Дефицитът в бюджета през февруари е нараснал за година със 167 млн. лв.

Дефицитът в бюджета през февруари е нараснал за година със 167 млн. лв.

© Юлия ЛазароваДефицитът в бюджета в края на февруари е 732 млн. лв., съобщиха от министерството на финансите. Той се дължи на дефицит в националния бюджет от 485.5 млн. лв. и на 246.5 млн. лв. по европейските средства. Спрямо миналия февруари дефицитът се увеличава със 167 млн. лв. в резултат на по-високите разходи през първите два месеца на годината -за здравни вноски и по-високите лихвени разходи, посочват от финансовото ведомство.


Оттам припомнят, че причина за нарастването на дефицитът са и някои еднократни ефекти, свързани с промени в сроковете, в които трябва да се декларират и платят някои данъчните задължения. Тези промени изместват някои данъчни приходи по-късно през годината.


Към края на февруари фискалният резерв е 3.9 млрд. лв., съобщиха от Министерството на финансите.
Приходите в бюджета към края на февруари са 3.827 млрд. лв., което е 12.5 на сто от годишния разчет, сочат още данните на финансовото ведомство. Най-ниско е изпълнението спрямо годишната програма при преките данъци, от които към края на втория месец са постъпили 9.8 на сто от очакваните за година, или 402.9 млн. лв.


Разходите до края на февруари са 4.559 млрд. лв., или 14.4 на сто от годишния разчет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK