Делът на енергията от слънце е средно 3.4%, казват производителите

Делът на енергията от слънце е средно 3.4%, казват производителите

© Георги КожухаровОт началото на март до момента имаше три пикови дни на производство от слънце. В тези дни на база денонощие делът на произведена електроенергия от слънце достигна приблизително 5% от общото енергийно производство. Това съобщават от Българсакат фотоволтаична асоциация по повод коментарите на политици и "експерти" за нейния дял. По данни на организацията средно за първите 22 дни на месеца, за период от 24 часа, делът на електроенергията от фотоволтаични централи е под 3.4 на сто.


От асоциацията посочват, че в моментите на най-силно греене на слънцето, средно за около час и половина, фотоволтаичните централите достигат под 20% от производството.


"През летните месеци този дял ще бъде значително по-малък, тъй като много високите температури влияят негативно на производителността на централите", посочват от асоциацията.
При прогнозно годишно производство на електроенергия около 42 млн. мегаватчаса, изчисленията сочат, че делът от фотоволтаични централи да достигне около 1.4 млн. мегаватчаса, което представлява около 3.3% от общото производство на електроенергия в страната, сочат данните на организацията.


От там посочват, че това показва неоснователноста на обвиненията, че тези централи са виновни за неразплатени пари за миньорски труд или за принудителното изпращане на миньорите в неплатен отпуск.


В началото на март миньори от различни централи излязоха на протест пред сградата на ДКЕВР след като регулаторът свали цените на тока.


"Поради това, приемаме призивите за изключване на екологичните централи от мрежата за форма на манипулация и отклоняване на общественото мнение от реалните проблеми пред българската енергетика и икономика. Вината за настоящата ситуация не бива да се хвърля необосновано върху един или друг сектор, вкл. производството на енергия от възобновяеми или конвенционални източници, където са заети хиляди специалисти", заявяват от асоциацията.


Оттам призовават за пълен одит на дейностите в енергетиката за постигане на прозрачност и яснота за това - какви средства и по какви причини се плащат между различните ангажирани страни и от крайните потребители на енергия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK