Главният диспечер на тока e подал оставка

архивна снимка<br />

© Живко Ангелов

архивна снимкаДиректорът на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор(ЕСО) Митьо Христозов е подал оставка, съобщава в. "Преса", пред който Христозов е потвърдил. Мотивът за това бил здравословен - високо кръвно налягане. Пред колегите си той споделил, че основен проблем в момента е това, че диспечерите са в невъзможност да балансират огромното производство на ток от ВЕИ.


За да се реши проблемът, имало два варианта - или периодично да се спират зелени централи, или предсрочно да се изключи 5 блок на АЕЦ "Козлодуй", който по план трябва да излезе в ремонт от 5 април. В същото време вторият вариант означава допълнителна загуба от НЕК, която може да достигне до 50 млн. лв. заради доставката на по-скъпа енергия от други източници.


В същото време НЕК и ЕРП-тата са длъжни да изкупуват цялата зелена енергия.


В допълнение непрекъснато спада потреблението на електроенергия заради затоплящото се време.

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 521 Весело

  Голямо заглавие! А главния кондуктор кога ще го погне главния наказател?

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Сигурно приятели и роднини въобще ги е изтрил от системата:)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Баси зора, 5 април е другиден!

 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Ето ни го потреблението на ток в България за март:

  http://bit.ly/Vt5Nhw

  а сега си го представете с още два хилядника

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  АЕЦ „Козлодуй” кандидатства за вписване в книгата на рекордите „Гинес”?

  Предстои ли назначаването на шести директор на централата, за по-малко от четири годишен период? За нещо такова намеква в последният си брой вестник „БанкерЪ”, във водещия материал:

  Плевят герберите в БЕХ и АЕЦ

  Ако това се случи то родната централа наистина би следвало да кандидатства пред книгата на рекордите „Гимес” и така да ни донесе световна слава и гордост. Не ли? Но преди да ви покажа материала нека споменем с „уважение” имената на участниците в рекорда.
  Идвайки на власт ГЕРБ заварват на директорското място в АЕЦ „Козлодуй” близкия приятел, от студентските години, на Р. Овч. инж. Иван Генов. През септември 2009-та той е заменен от племенника на Гриша Филипов (министър председател на България 1981-1986 години) инж. Димитър Ангелов. През ноември 2010-та Ангелов е заменен от счетоводителя Костадин Димитров. През септември 2011-та последният подава оставка, по здравословни причини и на негово място е назначен инж. Александър Николов. Поради особенно бурния си нрав малко повече от два месеца след назначаването на Николов за шеф на централата той бива нападнат пред дома си, повален на земята с леки охлузвания, но и с порязано ухо. С тази случка той сигурно също би могъл да кандидатства пред книгата на рекордите, защото едва ли има по света друг негов колега, който да се похвали с такава „случка”? Макар че е сменен през май 2012-та, за съжаление, не може да кандидатства за най-кратък престой на върха, защото рекорда тук се държи от Иван Иванов – Беловеца, поставен преди много години. През май 2012-та директор на централата става „експерта” по доставки на детски закуски Валентин Николов, инженер по диплома, но търговец по душа. По негово време родната централа се прочу и с един друг рекорд. За по малко от шест месеца успя да спре аварийно цели четири пъти някой от дават действащи енергоблока/реактода. Три пъти блок/реактор 5 и веднъж -6-ти. За подготовката на последните две спирания даже си направих труда да ги предупредя цели две седмици предварително, но те са прекалено горди да слушат един обикновен блогър.
  Толкова честа смяна на ръководството на каквото и да е предприятие е повече от тревожен симптом и знак за дълбоки и непреодолими проблеми. За една АЕЦ подобен тренд е сигнал за предстоящ апокалипсис? Не ли? Само се поставете на мястото на персонала, който през по-малко от осем месеца трябва да настройва програмата си за сервилност към особенностите на новия „вожд”. Представяте ли си? Ама то не се издържа. Как след това да си гледат и изпълняват спокойно и професионално преките служебни задължения? Всяка сутрин се събуждат в студена пот: „Кой ще ни спуснат днес?”
  „БанкерЪ” не споенават предположително име на новия кандидат. Но в същото време, изреждайки серия от парашутисти/калинки, който най-вероятно ще последват Валентин Николов по обратния път към София, в материала учудващо нито веднъж не се споменава името на ЧЕП Владимир Уручев? Последния, бидейки евродепутат и нарушавайки член 68 на Конституцията на РБ участва в СД на АЕЦ „Козлодуй”, а също така и в УС на ДП „РАО”. Сигнал за тези негови закононарушения е подаден в Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) още на 3-ти септември 2012-та година. За сега имаме устното уверение на председателя на комисията Филип Златанов, че решение по казуса е било взето на 19-ти март 2013-та, но вече две седмици въпросното решение не се публикува. Въпреки това лично от докладчика по случая знам, че решението е, че Уручев не е в конфликт на интереси. Ако ви харесва? Защо „БанкерЪ” не споменава нищо за това, не знам? Ето какво казва за предстоящите рокади вестника, в частта за АЕЦ „Козлодуй”:

  Другият кадър на ГЕРБ, нарочен за гонене, е шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Едва ли има някой в бранша, който да не се е убедил в "компетентността" на специалиста по двигатели с вътрешно горене. В началото на март дори се стигна до открит конфликт между него и заместника му в атомната централа Александър Николов, който го обвини в забавяне на ремонтната и инвестиционната програма и прогнозира, че последиците от управлението му ще са фатални не само за "Козлодуй". Ушите на "бунтаря" бързо бяха издърпани от началника, но пък казаните тогава думи няма как да не предизвикват съвсем основателни притеснения в новото ръководство на министерството.
  С Валентин Николов очевидно ще си заминат и другите партийни креатури в централата. Най-вече членът на борда на директорите Марина Армутлиева, която бе началник на кабинета на енергийния министър Делян Добрев. Младата еколожка вече започна да губи почвата под краката си, след като бе освободена като член на съвета на директорите на друго държавно дружество - "Мини Марица-изток". Все още обаче освен в АЕЦ-а фигурира и в надзора на Хидроенергийната компания "Горна Арда".
  Спорна фигура в ръководството на "Козлодуй" е и главният административен секретар Калин Стануков. Бившият заместник-кмет на район "Студентски" по времето на СДС е завършил хидравлична и пневматична техника, което е доста далеч от атомната енергетика.
  Международният секретар на ГЕРБ Валя Чилова пък е изпълнителен директор на ВЕЦ "Козлодуй". Там в борда влиза и бизнесменът Петър Яйманов, който по едно време бе и съветник на земеделския ексминистър Мирослав Найденов.
  Очаква се да бъде посочена вратата и на изпълнителния директор на проектната компания за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" Любен Маринов. Той е бил експерт в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, при все че съдейки по някои непотвърдени информации, е завършил история в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Справка в информационната система "Дакси" показва, че през юли 2007-а е регистрирал фирмата "Маринов сервиз" - ЕООД, с предмет на дейност: ремонт и диагностика на автомобили и кари, проектиране, изработка и монтаж на алуминиева и PVC дограма и други хидро- и топлоизолации и т.н. Та този човек бе определен да движи изграждането на нов 1000-мегаватов блок в АЕЦ "Козлодуй".
  В интерес на обективността поискахме и официалната позиция на икономическото министерство за политическите назначения, но така и не получихме конкретен отговор. Обяснено ни бе само, че кадровите смени вече се обсъждат и след уточняването им ще бъдат съобщени на медиите. А че разместване на пластовете ще има, говори и поисканата от Асен Василев проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция на обществените поръчки на най-големите държавни предприятия в енергетиката. Както се казва, няма дим без огън.

  Ако бях религиозно вярващ щях да възкликна: „Боже, пази ни от некадърни, прости и безгранично алчни управници!”

  Докато готвех за пускане горния материал излезе поредна „новина”: Главния диспечер на тока подаде оставка.

  Очевадно корабът потъва, бавно но сигурно?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 6. 6 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 862 Весело

  Станишев, АЕЦ Белене, а?

 7. 7 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане!":

  В тоя вестник само такива заглавия може да прочетеш.

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5178 Весело

  виновно е Слънцето - каквото и да значи това !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В ток газят, жадни (с неплатени сметки) ходят.

  Ми като има свръхпроизводство, цените не трябва ли да падат стремглаво?

  errata
 10. 10 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение":


  [quote#8:"КМЕТ В СЯНКА моди мерси за отЛИЧНОТО ти отношение"]виновно е Слънцето - каквото и да значи това ![/quote]

  Сега няма нужда да ни демонстрираш повърхностното си мислене и да го развяваш като прани гащи.

 11. 11 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak спам робот":

  Уорни...ВЕИ, бЪ...Що не си купуваш ток от панелите до Бързина...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 12. 12 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И да допълня:

  Отговорните за презастрояването със "зелени" мощности и договорите за задължителното изкупуване на произведената в тях прескъпа ел. енергия - поименно и в редичка.

  Та да знае електоратът на кого да се Отблагодари!

  errata
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  "основен проблем в момента е това, че диспечерите са в невъзможност да балансират огромното производство на ток от ВЕИ"

  Е как така огромно? Нали тука наскоро имаше статия и бяха научно доказали, че е само 1.4% ?

 14. 14 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "exteras":
  Т'ва нЕма да стане... Даже нАесен ша го 'дигнат...че малко ток билЕ продалЕ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 15. 15 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#9] от "exteras":

  На свободния пазар падат. На регулирания - не, както ако караш кола срещу течението на Дунава скоростта не пада, макар че на тия, дето карат кораби си пада.

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1854 Гневно

  Глобалното затопляне и то не се спря, значи!!!

 17. 17 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#9] от "exteras":

  Ако живеехме в пазарна икономика - да. За жалост много сектори се управляват по "добрата" стара политикономика (цената се формира от процентите за нас, за Вас, за нашите, за Вашите, + разходите за процентите, + разходите )

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 18. 18 Профил на TYUIOP
  TYUIOP
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#2:"Trollfest"]Сигурно приятели и роднини въобще ги е изтрил от системата [/quote]

  ЕСО управлява високо волтовата преносна мрежа на България(110, 220 и 400 kV).
  http://www.eso.bg/uploads/image/Karta_05_2012_EN.jpg
  Крайните потребители даже и не разбират за нея.

  Поздрави

 19. 19 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 736 Неутрално

  "Мотивът за това бил здравословен - високо кръвно налягане. Пред колегите си той споделил, че основен проблем в момента е това, че диспечерите са в невъзможност да балансират огромното производство на ток от ВЕИ."

  как не се намери един чиновник, който да си тръгне показвайки нещо от сорта на морал, чувство за вина или нещо, което да те накара поне за малко да си помислиш, че има шанс да е почтен...

  Всичките оставки през годините официално са по лични или здравословни причини (тази на ББ също, защото беше загрижен за здравето на материала - да не се лее кръв)

 20. 20 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "dzwer":

  До коментар [#15] от "usero":

  Т.е. собствениците на "зелените" ел. централи се облажват яко, а мат'ряло ги спонсорира като им изкопува надценения (особено за местните стандарти) продукт.


  errata
 21. 21 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Отгоре на всичко в Добрич, моля ви се, тия дни ОТНОВО имало протести срещу проучванията за шистов газ и ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ".
  NO comment !

  agent
 22. 22 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане!":
  "Преса": Главният диспечер на тока подал оставка...
  Вярно заглавието откърти и последните миФки...
  Журналистите, да не сърдите после, че пишем весело

  "Директорът на Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор(ЕСО)"
  Абе и такава структура е имало?
  То не беха ДКЕВР, НЕК, БЕХ, ЕРЕП-та...
  А аз после се чудя, защо цената ми за ток е на 100% увеличена!
  Абе колко са тия структури в енергетиката?
  И някой въобще върши ли си работата?
  Що ли се чудя!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 23. 23 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 528 Любопитно

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak спам робот":
  Борисов, поправките в закона за енергетиката от м. май 2011, а?!?

 24. 24 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 418 Неутрално

  аз пък не ща да плащам зелена енергия. щом ЕК иска - да си я плаща тя.

 25. 25 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Енергийната мафия в атака! Никога няма да му простят на този диспечер ,че изрече думите " ИМАМЕ ИЗЛИШЪК ОТ ЕЛ ЕНЕРГИЯ КОЙТО НЕ МОЖЕМ ДА ПРОДАДЕМ"! А същите тези ЕНЕРГОМАФИОТИ се точат да възродят проекта Белене. Ето от къде идват проблемите с високото кръвно налягане на човека.Вижте колко е просто!!!!!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 26. 26 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  БСП да организират още един референдум за Белене! Имаме остра нужда от електроенергия. Пък и да нямаме, какво пречи да изхарчим още 15-20 милиона? БСП много обичат да харчат чужди пари. Доказват го всеки път, когато превземат властта!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Вълнуващ материал.
  Големият шалтер каза чао!

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Мотивът за това бил здравословен - високо кръвно налягане."
  Те и тоя смешник...
  Болест не е мотив...Тя се лекува!
  Много хора си ходят на работа и с хронични заболявания, и си изпълняват задълженията...

  П.П. Друго ми прави впечатление, че в последно време много от управляващите зеха да дигат високо кръвно налягане!
  Защо ли?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 29. 29 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 683 Весело

  [quote#21:"Ronald Reagan"]Отгоре на всичко в Добрич, моля ви се, тия дни ОТНОВО имало протести срещу проучванията за шистов газ и ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ".
  NO comment ! [/quote]

  Скоро ще спрат тези 'спонтанни' протести. Рушняците имат намерение скоро да добиват шистов газ и нефт, така че и родните глисти ще заобичат шисти.

 30. 30 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#23] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  За това, че Борисов намали цените на Станишев ли ме питаш?

 31. 31 Профил на prostetnik
  prostetnik
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Жалко! Митьо Христозов е от последните наистина добри специалисти и ще е голяма загуба за системата!

 32. 32 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#24:"alieng"]аз пък не ща да плащам зелена енергия. щом ЕК иска - да си я плаща тя. [/quote]

  Тогава фотоволтаиците на хората на Буда на кого ще продават?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  "...В същото време НЕК и ЕРП-тата са длъжни да изкупуват цялата зелена енергия...." - да я изкупуват по цени на АЕЦ, който не му отърва, сам ще се изключи.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 35. 35 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Както обикновено невежеството избива на повърхността.

  Не са проблем слънцето и вятъра, а водните централи заради естественото пролетно пълноводие. Водните централи имат много по-голяма мощност от слънчевите и вятърните, а все пак имат доста високи изкупни цени.

  По принцип водните централи трябва да балансират слънчевите и вятърните, само че в момента просто няма къде да се събере тази всичката вода. Язовирите преливат и сега е ударният момент за ВЕЦовете.

 36. 36 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "exteras":
  Е и аз това се чудя на тази пазарна икономика където няма картелни споразумения и монополи .
  Как така се получава , че има свръх производство , а цените растат ?
  Излизат някакви "специалисти" , говорят някакви глупости , но никой не отговаря на горният въпрос .  Все по-хубаво става :)
 37. 37 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На агент Бор не вярвам, трябва Дневник да го вземе от два източника!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 38. 38 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3422 Любопитно

  Май подгряват мат'ряла. Да плати колкото му кажат, защото така било "по закон" ...

  И в цялата тази дунанма вече трети месец ми прави впечатление, че никой, ни медии, ни "управляващи опозиционери" гербави, ни червеног*за опозиция, ни разните му политици най-различни, ни "експерти", ни медии не само не повдигат, не само не ровят, а дори не зачекват темите:
  1. Кой, кога, как и защо при програма гласувана и приета за 300 МВТ до 2020 година, приета при Трайчо, ги докара само за две години до над 1100 МВт?
  2. Кой, кога, как и защо им даде разрешение, сертифицира ги и ги наприсъедини?
  3. Кой, кога и как прие въпросния закон? И го измени/не го измени? Както и свързаните закони и нормативни уредби?
  И защо?
  4.Кой, как, кога и по какви разчети на инвестициите определи такива "разценки"?
  За мен тоталното премълчаване по тези въпроси е показателно.

 39. 39 Профил на me4o
  me4o
  Рейтинг: 213 Гневно

  При такова свръхпроизводство, ниска вътрешна консумация на електрическа енергия и липса на износ, за какво въобще ни е втора АЕЦ, струваща милиарди евро? За да поробим децата и внуците си ли?

 40. 40 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 528 Любопитно

  До коментар [#30] от "Wornoxmaniak спам робот":
  Питам Ви за това , че за 2м. преди да бъде приет закона бяха сключени договори за въвеждане на около 450 МВТ фотоволтаици.
  Неслучайно. Познай на кои хора?
  Чат ли сте?
  Или и Вие сте от ЦДГ "Другите ми ср@-@ в гащите"?

 41. 41 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#3] от "usero":
  Енергийната система може да изгърми и за един час...
  Проблемите на диспечерите наистина са сериозни и заплашващи здравето им.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Искам само да уточня, че в момента най-много електроенергия от така наречените ВЕИ произвеждата големите каскадни ВЕЦ собственост на НЕК и на второ място ветропарковете. Соларните паркове за момента не са особен проблем, но предстои да станат. Не знам доколко когенерациите на топлофикациите са ВЕИ, но в момента те са в състояние (и са заинтересовани) да произведат повече електроенергия от ветро и соларните паркове взети заедно.

 44. 44 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#9] от "exteras":

  А бе ти си чел някаква икономика, но не герберска!

  pastor
 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#4] от "Distributed":
  А на 1 и 2 април е покъртително... Ако така върви през април и май ще сме твърдо под 3000 Мвт нощем.

 46. 46 Профил на me4o
  me4o
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дамян":
  Абсолютно вярно! Функционирането на енергийната система се крепи на косъм, огромният дисбаланс наличен в момента може да произведе неочакван срив в система, която не е рехабилитирана повече от 20 години и е натоварена с куп небалансирани мощности. Има една наредба, по силата на която със свой акт, министърът на икономиката и енергетиката може да нареди временно преустановяване на дейност на производители, ако има заплаха за сигурността на системата, живота и здравето на хората и пр.

 47. 47 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#5] от "Къти":

  Това (вече бившо) управление има и други рекорди за Гинес!
  Например Закона за обществените поръчки бе променен 12 пъти за 36 месеца! Долу-горе, за всяка поръчка за НАШ човек с нови (наши) правила!

  pastor
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Любопитно

  До коментар [#45] от "Дамян":

  Аха, април почва много тежко, особено вчера.

  Липсват ми данните от Януари и Февруари, ако някой може да ги намери ще е супер.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 50. 50 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  [quote#6:"Wornoxmaniak спам робот"]Станишев, АЕЦ Белене, а? [/quote]
  Чудя се защо се натискате да управлявате, след като непрекъснато внушавате как от вашите решения нищо не зависи и другите били виновни за всичко.

 51. 51 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#6:"Wornoxmaniak спам робот"]Станишев, АЕЦ Белене, а? [/quote]

  До колкото разбирам идеята на БСП-арите е била да създадат свръхпроизводство на евтина АЕЦ енегрия, а не на прескъпа "зелена" такава.
  Първата можеше да я изнасяме и да сме на добра печалба след време, втората може да я пробуташ само на мат'ряло и то до време.
  Както и да е - Тиквонии видя сметката на Белене, така че си оставаме със "зелените" мощности.

  errata
 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 961 Любопитно

  "....Главният диспечер на тока e подал оставка...."

  Ако някой мисли, че държавата се управлява по-успешно от електроенергийната система, много се лъже. Така е навсякъде. Пълни безхаберници, за нищо не ги бива. Но знаят как да служат на интересите на олигарсите, които дават паричките за политическата класа. Така че надежда всяка оставете. Един ден ще дръпнат шалтера и на държавата...

 53. 53 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 896 Неутрално

  То все се обвиняват за проблемите с тока фотоволтаици и вятърни турбини, но може ли да обясни главния диспечер, защо от месеци се внася в българската мрежа ток от Сърбия и Румъния по 300-400МВтч/ч през цялото денонощие:

  http://www.tso.bg/default.aspx/page-335/bg

 54. 54 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Очертава се да нямаме собствена Енаргийна платформа,което е много тъжно.

 55. 55 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#49] от "Distributed": Всъщност всяка година по това време е така ... с +/- 15 дни. Нищо кой знае колко необичайно от гледна точка на потреблението. Различното днес е в мащаба на преференциите. Ветропарковета, когенерациите на топлофикациите се натискат и си искат преференциите. АЕС Гълабово през 2011-та работи само втората половина от годината. 2012-та вероятно е надминала по произведена електроенергия Контур глобал. Лятото фотоволтаиците вероятно ще зарабоята над 300 млн. лв. Всичко това скапва системата и трябва да се вземат много бързи мерки. И то не в ЕРП - търговията, а в сферата на производство. Чака ни тежка година...

 56. 56 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#49] от "Distributed":
  Ааа , има и още една разлика - свиването на възможностите за износ. Изностът беше отдушника на системата, даже и да се изнася под цената на микса на НЕК.

 57. 57 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дамян":

  Соларните не са проблем като ОБЕМ (нямат и 100 Мвт), но са огромен проблем като ЦЕНА - >800 лв., което е над 10 пъти по-висока изкупна цена от тази на АЕЦ-а и ТЕЦ2.

  До коментар [#53] от "gianni":
  Не четете сайта на ЕСО като дявол - евангелието. Пише го и в самия сайт:
  "Забележка: Енергията не е търговски обмен".
  Внесеното от Румъния и Сърбия се изнася за Турция и Македония. По-добрият въпрос е защо ние не изнасяме и с какво румънският ток е по-евтин за турците. И отговорът е прост - ние имаме огромна такса пренос - 17.5 евро. Тя беше въведена, за да не фалират НЕК (оттам БЕХ и въобще - енергетиката ни). А причината да се докарат до фалит са:
  1. Цанков камък
  2. АЕЦ Белене
  3. Високите изкупни цени за фотоволтаици и вятърни паркове.

  Аз не виждам нищо партийно в горните проблеми. С думи прости - няма правителство, което да не се облажи от енергетиката на наш гръб. Респективно - кръжащите около тях бизнесмени и бизнесмутри.
  Собственикът на този сайт не прави някакво изключение, а не го мисля за "партиен кадър".

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 58. 58 Профил на prostetnik
  prostetnik
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дамян":
  [quote#43:"Дамян"]Искам само да уточня, че в момента най-много електроенергия от така наречените ВЕИ произвеждата големите каскадни ВЕЦ собственост на НЕК и на второ място ветропарковете. Соларните паркове за момента не са особен проблем[/quote]

  Само има една малка подробност!
  ВЕЦ-oвете на НЕК не са с договори за задължително изкупуване, а вятърките и фотоволтаиците са със задължително изкупване.Да не говорим за основните функции на ВЕЦ-овете на НЕК.

 59. 59 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#55] от "Дамян":

  Дамяне, миналата година не беше така. Изнасяхме повече, доста повече.
  Виж реализираните количества по границите - с обикновен калкулатор се вижда, че износът е по-голям спрямо тази година.
  http://www.tso.bg/default.aspx/realizirani-mezhdusistemni-fizicheski/bg

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 60. 60 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#53] от "gianni": Много интересен въпрос. Не зная отговора, но имам хипотеза. Това може да се дължи на внос от енергийната борса в Будапеща, където цените в момента са обезпокояващо ниски. По закон това не е забранено. Възможно е търговци на електроенергия да посредничат за ВНОС по договори с големи индустриални потребители у нас. Нищо не задължава примерно Аурубис да купува от НЕК, а не от внос, стига да му е изгодно.
  Не знам доколко версията ми е актуална в момента, но се безпокоя, че ще става все по-вероятна в бъдеще. Ние нямаме и не можем да имаме никакви защитни механизми за внос на каквото и да е от ЕС, в т.ч. и на електроенергия.

 61. 61 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#59] от "TrakerBG":
  Прав си! Добавих го в поста си 56

 62. 62 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#58] от "prostetnik":
  Мислиш ли, че при текущото състояние на НЕК и при препълнени язовири ВЕЦ-овете не произвеждат? Можем да разрешим спора си с конкретни данни. Сигурно ги има някъде на сайтовете на ЕСО или ДКЕВР. Признавам, че не съм поглеждал там, а говоря по аналогия на предишни години и по икономическа логика.

 63. 63 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#57] от "TrakerBG": така е, но средната цена на соларките не е 800 лв. а някъде около 500 лв. Мвт. Пак е много!
  Но по тази тема искам да те попитам... Нали извземат доход от ВЕИ чрез таксите? Какво стана с тези такси? Прилагат ли се в действителност? Къде отиват парите, ако се прилагат?
  Знам, че на първа инстанция съда ги отмени, но дали това спира изпълнението на закон (наредба)?

 64. 64 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#53] от "gianni": Всъщост TrakerBG (57) ти е отговорил Моята версия изглежда не е актуална днес... Но в бъдеще?

 65. 65 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 528 Любопитно

  До коментар [#38] от "xm..."
  Надявам се да задоволя донякъде част о любопитството Ви.
  Може лесно да установите колко договори за ВЕИ са сключени за периода от 2 м. преди да се направят промените в Закона за енергетиката от 2011 г.
  След това вижте, кои са били "щастливците с гадателски способности", кой е бил начело на ДКЕВР и е управлявал МИЕТ.

 66. 66 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#51] от "exteras": Да да... и един мармот...
  Първо електроенергията от Белене няма как да е евтина. Изключително тъпа манипилация е да се сравнява Белене с Козлодуй по цени. Ако ще правим сравнения по-логично е да гледаме цената на АЕС Гълъбово като нова мощност. Струва около 1 млрд $ за 600 Мвт мощност. В момента цената е около 140 лв. Мвтч и всички дружно я определяме като много скъпа. Няма нито един сериозен експертен разчет за евентуалната цена на електроенергията от Белене който да сочи цена под 120 лв. Мвтч, Тази последната е посочена тихомълком именно в разчети на експерти близки до БСП. Повечето разчети сочат по-висока цена.
  Второ. Скъпата зелена енергия би могла да не е толкова скъпа, при други по-подходящи регулации. И със съгурност щеше да е по-евтина от атомната към 2020-та, ако не се бяха оляли нашите управници. Виж на борсата в Германия какви са цените днес и ги сравни с тези във Франция!
  За себе си съм направил един извод - цените на ВЕИ нарочно бяха раздути изкуствено за да служат за фон при прокарването на Белене. По същата причина се допуснаха и по-високи преференции за АЕС Гълъбово и Контур Глобал.
  Така че Белене не само ни зароби с едни 2 млрд. лв до тук, но и косвено, през преференциите за ВЕИ ни разкатава и за още 10-15 г. напред... Но преференците за ВЕИ могат да бъдат предоговорени. Не за друго, а защото ще сринат системата ни, а от това никой няма полза в т.ч. и производителите на ВЕИ електроенергия

 67. 67 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В сайта на ЕСО има само технически параметри - влязло, излязло, консумация. Няма разбивки по произход, няма търговски данни. Ако ви попаднат някъде (може би в сайта на НЕК?), пуснете линкове. Иначе от ЕСО може да се извлече любопитна информация. Например миналогодишната стачка в мините на Марица Изток, която беше от 15 до 21 януари. Тогава ни плашеха с режим на тока, но реалността е друга - износът е спрян чак на 22-ри, тоест - веднага след сключване на споразумението със синдикатите. За мен това е сигнал, че миньорите бяха употребени и излъгани съвместно от синдикати и правителство. Това малко офтопик.
  По въпроса за ВЕИ - всъщност схемата е още по-дебела. Би трябвало НЕК да плаща на ЕРП, което да плаща на ВЕИ. Да, ЕРП плаща на ВЕИ, но не и НЕК на ЕРП (затова бучат чехите и австрийците).
  А за износа - попадна ми списък с лицензираните търговци на ток (общодостъпен е, не помня линка). От посочените 30-40 фирми, няма нито една случайна. Там са всичките т.нар. "олигарси" - шефката на ЕТАП/ГРУП (автобусите), ТИМ-аджиите и т.н. Не се зарових в Търговския регистър за всяка една, но изброените са получили лиценза в последните 4 години със сигурност. Пипалата са пуснати навсякъде, регистрирани са фирмички с капитал 5000 лв. и те решават износа у нас. Сетете се какво става, ако тия фирми решат да бойкотират системата и спрат да изнасят. НЕК не може директно, освен при разни междудържавни споразумения. Кашата е адски сериозна.
  Моята прогноза, подкрепена от плановете на ЕСО до 2020 г., е че скоро ще закрият ТЕЦ-овете в Бобовдол и Варна (вероятно предсрочно). ТЕЦ-Русе също е пътник. Мариците са с неясна съдба - 1 и 3 имат договори, значи 2 може да изгърми, от което токът ще поскъпне сериозно. Може да се наложи и непланирано спиране и на двата АЕЦ-а, от което пък сметките ще ударят тавана. Иначе наистина има опасност да гръмнем. Вец-овете на НЕК трябва да работят, иначе ще се издавим и въобще... Нищо добро не ни чака, хора. Надявам се на горещо лято и климатиците на макс.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 68. 68 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#9:"exteras"]като има свръхпроизводство, цените не трябва ли да падат[/quote]
  В дива псевдопазарна икономика като нашата предпочитат да унищожат свръхпроизводството, но цени да не падат никога.

 69. 69 Профил на klmklmklm
  klmklmklm
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо ни се насажда, че няма износ на еле енергия. вижте следния линк към данните от ЕСО:
  http://www.eso.bg/default.aspx/realizirani-mezhdusistemni-fizicheski/bg
  изберете всеки до последния приключил ден. Например за 12:00-13:00 на 01/04/2013:
  изнасяме към Сърбия 15, към Македония 133, към Гърция 155 и към Търция 279. Е, внасяме от Румъния 136, така че трябва да извадим от износа тези 136. Въпреки това износ има. Вижте и за други дни - данните са интересни

 70. 70 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#28:"drakar65"]Болест не е мотив...Тя се лекува! [/quote]
  Като стане "честен частник" ще дава експертни консултации за по няколко милиона и ще конкурира другия експерт Доган. И да е жив и здрав, истински му го желая.

 71. 71 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#69] от "klmklmklm": Износ има. Въпросът е, че той е значително по-малък от предишни месеци и години при съпоставими месеци. В сайта на НСИ би трябвало да има данни за износа на електроенергия по месеци до януари 2013 г. включително. Февруари вероятно още го няма, но скоро трябва да се появи.
  Ако миналия февруари за износ са работили около 600 Мвт мощности, този февруари вероятно са били около 300. Не ни будалкат. Факт е, че износа спада и се знае защо. Причините са две - едната са прекалено високите такси които започнаха да се начисляват върху износа (17.5 евро Мвтч) с цел да се стабилизира НЕК (+ЕСО), а благовидната, прокламирана цел (за мат'ряла) е да не се допуска цената на износа да е под микса на НЕК.
  Втората причина е спада на цените на едро на борсата в Будапеща. Това второто изглежда е изненадало много управляващите и в момента пуйчат с колко да намалят таксите за да се увеличи износа.

 72. 72 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#69] от "klmklmklm":

  Накратко - износ има, но е в пъти по-малък от обикновено. Върни табличката 2 години назад. Отникъде не влиза, само излиза - 100% износ. АЕЦ-ът бумтеше, ТЕЦ-овете бумтяха, пари имаше и за крадене, че и за АЕЦ. Само че свършиха и сега ще бършем сополи...
  На 1.04.2011 сме изнесли средно 1275 МВт на час, а сме внесли 1 (един). Салдо = 1274 МВт/час
  На 1.04.2012 сме изнесли средно 1082 МВт на час, а сме внесли 280. Салдо = 802 МВт/час
  На 1.04.2013 сме изнесли средно 632 МВт на час, а сме внесли 156. Салдо = 476 МВт/час.
  С уточнението, че "внос" може да е както внос, така и просто пренос през България, салдото все пак показва колко изнасяме.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 73. 73 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#72] от "TrakerBG": има на борда си данни за внос и износ на каквото и да е до края на 2011-та по месеци и страни.
  Цитирал съм тук някои характерни данни. Например през 2008-ма сме изнасяли на средна цена 120!!! лв. Мвтч. По това време работеше само ЕНЕЛ Марица Изток 3. АЕС Гълабово го няма, фотоволтаици и преки длизо до 0. И всички доволни, щото преференциалната цена за ЕНЕЛ тогава беше около 83 лв. Мвтч (по памет... да бъркам най-много с 2-3 лв)
  Като количество най-много сме изнесли през 2010-та близо 10 10Твтч на средна цена 91 лв/Мвтч, за почти 900 млн. лв.
  За 2011-та цифрите са 8.9 Твтч, средна цена 94 лв. обща сума на износа - 846 млн. лв.
  Чакам с нетърпение данните за 2012-та в същия удобен за ползване вид. Ще споделя, като ги получа

 74. 74 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  по-точни данни за 2008-ма количество на износа в натура - 5.4 Твтч на средна цена 127!!! лв. не 120 В отделни зимни месеци цената на износа е достигала 138 лв. Мвтч.
  За мен тези данни обясняват опианението и самозабравянето на хората от енергийната мафия и подкрепят думите ти, че е имало и за крадене и за мат'ряла така че да не се усети...

 75. 75 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  А ако съпоставим тези данни за износа през 2008 ма с печалбите на НЕК, Козлодуй, МИ 2 Мини Марица Изток ще имаме пълните основания да попитаме: "Къде са парите?!"
  Очевидно най-много се е крало именно през 2007-ма 2008-ма г. Парите очевидно са отишли в лицензираните по това време търговци на електроенергия.

 76. 76 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Щом предлагането надвишава търсенето !!! Ако е така искайте от ВЕИ, ТЕЦ и другите видове доставчици да свалят цените.Нали това е пазарният принцип слабо търсене високо предлагане цената пада и обратното.Но тук в България пазарните принципи не работят.

 77. 77 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами или да смъкнат цените при задължително изкупуване, или да ги пуснат на свободния пазар и да си го продават където намерят за добре.

 78. 78 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  [quote#57:"TrakerBG"]Соларните не са проблем като ОБЕМ (нямат и 100 Мвт)[/quote]

  Чей ся да сметнем - http://novinite.bg/articles/16300/Razhodite-na-EVN-za-energiya-ot-VEI-skachat-s-50-prez-yuli

  - 550 мвт х 90% = 500 мвт фототок
  - за да се получат 100 мвч/ ден значи треба да бачкат по 12 минути.

 79. 79 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#78] от "dosetliv":

  Според мен е грешка. 90% са вятърните, а не фотоволтаиците.
  Виж тук: http://www.tso.bg/uploads/file/bg/10_Year_Net_Dev_Plan_BG_2010-2020.pdf - от страница 70 надолу.
  Обърни внимание и на другите данни (документът е писан 2010 г, затова реалната ситуация може да е малко по-различна):
  2010 - 347 МВт пуснати ВЕИ,
  2011 - 772 МВт пуснати ВЕИ,
  2012 - 489 МВт пуснати ВЕИ,
  2013 - 745 МВт пуснати ВЕИ...
  С други думи, тази година ще има още пуснати ВЕИ-та, и то почти толкова, колкото 2010+2012 или колкото 2011...

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 80. 80 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#79] от "TrakerBG":

  Мне, туй не е никакъв план, а суровата шаячна правда къмто юли 2012 - http://www.evn.bg/Medii/EEQ.aspx?listnode=/Medii

  Верно, в оригинала иде реч не за 90% от инсталираната мощност, а за % от общата платена сума за ВЕИ че е от фототока.

 81. 81 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#66] от "Дамян":

  И все пак 120 или дори 140 лв от АЕЦ не са 500 лв (цената на фотоволтиците).
  Може ли да заключим, че ако бяхме само построли Белене далеч нямаше да сме толкова "прецакани" колкото сме сега с всички тези фолтоволтици и други "зелени" централи+ 2 милярда неустойки?

  errata
 82. 82 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#81] от "exteras": Не разбираш. Цените на ВЕИ изобщо не трябваше да достигат тези нива. И трябваше до 2020-та да са изцяло на пазарни цени... колкото-толкова.
  Преференциите трябваше да бъдат намалени както по цена, така и по срок на действие, така и по дял от енергията, която се изкупува по преференциална цена. Всичко това можеше да се направи от правителствоти на ГЕРБ, защото е в правомощията на ГЕРБ. Правителството внася проект за закон в Парламента и се гласува. Този закон пък се изпълнява от ДКЕВР.
  ГЕРБ направиха нещо такова, но чак през лятото на 2011-та и при това го направиха нескопосано. През 2011-та промениха закона така, че вместо над 600 лв. Мвтч на соларите, цена която произтичаше от стария закон от 2008-ма на тройната коалиция) свалиха цената за новоорисъединените на 440 лв. Пак много. Промените някак не засегнаха старите мощности, но за щастие, те бяха малко... не повече от 100 Мвт.
  През 2012-та, вече виждайки на къде отиват нещата, намалиха още веднъж преференциалните цени (до 140 за ветропарковете и до 220 за соларните паркове... Но вече беше късно.
  На всичко отгоре незнайно как и защо се оказаха ВЕЧЕ присъединени над 700 Мвт специално в соларни паркове.
  Всичко това са грехове на ГЕРБ! Те управляваха 4 г. те можеха да променят нещата.
  Рано или късно ВЕИ ще продават на пазарни цени и точно те ще подтискат пазарните цени надолу. Вече има ясна тенденция за това в Западна Европа. Ще дойде и до нас... някой ден с морков или с тояга цените на ВЕИ ще отидат на пазарни нива. При АЕЦ-ца обаче инвестицията ще се изплаща наистина дълго, защото е огромна. Инвестицията в Козлодуй (5 и 6) я изплащаме още, почти 20 г. доколкото все още имаме наличен държавен дълг от оня, който беше натрупан в периода 1985-1989 г.
  Плашите ни със скъп внос от Турция, което е чист глупост. Аз се плаша от конкурентен внос от ЕС!!! Вижте цените на енергийната борса в Будапеща! Това не е временно явление, това е ПРОЦЕС, който ще се задълбочава и ще доведе до закриване на въгледобива у нас, но насилствено преструктуриране на енергетиката ни с много сълзи и сополи!
  Това, което се случва с хиляди български стоки заради ниска ефективност, ниска производителност, безхаберие и кражби... може да се случи и със стоката електроенергия. От това се боя аз.

 83. 83 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#81] от "exteras":
  И още една принципна разлика, която предполага известни разлики в нивата на цените от АЕЦ и от ВЕИ.
  АЕЦ-а също има привилегия, огромна привилегия, за която обикновено не се говори. АЕЦ-за има привилегията (за да се изплаща) да работи с оптимална мощност и непрекъснато във времето, при положение, че ПОТРЕБЛЕНИЕТО е неравномерно. Силно неравномерно! Статията под която коментираме е статия именно за неравномерноста на потреблението на електроенергия и какви проблеми поражда то за енергийната система. Надявам се че разбираш това.
  При положение, че АЕЦ-а (и големите ТЕЦ) имат тази привилегия, нормално е да имат относително по-ниски цени от допълващите мощности. Нормално е всички мощности, които служат за намаляване на риска от спиране на АЕЦ или за компенсиране на товара при извеждане на реактор за ремонт и смяна на горивото, да са В ЦЕНАТА на АЕЦ-а. Най-добре е да са в микса на производителя, примерно БЕХ, който да има грижата да си балансира собствените мощности. Другите допълващи мощности, студен, топъл резерв... те няма как да имат същата цена, след като системния оператор им казва - ти ще работиш сега, защото имаме максимално потребление, после няма да работиш защото няма нужда от теб.
  И когато говорим за ПАЗАР на електроенергия, вероятно този пазар ще бъде структуриран. На един пазар ще се състезават по цени базовите мощности, на друг допълващите, балансиращите, резервните... Например въпросът дали ТЕЦ Бобов дол да е в студен резерв може да се реши в конкуренция с други подобни мощности. Давам само пример, защото специално този ТЕЦ би трябвало да бъде спрян по друга линия... защото все още няма и вероятно няма да има системи за сероочистка и улавяне на фини прахови частици...т.е. защото много цапа.

 84. 84 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дамян":

  Благодаря за отговора.

  errata
 85. 85 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#82:"Дамян"]Това, което се случва с хиляди български стоки заради ниска ефективност, ниска производителност, безхаберие и кражби... може да се случи и със стоката електроенергия. От това се боя аз. [/quote]

  Това е закономесрност и трябва да се случи.
  Ако не се намери правителство с поне малко мозък да съсредоточи останалия в България оскъден ресурс в едно или няколко производства с висока добавена стойност - държавата наистина е обречена. Не виждам как с хотелиерство и агроевросубсидии може да се поддържа една държава.

  errata
 86. 86 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#83] от "Дамян":

  Не разбирам добре за привилегията на АЕЦ (аз съм биолог).
  Не може ли един ВЕЦ просто да намали подаването на вода към турбините и да запази оптимален режим за работа?

  ПП. Имам горе долу идея как работи една АЕЦ (верижна реакция, водни турбини и т.н.).

  errata
 87. 87 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#86] от "exteras":

  Един ВЕЦ може. Но един ВЕЦ е много по-евтин като инвестиция, като се има предвид, че разходите за язовира (стената, отчуждаването на земи и др.) не трябва да се отнасят изцяло към ВЕЦ-а. Тези разходи имат много други "насоки на ползване" и източници на ползи (приходи), като контрол на водите , вода за пиене, за напояване, за индустриални нужди, рибно стопанство, туризъм, вилни зони, ако щеш Производството на електроенергия само допълва този набор.
  А АЕЦ-ца е много негъвкав като производител. Той може да регулира производството на електроенергия в много тесни граници 10-15 %. Когато ще спира, спира бавно, внимателно ,планомерно. За АЕЦ са особено опасни сривовете на потреблението (изчезването на консуматора), затова в такива случаи всички други се изключват, само и само да се даде време на АЕЦ да реагира и най-добре, да не спира да работи.
  Всичко това, обаче, добре се връзва с цената на АЕЦ... произвежда много и непрекъснато, но се изплаща, ако има пазар за много и непрекъснато АЕЦ не е лош сам по себе си. Обаче е лошо АЕЦ да заема повече от 30 макс 40% от върховото потребление. В момента Козлодуй е в тези граници - 33-35% от върховото потребление и примерно 66% от минималното потребление. Гадаем какви ще са тези макс и мин на потреблението в бъдеще. Вероятно е да са по-високи, но няма да бъдат много по-високи примерно два пъти по високи. Увеличаването на дела на АЕЦ съдържа големи рискове. Ненужни рискове, в светлината на съвременното развитие на енергетиката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK