КЗК проверява ЕРП-тата за картел и злоупотреба с монополно положение

Петко Николов, председател на КЗК

© Надежда Чипева, Капитал

Петко Николов, председател на КЗККомисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши проверка в офиси на енергоразпределителни дружества заради образувано  производство за установяване на картел и злоупотребата с монополно положение, забранени в чл. 15 и чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията.


Според съобщение на сайта на комисията проверката е направена в офисите на всички дружества на трите ЕРП-та: "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД,  "ЕВН България" ЕАД, "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЕВН Саут Истърн Юръп" ЕАД, "Енерго-про продажби" АД, "Енерго-про мрежи" АД, "Енерго-про България трейдинг" ЕАД, "Енерго-про енергийни услуги" ЕООД.


Освен това са проверени и офисите на сдружение "Асоциация на търговците на електроенергия в България" и сдружение "Институт за енергиен мениджмънт".
От комисията посочват, че са се самосезирали след получени сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".


Предстои да бъдат проверени твърденията, че предприятията прилагат аналогични практики, чрез които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите. Комисията има за цел да установи дали такива практики се осъществяват чрез координиране между отделните дружества, което попада под ударите на закона като забранено споразумение или картел.


Действията на КЗК са предварително съгласувани с Главна дирекция "Конкуренция", отдел "Антитръст, енергетика и околна среда" на Европейската комисия, посочват от регулатора. Проверката на място е била извършена от служители на КЗК със съдействието на представители на МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд - София.


Предстои да се изготви анализ на резултатите от проверката, който ще покаже дали дружествата са нарушили текстове на Закона за защита на конкуренцията. Ако има бъдат отправени такива обвинения, дружествата ще имат възможността да упражнят правото си на защита, посочват от комисията.


В съобщението й не се посочва кога се очаква да приключи анализът и кога комисията ще излезе с решение.


Междувременно от ЧЕЗ в България коментираха, че групата спазва "законите, добрите европейски практики и регулации". Компаниите от групата на ЧЕЗ в България работят на регулиран пазар. Тяхната дейност, цени, условия на доставка и Общи условия се одобряват от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, посочват от компанията. "Ние спазваме законите и изискванията на лицензиите, работим, за да осигурим качествено обслужване на нашите клиенти и оказваме пълно съдействие на всички проверяващи органи. Убедени сме, че тези проверки ще докажат, че компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са прозрачни, коректни и стабилни инвеститори, които работят в пълно съответствие с българското и европейското законодателство", казва Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от компанията си.


Проверката идва ден след като премиерът Марин Райков беше в Брюксел, където поиска съдействието на Европейската комисия в одита на енергийния сектор на България.


На първата си пресконференция като служебен премиер Марин Райков поиска Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира, за да отговори кои са монополистите и има ли сключени картелни споразумения. Последва остър отговор от страна на комисията, в който се казваше, че КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия" извън случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение по ЗЗК или по Договора за функционирането на ЕС. 


В края на февруари представители на прокуратурата и данъчните също влязоха на проверка в офисите на електроразпределителните дружества.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Няма толкова интелектуална мъка!!!
  Как в бизнес, в който държавен регулатор определя цената, може да има картел!?
  Чашата на простотията вече преля...
  Поредната поръчкова дрържавна агенция, която както и колегите им от ДКЕВР явно не разбират какво правят...

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Бре, задвижиха се, при това зорлем. Интересно за какво получават заплати през другите дни и месеци от годината, когато не констатират монополи и картели - и на само в енергетиката. Нима всички икономически процеси в държавата се ръководят от принципа на конкуренцията и правовата държава?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5883 Неутрално

  поредният кьорфишек за хората !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1369 Гневно

  хаха "самосезирали" се били ...
  колко приказки трябваше да се изприказват, от какво ниво, включително да ги заплашат с оставки че да си мръднат пръста за нещо за което им плащаме заплатите!!!

  Наглост и безочие, тва е.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  ....В края на февруари представители на прокуратурата и данъчните също влязоха на проверка в офисите на електроразпределителните дружества.....
  --------------

  А кога ще излязат?
  За да ни кажат какво са намерили?

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#1] от "msc":

  Абсолютно - вместо да подхванат продавачите и вносителите на горива дето пазара е уж свободен тея се занимават с ЕРП дето ДКЕВР им определя цените,!?!? Изобщо тоя Петко Николов начело на тази институция си е направо за изхвърляне . Един голем лизач е тоя..

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jordan":

  Требе да се крепи статуквото, да падат комисионнийките и да се правим, че проблем няма, докато обикновените хора се палят, режат, изпозастрелват и какво ли не от отчаяние и безсилие да въздействат на системата.

 8. 8 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 877 Неутрално

  "че КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия"
  Наглост ли бе да го опишеш....

  На 12 май с 27 номер
 9. 9 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "КЗК проверява ЕРП-тата за картел и злоупотреба с монополно положение"
  По-добре късно отколкото никога.От КЗК решиха накрая да се поразмърдат малко,дано си заслужат малка част от парите за заплати получавани бадева толкова време.

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Абе стига с тази милиционерщина бе.Влезте в НЕК,БЕХ, ДКЕВР от там идва зловонието.

 11. 11 Профил на pbd
  pbd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Я ! Някои хора в тази комисия се посъбудиха. Струва ми се обаче , че не тя ще свърши работата, за която е създадена , но ще проявят активност все пак , колкото да не са обвиняване в пасивност. Паразити.Нагли паразити и лицемери.Що не си гледате работата бе хора? Разбунихте цялата държава с мързела си.

 12. 12 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Няма такава идиотия. Следва АЕЦ "Козлодуй". Тея няма ли кой да ги провери за дипломи?

 13. 13 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#1] от "msc":

  Ха,ха...точно.
  При това картел най-грубо означава договаряне на еднакви цени, т.е. предпоставя продажба на един и същ пазар. А тея всеки си е отхапал територия.
  Тея верно са много неграмотни.

 14. 14 Профил на stefan1970
  stefan1970
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Оставете ЕРП-тата,цените са на ДКВР,те определят колко ще се плаща.Проверките нищо няма да покажат.Вижте какво става с големите монополи,а това са Булгаргаз и Булгартрансгаз.Защо ги подминаваме и никой нищо не говори за тях.Там са големите игри и пари!

 15. 15 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 777 Весело

  [quote#1:"msc"]Как в бизнес, в който държавен регулатор определя цената, може да има картел!? [/quote]
  Лесно!? Разходите определят цената!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 16. 16 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 597 Неутрално
 17. 17 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 563 Любопитно

  Предстои да бъдат проверени твърденията, че предприятията прилагат аналогични практики, чрез които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите.
  ---------------------------------------------------------

  Някой да обясни как точно се сменя доставчик на електроенергия, че нещо не ми е ясно!

  Кой парцелира територията на три и им подари бизнес, а сега ще си разследва за картел? Егати държавата!

 18. 18 Профил на Winston Smith
  Winston Smith
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#15] от "Geoimg":

  И ще направят картел какви разходи да покажат на държавата? Ми тя нали следи всеки лев за какво се изразходва и признава или не признава. Сега какво ще излезе ако има картел? Държавата картелно е признала разходите на ЕРП-тата?

 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#18:"Winston Smith"]Сега какво ще излезе ако има картел? Държавата картелно е признала разходите на ЕРП-тата? [/quote]
  Точно, ясно и разбрано!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на Фют
  Фют
  Рейтинг: 388 Неутрално
 21. 21 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много пушек за нещо, за което предварително се знае, че няма да излезе нищо. Т.е симулиране на активност.

  "Истината е винаги посредата!"
 22. 22 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Колко много дружества държавата е допуснала да се хранят от енергетиката и като знаем какви заплати вземат не се учудвайте,че сметките на всички граждани са така високи...

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Трябва да се съзира и Комисията за имущество от престъпна дейност,която също да проверява имат ли ЕРП-та престъпна дейност и в какво се състои тази дейност.

 24. 24 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Трябва да има всяка седмица парламентарен контрол не само на правителството,но и на ДКЕВР.

 25. 25 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  АЙДЕ И ГОРИВАТА,ОНЯ ПРАВЕШКИЯ МИЛЯРДЕР ЩО ГО ЖАЛИТЕ БЕ

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Гневно

  Крайно време беше за такава проверка!

 27. 27 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  от т.нар. картел са изпуснати от проверка и:
  ДКЕВР, партийните централи на последните управлявали от 23 г. насам и лидерите на бизнес партиите - занимаващи се с енергетика в България ...
  ... не се ли попълни списъка - резултата е предизвестен!!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 28. 28 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1844 Весело

  До коментар [#5] от "xmm":

  Намерили, трънки и глогинки само ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 29. 29 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И глава на картела е ДКЕВР...

 30. 30 Профил на katzz
  katzz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Когато минат почерпките...

 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "msc":

  Не знам как, но има нещо нередно! Потребителят е просто крава, която всеки по веригата дои. Крава, която няма право да отиде в друго стопанство. Или ще умре от изтощение, или ще я заколят! И смъртта няма да я освободи! Поемат телетата И! Държавен регулатор, или регистратор имаме?

  goblenka
 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3980 Неутрално

  БОЛШОЙ ТЕАТЪР

  И ПРАХ В ОЧИТЕ НА МАТРЯЛА

 33. 33 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Докога си мислят, че ще кълвем? Колкото повече оталагат, толкова повече ще боли накрая!

  freedom is another word for nothing else to lose
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK