Дефицитът в бюджета през февруари е нараснал за година със 167 млн. лв.

Дефицитът в бюджета през февруари е нараснал за година със 167 млн. лв.

© Юлия ЛазароваДефицитът в бюджета в края на февруари е 732 млн. лв., съобщиха от министерството на финансите. Той се дължи на дефицит в националния бюджет от 485.5 млн. лв. и на 246.5 млн. лв. по европейските средства. Спрямо миналия февруари дефицитът се увеличава със 167 млн. лв. в резултат на по-високите разходи през първите два месеца на годината -за здравни вноски и по-високите лихвени разходи, посочват от финансовото ведомство.


Оттам припомнят, че причина за нарастването на дефицитът са и някои еднократни ефекти, свързани с промени в сроковете, в които трябва да се декларират и платят някои данъчните задължения. Тези промени изместват някои данъчни приходи по-късно през годината.


Към края на февруари фискалният резерв е 3.9 млрд. лв., съобщиха от Министерството на финансите.
Приходите в бюджета към края на февруари са 3.827 млрд. лв., което е 12.5 на сто от годишния разчет, сочат още данните на финансовото ведомство. Най-ниско е изпълнението спрямо годишната програма при преките данъци, от които към края на втория месец са постъпили 9.8 на сто от очакваните за година, или 402.9 млн. лв.


Разходите до края на февруари са 4.559 млрд. лв., или 14.4 на сто от годишния разчет.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  неми се анализира до февруари...

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Първото нещо, което забелязвам, е че има скок на приходите от 4% спрямо миналата година. Т.е. парите не са по-малко, да видим само можем ли да ги спестим...

 4. 4 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 543 Любопитно

  забелязвате ли че депозитите се увеличават със колкото е дефицита

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Приходите растат с 1.038 пъти, а разходите с 1.074 пъти. Фискалният резерв е 3.9 милиарда лева, което означава, че ако този месец парите от Европа за земеделските субсидии не влезнат в касата, бюджетните разходи трябва спешно да се изравнят с приходите...
  Как да стане тази, като от този месец почва плащането на увеличените пенсии? 60 милиона повече на месец.

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Къде са възторжените гербери, които предричат лесна победа за пожарникаря и свитата му?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#3:"cinik"]Т.е. парите не са по-малко, да видим само можем ли да ги спестим... [/quote]

  Как ще ги спестиш?! С увеличението на пенсиите ли?

  Стига с това пестене бе! Икономията е майка на мизерията.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "Graf":

  Ще стане като вземат вноската на БНБ за превижешнието на приходите над разходите и около 300 милиона девидент от БЕХ, заради който си отиде правителството на Герб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ще вземат от къде като май месец трябва да се плаща дълг по заема на НЕК за БелеНе.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  [quote#5:"Graf"]Приходите растат с 1.038 пъти, а разходите с 1.074 пъти. [/quote]

  Т.е. държавната хранилка става все по-голяма, а на 99% от партиите предизборните програми застъпват, че трябва да стане и ООООЩЩЩЕЕЕЕ допълнително...

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#8:"tribiri"]Ще стане като вземат вноската на БНБ за превижешнието на приходите над разходите и около 300 милиона девидент от БЕХ[/quote]

  Вноската е малка тази година, а БЕХ ще трябва да го капитализират, а не да взимат дивидент.
  Ако въпросът е да се отложи с шест месеца обявяването на нямането, то тази не е трудна..
  А кво правим с "необезпечените" договори, вече подписани, по оперативните програми? Амбицията е за 2 милиарда евро усвояване през 2013 година...

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#9] от "Танас":

  Имааа Тиквата ще върне откраднатия милярд заедно с Дянков които краднаха резерва на здравната каса и паричките от приватизацията на булгартабак ..

 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  Погледнато като преразпределение в процент от БВП хранилката не е по-голяма. Големият проблем е другаде. Проблемът е че при преразпределение от 35% от БВП няма къде да режеш за да балансираш бюджета. А да продължим да живеем на кредит е повече от неблагоразумно. Все пак разходите за лихви не идват от небето, а от нашите джобове.

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#11] от "Graf":

  Забравяш, че Дянков прокара закон съгласно който 80% от печалбата след данъци влиза в хазната.
  Показателите за 2011-та сочеха, че ако приходите от продажби на ЧЕЗ на коснолидирана основа са скочили с 6%, то тези на НЕК се бяха вдигнали с 14%. До 30.06.2012 в хазната постъпиха 279 милиона дивидент и то при положение, че БТ вече го няма.
  От къде идват приходите - От БЕХ, РВД, Летище София, Кинтекс ...
  Като изключим БЕХ останалите имат капаците за най-много до 10 милиона печалба, т.е. лъвският пай от минимум 250 милиона е бил внесен от БЕХ. Готов съм да се хвана на бас с тебе, че тази година ще влязат над 300. БЕХ е платил 43 милиона през 2009-та, 56 през 2010-та, 83 през 2011-та, около 250 през 2012-та, така че пътеката е утъпкана.
  Всъщност той за това е в лликвидна криза.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  едва ли с тези подаръци дето правят

 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#3] от "cinik":

  Те приходите са повече, ама и разходите са още по- . За януари вноса е с 220 млн лв повече (44 млн печалба за бюджета) , нопък износа е със 670 млн повече (134 млн загуба) , или общо загуба от 90 млн.
  Кога разправям че износа ще изяде главата на бюджета, интелегентите не верват и фърлят възторжено каскети.

 17. 17 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#16:"dosetliv"]Кога разправям че износа ще изяде главата на бюджета, интелегентите не верват и фърлят възторжено каскети.[/quote]

  При тази структура на данъчната система - категорично.
  Дянков четири години не разбра едно. Че с така структурирана приходна част, бюджетът е в прекрасно положение само при голям дефицит по текущата сметка. Когато обаче си заложил, че експортът ще е движещата сила на икономиката, то задължително трябва да потърсиш източници за финансиране на бюджетните разходи другаде, а не в ДДС.

  Ecrasez l’infâme
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  [quote#17:"Graf"]Когато обаче си заложил, че експортът ще е движещата сила на икономиката, то задължително трябва да потърсиш източници за финансиране на бюджетните разходи другаде, а не в ДДС[/quote]

  За малка държава с възможности единствено за нишово производство не виждам друг вариант за покачване на потреблението, освен в "специализация в международното разделение на труда" и оттам по-високи възнаграждения, оттам по-високо потребление.

  Да "заложиш на по-високо потребление" е кухо понятие. Откъде ще дойдат парите за него? Ако ще е като 20006-2008 със заеми и чужди инвестиции в имоти, тогава ще последва период като 2009 та до днес

 19. 19 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Леле, леле, окъсахме я... пари нема действайте... ама като нема пари, нали знаете со какво ке действате

 20. 20 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#17:"Graf"]Дянков четири години не разбра едно. Че с така структурирана приходна част, бюджетът е в прекрасно положение само при голям дефицит по текущата сметка. Когато обаче си заложил, че експортът ще е движещата сила на икономиката, то задължително трябва да потърсиш източници за финансиране на бюджетните разходи другаде, а не в ДДС. [/quote]
  Само не разбрах каква е данъчната алтернативата при положение, че икономиката ни страда от хронични дефицити по текущата сметка. Не мисля, че алтернативата е да обложиме по-силно така и така не особено цъфтящите печалби за сметка на потреблението с което да помпаме развитието на производството в Германия, Турция или Китай... При такава структура на икономиката ни би било по-логично точно обратното: по-високо ДДС и преференциални режими за износителите, пък барем балансираме нещата.
  А за това че нямало накъде да се съкращават държавните разходи не е баш така. Изключително развити държави като Швейцария показват как голямата част от социалните системи могат да функционират добре и на частна основа, а държавата да се занимава само с абсолютният минимум в тази сфера. Само не знам дали родният балкански материал е дорасъл за такава "умна" система.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  [quote#20:"antikommunist"]Само не знам дали родният балкански материал е дорасъл за такава "умна" система. [/quote]

  Нали си спомняш клишето, че понеже сме много бедни, няма как да не градим още социализъм....Бе напрво единственият изход е да градим още социализъм, излишно е да се опитваме да забогатеем....

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  Предлагам ти да разгледаш внимателно приходите по КФП, да видиш къде са резервите и да поговорим за размера на осигуровките.
  В края на краищата осигурителното "бреме" е само отложено потребление. Ние пък финансираме днешното такова с данъци.
  Данъците трябва да отиват за разходи по същество, за политики и инвестиции, а осигуровките трябва да покриват поне 80% от разходите за пенсии и другите осигурителни рискове. Днес те покриват само 50%, дефицитът в системата изяжда данъчните приходи, а това превръща държавата в кочина.
  Ако осигурителната тежест стане 25% вместо сегашните 19.8, то проблемът с текущият дефицит във държавните финанси е решен.

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Хм,преди да подаде оставка последното правителство,изпапка и раздаде доста парички и после дупка..........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#22] от "Graf":

  Дали ще се нарича "данъци", или "осигуровки", в настоящия момент последните също са квази-данъци. А и май доста държави са на нашето дередже, ако не смятаме няколко благородни изключения като Чили, Норвегия и отчасти Холандия. Сумата на преразпределението не бива да се пипа, не само защото се управлява неефективно, не само защото пропадаме в данъчната конкуренция, не само защото нямаме какво друго да предложим, ами и защото нямаме администрация, която да подсигури събираемост при високи данъчни ставки. Само морковът работи в случая - ниски данъци, на широка основа. Дупки като 1 милиард рента от земя да стоят необложени не бива да има, нито половината държава да е яхнала джип, защото за него имало данъчен кредит....

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#24] от "cinik":

  Гледам дупката в бюджета и състоянието на икономиката и ти казвам, че вдигането на нещо е неизбежно. Дали ще се вдигнат осигуровките, ДДС или други данъци е без значение. Ние сме събрали за 2011 година 33% от БВП, разпределили сме 35%, а за 2012 имаме скрит разход който се вижда в първите два месеца ярко, но разпределението остава същото - събираме 33%, а харчим 35%.
  В условията на валутен борд това може да продължи още две три години заради ниския дълг, но не повече.

  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#25] от "Graf":

  Вместо вдигане на нещо, по-добре орязване на данъчни изключения. Като признавам, че поради психологически фактори второто е далеч по-сложно. Докато Андрешко ще преглътне да е зле, когато и съседът му е зле, то тези оядени привилегировани групи са направили достатъчни печалби, че да хвърлят някоя мърша сред политическите партии, за да започне едно цепене на депутати и формиране на "плаващи мнозинства" баш преди гласуването на решаващия закон. Измамата с ВЕИ го доказа за пореден път. Всички наясно, никой не ги спрял...

 27. 27 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#24:"cinik"]Дупки като 1 милиард рента от земя да стоят необложени не бива да има, нито половината държава да е яхнала джип, защото за него имало данъчен кредит.... [/quote]

  [quote#26:"cinik"]Вместо вдигане на нещо, по-добре орязване на данъчни изключения. Като признавам, че поради психологически фактори второто е далеч по-сложно.[/quote]

  Вместо данък върху лихвите, по-смислено май щеше да е наистина рентата върху земите. Единствено не съм запознат до колко ще е успешно въвеждането му.

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  [quote#27:"Finland"]Единствено не съм запознат до колко ще е успешно въвеждането му. [/quote]

  Възможно най-успешното. Всички обработваеми земи са в перфектен електронен кадастър заради европейските субсидии. Като декларират арендаторите обработваните площи, ще декларират и раздадените ренти и направо ще превеждат 10% от тях на НАП...

 29. 29 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "Finland":
  До коментар [#28] от "cinik":

  Облагането на налично имущество, а не на дивидентите от него е възможно най-несправедливият вид данък. Да не говориме, че според мен това си е ужасна намеса в правото на частна собственост - собственикът има право сам да реши какво ще прави или няма да прави с имота си. Държавата няма какво да го бута по планово команден начин какво да прави с него. Това не ви ли напомня на един строй който слава Богу преодоляхме?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK