Свитото търсене влошава бизнес климата през март

През февруари търговците на дребно бяха сред най-големите оптимисти и дори обявиха, че смятат да вдигнат цените. През март оценката им за намеренията на потребителите да харчат е напълно различна

© Надежда Чипева, Капитал

През февруари търговците на дребно бяха сред най-големите оптимисти и дори обявиха, че смятат да вдигнат цените. През март оценката им за намеренията на потребителите да харчат е напълно различнаБизнес климатът в България се е влошил през март, показват данните на НСИ. Измерваният от института общ показател на бизнес климата показва понижение с 1.8 пункта спрямо февруари заради песимизма на мениджърите в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Данните са изненадващи на фона на оптимизма сред мениджърите само месец по-рано.


Най-силно понижение има показателят в търговията на дребно – с 5.3 пункта, заради по-резервираните оценки и очаквания на търговците за намеренията на потребителите да харчат.


През март анкетата сред мениджърите в сектора отчита засилено негативно влияние на фактора "недостатъчно търсене", което е по-голямо от това на затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Затова е логично и очакването, че през следващите три месеца цените ще останат без промяна.
През февруари именно търговците на дребно бяха най-големите оптимисти и мениджърите в сектора даже съобщиха, че планират вдигане на цените.


Влошени през март са оценките и на мениджърите в промишлеността за момента, но все пак те очакват повече поръчки през следващите месеци. Основен проблем тук си остава свитото търсене вътре в страната, като при него свиването е продължило и през този месец.


Засилва се и песимизмът при строителните предприемачи, които доскоро очакваха ситуацията във фирмите им да се подобри, но сега са заместили този оптимизъм с преценката, че по-скоро в следаващата половин година ситуацията ще остане "същата". Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене и тук са основните негативни фактори.


На равнището си от февруари остават прогнозите на бизнеса с услуги като се очаква през следващите месеци повишение на търсенето. През последния месец мениджърите в бранша посочват, че са се увеличил финансовите им проблеми.


Във всички сектори се очаква цените през следващите месеци да останат без промяна спрямо март.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Мхмммм ))) И като гледаме тези данни, дали да не си поговорим за прогресивен или плосък данък, като целта е бюджетните приходи да се запазят?
  Та, по статията - по какъв начин може да се вдигне оборота? Като оставиш пари на тези, които харчат, а не на тези, които спестяват Спестяванията не правят обороти

 2. 2 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво търсене очаквате, като болшинството от хората нямат средства за оцеляване. Основните парични потоци на населението са насочени към монополисти , като ТЕЦ-ове, ЕРП-та, мобилни оператори и хранителни вериги. Това съвсем не е случайно, тъй като управляващите много по-лесно си лапкат комисиони от тях, отколкото от хиляди малки и средни бизнеси.

 3. 3 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 466 Неутрално
 4. 4 Профил на ._
  ._
  Рейтинг: 524 Любопитно

  За какво потребление става дума при африканските доходи на огромнота маса българи ?

 5. 5 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 466 Весело

  В статията се съдържа продуктово позициониране, реклама на Карфур, по-просто казано.

 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#3] от "rmarkov":

  Абе Райчо ))) Зарежи я диагнозата. Вижда се в статията - статистиката на НСИ ))) Кажи за лекарството, какво да е то

 7. 7 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Лекарството е в линка, Федор.

 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Хи-хи, горе като ме минусират, май не ме разбират ))))) Или щото БСП сега викат за махане на "плоският данък", това щяло да е много, много лошо нещо Ама никой не помисля какво се предлага - До 310 необлагаеми, т.е. остават 30 лева за харчене по магазините. Над 3100 лв - 15% ставка - като на ЕТ и на земеделските производители. И разбира се, вдигане на максималният осигурителен праг в границите, определени от правителството на Иван Костов - максималният праг да е 10 минимални заплати. Та лоши ли се нещата?

  Разбира се, има и друго решение - да се вдигнат данъците върху доходите от капитал, за да се изравнят с данъците върху доходите от труд, та да си е съвсем плосък данъка - т.е. върху лихвите 10%, върху дивидентите 10%. Пък държавата да преразпределя повечко "помощи". Ама това дори БСП не го предлага

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#7] от "rmarkov":

  Марков, прочетох я статията. Решение няма. Описваш само "парадокса на спестяванията", които се виждат от статистиката на НСИ

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#7] от "rmarkov":

  Е, казваш и да се махне борда. Ще се махне. За това не се притеснявай. Когато се реши, че ще приемем еврото за валута, борда ще падне 2 години по-рано

 11. 11 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Самата истина - тъжно, но вярно..

 12. 12 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Каква е тази реклама на Карфур?

 13. 13 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Как да се прави бизнес като се искаха големи ''комисионки'' да получават от кандидат инвеститорите.

 14. 14 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  няма светлина в тунела!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#8] от "Федор Венедиктович Езерский":
  И що пак лекарството го търсите само из данъци и ставки?
  Колко преразпределя днес прословутата "държава"?
  Май 36%, ако не ме лъже паметта.
  И какво? Емчи ... стана с тия пари мейджър плейър на пазара. Което доказва за пореден път, че кучето е зарито не в сумата като такава, а в лостовете и влиянията, които се упражняват.
  И които в българския вариант избиха врабчетата, както би казал Радичков.
  Основно средата е виновна. Несигурната, мътната среда, неясната и по-скоро песимистична перспектива.
  За съжаление - не мисля, че скоро ще се отпуши. Тези процеси са силно инерционни.

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Ще се хванем за зелено.. Пролет иде, ей!По-малко супермаркети-повече ходене на пазари за ПРЕСНИ зеленчуци и плодове..Ябълките реколта 2003-та и доматите от Испания замразени миналият ноември от веригите нямат шанс..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Бордът и еврозоната са едно и също нещо, водещо до невъзможност да се реши парадокса на спестяването.

 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Гербаджиите къде са да ни попитат какво означава "разруха"?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Не знам какво отчитат НСИ за търсенето, но аз като ида в някой по-голям магазин, ми е все по-трудно да се разминавам доста пълните колички из него.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#15:"xm..."]И що пак лекарството го търсите само из данъци и ставки? [/quote]

  Ами в момента държавата може да влияе на пазара по този начин... С лихвени проценти няма къде да играе повече - основният лихвен процент е толкова нисък, че все едно го няма - 0.38% годишно...
  Разбира се, може и с "държавни поръчки", но те са "харчения", а само с харчене, с разходи, не става. Трябва да се пипнат и приходите.
  Пък какви други приходи да дръпне държавата отнякъде? Освен да "продаде" енергийните дружества, пощата и БДЖ-то, друго за продан не остана... Пък и да ги продаде, това ще е еднократен паричен поток.... А след това?

 21. 21 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#4:"._"]За какво потребление става дума при африканските доходи на огромнота маса българи ? [/quote]

  Мога да преглътна африканския си доход, ако насреща му има африкански цени. Ама като се мъча да оцелея с африкански доход при европейски цени, че и отгоре ... какви "намерения да харча повече" да имам?

 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#19] от "Imaginary Friend":

  Ти ги зарежи големите магазини. Погледни по-добре кварталните бакалийки - "тип гараж", или произволна "главна" улица, на колко магазинчета има табела "продава се / дава се под наем". Големите са големи. При един голям магазин работят 50 - 100 човека.
  Какво правим с онези другите, "микробизнеса", който е извън всякаква статистика.
  Иначе на мен ми омръзна да слушам политика как ще се "стимулира малкият и среден бизнес". Ама удобно пропускат, че така нареченият "малък бизнес" има 3 милиона и половина годишен оборот...

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#20] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Пак опря до "държавата".

  Аз пък си твърдя, че трябва въпросната "държава" да се намесва по-малко. Виж денгубите на бизнеса за бутане на бумаги и свързаните с това разходи спрямо "онези", западняците. Двойно, че в някои случаи и тройно повече.
  Виж, че от две години насам трендът се пречупи и масовото българин не мечтае вече за собсвен бизнес или кариера в частния, а да е ... чиновник!
  И как в тази обстановка да раздвижиш търсенето? Като си отрязал предлагането? И виждате лечението само в промяна на преразпределението? Колкото и да променяш местата на събираемите сборът си остава същият!

 24. 24 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Свитото търсене влошава бизнес климата през март"

  Какво търсене,какъв бизнес.?!
  Свиването е ясно..свиването на клупа около шията!
  И климатът е ясен- пролетарски!
  Всичко е ОК и нормално обаче- като за африканска земя!
  Споко,май ще бъде..септември-ако ме разбирате! )

 25. 25 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всъщност проблемът не е и в бизнеса, а във възпитанието и ценностната система на цялото общество. При ценностна система, ориентирана изключително към собственото благополучие на всяка цена, такъв ще ни е и бизнесът, и управлението, и съдебната система, и администрацията и т.н.

 26. 26 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#12:"Stardust"]Каква е тази реклама на Карфур?[/quote]

  как каква ,бе- на булгур..или на грах! )

 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#23:"xm..."]Виж, че от две години насам трендът се пречупи и масовото българин не мечтае вече за собсвен бизнес или кариера в частния, а да е ... чиновник! [/quote]

  Еми естествено! Като ти убиха клиентите, как да мислиш за собствен бизнес? На кого да продадеш?
  Ама да не се връщаме назад и да викаме като Баце "Станишев е виновен". Въпроса е какво да се направи, минимално, че да се върнат мечтите на хората за собствен бизнес...
  Даже... и от себе си гледам и си мисля - "да ми падне някъде нещо на заплата", защото определено се уморих от простотии... и каквото се изкара, просто не покрива разходите си...
  Пък да мечтаеш да работиш на загуба? Е, хайде сега...

 28. 28 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#23] от "xm...":

  Виж, бате, на мен не ми трябва държавата, не ми трябват помощи, не ми трябват и еврофондове, и глупости. Само ми усложняват живота с хартии тези "държавни помощи и финансирания". Просто ми трябват платежоспособни клиенти

 29. 29 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#25:"petar_333"]При ценностна система, ориентирана изключително към собственото благополучие на всяка цена,[/quote]
  Зарад тая ли система за собствено благополучие в БГ ..хората на брой към 2 милиона избягаха,бе,човек?!
  Къде са тия благополучавания,че и на всяка цена...когато цената е жестока и неплатима?!

 30. 30 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#22:"Федор Венедиктович Езерский"]Какво правим с онези другите, "микробизнеса", който е извън всякаква статистика. [/quote]

  Бизнес, който няма модела, силата и като цяло качеството да издържи и на минимална конкуренция, камо ли пък на по-едър капитал. За потребителите не е рационално да останат клиенти на такъв бизнес. Пример - човек от блока си е превърнал гаража в магазинче (и паркирал колата на тротоара), зарежда от по-голяма верига (на 10 минути път от блока) и се тръшка защо хората не купуват от него, а направо от големия магазин. Токива случаи изобщо не трябва да се наричат бизнес.

  Бонус - предлагането на квартални магазинчета е огромно, щото всяка сграда започна да се строи с търговска площ.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 31. 31 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 829 Неутрално

  След тези сметки за ток и парно какво потребление искат? Почнах и аз да се заглеждам към консервите като тази на снимката, като по-евтина алтернатива, макар че обикновено гледам да ги избягвам. А като се замисля за колко хора дори това е скъпо! Не е редно така, уважаеми дами и господа! Мизерията, макар и в съседния двор, не води до нищо добро за всички.

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  [quote#27:"Федор Венедиктович Езерский"]Даже... и от себе си гледам и си мисля - "да ми падне някъде нещо на заплата", защото определено се уморих от простотии... и каквото се изкара, просто не покрива разходите си...
  Пък да мечтаеш да работиш на загуба? Е, хайде сега... [/quote]
  Е, за това говоря - за нагласите. Като е уморен от простотии българинът - ще се свива, ще се ослушва и няма да харчи, естествено!
  Колкото до мечтата да работиш на загуба ... Що реши априори, че непременно ще е на загуба? Защото такава е обстановката, нали? Което се и търсеше в задачката!
  Ако се отпуши точно това - да се пробва повече българинът, първоначалните разходи да се минимизират, да не е тегаво, а и лесно и с минимум щети да излиза, ако не потръгне ... тогава ще се тръгне и нагоре из дупката. Поне според мен.

 33. 33 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Гневно

  А това??????

  http://profit.bg/news/Vizhte-5-fakta-za-noviya-mol,-koito-go-otlichavat-ot-drugite-/nid-104755.html

  Метростанция "Европейски съюз", следваща станция Парадайс .....

  Собственици са граждани с грузински имена
  ....................................................................................................
  http://www.mediapool.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%BB-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-news204546.html

  Имам ли думи? Вие нямате !!!

 34. 34 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#30:"Imaginary Friend"] Пример - човек от блока си е превърнал гаража в магазинче (и паркирал колата на тротоара), зарежда от по-голяма верига (на 10 минути път от блока) и се тръшка защо хората не купуват от него, а направо от големия магазин. Токива случаи изобщо не трябва да се наричат бизнес. [/quote]

  Не го гледай толкова тясно )))) В тази група са разните му там занаятчии, ако щеш и адвокатите, журналисти на свободна практика, "фрийлансъри" и всякакви такива, които предпочитат да получават "хонорар" и да разполагат с времето си, отколкото да са вързани "на работно време" и "работно място". И да не им даваш правото да съществуват, ами да се пролетаризират? Недей толкова грубо
  Пък най-малкото, почти всеки е почнал по този начин. Онези другите с "наследеният бизнес", тях не ги броя...
  И още нещо... в Средиземноморието сме, грубо казано. А в тази част на света 30% - 35% от икономиката е точно от такива хора, с такъв размер

 35. 35 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#27:"Федор Венедиктович Езерский"]Въпроса е какво да се направи, минимално, че да се върнат мечтите на хората за собствен бизнес... [/quote]

  Не разбрах само как се вързват мечтите на хората за собствен бизнес с въвеждането на подоходен данък.
  Иначе споделям напълно мнението на Imaginary Friend по-горе. Българинът масово гледа какво прави комшията и той прави същото. После се оплаква, че бизнесът му не вървял.

 36. 36 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#32:"xm..."]Що реши априори, че непременно ще е на загуба? [/quote]

  Еми защото има постоянни разходи, които си вървят, дори и да не работиш Какво да се прави Променливите разходи, тях ги намаляваш, ама постоянните, ако ги махнеш, просто губиш бизнеса , и тогава трябва да тръгваш съвсем отначало

 37. 37 Профил на Hoius
  Hoius
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За това благодарете на Дянков и политиката му на стягане на коланите. Всеки първокурсник в УНСС е наясно, че когато се замразяват доходите и се ограничават бюджетните разходи, това създава пречки за ръста в икономиката. Особено в държава, в която публичния сектор заема над 30% от нея.

 38. 38 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#35:"herbaltea"]Не разбрах само как се вързват мечтите на хората за собствен бизнес с въвеждането на подоходен данък. [/quote]

  Съвсем конкретно - вкарай необлагаем доход. Това оставя разполагаем доход за харчене, пък ако ще и да са две пържоли. Те две пържоли, ама за 2 милиона работещи са доста пари.
  Колкото за по-високата ставка - над 3100 лв, незнам колко народ ще засегне. Дали ще има и 1%, наистина идея си нямам. Знам само, че осигурените на максимален праг (2200 лв) са 95 000 души. Евентуално само те ще са засегнати от по-висока ставка... За останалите 2.9 милиона ще има ефективно намаляване на данъка... с необлагаемият доход

 39. 39 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И ПО ЛОШО ЩЕ СТАВА,ТИКВАТА НЕМА КАК ДА ГИ ТРУПА МИЛЯРДИ,ОСВЕН НА ВАШ ГРЪБ

 40. 40 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 680 Неутрално

  [quote#34:"Федор Венедиктович Езерский"]адвокатите, журналисти на свободна практика, "фрийлансъри" и всякакви такива, които предпочитат да получават "хонорар" и да разполагат с времето си[/quote]

  Свободата им идва на определена цена и риска, че няма да има работа за тях е част от нея. Всеки си избира как да живее.

  От бизнес гледна точка - ако не предлагат достатъчно добавена стойност на потеницалните си клиенти, значи някой друг го прави.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  До коментар [#36] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Е, нали за това говоря! За оптимизация на постоянните разходи и за стабилна и провокативна, а не стопираща, среда.
  Тогава ще имаш, да се надяваме, и критичната маса пробващи се, които да ти докарат и нарастване на действащите.
  За дребосъка, от някои изследвания, които съм чел, нормата е къде 10-тина % оцеляващи. На Запад.
  Номерът е в масовото и достатъчно безболезнено пробване.
  Което не е българския случай.

 42. 42 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#2] от "fh11":

  Не знам за комисионните, но монополистичния капитализъм е обхванал света още от началото на 20-ти век, а тук в България много хора мечтаят за някаква чиста форма на Адам смитски домонополистичен капитализъм. Е няма да стане.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 43. 43 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  По времето на управлението на станишев, заплатите в БГ се вдигнаха само с 24%, на фона на другите бедни страни в региона като Румъния, където доходите скочиха ДВОЙНО и когато те ни изпревариха по стандарт и от тогава на БГ е лепнато прозвището "най-бедна в ЕС"! То когато целият свят и цяла Европа е в икономически подем, колкото и да си некадърен, все пак хората ще го усетят малко. Така че, благодарение на БДПС доходите ни нараснаха САМО с толкова, на фона на другите държави в региона. В годините на управлението на ББ, когато другите страни в региона и в цяла Еврипа изпаднаха в икономическа криза, заплатите в Румъния паднаха с 13%, а в БГ това не се случи...
  Надявам се че не ви е толкова кратка паметта, как в началото на управлението на БДПС всички искахме БГ да се отцепи от пакета с Румъния, защото те са много бедни и ни дърпат назад и може да не ни приемат в ЕС заради тях, и как само 4 години по-късно, когато вече бяхме "най-бедни в ЕС" и искахме за всичко да сме в пакета, защото така е правилно, а истината е че те вече бяха много преди нас...

  Ала, бала!
 44. 44 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ще се свиваме, свиваме, докато се спихнем съвсем.
  На това отгове, този, дето така ни сви, че се чудим накъде да се завъртим, ни убеждава, че по-добър от него няма.
  Е не той де, той самият се е сврял в лисича дупка, ами неговите "палаши".
  А пък "палашите" не се свенят да ни заливат с популистки лозунги и обещания, и да ни заклинат, че не са виновни, че сме на това дередже!

  ура и да живей!!!
 45. 45 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "fh11":

  Напълно си прав!
  По лесно е да вземеш от един, но много, отколкото от много, ама по малко!
  Нашите велики управляващи, са усвоили до съвършенство тази максима!

  ура и да живей!!!
 46. 46 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ами не съм икономист, но е логично, ако доходите не мърдат да няма и търсене! Търсенето зависи пряко от покупателната способност на населението, а вече толкова дълго време тя пада...

 47. 47 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#15] от "xm...":

  Те и в Китай през 50-те години избили врабчетата!
  Резултат - такова развъждане на насекомните гадини, че свят им се завило.
  Та и при нас тъй - врабчетата са мъртви, но гадини се навъдили толкоз, че чак да ти се доповръща!

  ура и да живей!!!
 48. 48 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#27] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ей не дай си боже Баце пак да стане премиер!
  С кого ще се оправдава тогаз?
  Туй "Станишев и тройната" някак си няма да се котира.
  Представяш ли си "Баце" излиза, тупа се в гърдите и със сълзи на очи признава "Аз съм виновен!"
  Еееееееееех мечти, мечти!!!

  ура и да живей!!!
 49. 49 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дянкофф, дали имаш смелост да си направиш равносметка за резултатите от твоята финансова политика?! Щото да те похвалят, ама българите страдат и симптомите бяха видни много отдавна с просто око, въпреки цитираните оптимистични цифри и изказвания на европейски политици. Но отговорност носи и Б. Борисов заради защитата, слепотата му за сриващата се икономика и стандарт на населението и прекаленото доверие. Доста хора се надценяват!

 50. 50 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#48:"пуц муц"]Ей не дай си боже Баце пак да стане премиер! [/quote]
  Не дай Боже, наистина!!!!
  Ще си намери друг Дянков, но проблемът е, че като не можеш да управляваш държава, не се цаниш за премиер! А то се видя.

 51. 51 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 466 Весело

  Като нямаш пари няма как да купуваш, нали така?

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 52. 52 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#21] от "prisoner":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 53. 53 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Аз не знам прогнозите не тези мениджъри от преди месец на какво са се базирали. При замразени доходи и високи нива на безработица да прогнозираш увеличено търсене, че и да планираш увеличение на цените, а намеренията си да изтипосаш и публично е меко казано нелепо. На каква база са стъпили, когато са стигнали до заключението как ще ги залее вълна от потребителско търсене, което ще им даде шанс даже и за увеличение на цените, че да не изтърват келепира. На фона на действителността подобни изводи могат да се правят, само ако са гледали в бъдещето на боб.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 54. 54 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#1] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Да де, ама веднъж спечелени парите са си мои и не би трябвало властта да ме манипулира да ги употребя както на нея и е изгодно. Така, че не приемам опитите на държавата да облага спестените пари щото те не били в оборот. Тази функция се върши от лихвата но за целта и тя трябва да е пазарно определена. Ако се манипулира от който и да е, пак не върши работа да осигурява инвестиции и повече оборот.

  Отделете време навреме.
 55. 55 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  А оптимистичните очакванията на търговците през февруари лесно може да се обяснят с очакваното към онзи момент предизборно харчене на тогавашната власт, което щеше да се случи. Сега е доста по-трудно да се "изнасили" бюджета щото няма парламент затова и очакванията се влошиха.

  Отделете време навреме.
 56. 56 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#48] от "пуц муц":

  Дай да не си говорим за кошмари.... Баце ако спечели... ще се ориентирам към самолетчето или влака....

 57. 57 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#53:"bee"]Аз не знам прогнозите не тези мениджъри от преди месец на какво са се базирали. При замразени доходи и високи нива на безработица да прогнозираш увеличено търсене, [/quote]
  То все такива информации течаха по медиите... Нещо като да "позитивното мислене"? Или просто тендециозно едностранно отразяване, защото други може да не са прогнозирали точно това, ама не са имали гластност?

 58. 58 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Сметките за ток и парно изядоха хляба на хората.

 59. 59 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "др. Иванов":

  Изгонването на ГЕРБ е необходимо, но не достатъчно условие за да се спаси България.

 60. 60 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#57:"danid"]То все такива информации течаха по медиите... Нещо като да "позитивното мислене"[/quote]
  Аз и в тогавашната статия писах, че това са по-скоро трепетни въжделения с пожелателен характер на някакви объркани хорица, отколкото сериозни прогнози на мениджъри професионалисти. Но както написа и един форумец преди нас нищо чудно да са слагали в сметката развързването на кесията преди изборите, пък сега им мина котка път.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  "Бизнес климата" първо да даде работа и заплати на работниците и поцле да чака клиенти ... Иначе няма от къде да дойдат ... След предните бунтове имаше призив да чакаме извънземни начело с държавния глава, ама не дойдоха тогава, и сега нвма да дайдат извънземни. Така че ако "бизнеса" иска да живее, първо РАБОТА, после ЗАПЛАТИ и чак тогава КЛИЕНТИПотъваме или изплуваме заедно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  [quote#59:"rmarkov"]Изгонването на ГЕРБ е необходимо, но не достатъчно условие за да се спаси България.[/quote]И най-дългият път започва с първата стъпка.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Търсенето на дребно се изразява в гледане на цените и броене на стотинки .Как ще сме оптимисти като няма светлина в тунела.

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  [quote#34:"Федор Венедиктович Езерский"] В тази група са разните му там занаятчии, ако щеш и адвокатите, [/quote]Някои хора не мислят ... При мен половината население са такива дребни оцеляващи. Не всеки може да работи в Кремиковци или в общината от 8 до 17 на фул заплата и осигуровки като едно време. Единия си е направил кафене в гаража и си знае клиентите по име, а клиентите му киснат в кафенето докато не им звънне телефон за поръчка. Бойко уби половината такива фирмички и за това всичко спря.
  Тия хора си бяха клиенти един на друг, и на любимия им голям магазин, сега не са клиенти никому

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  [quote#63:"liion44"]Търсенето на дребно се изразява в гледане на цените и броене на стотинки .Как ще сме оптимисти като няма светлина в тунела. [/quote]Докато не захлебим икономиката като Обама и Япония ... колелото само няма да се завърти само. По-големите ще умрат последни. Дребните ни избиха и глас не се чу,сега пищят, защото дойде техния ред

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#3] от "rmarkov":
  "свитото търсене" като теория и поговорката "сит на гладен вера не хваща"

  Докато стигмен до МММ трябва да минем през Обществения договор, ефективния съд, моралът, честта, шуробаджанащината, уважението към другия, после към различния, да достигнем до плурализма и тогава, а може би и по-после, ще заработят научните понятия.....

 67. 67 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#53] от "bee":
  Ами на база ББ. НСИ смееха ли да кажат истината, която виждахме всички. Нали тогава ще има набиване на канчета и "доброволно" подаване на оставки. Та сега малко им е по спокойно на хорицата, че взеха да изкарват малко по - реални данни.

 68. 68 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#67] от "hunin":

  Т.е. всички тези прогнози са били изкривени, а народа който реално усеща действителността на гърба си се чуди луди ли водят слепи или обратното.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 69. 69 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#66] от "brancusi":

  Бедността е свинщина и първо тя трябва да бъде отстранена. Ще се повторя коментара си от друго място:

  "Една от главните причини за наличието на престъпността е олигархичния модел на псевдо-капитализъм в България. Това е тумурно образование, изцеждащо живителните сили на обществото и по този начин поставящо го на колене.

  Когато хората са безработни, без основни средства за нормално съществуване, а тези, които работят, и въпреки това, са все още близо до състояние на бедност, обществото няма съпротивителна сила, гражданското съзнание е замъглено от нищетата (бедността е свинщина!) и престъпността разцъфтява.

  ММТ програмата за България премахва бедността в кратки срокове.

  Когато видим и усетим, че срещу труда си, независимо от сложността си или в коя сфера на икономиката е използван, покриваме всички основни жизнени потребности и в същото време имаме надеждно и безплатно здравеопазване и образование, а бащите и майките ни - пенсионери - достойни старини, тогава за тъмните елементи в обществото ще настъпят тежки времена."

 70. 70 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1441 Весело

  Аз не съм си свил търсенето.

  Дудо ви обича!
 71. 71 Профил на brancusi
  brancusi
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#69] от "rmarkov":
  Извинявайте, че се повтарям, но подредете нещата правилно:
  първо е престъпността и после е другото.

  Може ли да премахнете бедността, а да остане престъпността?
  Може ли да се разгърне инициатива, а престъпността да си стои?
  Може ли да убедите младите да се стараят, ако ги крадат ежедневно: олигарси, улични крадци, държавни чиновници, монополи....
  ММММ и МТМД и прочее системи са възможни при определени условия, като нито едно от тях не съществува тука...
  Айде стига, бъдете оптимист, но не и наивен...

 72. 72 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  [quote#64:"Bay Tan"]Не всеки може да работи в Кремиковци или в [/quote]
  айде сега не ставайте смешни не може и всеки да е с кафене!
  Това е както се казва постиндустриалната ера!
  Какво да очакваме!
  Ами вижте какво става там дето разчитат на туризъм банки имоти услуги!

 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Аз лично ще се радвам ако правителството спре да подпомага мафията и чуждестранните търговски вериги които издевателствуват с картела който контролира цените на стоките от първа необходимост !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  [quote#64:"Bay Tan"]Тия хора си бяха клиенти един на друг, и на любимия им голям магазин, сега не са клиенти никому [/quote]
  Ето за това им завиждам на евреите защото никой не може да им продаде нищо ...те купуват един от друг и освен имот за без пари нищо друго не можеш да им продадеш !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#20] от "Федор Венедиктович Езерский":
  Вие сте големи терци тоя хъмчо.
  Държавата туй да оправяла, държавата онуй да натамъняла.
  И все за пари става въпрос - колко и от кой да вземела, не за правила.
  Дрън-дрън.
  "Дръжавата" са живи хора.
  Като почнеш от Президента дето кеси на Дондуков за няма и 2000евро, служебна кола и някой друг костюм бадева и свършиш с последния мунчо кесящ в няква канцелария за пестен кинта на месец.
  Държавата да си прави законите и правилата да прави лесен и удобен живота на хората и бизнеса, а не да им бърка из джобовете щото някой трябвало да си врътне далаверата.

 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#3] от "rmarkov":
  А защо мислиш, че проблема е в "свитото търсене"?
  Защото са писали във вестника ли?

 77. 77 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И пари да имаш, какво да купиш? Продават се само боклуци. За качество и дума не може да става.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 78. 78 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  Поредното доказателство ,че нещата се влошават и кризата става все повече се усилва!

 79. 79 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  До коментар [#77] от "ЗА Революция":
  +++++++++++++++++++++
  Прав си ,че масово се продават боклуци!От хранителните стоки до фалшиви лекарства!

 80. 80 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#76] от "k_":

  Не, за мен то е очевидно.

 81. 81 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Да преодолем високата безработица с безразборно изтичащият национален капитал навън е почти невъзможно в тозиму вид на държава.Не работят за да генерират дългосрочна 10г. бизнес климат заетост и предсказуемост.
  Работят за за джоба си и унищожаване на държавата и хората .
  Привличане на инвестиции родни и чужди производства без сериозни данъчни облекчения и административни разтоварвания с реформи не може да има.
  Висшите училища не произвеждат ли кадри за Бизнеса и тва което се търси на пазара на труда от работодателите не става .
  Докато изобщо има синдикати и държавно крадящи фондове не стават нещата.
  Докато целият ни енергиен суровинен и материален интегритет е доминиран от Москва пак не стават нещата.
  Създаване на бизнес климат с иновации и разгръщане на частната предприемчивост става ама не и без експерти в всяка област .Експерти трябва да прилагат реалните мерки за подобряване ефективността и производителността не политиците.Без реалното разбиране на хората или поне голямата пропорция от тях ако не подкрепят системата стагнира и фалира.
  Ако не разбират всички ,че преход е нямало реално и всичко функционира в държ .област по комунистически -до потопно.
  Приватизация и раздържавяване не са преход
  Трябват систематични дългосрочни и постоянни усилия на всички в това общество и воля на всяко ниво .
  Правоохранителните-Съд прокуратура следствие трябва да работят в синхрон заедно (те се ненавиждат)
  Какъв климат за бизнес и за хора без тях .
  Лобито в образованието с дълбоките ректорски джобове трябва да се озапти да създава истински специалисти.
  Инклинейщъна на държавниците ни да се иновира,създават нови чужди и родни производства с модерни технологии,по висока добавена стойност тн.няма го никакъв -Липсва !!!
  Нямаме износ и експортен сектор-всичко внасяме и изтича капиталът ни навън.Няма потребление разбираемо .
  Хиляди счетоводни и пр.вратички за източване на роден капитал.неефективни държ .поръчки,разхищения безконтролност Най големите износители на капитали-Молове Вериги,Енергийни
  Всяка държава изисква мин.задължително част от печалбата в реинвестиции,роден персонал,продукти,доставчици мин...%
  Лев да не напуска страната да им е кеф тук д асъздават и правят.
  Всяка служба и ръководител трябва да даде приноса си за ефективностт и производителността едминистративно и всяко ниво.Постоянно да се търси начини да се подобряват нещата.
  За одина Дянков побърка хората,бизнеса,инвеститорите - създаде несигурност уникална -За една година
  КС отменени над 400 закона на Герб .
  Това бяха най големите тухлари и циментаджии на прехода
  3 пъти още по 400 закона написаха -това е геноцида .
  Не може свяко гюбре което е на власт да пише свои закони както му е угодно .Закон трябва да се прави смислено и кадърно с дебат,истинска насоченост от експерти .
  Не за джоба на ФИДОСОВА и бандата от ГЕРБ
  Трябва да има смисъл от промяната и истинска полза за бизнеса първо който ти създава продукта -после за бюджета който се явява прерапределяне
  Който не озъзнава откъде идват парите за заплатите и дохода ,че капиталът в България трябва да е неприкосновен ,а не е .
  То той не разбира основният смисъл на това как работи всичко и не трябва да гласува защото ще унищожи държавата .
  Ако така върви дори и още едни 60г.преход в този му вариант саобречени да не водят до нищо .


 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  [quote#81:"Seola"]Висшите училища не произвеждат ли кадри за Бизнеса и тва което се търси на пазара на труда от работодателите не става . [/quote]Работодателите търсят любовници, лакеи и доносници ... за това виши училища не са необходими. Не е зле да има висши училища за "работодатели" та да говорим на един език с тяхНие си го имаме

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  [quote#72:"ban"]Ами вижте какво става там дето разчитат на туризъм банки имоти услуги! [/quote]това както каза става ТАМ ... а ТУК един има кафене, друг сервизче, трети е бояджия,,, Не познавам някой да има банка, ама като гледамче има бая банки сигурно и те си имат собственик. Няма защо да гледамв как е ТАМ, защото някъде там карат и курсове за управление на къчешки шейни ... и едва ли е добра идея като за тук! България е промишлена страна и трябва да правим това в което сме най-добри и имаме кадри. Например бойни роботи и дрони!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#80] от "rmarkov":
  Това означава, че мислиш в остарели категории.

 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  [quote#83:"Bay Tan"]България е промишлена страна и трябва да правим това в което сме най-добри и имаме кадри. Например бойни роботи и дрони! [/quote]
  Прмишлена е била, ама друг път.
  А що се отнася за дроните, малко късно си стоплил.
  Хората правят дрони от края на миналия век и кога тогава разправях на местни "капацитети" и спецове от веонните училища у нас за кво става въпрос, те се чешеха под шапките що е туй чудо джи-пи-ес.

 86. 86 Профил на R VMarkov
  R VMarkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#84] от "k_":

  Един от двама ни мисли в остарели категории, но кой е въпрос на диспут.

 87. 87 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  До коментар [#86] от "rmarkov":
  Кво има да му диспутираме.
  Ти си мислиш, че в едно село където градинарите произвеждат марули, овчарите сирене, кожарите цървули и си ги търгуват помежду си понеже са се поуплашили от тежката зима или лошата реколта са решили да скътат малко бели парици за черни дни трябва да ги убедиш, че парите лесно се печатат и никога няма да свършат.
  Те ти се мерят акъла и им е много ясно, че парите (или това което стои зад тях) на расте по дърветата.
  Аз казвам, че трябва да си натоварят стоката на каручките и отидат в другото село да си продават марулите, сиренето и цървулите ако предложат по-добра стока на по-изгодна цена.
  И понеже на различните градинари, овчари и кожари от нашто село стоката им варира в цената и качеството, тези дето произвеждат скъпо и нефело драпат и не искат да се отвярат пътищата за съседните села, защото това което купуват ще им стане по-скъпо, а това което продават ще поевтиние и изобще положението им отива на фалит.
  И обратно - тези с по-качествена стока пък искат да ходят в другото село и си организират повече произвозвдство, защото са видели че на другоселския пазар тяхното е от най-добрите и се харчи на добра цена.
  Когато в България вторите станат повече, тогава нещата ще се нормализират що-годе.
  Това е единствения начин, а не да се печатат пари и си мислим, че сме ударили кьоравото щото портфейлите ни се издули с шума.

 88. 88 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#64:"Bay Tanyo"]Някои хора не мислят ... При мен половината население са такива дребни оцеляващи.[/quote]

  Именно, точно за това говоря Ако целта им беше да ги "пролетаризират"... ми успяха много успешно...
  Едно време, със старите лафове, тези дребни оцеляващи ги наричаха "дребна градска буржоазия", с която комунистите се "разправиха" за повече от 10 години - грубо до 1955-та.
  Баце и Дянков свършиха тази работа за 2 години... Отличници, един вид...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK