Миньорите готвят ответни действия, ако не се намери решение за въгледобивния сектор

Няколко хиляди се събраха през март на протеста на миньорите, който беше организиран след решението на ДКЕВР да намали цената на тока.

© Юлия Лазарова

Няколко хиляди се събраха през март на протеста на миньорите, който беше организиран след решението на ДКЕВР да намали цената на тока.



Браншовият съвет по въгледобив ще обсъди тежката ситуация в сектора и ще вземе спешни решения за туширане на кризата, съобщи БНТ. В същото време миньорите отново се готвят за протест заради продължаващата тежка ситуация в мините.


В момента около 1500 души от "Мини Марица-изток" са в платен отпуск заради намалелите заявки за въглища. В принудителна отпуска са и близо 2000 миньори от Югозападния въгледобивен район.


Заради топлото време, икономиите на домакинствата и високите сметки за ток електропотреблението у нас рязко е намаляло. Централата "Марица-изток 3" е спряна, а "Марица-изток 2" и ТЕЦ в Гълъбово произвеждат много малко електроенергия, заради което добивът на въглища е паднал от 74 хил. на едва 14 хил. тона.




По оценка на синдикатите вече има реална опасност минните компании да изпаднат в състояние, в което да не могат да изплащат заплатите. Затова настояват да се вземат мерки за по-голямо натоварване на ТЕЦ-овете, които работят с български въглища, а това ще осигури работа за миньорите.


Синдикатите настояват да бъдат изпълнени обещанията на ДКЕВР от началото на март, че няма да има промяна в ритъма на работа на мините и централите, ползващи български въглища. Преди дни министър Асен Василев посочи, че в момента в страната има прекалено много мощности - 12 000 мегавата, а в пиковите моменти на потребление се използват едва 4700. Високата такса пренос пък почти е сринала износа, който в момента е 300 мегавата.


Ако на днешната среща не бъдат взети конкретни решения за спасяване на българския въгледобив, синдикалните се заканват да реагират остро. Засега те не конкретизират какви ще са техните действия, но най-вероятно ще се готвят за протести.


Преди месец по същата причина на улицата излязоха работници от "Бобов дол", "Брикел", "Марица-изток 3", Димитровград, "Открит въгледобив" - Перник, Станянци, Чукурово, "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK