....фуййй!
  И им казваш аре са целувайте ръчички че Ви спасихме!

 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1445 Любопитно

  -Далаверите продължават с пълна сила ! -До преди месеци, тези бяха така "затънали", че вечер лягахме с тях, сутрин ставахме пак с тях ! - Сега взеха банки да изкупуват !!! -"В мътна вода риба се лови" ! -Я да видим, коя ще е следващата "жертва" след 3-4-5 месеца !

 8. 8 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Това е обединение срещу Германия и би трябвало още утре да завалят оставки в Германия. Но там материала се интересува само от гумени китайски маратонки на промоция в Метро, така че няма да се наложи.

  In debt we trust
 9. 9 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Решението не е лошо, но прилича на кърпеж. Пари се прехвърлят от един джоб в друг. Най-добрият вариант може би е да се оставят двете закъсали кипърски банки да фалират, а собствениците на депозити да се обезщетят с акции. Така кредиторите и сегашните акционери ще духат супата, но банките ще излезат от блатото с нови собственици, които колкото и да не желаят, ще трябва да гледат какво да правят с акциите си. Банките, разбира се, ще трябва да се рекапитализират, но с много по-малко средства и целенасочени. При този вариант нито се нарушава закон, нито се прехвърлят пари от пусто в празно.

  heruvim
 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 849 Весело

  Пролетна разпродажба!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dollar Akbar": Напълно грешно мнение. Това е точно в смисъла на германските данъкоплатци. Те отдавна искат всеки да си сърба попарата, която е надробил. Ако германците не поддържаха все още европейската идея, отдавна да са фалирали не само банки в Южна Европа, а и държави.

  heruvim
 12. 12 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  [quote#11:"херувим"]Напълн грешно мнение. Това е точно в смисъла на германските данъкоплатци. Те отдавна искат всеки да си сърба попарата, която е надробил[/quote]


  Това, че искат не означава че се случва това, което искат. Както виждаш гърците от острова и континента си прехвърлят задълженията от едната Трапеза в другата. А че германският материал се интересува основно от китайски гуменки на промоция е световно известен факт по света.

  In debt we trust
 13. 13 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Това дава малко пари на собствениците, но не им решава проблема. Кипърските банки и техните клиенти ще понесат загуби във всеки случай. Всеки трябва да мисли в коя банка си влага парите, а не когато вземе грешно решение да крещи за помощ от държавата. Внесоха парите си там за високи лихви, без да се замислят за риска. Сега не искат да върнат част от взетите лихви и вероятно ще загубят повече. Кипър вече загуби имиджа си на сигурна офшорна зона, каквото и да става. Връщане назад към действителността никак няма да е лошо.

  heruvim
 14. 14 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ами без значение какво се предприема, ВЕЧЕ няма банкова система, която може да издържи на масово изтегляне на капитал от вложители. А това ще се случи във Вторник, ако и не по лошо дори смяна на валутата, и ефектът на доминото.

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 15. 15 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#2:"ПАВЛА - Sorrylol"]Гръцката криза изкупува кипърската...[/quote]

  Тия са скачени съдове...лошото е, че и ни сме в системата...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 16. 16 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dollar Akbar": Световно известните факти се подкрепят със статистически данни. А те показват, че Германия има положителен баланс на текущата сметка или казано на народен език, изнася много повече стоки и услуги отколкото внася и може да си позволи китайските гуменки защото китайците купуват като щури германски автомобили.

  heruvim
 17. 17 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "Γαλλα":
  Да бе в Кипър не внасяло, не би чудо видяло...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 18. 18 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Гърция подлива вода на ЕЗ и може да станем свидетели на онова, за което не говорим.

  In debt we trust
 19. 19 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#16] от "херувим":


  Така е, но не си прав, че някой се интересува в южна Европа от немските интереси. Както виждаш, гърците се обединиха и играят дружно срещу германските интереси чрез парите, които получиха от Германия. Казано с други думи - с техните камъни по техните глави.

  In debt we trust
 20. 20 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#19] от "Dollar Akbar": Според Евростат търговският баланс на Германия с Китай за 2012 година е бил в плюс от 4 милиарда евро в полза на Германия. Явно “материалът“ не се интересува само от покупка на китайски гуменки, ами мисли какво да произвежда и продава в отговор.
  Да, прав си с твърдението за южняците. Те не се интересуват от интересите на германците. Точно това е дефицита в мисленето им. Не мога да разбера защо някои винаги обвиняват германците във всякакви злини. Те са между онези. които искат да спасят европейската идея от пълно поражение, дори като издържат мошеници и мързеливци. Прави са да поставят условия, защото в противен случай едни ще работят, а други без много усилия ще се радват на живота.

  heruvim
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#19:"Dollar Akbar"]Така е, но не си прав, че някой се интересува в южна Европа от немските интереси. Както виждаш, гърците се обединиха и играят дружно срещу германските интереси чрез парите, които получиха от Германия.[/quote]

  Ти явно не четеш внимателно:

  Сделката, която трябва да бъде одобрена от европейските антимонополни власти, ще защити гръцките банки от кипърската финансова криза и в същото време ще позволи на Кипър да намали раздутия си банков сектор - едно от условията на ЕС и МВФ за предоставяне на спешна помощ.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 23. 23 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#22] от "geo_19":

  Видях го предполагам, че не се създава монополна позиция за Пиреус банк. Едва ли са пропуснали да проверят преди да обявят решението си

  In debt we trust
 24. 24 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1655 Любопитно

  И това ако не е ирония -
  преди няколко часа излезе статия, че един от проблемите на Кипър идва от това, че банките на страната участваха в спасяването на Гърция с отписването на нейни задължения. Сега пък се оказва, че частна гръцка банка ще купува кипърски банки, за да ги спаси....

 25. 25 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 873 Неутрално

  [quote#3:"Хипчо"]Откъде пари във фалирала Гърция, която живее назаем с пари от ЕС?[/quote]
  Ами не знам, гледам, че купуват предимно дългове за събиране, вероятни става въпрос за цени от порядъка на долар-долар и нещо за банка.

 26. 26 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Преливат от пусто в празно всички от ЕС. А часовника цъка.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#24:"rainbou1"]един от проблемите на Кипър идва от това, че банките на страната участваха в спасяването на Гърция с отписването на нейни задължения. [/quote]
  Кипърските банки не са участвали в никакво спасяване, защото нямаха никакъв шанс да вземат каквито и да било пари от Гърция. Те не са дали пари, просто са отписали дългове които така или иначе не могат да си върнат по никакъв начин. Със самият акт на отписване не губят нищо, парите бяха загубени много преди това.

 30. 30 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Кипърската криза си е казала "Е, най-хубаво си е вкъщи"

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 31. 31 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  А, Пиреос банк , кой ще я купи!!! По едно време се чуваше , че Алфа банк , са им вдигнали мерника , ама нещо се замълча...

 32. 32 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тези са малоумни. Чуждите клонове са изнесени извън и никак не застрашават или оказват влияние на конюктурата в Кипър. Напротив, намаляват зависимостта от вътрешни катаклизми и увечичават риска. Тези са идиоти определено.

 33. 33 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#20] от "херувим":Това е огромна корупционна схема. Немците имат опита на СИВ. Защото повечето немски стоки може да ги купят само в планово стопанство ИЛИ корупционно. Например Сименс

 34. 34 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  и все пак не си представям ,как във вторник или сряда кипърските банки отварят и всики вложитеи започват да си теглят парите от там ,нещо не мога да си го представя по просатат причина ,че май няма пари ,а като няма сякаш нещата ще плъзнат и по останалата част на европа имайки в пред вид ,че най големите играчи на европа си държат парите именно там ,не искам да пророкувам ,ама ми се струва ,че и ние ще глътнем яко въздух.

 35. 35 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#33:"vox.populi"]Защото повечето немски стоки може да ги купят само в планово стопанство ИЛИ корупционно. Например Сименс
  [/quote]

  Да, и понеже по-голямата част от света живее в планово стопанство и немците масово подкупват, имат огромно положително салдо на търговския баланс. Такова оригинално мнение не бях чувал.

  heruvim
 36. 36 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Вероятно в крайна сметка ще има еднократен данък върху депозитите с размер над 100 000 евро.

  Така в крайна сметка ще има изтегляне на пари от кипърските банки - т.е. Кипър вече няма да е "офшорна зона" или "данъчен рай". А това е нещо като предупреждение и към останалите съществуващи "офшорни зони" в Европа.

 37. 37 Профил на paco31
  paco31
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Една е истината и тя беше ясно показана в лицето на целия свят:
  Европейската общност официално поиска от една от нейните членки да конфискува спестяванията на гражданите си. Ще го поиска и от другите.
  Това е факта, друго няма значение!

 38. 38 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#35] от "херувим":ДаЧ! Китай, покупки по еврофондовете, Русия. Там се купуват основно немски стоки. Например, малоумието слънчеви панели донесе 2 милиарда/год на Германия износ на оборудване за заводи за панели в Китай, подписано с държавна спогодба. Всички поръчки на влакове Сименс от Чехия до Гърция е корупция. И в Чехия и Гърция вече има осъдени. Само от Гърция Сименс измъкна 2 милиарда. И така нанатък ...

 39. 39 Профил на ICO 77
  ICO 77
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хипчо":

  Pireus от отдавна не е гръцка банка ,а френска. Така че от къде са парите за закупуване на клонове на кипърски банки е ясно. Общо взето това което става е изрязване на кипърската банкова система от ЕС и подготовката за излизане на Кипър от ЕВРОЗОНАТА.

  Момчета, казва се стиропор, стерео-пор е животно пеещо на два гласa...
 40. 40 Профил на alex29
  alex29
  Рейтинг: 571 Неутрално

  След като гръцките банки са върнати към живот, те могат да действат като пълноправни стопански единици и да изкупят клонове на гръцка територия, ако го намират за изгодно. Освен ако не им са сложени предварителни ограничения.

 41. 41 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#37:"paco31"]Европейскаа общност официално поиска от една от нейните членки да конфискува спестяванията на гражданите си. [/quote]

  Няма как работещ гражданин да спастри 100 000 евро в депозити само от трудова дейност. Който има такива "излишни" пари не ги е придобил по нормалния начин и най-малкото върху тях не са платени дори данъци върху доходите. Сегашното облагане с 10-15 % е дори е доста ниско с оглед на размера на кипърските данъчни ставки. Сегашното облагане е равнозначно на загуба на начислената банкова лихва за 2-3 години. Все едно си държал парите си 2-3 години без лихва. Ми то в Япония банковата лихва е отрицателна - там плащаш на банката за да ти съхранява парите. А и Германия продава ДЦК с отрицателна лихвоносност - демек купуваш ДЦК за 100 единици за да получиш на падеж 99 единици.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 42. 42 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#39:"ICO 77"]Pireus от отдавна не е гръцка банка ,а френска[/quote]
  Пиреус до доказване на противното е гръцка (да речем мултинационална) банка. Тя дори закупи закъсала френска банка на символична цена:

  Френската банка Sociеtе Gеnеrale подписа окончателно споразумение за продажбата на гръцкия си филиал Geniki на Piraeus bank, предадоха световните агенции. Цената на сделката е 1 млн. евро, но френската банка ще трябва също така да инвестира 444 млн. евро, от които 281 млн., за да рекапитализира финансовата институция.

  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2012/10/20/1929345_societe_generale_prodade_gruckoto_si_podelenie_na/

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK