Производители на зелена енергия се оправдаха с ЕРП-тата, че са нарушили закона

Производители на зелена енергия се оправдаха с ЕРП-тата, че са нарушили закона

© Анелия НиколваЕлектроразпределителните дружества не са си свършили работата и не са монтирали измервателна техника в точката на присъединяване към мрежата на енергия от ВЕИ, а не производителите на зелена енергия. Това обяви в сутрешния блок на БиТиВи Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация след като вчера министърът на икономиката Асен Василев обяви, че 40% от всички инсталирани ВЕИ са свързани неясно как към електроразпределителните дружества.


Заради това не се знаело какво количество електроенергия влиза в системата и трябва да бъдат спрени временно. По думите на министъра тези фотоволтаици и ветроцентрали са били девет месеца в неизпълнение на закона. Тази мярка бе сред обявените за стабилизиране на енергийната система.


Газдов обаче обясни, че миналата седмица представители на ВЕИ сектора са имали среща с икономическия министър, на която е било решено през следващата една седмица да бъдат дадени точни спецификации от ЕРП-та към производителите за оборудването, което трябва да се монтира в точката на присъединяване, след това да има два месеца време да се монтират съоръженията, още един месец за тестове и чак след това да бъдат изключвани евентуално неизпълнили изискванията компании.
Газдов посочи, че има случаи, в които съответното електроразпределително дружество е дало техническите изисквания на ВЕИ централите, сключен е договорът, платено е от производителя към ЕРП-то това табло, но то не е монтирано с месеци, и вероятно има единични случаи, в които е сключен договорът и по вина на производителя не е монтирано.


"Ако приемем, че в един блок има табло, което ЕРП-то не е монтирало, сега министърът все едно да ви каже: на този блок ще му спрем тока", илюстрира ситуацията Газдов.


Той коментира и че след като ВАС отмени въведената цена за достъп на енергията от ВЕИ, която отнема 40% от прихода на производителите, "очевидно сега някой търси заместител".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK