Над 1000 младежи ще ръководят бизнеса и държавата до края на днешния ден (обновена)

За дванадесети пореден път се провежда инициативата "Мениджър за един ден"

Министърът на образованието проф. Николай Милошев отстъпи поста си на десетокласничката Стела Петкова. Неин заместник стана дванасейтокласникът Илиян Любомиров от Професионалната гимназия по електроника и автоматика в София.

© Георги Кожухаров

Министърът на образованието проф. Николай Милошев отстъпи поста си на десетокласничката Стела Петкова. Неин заместник стана дванасейтокласникът Илиян Любомиров от Професионалната гимназия по електроника и автоматика в София.За дванадесети път се провежда инициативата "Мениджър за един ден". Над 1000 ученици и студенти от български учебни заведения от цялата страна ще заместват директори, министри и дори президента на техните постове до края на деня. Тази година младежите са разпределени в над 250 компании и държавни институции. 


Официален старт на деня дадоха кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на образованието Николай Милошев, както и ръководството на организаторите на инициативата "Джуниър Ачийвмънт България" - председателят на борда на директорите Саша Безуханова и изпълнителният директор Милена Стойчева. 


"Освен управленци и ръководители ние сме и политици и това е много задължаващо особено в момент като днешния. Предизвикателствата на времето са страшно много. Говори се за морал и по-скоро дефицит на морал в политиката", заяви Фандъкова в приветствената си реч. "Гарантът за това да има морал в институциите са ясните правила, ясни процедури и много сериозен контрол. Звучи скучно, но това е моето разбиране за това нещата да се случват и да се променят", довърши тя. 
Министър Милошев пък се обърна към стотиците млади хора на официалното откриване с молба: "Учете, където искате, но върнете се тук - ние ви чакаме. Казвам го с искреността на баща. Има защо да сте тук. Помогнете да направим държавата си такава, че да си я харесваме много повече". 


Йорданка Фандъкова, кмет на София за 364 дни в годината и нейната заместничка.

© "Джуниър Ачийвмънт България"

Йорданка Фандъкова, кмет на София за 364 дни в годината и нейната заместничка.


Кметът Йорданка Фандъкова преотстъпи поста си официално за днес


на Десислава от София. Момичето посетило общината и се запознало с днешните си подчинени още вчера. За първи път тази година в деня на младите мениджъри се пада да има заседание на Столичния общински съвет, което според двете ще е много вълнуващо за младите участинци. 


Младен Печевски, единадесетокласник от Националната финансово-стопанска гимназия в София, е един от тези, които ще присъстват на съвета. Наистина се вълнува. За пръв път участва в "Мениджър за един ден", въпреки че е запознат с инициативата отдавна и е член на "Джуниър Ачийвмънт". Казва, че застава зад принципите и идеите на организацията и на събитието, защото дават много добри възможности за трупане на опит и за стимулиране на предприемаческия дух сред младите хора, при това не само в бизнеса, но и в публичния сектор.


Младен се е подготвил добре за днешния ден. Той ще ръководи столичната Община "Слатина" днес. Разказва, че е разучил дейностите и актуалните въпроси в общината. Има конкретни теми, които си е набелязал, но на първо място иска да види институцията от вътре и да разбере как функционира. Доволен е, че е бил разпределен в общината и вярва, че възможностите за кариерно развитие в публичния сектор са не по-малки, отколкото в бизнеса. Не изключва това като възможност и за себе си, но пък не е мислил сериозно по въпроса. Първо - университет. 


Денис от 10-и клас от Националната финансово-стопанска гимназия София, ще бъде колега на Младен през деня, също в община "Слатина". "Повечето от нас, от тук присъстващите, днес сбъдваме мечтата си да станем мениджъри за един ден на място на което искаме. Освен това ще се запознаем в детайли с реалната практика и как се случват нещата на определените постове. Според мен това събитие може да се окаже крайъгълно в кариерите ни, можем да открием истинското си призвание", коментира ентусиазираният ученик.


Заместник-посланикът на САЩ в България Браян Далтън също посрещна трима млади мениджъри за деня в посолството. То се включва в инициативата за четвърта поредна година.

© "Джуниър Ачийвмънт България"

Заместник-посланикът на САЩ в България Браян Далтън също посрещна трима млади мениджъри за деня в посолството. То се включва в инициативата за четвърта поредна година.

 
Президент за един ден


днес пък е 18-годишният Николай Янев от столичното 18 СОУ "Уилям Гладстон". "Младите хора трябва да припознаят институциите си и да влязат в тях. По този начин ще могат да управляват страната си и да имат отношение към нея", призова президентът Росен Плевнелиев преди символично да предаде поста си на временния си заместник. "Винаги съм се притеснявал, когато младите хора са дистанцирани, когато държавата е удобният друг и затова поздравявам тези млади хора за смелостта им и за тяхното отношение, защото държавата и гражданското общество сме ние", каза още той и благодари на младежите за участието им в инициативата. 


"Президентът за един ден" Николай Янев, от своя страна, също благодари за доверието и очерта своите приоритети в работата му като държавен глава. Той заяви, че ще се концентрира върху енергийната ефективност и "зелената енергия". "Да се грижим за света, в който живеем и да пазим планетата си", призова той. 


Общо петима младежи ще са част от екипа на президентската администрация днес. Секретар на държавния глава по външната политика ще бъде Диан Дачев, ученик от 12 клас в Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново. Единайсетокласниците Теодора Йорданова от Първа английска езикова гимназия в столицата и Виктория Анталавичева от Земеделската професионална гимназия в Сандански, ще бъдат днес секретари на президента по здравеопазване, образование и наука и по развитието на регионите и инфраструктурата. А прессекретар на президента днес е Ангел Маджаров, студент в трети курс по "Бизнес информатика" в УНСС. Всички те ще участват активно в днешните решения и работни процеси, уверяват от администрацията.


Архив: 19 март 2012 г. Полина Неделчева от Техническия университет в София зае поста "Президент за един ден" като част от инициативата "Мениджър за един ден".

© Красимир Юскеселиев

Архив: 19 март 2012 г. Полина Неделчева от Техническия университет в София зае поста "Президент за един ден" като част от инициативата "Мениджър за един ден".


Президентската институция се включи в инициативата и миналата година, когато за един ден президентът на България беше жена - Полина Неделчева, студентка в Техническия университет в София.


Млада дама оглави за един ден образователното министерство 


Иска ми се повече млади хора да идват както тук, така и на други места в България, където да бъдат полезни и да изградят следващата България, на която ние всички да се радваме. С тези думи министърът на образованието младежта и науката проф. Николай Милошев посрещна своите заместници.


Министерското място зае десетокласничката Стела Петкова от гимназията с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов" в Правец. Неин заместник стана дванайсетокласника Илиян Любомиров от Професионална гимназия по електроника и автоматика в София.


Според Стела един от големите проблеми в училищата е задържането на вниманието на учениците от страна на учителите. Зам.-министърът за един ден Илиян предложи решение на проблема като бъдат предивдени в програмата повече практически задачи за учениците.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 340 Неутрално

  супер, правете се на интересни, докато държавата бедства...

 2. 2 Профил на ihaveu
  ihaveu
  Рейтинг: 426 Весело
 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И аз така казах на синът:
  - Ти днес ръководиш фирмата.

  И кво стана - почна да ме командва, а аз се надявах нещо да свърши

 4. 4 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Абсолютни глупости! Не ми се коментира даже!

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2729 Весело

  "Мениджър за един ден" - нещо ала "Господин за един ден" !
  Дано от тях да не излязат 1000 Пурковци !!!

 6. 6 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Весело

  Предлагам Десислава (кметицата за един ден) да прати паяците пред президенството, и да дигне паркиралите "по равноправни" там. Баш след знака с Паяка/влекача.

  После да ги прати на Оборище и да дигне колите, които Нефертити сложи в галерията си.

  Така ще свърши нещо полезно

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 7. 7 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Абе тия началници за 1 ден да вземат да уволнят всичките некадърни чиновници

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  "Над 1000 младежи ще ръководят бизнеса и държавата до края на днешния ден"

  Заинтригувах се, кои "бизнес" е бил отстъпен за днес? Някое от фалиралите държавни или общински?
  Пример: Топлофикация, ВНЗ?

 9. 9 Профил на Тракатака
  Тракатака
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#7:"ivanalex2"]Абе тия началници за 1 ден да вземат да уволнят всичките некадърни чиновници [/quote]
  Страхотна идея!

 10. 10 Профил на Тракатака
  Тракатака
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#3:"ЙЕИ"]И аз така казах на синът:
  - Ти днес ръководиш фирмата.

  И кво стана - почна да ме командва, а аз се надявах нещо да свърши [/quote]
  Пак добре че не те е уволнил

 11. 11 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЕЙ ,КОМСОМОЛЦИ ,БРИГАДИТЕ ДАВАХА ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ .

  ТОВА ДНЕШНОТО САМО ВЗИМА , ДОКОГА .????????????

  ВСИЧКИ ЛИ СТЕ СКОПЕНИ МОЗЪЦИ ТА НИЩО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ.??????????????????????????????

  СВОБОДЕН
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK