Работодателските организации напускат съвета за тристранно сътрудничество (обновена в 22:20)

При служебния кабинет тристранката имаше само едно заседание, което се проведе на 22 март 

© Дневник

При служебния кабинет тристранката имаше само едно заседание, което се проведе на 22 март Всички национално представителни работодателски организации напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата. Четирите организации са имали днес среща в палатата, на която са приели декларация до председателя на НСТС, с която го информират за решението си.


Като причина за напускането се посочва несъгласие с противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. Решението за прекратяване има незабавен ефект, се казва в съобщението. На насроченото за утре събиране на тристранката ще отиде представител на четирите работодателски организации, за да връчи позицията им.


Промените в цитирания закон, предложени от лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители предвиждат пред сметната палата да декларират доходите и имуществото си всички представители на Националния съвет за тристранното сътрудничество (синдикалните лидери и представителите на работодателските организации).Текстовете в него бяха приети в нарушение на процедурите за внасяне на поправки, обсъждане, а след това и гласуване.
В края на миналата година, след промени в критериите за представителност на работодателските съюзи, БТПП беше извадена от тристранката. Освен палатата на НСТС участват Българка стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.


"Този закон създава сериозни опасности за бизнеса и е противоконституционен. Той беше приет отдавна, но няма и седмица откакто се публикува в държавен вестник. Всички фирми, които членуват в БТПП са редовни, проверени и сериозни. Смисълът на закона е да се следят тези, които източват държавните средства, не да се следи редовния бизнес", коментира Цветан Симеонов от БТПП. По думите му подобен нормативен акт би могъл да се приложи в силна правова държава, но не и в България."Разбираме, че отделянето от тристранката е крайна мярка, но няма друг начин, добави Симеонов.


"Ако утре бяхме се явили на тристранка, това означава да влезем под ударите на закона с цялата му сила. Този закон е абсолютно противоконституционен, написан на коляно по поръчка на двама-трима депутати, зад които седят големи интереси. Очевидно някой бърза", каза пред dnevnik.bgизпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.


По неговите думи със закона се цели да се покаже имуществото на бизнесмени и "по-точно дали имат един или два апартамента, както повелява българската скромност". Иванов допълни, че няма идея защо президентът не е наложил вето на закона. "Сега ще направим единственото възможно – да сезираме омбудсмана. Закона в предишния му вид е чудесен и сме напълно съгласни с него. Като физическо лице си подавам декларация всяка година и НАП прави нужните проверки", добави Иванов.


Промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор не отговарят на целите на самия закон, каза пред "Фокус" председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му е било променено наименованието на закона.
"Смисълът на този закон е, когато един човек влиза във властта, да декларира с какво имущество влиза и след това да се види с какво излиза, за да може да се види дали може да се придобие разликата само с една заплата", посочи Васил Велев. "Това е антикорупционен закон. Работодателите и синдикатите не са властта. Те нямат възможност да се облагодетелстват за сметка на публичния ресурс, така че това нездраво любопитство може да обслужва само организираната престъпност на някой друг", заяви Васил Велев.


"Мерките за бедните в момента са много по-важни, отколкото да реагираме на този иначе идиотски закон", коментира пред "Фокус" президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че е бил уведомен, че работодателските организации имат намерение да напускат.


"Очаквам заседанието да бъде напрегнато, тъй като имаме редица несъгласия в работната група, които ни вълнуват по повод мерките. Ако работодателите имат намерение да напускат, както заявяват, и го направят, те имат своите основания", добави Димитров. По думите му законът, който е бил прокаран в последния ден на парламента, е изключително циничен и противоконституционен.


На утрешното заседание ще се констатира, че Националният съвет за тристранно сътрудничество е с непълен състав, тоест не може да взима решения, описа ситуацията пред "Фокус" лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Той добави, че при това положение могат да се проведат разговори, но съветът не може да заседава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK