Асен Василев предложи временни мерки за "болната" енергетика

Асен Василев предложи временни мерки за "болната" енергетика

© Анелия НиколоваКомисията за защита на конкуренцията да започне секторен анализ в енергетиката, а Агенцията за държавна финансова инспекция да направи одит на обществените поръчки в най-големите държавни енергийни предприятия. Това са част от спешните мерки в системата на енергетиката, представени от министъра на икономиката Асен Василев, цитиран от агенция "Фокус". По думите на Василев в момента системата е изключително неефективна.


Енергийният системен оператор да предложи технически издържана и правно допустима възможност за премахване на ограниченията за износ на електроенергия за Турция, предлага още министерството. Според министър Василев ДКЕВР може да преразгледа възможността за модифициране на такса "пренос", за да се стимулира износът.


На енергийни регулатор се предлага да приеме правила за търговия с електроенергия, като осигури влизането им в сила до 15 април, както и да одобри до същата дата общите условия за достъп на производители до преносната и разпределителните мрежи в страната. Тази мярка е свързана с либерализиране на пазара и затова е изключително важна, посочи министърът.
Междувременно шефът на регулатора Евгения Харитонова призна, че "юнашки" е обещала да изпълни това изискване до 15 април, като посочи, че се надява да успее да се справи с това.


Сред другите мерки е и тази близо 40% от фотоволтаичните и ветроенергийните централи временно да бъдат спрени. Мярката се отнася към тези от тях, които не спазват Закона за енергетиката и не подават точна информация към Електроенергийния системен оператор, с което затрудняват системата.
Предвижда се още да се намали така наречения студен резерв с 200 мегавата (енергия, която стои в готовност за използване в случай на авария или недостиг на потребление) и да се създаде балансиращ пазар.


Това са мерки, които предприемаме, за да стабилизираме системата. Те по никакъв начин няма да доведат до дълготрайно решение, но ни дават време, чрез обществения съвет, чрез разговори с регулатора и чрез разговори с всички участници в системата на енергетиката, да постигнем прозрачна устойчива система, обясни Асен Василев.


Той посочи, че системата на енергетиката е "много болна" и изключително неефективна с много губещи и малко печеливши. "Необходимо е солидарност на всички работещи в тази сфера", посочи Василев.
Българската енергетика има свръхкапацитет и свръхпроизводство. Мощностите в страната са за 12 000 мегавата, консумацията се покрива от 4.7 хиляди мегавата, а в износ за заети най-много още 300 мегавата. Тоест мощностите са два пъти и половина повече от това, което страната консумира и изнася, каза Асен Василев.


В момента има много мощности наследени от годините преди 1989 г., които произвеждат и продават на НЕК скъпа енергия, а купуват от компанията евтина енергия. Това нарушава европейските директиви за пазарни помощи, защото изкривяват пазарната среда, посочи Василев, цитиран от БТА.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  някои са разумни а други са безумни !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Пускат ни димки, за да не виждаме неща, кат това например:

  Близки до шефа на АЕЦ лапат от детски храни.

  Един материал на вестник „БанкерЪ”. Няма да коментирам много, а само ще напомня, че откакто въпросният шеф е оглавил АЕЦ „Козлодуй” в предприятието се случиха безпрецедентните четири аварийни спирания на общо двата действащи блока (5 и 6) плюс едно принудително понижаване на мощноста. За първи път през 39 годишната история на централата се говори за нейния фалит. Шефа на АЕЦ-а е „съвсетван” от действащ евродепутат, в нарушение на Конституцията и законите на страната и т.н. и т.н.

  Близки ди шефа на АЕЦ лапат от детски храни. (На посочения линк ще видите само анонс към материала, а не всичко, което се съдържа в него. Ето защо аз по-долу го пренаписах за Вас, с известни съкращения, които не касаят фирмата близка до шефа на АЕЦ-а.)

  Бизнесът с първо, второ и трето, баничка и боза за детски ясли и градини, училищни столове и бюфети е сладка хапка за много фирми. Защото малчуганите в страната са стотици хиляди, а общините, колкото и да са го закъсали, все отнякъде намират средства за прехраната им. А става дума за милиони левове. Със съмнителна систематичност обаче поръчките се печелят от доста ограничен кръг фирми. Една от тях е "Макрон", гравитираща около директора на АЕЦ "Козлодуй" и вече бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов. До влизането си в парламента през 2009-а той е притежавал 33% от нея. Още по-темата четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".
  ------------------------------------------------
  В големите ни градове със съмнителна систематичност поръчките се печелят от доста ограничен кръг фирми. Една от тях е „Макрон”, гравитираща около директора на АЕЦ „Козлодуй” и вече бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов. До влизането си в парламента през 2009 г. Николов е притежавал 33% от нея, а според Търговския регистър сегашни собственици са Валентин Владимиров, Милен Петров и Тодор Крумов. Дружеството прави оборот от милиони левове с множеството спечелени конкурси за доставка на хранителни продукти в почти всички столични райони.
  Справка в Регистъра за обществени поръчки показва, че само в рамките на последните 12 месеца „Макрон” е получила договори за над 3 млн. лева. За доставка на хранителни стоки и хигиенни материали в две детски млечни кухни и две ясли в район „Средец” компанията прибира 300 хил. лева. За подобни услуги район „Сердика” си плаща 803 хил. лева. Панчарево вади още 300 хил. лева, община „Студентска” – още 492 400 лева. Последният за сега контракт на „Макрон” е от януари 2013-а, като за доставка на хляб, тестени закуски, мляко и млечни изделия, месо и месни изделия, риба, зърнени произведения, захарни изделия и подправки за общинските детски заведения община „Изгрев” е платила 390 хил. лева.
  Успехите на „Макрон” обаче не са само в София, тъй като тя има договори и с община Елин Пелин за около 240 хил. лева. Доста добър е и контрактът й за храненето на ученици, които ще посетят летните морски лагери на „Ученически отдих и спорт” ЕАД в Бургас, Равда, Обзор, Балчик, Албена, Кранево, Златни пясъци, „Св. св. Константин и Елена”, Варна, Шкорпиловци и парк „Росенец” през това лято. Офертата е на стойност 759 375 лв., като по всички обособени позиции в търга еднинственият кандидат се оказва „Макрон”, която печели, както се казва, без бой. От юли 2007-а до сега фирмата е класирана първа в общо 29 търга, някои от които безрезултатно са обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията от засегнати претенденти.
  ------------------------------------------------
  Въпреки че общините плащат стотици хиляди, дори милиони, за да бъдат подопечните им малчугани добре нахранени, родителите също вадят не малко пари от собствените си джобове. Между един и два лева варира цената на купоните в детските кухни. Проблем на доста места обаче си остават малките порциони и недостатъчно добрата хигиена. Фактът, че майките и бащите сами се грижат за измиването на съдовете за храна, съвсем не е решение на неуредиците. При последната масирана проверка на Българската агенция по безопасност на храните, направена преди учебната 2012-2013 г., инспекторите издадоха 242 предписания и съставиха 36 акта за административни нарушения. Най-често бяха констатирани несъответствия на сграден фонд и оборудване, наличие на храни с изтекъл срок на годност, пропуски в системите за самоконтрол, както и неспазване на Наредба №9 от 16 септември 2011-а за специфичните изискавания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.
  ------------------------------------------------
  Потърпевши например разказват, че пвечето храни са твърде разредени или допълнително сгъстени с брашно ... Родители са шокирани, че плащат по 16 лв. за био меню, а получават неустановени водни консистенции. Други се оплакват, че за 8 лв. взимат ястия, които като грамаж не струват и 50 стотинки, затова и децата им не могат да се нахранят. Доставките и съхранението са друга болна тема. Някои кухни те принуждават да станеш в 6.30 – 7 часа сутринтапрез уикенда, за да се разплатиш с куриера им. Другата опция е да вземеш храната си от на-близкия детски магазин или кафене, коетоима договор с частна кухня. Много от обектите обаче нямат необходимите за добро съхранение хладилници. И ако, не дай, Боже, детето ви се натрови, можете да се оплачете само на арменския поп. Защото повечето частни кухни, независимо под каква форма продават храната си, не предоставят касова бележка, с която да докажете, че сте я закупили от тях. Този въпрос би следвало да привлече вниманието на данъчните.

  Калоян Атанасов

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Многото предлагане би трябвало да води до по-евтин предлаган продукт на пазара, но у нас е точно обратното!

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Към момента сегашното правителство се откроява като по-добро от последните 3 правителства!
  Да не бъда категоричен, но тозапочва да прави добро впечатление, има идея, има разум, прави възможните действия, съблюдава закона!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Асен Василев предложи временни мерки за "болната" енергетика - т.е. да се доокраде каквото е останало.

 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Похвални усилия......
  Мерките, които ще се вземат, видно, предварително са консултирани с "потърпевшите" , с оглед ограничаване щетите, както и поемане на солидарно участие във стабилизирането на колабиралата енергийна система и фалиралата НЕК...
  Дано се получи......

  п.п. Кавква "кочина" в енергетиката оставиха ГЕРБ....."майстори".

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Това са мерки, които предприемаме, за да стабилизираме системата. Те по никакъв начин няма да доведат до дълготрайно решение"

  Това са временни мерки, но истинските мерки трябва да предприеме новото легитимно избрано правителство на базата на насоките и помощта от това служебно правителство. Тук отново е важен момента на приемственост, за да не се допусне усилията на това служебно правителство да отидат на вятъра.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Сред другите мерки е и тази близо 40% от фотоволтаичните и ветроенергийните централи временно да бъдат спрени. Мярката се отнася към тези от тях, които не спазват Закона за енергетиката и не подават точна информация към Електроенергийния системен оператор, с което затрудняват системата.
  ************************
  Мдам.
  Вместо да задействат Цацаров кой и как "наплоди" разрешенията за над 1000 МВт при съгласуван, одобрен и гласуван план за до 300 МВт до 2020 година, ще ги гонят за глупости, които има да се влачат и обжалват по инстанциите.
  И таргета от 40%, ако го постигнат, което хич не ми се вярва, ще върне системата на ... над 600 МВт инсталирани.
  При програма ... 300 МВт.
  За какво си говорим?

 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Всъщност енергетиката ни е изключително устойчива, след като все пак успява да издържи на всякакъв вид административни грешки.

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 706 Любопитно

  А ако ИЗВЕДНЪЖ икономиката се разработи!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Весело

  Е сега ще се усмърди на пушечно месо от тия с фотоклетките. Там целия пазар игра през 2008 ва банк. Никога не се играе ва банк, български алчни крадци!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  [quote#10:"Geoimg"]А ако ИЗВЕДНЪЖ икономиката се разработи!?[/quote]
  Изведнъж може само да ти се спука тръба в банята

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Освен неизрядна документация по ЗУТ и Закона за енергетиката, следва да се проучат и случаите на "търговия с влияние" - собственост в слънчеви централи на близки и роднини на високопоставени чиновници. Или случаят ЕРП да включи своя дъщерна фирма, при наличие на 50 хиляди заявления преди нея. След тази елементарна проверка, ще окапят и останалите 60% от зелените мощности. Но не бива да бъдат закривани, а пренасочени към свободния пазар, където да се съревновават по цена с АЕЦ Козолудй. Ако не им харесва, тогава да си го ползват за собствена консумация - да си купят на служителите по един електро велосипед и да джиткат с него по нанагорнището

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  "Мощностите в страната са за 12 000 мегавата, консумацията се покрива от 4.7 хиляди мегавата, а в износ за заети най-много още 300 мегавата. Тоест, мощностите са два пъти и половина повече от това, което страната консумира и изнася "

  Не е вярно! Другарите Гоце, Р.Овч и СерГей, казаха, че тока не стига! И аз им вярвам, защото са истински комунисти! Не крадат и не лъжат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  Става дума за тези фотоволтаици с неизрядни документи.

 16. 16 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 747 Любопитно

  "В момента има много мощности наследени от годините преди 1989 година, които произвеждат и продават на НЕК скъпа енергия, а купуват от компанията евтина енергия."
  Това звучи просто гениално!..

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 17. 17 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Болна "е енергетиката,май сметките на потребителите са я лекували.

 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "...мощностите са два пъти и половина повече от това, което страната консумира и изнася..."

  "В момента има много мощности наследени от годините преди 1989 година, които произвеждат и продават на НЕК скъпа енергия, а купуват от компанията евтина енергия."

  Някой случайно да поеме отговорност и даде адекватно обяснение за това как се е стигнало до това положение?

  Апропо, за пръв път чета толкова ясно и лаконично изложени проблемите на енергетиката у нас.

 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нищо ново ,от 23г само временни мерки се взимат.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#15] от "nikero":
  Я прочети пак

  Господинът министерот ти казва, че ще гонят не тези фирми, които са неизрядно регистрирани, както и неизрядно регистриращите ги, а онези, които например не са подали навреме някакво приложение към данъчната декларация.
  Образно казано.
  Което говори предостатъчно за целта на заниманията министерски и правителствени ...

 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  за фотоволтаиците и вятърните там и подобни, може да се пробва с квоти и с търг, сиреч който предложи съгласие на най ниска изкупна цена той получава договора за свързване, въпроса е дали това може да стане законно ,след като ГЕРБ уреди толкова много хора с договорчета в които интереса на държавата едва ли е защитен изобщо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 559 Любопитно

  Някой (Дневник напр.) да обясни на мен, като краен потребител, как предложените от министъра мерки, ще се отразят на сметката ми за ток/парно, моля!

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Започвам да се замислям дали това правителство не трябва да се задържи достатъчно дълго, за да направят някои добри неща необратими.

 24. 24 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За мен ДКЕВР,НЕК,ЕСО,ЕРП, Министерство на енергетиката и още знайни и незнайни герой, накачили се по жиците като лястовички, при това всеки смуче ли смуче,затова е скъп тока! Ако ги няма съм убеден,че ще бъде къде по-добре!

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  До коментар [#18] от "murttle":
  Баш това е една голяяяааама глупост.
  Манипулацийка по-скоро.
  Умишлена за пред мат'ряла.

  Би ли могъл някой да посочи "наследена" от преди 1989 г. мощност, която и купува от НЕК евтино и ... продава, пак на НЕК? При това скъпо?
  И на този нонсенс викате "Браво"?

 26. 26 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Има малко светлинка в тунела....

 27. 27 Профил на trayan.petkov
  trayan.petkov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  много обещания, много приказки...започва всичко много да ми напомня на популизма на боковото управление

 28. 28 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И какво промишлено производство имаме,
  че да се потреби всичкия ток?...
  И все така ли ще бъде?
  Гниене и пустош...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSmart":
  Това важи за свободен пазар. При нас всичко е регулирано и в резултат на многото регулации се създава хаос в който текат комисионни във всевъзможни посоки.

 31. 31 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#25:"xm..."]Би ли могъл някой да посочи "наследена" от преди 1989 г. мощност[/quote]

  Предполагам, че този, който го е казал, ще може и да посочи такива мощности.

  Аз не съм специалист, а обикновен потребител и гражданин, който иска да разбере защо е този батак в енергетиката ни и как се стига до това, да произвеждаш толкова много, а да го продаваш така скъпо, че и да има намерения за строеж на нови мощности.

 32. 32 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 945 Неутрално

  "Българската енергетика има свръхкапацитет и свръхпроизводство"
  АЕЦ БелЯне ще строиме, а?

 33. 33 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":
  Прав си. ВЕИ сектора се нуждае от драстично ПРЕДОГОВАРЯНЕ на цени, количества и срокове на действие на преференциите. Единствените преференции за ВЕИ трябва да произтичат от спестените въглеродни емисии. Тези бонуси са дълготрайни, доколколкото търговията с емисии в ЕС ще продължи.
  Крайната цел е ВЕИ да продават на пазарни цени ЛОКАЛНО и/или да се ползват за собствени нужди от малки стопански и битови абонати.

 34. 34 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"ijj"]Всъщност енергетиката ни е изключително устойчива, след като все пак успява да издържи на всякакъв вид административни грешки. [/quote]

  Енергетиката -да, но икономиката...

  errata
 35. 35 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  С две думи последните 2-3 години на юруш са накичени соларки.
  Около 700 МВ срещу 7 МВ при Тройната?!
  Страстта на Цветелина и нашенските олигарси към чистите енергии едва ли е случайна. Бедна България преизпълни плана 2020г. не за петилетка, а двулетка. Стахановци!

  В-к Сега дава съвсем друг ракурс и акцент, а именно, че поне 40% от ВЕИ трябва да затворят поради измами и неизрядност.
  Аз ще запитам: а колко от тези 12 хил мегавата са на последни издихания?

 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#25] от "xm...":
  За съжаление мога да посоча такива. Например ТЕЦ Девен (бивш Девня) собственост на Соди Девня. ТЕЦ Девен произвежда промишлена пара за големите идустриални предприятия в района, но от няколко години има и когенерация. По силата на закона за енергетиката произведената от ТЕЦ Девен електроенергия се изкупува на преференциална цена, а предприятията наоколо купуват на цената на микса на НЕК. Както и населението в района.
  Почти съм сугурен, че същото е положението и с ТЕЦ Свилоза... която също има когенерация. Подобни са нещата и с Брикел.
  Ако това, което казвам е все още вярно, непременно трябва да се промени. Защото е пълна идиотия.

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Дали това е клиничната пътека за болната енергетика /мързи ме да слагам кавички/?

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#32] от "paprika":

  А де!
  Едните искат Белене, другите още един реактор в Козлодуй.
  Как да не съм учуден?

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  "Мощностите в страната са за 12 000 мегавата, консумацията се покрива от 4.7 хиляди мегавата, а в износ за заети най-много още 300 мегавата. Тоест, мощностите са два пъти и половина повече от това, което страната консумира и изнася, каза Асен Василев."

  Аре бе, стройте Белене, комунистчета, Боленовци... стройте бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 434 Любопитно

  [quote#32:"paprika"]"Българската енергетика има свръхкапацитет и свръхпроизводство"
  АЕЦ БелЯне ще строиме, а? [/quote]

  5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй ще работят до определен срок, твоето вижадане, може би, е да ги заместят с фотоволтаици и перки

 41. 41 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#21:"stg"]за фотоволтаиците и вятърните там и подобни, може да се пробва с квоти и с търг, сиреч който предложи съгласие на най ниска изкупна цена [/quote]
  Идеята за ФЕЦ както се приложи в БГ е изначално сбъркана и мафиотска.
  Идеята беше диверсификация чрез малките потребители. Покривни соларки за топла вода най-вече. Така не само, че системата щеше да пести поне 20% загуби при пренос до краен потребител, но щеше и да се разтовари откъм инвестиции и рехабилитация на старата мрежа.
  Сега за печалбата на отделни олигарси, НЕК влага пари за заместващи мощности на работещи по божий замисъл перки и соларки, отделно поддържа горещ резерв. Това ще рече че в тецовете от този горещ резерв горелките горят мазут, но ток не правят! Чакат кога ще мине облак над соларките, щото иначе системата се срива и ви горят ел. уредите.
  Въобще благодаря на брюкселските зелки и местните мафиоти, че успяха да опорочат и тази добра идея...

 42. 42 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  [quote#9:"ijj"]Всъщност енергетиката ни е изключително устойчива, след като все пак успява да издържи на всякакъв вид административни грешки[/quote]
  В страната ни общо взето административните решения са грешни и/или в полза на административните приятели. Освен "експертността" на административните решения да не забравяме и приказката за клона и многото маймуни на него. А на този клон наследените и новите, препрали се маймуни са твърде много. Някой по-горе спомена Цацаров. Като се съгласявам с него, песимистично ще похвърля - "Мечтииии!"

 43. 43 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Да си доразвия тезата: така не само, че плащаме добавка зелена енергия, но плащаме и горещ резерв. Пещите горят на "сухо" и чакат облаче ле бяло да скрий соларката...

 44. 44 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 605 Весело

  Нищо "ново" не е предложил другарят ви Василев.

  Ако имате време - изслушайте този запис.

  http://www.bgenh.bg/UserFiles/File/WS_30025.WMA

  Същите неща, дето си ги говорят събралите се другари - хоп - сега излизат като предложение на министъра.

  Сиреч, тейзи, дето доведоха енергетиката до това положение сега предлагат мерки за оздравяването и.

  Дупе да ти е яко, народе български!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 45. 45 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  "Сред другите мерки е и тази близо 40% от фотоволтаичните и ветроенергийните централи временно да бъдат спрени." - кои точно, тези на Цветелина Бориславова или на конкурентите й?

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#44] от "Другарката Михайловна":


  [quote#44:"Другарката Михайловна"]Сиреч, тейзи, дето доведоха енергетиката до това положение сега предлагат мерки за оздравяването и. [/quote]
  Не съм учуден извобще!
  Така се прави затворен цикъл, микс, тинтири-минтири и др.

 47. 47 Профил на Господин за 1 нощ
  *****
  Весело

  Виждам, че министерот поне се е подстригал на държавна сметка! Какви мерки може да предприеме за 2 месеца?

 48. 48 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#16] от "Луноход-1":

  Напълно е възможно в нашата деиствителност.
  Например ТЕЦ София има ко генериращи мошности който произвеждат зелена енергия и я продават 100%на НЕК за маика си и баща си.
  Но те и поребяват енергия за помпи горелки и т.н.
  Тази енергия те купуват от НЕК на ниски цени.
  Едно време съм учил че около 10 до 20% от произведената енергия от една централа независимо от неиният вид се използва от самата нея.
  Явно в България това не важи.
  За перките и фотоволтиците те са в паралел като всички електро производители кои да знае дали е произведена или просто превъртяна през тях електроенергия една идеална пералня.
  Само пълна либерализация и облекчения на индивидуалните фотоволтици и перки може да прекърши гръбнака на енергиината мафия поне на ниво битови консуматори.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 49. 49 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#45] от "soave":


  [quote#45:"soave"]тези на Цветелина Бориславова или на конкурентите й[/quote]
  Да не отговаряш на тоя въпрос у районното в Банкя!!!

 50. 50 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  [quote#40:"ubb_1"]5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй ще работят до определен срок, твоето вижадане, може би, е да ги заместят с фотоволтаици и перки [/quote]
  аха да 2037 и 2039 а може и още ама викаш друго си е да построим централа от рано да отлежи

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 51. 51 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  №24 petar_333 "За мен ДКЕВР,НЕК,ЕСО,ЕРП, Министерство на енергетиката и още знайни и незнайни герой, накачили се по жиците .... Ако ги няма съм убеден,че ще бъде къде по-добре!"
  И ти ще отидеш до електроцентралата, ще си сложиш ток в кофата, ще си го занесеш в къщи и ще го ползваш няколко месеца. Такова невежество дори и тук не съм срещал.

 52. 52 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тони!":
  Не се вързвайте само на приказки.
  Най-малко 30% от инсталираните мощности са за директно затваряне. Неефктивни, с остаряло и грохнало оборудване и поддържани на изкуствено дишане, или по "други" съображения. А колко от тях въобще не могат да покрият и най-елементарни еко изисквания.

 53. 53
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 54. 54 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  чудя се няма ли някой Остап Бендер, който е купил обикновенни джамове боядисани красиво и се е писал с ФЕЦ и си купува ток от НЕК и после и го продава с добра печалба и си бара........., прекалено добре звучи за да не е реализирано де

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 55. 55 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  1000 пъти съм казвал и пак ще кажа, няма никакъв проблем с краденето, може да примем че всеки човек на който закона не пречи достатъчно ще открадне дори вие и аз, проблема е че простия човек като краде нанася в пъти повече щети

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 56. 56 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1624 Весело

  [quote#36:"Дамян"]Ако това, което казвам е все още вярно, непременно трябва да се промени. Защото е пълна идиотия. [/quote]
  Не е идиотия! Бившият премиер Борисов похвали Девен за инвестициите от името на милионите си електорални единици.

  "Ако ЕРП-та не влязат в час, ще ги сменим",

  закани се премиерът Бойко Борисов в Девня, където присъства на откриването на новия комин в ТЕЦ „Девен” на компанията „Солвей Соди”. Борисов даде за пример за коректен инвеститор именно тази фирма, за разлика от някои компании, които надписвали сметките на хората. Такива инвеститори, които влагат в околната среда и в нови технологии, ще бъдат толерирани, а не фирми като електроразпределителните дружества, зарече се министър-председателят.

 57. 57 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#16:"Луноход-1"]Това звучи просто гениално!..[/quote]
  Това и мен ме изуми, когато го прочетох. Какъв икономически подход, каква уникална стратегия да продадеш на някого нещо скъпо, а после да си го купиш от него евтино. Невероятна тактика.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 58. 58 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  " В момента има много мощности наследени от годините преди 1989 година, които произвеждат и продават на НЕК скъпа енергия, а купуват от компанията евтина енергия "
  Става въпрос за това, че тези предприятия имат производство и на електроенергия, която продават на НЕК на скъпа цена, а купуват от НЕК на евтина цена.

 59. 59 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  [quote#48:"dedoliben"]превъртяна през тях електроенергия една идеална пералня[/quote]
  Ще пия едно старо вино за този израз.

 60. 60 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Весело

  "Българската енергетика има свръхкапацитет и свръхпроизводство. Мощностите в страната са за 12 000 мегавата, консумацията се покрива от 4.7 хиляди мегавата, а в износ за заети най-много още 300 мегавата. Тоест, мощностите са два пъти и половина повече от това, което страната консумира и изнася, каза Асен Василев."

  Няма страшно, с новата АЕЦ, мощностите ще са още по-големи! Ние ще сме най-мощната страна в света

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 61. 61 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  До коментар [#18] от "murttle":

  Просто в соца здраво се строеше щото и здраво се разхищаваше.
  Всичко при нас е презапасено с мошности и преносна мрежа.
  Това не е лошо в нормалните страни енергосистемата работи почти на рабът там не се строи нова мощност или дълекопровод ако няма икономическа изгода.
  А за цял АЕЦ да не говорим
  Но ако отпадне голяма мощност внезапно системата излиза от синхрон разпада се и хоп половин САЩ на тъмно.
  При нас това е невъзможно поне в близките години.
  Не ми се мисли обаче какво ще стане когато ръждивите и неподържани от години стълбове на далекопроводите рано или късно престанат да бъдат такива.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 62. 62 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Енергетиката е много сложно нещо, изисква стратегия, добри специалисти и работа всеки ден за перфектна поддръжка, все неща които не чувам , чувам разни причудливи заклинания и сваляне на цени под натиск,което не се знае дали е оправдано.
  - Необходим е стандарт за допустими загуби по мрежата ВН и НН, който губи повече , да се оправя и да инвестира,
  - Ако държавата иска да плаща за когенерация и зелена енергия да плаща от бюджета, това е нейн а не на енергетиката проблем.
  - Моментално трябва да се осигури свободен пазар на енергията поне за фирмите и в переспектива за гражданите, примери в Европа бол
  - Опитите да се вменява социална политика на НЕК и ЕРП са смешни и изкривяват пазаря, така се роди мита че енергията от Козлодуй струвала 42 лв на 1000 а истинската цена е около 70, и това тотално обърква стратегическите намерения в бранша
  - опитите да се изкарат марица 1 и 3 проблем и те са смешни, щото държавната Марица какви парички за емисии ни вменява да плащаме не е истина просто, и там цената е измислена на принципа ми толкоз е казах, без никакъв анализ на нищо

  -

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 63. 63 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":


  [quote#14:"lz2"]Не е вярно! Другарите Гоце, Р.Овч и СерГей, казаха, че тока не стига! И аз им вярвам, защото са истински комунисти! Не крадат и не лъжат![/quote]

  Защо пропускаш д-р Борисов: "ако не реализираме проекта Белене, цената на тока след 10-15 години ще се вдигне 18 пъти. „Ако не започнем да строим „Белене” икономиката ще банкрутира”!?
  Да не би на него да не му вярваш, защото краде и лъже?

 64. 64 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#50] от "stg":

  Тези години си ги взел, чел-недочел.
  Срокът на експлоатация за 5-и блок изтича през 2017 година и на 6-и - през 2019 година.
  Оттам нататък, евентуално продължаване е свързано с разходи за модернизация за стотици мириони евра. Тези години, които си написал, са просто хипотетични

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  "....Сред другите мерки е и тази близо 40% от фотоволтаичните и ветроенергийните централи временно да бъдат спрени. Мярката се отнася към тези от тях, които не спазват Закона за енергетиката и не подават точна информация към Електроенергийния системен оператор, с което затрудняват системата...."

  От "калинки" толкова. Действат на парче, винаги след събитията и не могат да гледат по-далече от носа си. За проучване, планиране, проактивна енергийна политика, тия не са чували, а нямат и никакъв капацитет за такива сериозни неща. Тук действа максимата за пробутването на текущите "наши" хора. Но така се затриват не само електроенергийни системи, а цели държави. Ама няма да им е за първи път, я...

 66. 66 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Болно правителство. Болно продължение на болно правителство. Болна енергетика... Проказата е заразна, но месец май ще се ваксинираме от вас.

 67. 67 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Гневно

  Не разбирам от бизнес с електроенергия но си мисля, че само държавата може да направи така, че нещо, което го има в изобилие да е скъпо. Имали сме излишни мощности и затова трябвало да е скъпа електроенергията, баси.

  Отделете време навреме.
 68. 68 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дамян":
  Ама когенерацията е съвсем прясна работа!
  "Наследеното" е само и дотолкова, че нещо трябваше да наптавят с ТЕЦ-овете, защото парното отиваше по дяволите.
  И пуснаха когенерацията, та да "разхвърлят" издръжката.
  Но не това "взриви" системата.
  Или не само това поне, та да се извежда като основна! причина.

  Причината е проста и една-единствена основна - че скочиха всички маймуни на клона. Кой "наш човек", кой просто си е платил "на когото и колкото трябва". И цялата работа беше направена толкова безогледно и без замисляне за последиците, че ... клонът се счупи.
  А сега господинър министерот тръгнал да търси причината не в това колко дебел е и може да бъде клона, не колко маймуни може да има на него, не да потърси коя маймуна как се е качила и въобще какво търси там, а ... в това коя маймуна е подала навреме някаква си справка.

 69. 69 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  [quote#64:"ubb_1"]рокът на експлоатация за 5-и блок изтича през 2017 година и на 6-и - през 2019 година. [/quote]
  разбира се че изтича и разбира се че няма никакъв проблем да се продължи за 20 години, необходима е рехабилитация и лицензиране, дори и да е стотици милиони( а това не е така цифрите си ги казал ей така) пак не е 10 милиарда колкото е нова централа или искаш да кажеш че централите работят максимум 30 години и ги закриваме та то по тая логика новата няма да се изплати и на половина за това време при тоя пазар

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 70. 70 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#32] от "paprika":
  Не, ще садим пипер и картофи, както заръча "вожда" ви!

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 71. 71 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това служебното правителство докато реши да предприеме някакви мерки, то изборите ще са минали. И ако това са решения добре, а то поредната порция замазване на истинските проблеми.

  До коментар [#67] от "dreamer":
  Скоро ще се окаже, че трябва да внася ме. Пълен парадокс, но ти давам едни голям + за изказването!

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 72. 72 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Енергийният системен оператор да предложи технически издържана и правно допустима възможност за премахване на ограниченията за износ на електроенергия за Турция, предлага още министерството.
  _______
  Това туркофилско правителство пак мисли за лобистките схеми докато милиони домакинства се чудят от къде да намерят пари за сметките си за ток !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 73. 73 Профил на stefanova
  stefanova
  Рейтинг: 480 Неутрално

  ВСИЧКО НАПИСАНО ДО ТУК ДОКАЗВА ,ЧЕ КОГАТО СЕ ДАДЕ ПЪТ НА ЛИЧНИ,КОРПОРАТВНИ И МОНОПОЛНИ ИНТЕРЕСИ,А СЕ ЗАГЪРБЯТ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ,БЕЗ ДА ИМА МЕХАНИЗМИ ЗА ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ И ОТГОВОРНОСТ СТЪПИЛ ЛИ СИ НАКРИВО,ЗАСТРАШИЛ ЛИ СИ ПУБЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ - РЕЗУЛТАТА Е ТРАГИЧЕН ЗА ЦЕЛИЯ НАРОД....................СЕГА С НОВОТО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ ПОВТОРИМ ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ГРЕШКИТЕ ОТ ДОСЕГАШНИТЕ ИЗБОРИ................БЕЗБРОЙ ПАРТИИ С ЛИПСА НА ИДЕИ,С ЛИПСА НА КАЧЕСТВЕН ЧОВЕШКИ РЕСУРС ЗА УПРАВЛЕНИЕ.......СТРАТЕГИЧЕСИТЕ ОТРАСЛИ НА СТРАНАТА НЕ СА ОПИТНО И СПЕКУЛАТИВНО ПОЛЕ ЗА НЕКОМПЕТЕНТНИ И НЕМОРАЛНИ ХОРА!!!!................АКО НЕ СЕ ВЗЕМЕМ В РЪЦЕ ОТНОВО СЕ СБЪДВАТ ДУМИТЕ НА ПОЕТА..."КАЖИ МИ КАЖИ БЕДНИ НАРОДЕ КОЙ ТЕ В ТАЗ РОБСКА ЛЮЛКА ЛЮЛЕЕ....?"

  stefanova
 74. 74 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 945 Любопитно

  До коментар [#70] от "phenix":
  Нещо си объркал таргет групата.

 75. 75 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хем трагично хем смешно.Да имаш излишък от мощности за енергопроизводство+да купуваш скъп ток и потребителите да изнемогват при заплащане на сметките си.Май има много хора за съд и направо за линч.точно на това се казва МУТРИНСКА ИКОНОМИКА.И оня некадърник Борисов заради който се случва всичко това се покри, екраните опустяха от ленторезача,единственното добро е,чепоне няма кой да ни дразни с нагло и просташко поведение

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 76. 76 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Тоз гол охлюв от де го изкараха за министър?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 77. 77 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Гневно

  Мощностите в България са за 12000 мегавата , а ползваме 4700 мегава!!!! Мошениците загробили милиарди евро за АЕЦ "Белене" за дълго и ефективно в затвора!!!! Мошениците допуснали внедряването на скъпи мощности, за скъпа и неефективна зелена енергия /вятърни генератори и фотоволтаици изискуема от Е.С. от България , чак през 2015 година, за дълго и ефективно в затвора!!! Мястото на бандитите, окрали и разсипали съвременна България и съдействали на Запада , да подложи българите на геноцид, е не в Парламента , Министерски съвет и пред медиите , а ЗА ДЪЛГО В ЗАТВОРА!!!

 78. 78 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#72] от "comandante":

  тоя път нищо не си казал, ми нали идеята е да се печели от износ да няма да им подаряваме я енергията

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 79. 79 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#32] от "paprika":
  Дано не я строим,че после ще се чудим как да я копаме,като "Кремиковци".Дебелт.Радомир и още десетки други мастодонти.

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 80. 80 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#79] от "bzm":
  Не е до копането,а до плащането.


 81. 81 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тони!":
  Не, Белене умря Сега е пак на мода пускането в есклоатация на 3 и 4 в Козлодуй. Предлагат го някакви малоумници от новите протестиращи...
  А това, че ще трябва да закрием въгледобива... а това че сме взели вече 500 млн. евро безвъзвратна компенсация от ЕС за закриването им... Тия дни Европарламента гласува нови около 230 млн. евро за Козлодуй... само за демонтирането и нарязването на реактори 3 и 4 ...

 82. 82 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  [quote#9:"ijj"]Всъщност енергетиката ни е изключително устойчива, след като все пак успява да издържи на всякакъв вид административни грешки.
  [/quote]
  ами не съм убеден че е издържала, щото суматохата там е пълна

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 83. 83 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#77:"kimba3"]чак през 2015 година,[/quote]
  Чак през 2020-та... не че има кой знае каква разлика де

 84. 84 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#69] от "stg":

  1. Досега, дори и тези, които пряко се занимават с централата, не са си позволявали да кажат, че "няма никакъв проблем да се продължи за 20 години". Разбира се, освен ако ти лично не удължаваш лицензите.
  2. разбира се, че са стотици милиони и "цифрите не са казани ей така"

 85. 85 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  [quote#67:"dreamer"] Имали сме излишни мощности и затова трябвало да е скъпа електроенергията, баси.[/quote]
  НЕК сега плаща по договор за супер скъпия ток на Марица 1 и 3 и така американските акционери печелят при всички положения а на тебе това ти влиза в в сметката като загуби по преноса .

  [quote#67:"dreamer"]само държавата може да направи така, че нещо, което го има в изобилие да е скъпо[/quote]
  Не това могат да го направят монополите които на които държавниците ибрикчийстват !
  С чудесните инфраструктури и неизчерпаем природен ресурс българите трябва да имат много евтини ток,вода,парно и комуникации обаче благодарение на либералните стратегии и "свободния пазар" цените се увеличиха около 10-15 пъти от началото на века на сам.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 86. 86 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  [quote#78:"stg"]тоя път нищо не си казал, ми нали идеята е да се печели от износ[/quote]
  А това което ти казваш били го подкрепил с факти !?

  Същото беше по времето на соца. хубавите ябълки бяха за износ а от скапаните правеха ябълкова ракия за простолюдието.

  Кажи ми каква ни е ползата от файдата като турците купуват ток от Козлодуй по 4ст а ти от Марица 3 примерно по 25ст без таксите за пренос,превоз и т.н. без ДДС???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 87. 87 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Гневно

  [quote#2:"Къти"]откакто въпросният шеф е оглавил АЕЦ „Козлодуй” в предприятието се случиха безпрецедентните четири аварийни спирания[/quote]
  Да, свалянето на тоя партиен секретар от поста шеф на Козлодуй трябваше да е първа мярка. Не недопустимо, нелепо е баничкар да е шеф на АЕЦ

 88. 88 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#84] от "ubb_1":

  напротив многократно е казвано че има да се свърши работа и ще се свърши и разбира се че няма проблем , блоковете са в добро състояние и процедурата не е новост, а за стотиците милиони бъди така добър да дадеш тогава конкретна информация щом твърдиш че не са казани ей така

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 89. 89 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  [quote#86:"comandante"]Кажи ми каква ни е ползата от файдата като турците купуват ток от Козлодуй по 4ст а ти от Марица 3 примерно по 25ст без таксите за пренос,превоз и т.н. без ДДС??? [/quote]
  това което си казал е колосална глупост и двете цени които си споменал са несъществуващи, цената на тока за износ се договаря , никой няма да изнася ако няма полза

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 90. 90 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  [quote#81:"Дамян"]Сега е пак на мода пускането в есклоатация на 3 и 4 в Козлодуй. Предлагат го някакви малоумници от новите протестиращи... [/quote]
  това никога няма да стане, то дори не е ясно дали 3 и 4 блок са в ред в момента и могат да се пуснат

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 91. 91 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#20:"xm..."]ще гонят не тези фирми, които са неизрядно регистрирани, както и неизрядно регистриращите ги, а онези, които например не са подали навреме някакво приложение към данъчната декларация. [/quote]
  Става дума за информация кога колко ток ще произведе едно ВЕИ, за да може да се планира, а не да си се въртят перките, а как ще се оправя ЕСО си е негов проблем.

 92. 92 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#25:"xm..."]Би ли могъл някой да посочи "наследена" от преди 1989 г. мощност, която и купува от НЕК евтино и ... продава, пак на НЕК? [/quote]
  Всеки ТЕЦ, който продава произведения ток на НЕК, си купува от него тока, който потребява.

 93. 93 Профил на goa_head
  goa_head
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Би било интересно да се провери предимно КЪДЕ се намират централите които "не изпълняват закона", също така е хубаво да се обърне внимание точно КАКВО на закона не се изпълнява.....кратка справка....

  Неизпълнението на закона се изразява (най-вече) в неспазване на разпоредбите на чл. 30 ал. 4.

  Региона в който може би близо 100% от централите не спазват разпоредбите е този на ЕВН. За спазване на разпоредбите е нужно "участието" на ЕВН (по време на изграждане на централите) - то е "липсвало"....

  Централите засегнати в другите два региона са незначителни като бройка (респективно и инсталирана мощност) - това са предимно тези изградени и въведени в експлоатация преди влизането на ЗЕВИ (тогава нямаше подобни изисквания)....

 94. 94 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#43:"Meir"]Пещите горят на "сухо" и чакат облаче ле бяло да скрий соларката... [/quote]
  И в задачата се пита коя енергия в крайна сметка е възобновяема. Освен финансовата, де.

 95. 95 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#22:"xymax"]Някой (Дневник напр.) да обясни на мен, като краен потребител, как предложените от министъра мерки, ще се отразят на сметката ми за ток/парно, моля! [/quote]

  - Към увеличение!

 96. 96 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  [quote#18:"murttle"]Някой случайно да поеме отговорност и даде адекватно обяснение за това как се е стигнало до това положение?
  [/quote]

  Ами много просто е. Достатъчно е да си откриеш един нов Булстат и хе ти на - консуматор и производител вече са различни. А съвсем отделен е въпросът, че в Германия не само цените за слънчев ток са били винаги по-ниски от нашите при 1,5 пъти по-висок добив заради географското положение, но и в Германия задължаваха слънчевите производители да намират за 10% от добива самички пазар. Което ги пращаше на борсата и миналата година лятото имаше доста дни с ОТРИЦАТЕЛНА цена на електроенергията - слънчевите плащаха пари на потребителите, за да могат да си изпълнят тези 10% квота.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 97. 97 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#65:"aldy"]От "калинки" толкова. Действат на парче, винаги след събитията и не могат да гледат по-далече от носа си. За проучване, планиране, проактивна енергийна политика, тия не са чували, а нямат и никакъв капацитет за такива сериозни неща[/quote]
  Всичко това за служебния кабинет ли?

 98. 98 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#67:"dreamer"]Имали сме излишни мощности и затова трябвало да е скъпа електроенергията, баси. [/quote]
  Именно. Тия мощности трябва да се подържат.

 99. 99 Профил на Петя Иванова
  Петя Иванова
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Каквото и да предложи, тия ВЕИ ни съсипват. Дори и собственика на тази медия има ВЕИ-та.

 100. 100 Профил на Петя Иванова
  Петя Иванова
  Рейтинг: 381 Неутрално

  пък и чух за отчуждаване на земеделски земи и промяна на статутра им, за да може да се отчуждят, за никакви пари за стопаните им, и да се построят отгоре ВЕИ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK