"Булгаргаз" ще вземе заем, за да запълни хранилището в Чирен

"Булгаргаз" ще вземе заем, за да запълни хранилището в Чирен

© Анелия НиколоваНа "Булгаргаз" ще се наложи да вземе нов заем, чрез който да купи природен газ, който да нагнети в хранилището в Чирен, което е полупразно. Това обяви директорът на компанията Димитър Гогов по време на откритото заседание на ДКЕВР, на което се обсъждаха цените на природния газ и парното, които ще бъдат валидни от 1 април.


Компанията вече е внесла документите си за кредита в БЕХ, в чиято структура се намира. Гогов обаче не уточни за каква сума става дума. Такъв заем беше взет и през 2011 г. - в размер на 60 млн. лв., с които компанията покри текущите си плащания към "Газпром". Тогава единствено Корпоративна търговска банка участва в процедурата.


Газохранилището в Чирен е почти празно и се налага през следващите месеци да бъде нагнетен природен газ. Финансовото състояние на "Булгаргаз" обаче е такова, че не може да посрещне всички свои разходи и най-вероятно ще се пристъпи към поемане на нов заем, като документите за това вече са внесени в БЕХ, посочи Гогов пред журналисти, цитиран от БТА.
Той обясни, че с намалението на цената на природния газ с 3.89 процента вместо предложените от "Булгаргаз" 3.22 процента ДКЕВР оставя дружеството без печалба.


Гогов посочи, че по-голямото намаление идва от намалението на търговската надценка за "Булгаргаз", която от 2 процента е понижена до 1.26 на сто. По този начин в дружеството не остава нито стотинка и ние не знаем принципа, по който тази надценка е определена, каза Гогов. Той съобщи, че ценообразуващите фактори, които са позволили намаление на цената на природния газ, са цената от 110 долара на барел петрол и доста по-нисък курс на долара към лева от порядъка на 1.46 долара за лев.


Третият фактор е количеството природен газ, което "Булгаргаз" е купил. Нуждите от газ на вътрешния пазар най-вече заради сектор топлоенергетика са по-ниски, каза Гогов. От предвидените 553 млн. куб. метра газ за второто тримесечие "Булгаргаз" ще внесе 523 млн. куб метра, а 30 млн. ще е местен добив от добиващото предприятие в Черно море, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз". Гогов отбеляза, че има огромно по думите му разминаване между начина, по който "Булгаргаз" изчислява недовзетия си приход и размера, определен от ДКЕВР.


Според регулатора общо за 2012 г. недовзетият приход на дружеството е в размер на 173 221 609 лв. Гогов заяви обаче, че "Булгаргаз" има и недовзет приход за 2011 и 2010 г. и той не е отчетен от ДКЕВР.


Запитан за прогнозата на дружеството за цени на природния газ за третото и четвъртото тримесечие на годината Гогов каза, че се очаква курсът на долара леко да се повиши, което да доведе до минимално увеличение на цената от 1 юли с 0.07 процента, а от 1 октомври прогнозира намаление с 0.5 процента.


Това са минимални промени и те не би трябвало да бъдат отразени в цената за потребителите, защото дружеството има резерви да поеме толкова малки отклонения в цените, коментира Гогов пред журналисти.


От 1 април клиентите на "Булгаргаз" ще трябва да превеждат дължимите суми за заявените количества природен газ по нова схема - 50 на сто от сумата в първите десет дни от месеца, а оставащите 50 процента - във вторите 10 дни от месеца, обясни Гогов. Досега схемата е била 25 на сто в началото на месеца, 25 на сто в средата на месеца и 50 процента в края на месеца и това е било обусловено от механизма за плащане към доставчиците на "Булгаргаз".


Другият вариант е клиентите да имат банкова гаранция за заявените количества, тогава те могат да плащат количествата природен газ и през месеца, следващ доставката, обясни Гогов. Той каза, че от началото на годината клиентите на дружеството имат генерирани нови 100 млн. лв. дългове, което е
по-малък ръст на задълженията в сравнение с минали години.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И това дружество се опитват да го фалират ама ще видим.

 2. 2 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Толково много абсурди има в БЕХ, НЕК, АЕЦ и незнам си още какви, че направо ми се драйфа като ги видя тези шефчета....

 3. 3 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 429 Неутрално

  какво стана наливаме пари в КТБ, за да може после КТБ да даде заем на Булгаргаз

 4. 4 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 388 Неутрално

  От всичко разбрах :
  1. Булгаргаз само ВЗИМА заеми, май не връща... Кой ще ги връща - въпрос с мнооого голяма трудност... /дали- вижте си следващия път в дребните сумички накрая на сметките от енергото/
  2. Печалбата на Булгаргаз е 3.89 - 3.22 = 0.62% - мъка... оставали без нея...

  Извод - Кой ги оставя тия некадърници да управляват държавни мастодонти и да ги дънят за сметка на държавата /разбирай данъкоплатеца като мен и вас/ ... Въпрос с мнооого голяма трудност... /ами!/

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 5. 5 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1728 Любопитно

  Цитат 1: "На "Булгаргаз" ще се наложи да вземе нов заем, чрез който да купи природен газ, който да нагнети в хранилището в Чирен, което е полупразно."

  Цитат 2: "Газохранилището в Чирен е почти празно и се налага в следващите месеци да бъде нагнетен природен газ. "

  Дневник, кое е вярното?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 6. 6 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Е ако бяхме "приятели" с Русия то нямаше да има нужда от заем сега .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 7. 7 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "the_flea":

  Миналата година, началото на зимата, коментирахме "новия договор" за доставка на газ от Русия, дето уж щял да е на по-ниски цени. Тогава Чирен беше с около 1/3 до 1/2 от запасите си и до сключването на "по-евтини" цени имаше идея точно преди студените месеци и това количество да бъде изразходвано в очакване на Годо. Така и не разбрах каква е идеята да се ползва съхранявания в Чирен "скъп" газ, но обяснението за врътката беше от сорта, че ще го напълнят после (!) с евтин .
  Е, дойде времето да го пълнят с "евтина" газ .

  (сори за грешните съгласувания на "газ"

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 8. 8 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ами същият Гогов беше голям оптимист , заедно с Добрев, че проблемите с газа са почти решени . След афиширането като голям успех мнимото намаление с 20% цената на руския газ. Ами като са почнали , що не бучнат и една тръба в участъка хан Аспарух и да го нагъчкат и него . Та като почнат проучванията , поне да са сигурни , че ще има огромни залежи . Така де , да не се разочароваме накрая .

 9. 9 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 592 Гневно

  Значи цялата верига шефове и администрация в енергетиката трябва дисциплинарно да ги уволнят! Щом и Булгаргаз ще успеят да фалират...

 10. 10 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Задълженията на „Топлофикация – София” към „Булгаргаз” ЕАД към момента са 167 млн. лева, като смятам, че това вече прекрачва границата на търпението. Това каза на пресконференция Димитър Гогов, изпълнителен директор на „Булгаргаз” ЕАД, предаде Агенция „Фокус”. Гогов посочи, че задълженията към доставчика на всички топлофикационни дружества са около 184 млн. лева към днешна дата, но тази сума непрекъснато се променя.

  График за разплащане на задълженията на „Топлофикация – София” е направен още през 2009 година, но не смятам, че когато, погасявайки сметките си, натрупваш допълнителни задължения, изобщо може да става въпрос за разплащане, отбеляза изпълнителният директор на доставчика.

 11. 11 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Гого, що не си събереш парите от Топлофикация София? Гого, ти си за прокурор! Не управляваш Булгаргаз като добър стопанин. Водиш фирмата към умишлен фалит.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 12. 12 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#7] от "Музар": При цени определяни по формула свързана с петрола и курса на $ е малко все тая кога ще захраниш Чирен. Има смисъл да се запълни сега, ако се очаква поскъпване по формулата през есента. Ама Гогов не смее да каже такова нещо... Нали правим само розови прогнози за газовите доставки от Русия.
  Съвсем друг случай е, ако имахме готова връзката с Румъния. Тогава през лятото можем да закупим примерно 500 млн. куб.м газ на спот цени значително по-ниски от 400-те $ по дългосрочния договор. През лятото цените на спот пазара падат под 300$, което с оскъпяване от пренос да станат 320...
  Та бих попитал Гогов, кога ще е готова връзката и не може ли да изчака влизането и в експлоатация... говореше се последно да е готова това лято.

 13. 13 Профил на sword point
  sword point
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ох завалиите, но аз на такива заем не давам! Да си ми върне моите и като стане българска без мутри / Да не вземат да се обидят от елита/

 14. 14 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Той съобщи, че ценообразуващите фактори, които са позволили намаление на цената на природния газ, са цената от 110 долара на барел петрол и доста по-нисък курс на долара към лева от порядъка на 1.46 долара за лев"
  И аз искам да си купя малко долари на тоя курс

 15. 15 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  НЕКОЙ ПРЕЛИВА ОТ ПУСТО В ПРАЗНО,И ЕМИТИРА ЗАЕМИ КАТО ЛУД,ПОРАДИ ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ НЕКОЙ НЕ ИСКА ДА СИ СЪБЕРЕ ВЗЕМАНИЯТА,ПРОТИВ СЪМ ТОВА ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА ДА ДОТИРАМЕ ПОЛЗУВАТЕЛИТЕ НА ПАРНО

 16. 16 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дамян":

  „Булгаргаз“ може да се договори с „Боташ“ например да достави 5 танкера LNG в Измир или Джейхан през лятото на цени(както казваш) под 300$. А ние да си ги дръпнем от техните 10 милиарда, които транзитираме и да напълним Чирен. Тази сделка може да се случи и без да се чака румънската връзка. Очевидно не е целта да се свърши работата, а да се свърши работата като се вземе заем.

 17. 17 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Тази бандитска шайка и газа ли окраде?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 18 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Гогов извади австралийските долари които спечелихте с Р.Овч. и Р. Петков по програмата храни за петрол за Ирак. Колко зърно изнесохте през Австралия за Ирак и после тримцата раздавахте пари с чували от апартамента в Разград на близки фирми да ги изперат. Бръкнете се за благото на България с част от откраднатите от България пари. Ако имате съвест !?

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Димитър Гогов, още ли не си уволнен и обвиняем?

 20. 20 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Аз пък оставам с впечатление че в края на всяко тримесечие БГаз иска пари защото Чирен е празен и никога не се свалят цени когато БГаз е пълен и предстои празнене, което пък от своя страна се случва в началото на всяко тримесечие за да е празен Чирен в края му!

 21. 21 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 564 Неутрално

  тъй де, второто Бгаз в коментара ми е излишно

 22. 22 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Хе, не си ли спомняте, че Герберите гениално го изпразниха, за да го пълнят уж с по-евтина газ. Къде отидоха парите не се знае, но оставиха на следващите да се оправят с липсата им. Както стана с всички бюджетни пари, които докопаха впрочем.

 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  Въртят се тука едни пари, на далавери ми мирише работата ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#16] от "Вальо":
  Абсолютно си прав!!! За такава търговия съм споменавал няколко пъти тук. Намеци за такава възможност съм чувал да изказват и един, двама енергийни експерти... В тази насока тълкувам и изказванията на турски представители относно бъдещето на транзитното трасе през наша територия от ТЯХНА гледна точка... Но наистина за целта е нужна баналната политическа воля. Единственият проблем е политически - трябва да се споразумеем с Турция. При наличие на голям марж с цените на руския газ Боташ и Сокар ще са заинтересовани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK