КЗК проверява ЕРП-тата за картел и злоупотреба с монополно положение

Петко Николов, председател на КЗК

© Надежда Чипева, Капитал

Петко Николов, председател на КЗККомисията за защита на конкуренцията (КЗК) извърши проверка в офиси на енергоразпределителни дружества заради образувано  производство за установяване на картел и злоупотребата с монополно положение, забранени в чл. 15 и чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията.


Според съобщение на сайта на комисията проверката е направена в офисите на всички дружества на трите ЕРП-та: "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД,  "ЕВН България" ЕАД, "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЕВН Саут Истърн Юръп" ЕАД, "Енерго-про продажби" АД, "Енерго-про мрежи" АД, "Енерго-про България трейдинг" ЕАД, "Енерго-про енергийни услуги" ЕООД.


Освен това са проверени и офисите на сдружение "Асоциация на търговците на електроенергия в България" и сдружение "Институт за енергиен мениджмънт".
От комисията посочват, че са се самосезирали след получени сигнали срещу предприятия от икономическите групи на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".


Предстои да бъдат проверени твърденията, че предприятията прилагат аналогични практики, чрез които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите. Комисията има за цел да установи дали такива практики се осъществяват чрез координиране между отделните дружества, което попада под ударите на закона като забранено споразумение или картел.


Действията на КЗК са предварително съгласувани с Главна дирекция "Конкуренция", отдел "Антитръст, енергетика и околна среда" на Европейската комисия, посочват от регулатора. Проверката на място е била извършена от служители на КЗК със съдействието на представители на МВР след получено съдебно разрешение от Административен съд - София.


Предстои да се изготви анализ на резултатите от проверката, който ще покаже дали дружествата са нарушили текстове на Закона за защита на конкуренцията. Ако има бъдат отправени такива обвинения, дружествата ще имат възможността да упражнят правото си на защита, посочват от комисията.


В съобщението й не се посочва кога се очаква да приключи анализът и кога комисията ще излезе с решение.


Междувременно от ЧЕЗ в България коментираха, че групата спазва "законите, добрите европейски практики и регулации". Компаниите от групата на ЧЕЗ в България работят на регулиран пазар. Тяхната дейност, цени, условия на доставка и Общи условия се одобряват от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, посочват от компанията. "Ние спазваме законите и изискванията на лицензиите, работим, за да осигурим качествено обслужване на нашите клиенти и оказваме пълно съдействие на всички проверяващи органи. Убедени сме, че тези проверки ще докажат, че компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са прозрачни, коректни и стабилни инвеститори, които работят в пълно съответствие с българското и европейското законодателство", казва Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от компанията си.


Проверката идва ден след като премиерът Марин Райков беше в Брюксел, където поиска съдействието на Европейската комисия в одита на енергийния сектор на България.


На първата си пресконференция като служебен премиер Марин Райков поиска Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира, за да отговори кои са монополистите и има ли сключени картелни споразумения. Последва остър отговор от страна на комисията, в който се казваше, че КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия" извън случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение по ЗЗК или по Договора за функционирането на ЕС. 


В края на февруари представители на прокуратурата и данъчните също влязоха на проверка в офисите на електроразпределителните дружества.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK