Системният оператор ограничи производството на ток от всички централи

Системният оператор ограничи производството на ток от всички централи

© Красимир ЮскеселиевВъв връзка с невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление в електроенергийната система от 3 април Електроенергийният системен оператор (ЕСО) налага ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната. Това гласи кратко съобщение на страницата на оператора. В него се уточнява, че ограничението се налага върху фотоволтаичните централи, вятърните централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. 


За периода от 10:00 ч. до 18:00 ч. днес ще бъдат изключени всички вятърни и фотоволтаични централи на териториите на областите София, Перник, Кюстендил и Монтана. Изключването е по искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) заради получилия се дисбаланс между производство и потребление, съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ Разпределение България", цитирани от агенция "Фокус".
"ЧЕЗ Разпределение България" АД остава в готовност за изключване и на други ВЕИ централи/производители през следващите дни, посочват оттам.


От компанията допълват, че според изискванията на Наредба РД 16-57 на ЕСО при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление електроразпределителните дружества са длъжни да изключат ВЕИ мощностите за срок до 48 часа.
Заради топлото време, икономиите на домакинствата и високите сметки за ток електропотреблението у нас рязко е намаляло. Заради това една от спешните мерки, които обяви наскоро министърът на икономиката Асен Василев, беше, че временно ще бъдат спрени 40 на сто от ВЕИ централите. Мотивът му обаче беше, че те не спазват закона.


Междувременно от Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че са изпратили вчера протестно писмо до президента, министър-председателя и министъра на икономиката във връзка с намерението за "грубо нарушаване на действащото българското и европейско законодателство от страна на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО). Подготвено е ограничаване с 40% на произведената електроенергия от ВЕИ заради "застрашаване на баланса в енергийната система на страната", посочват от организацията.


Асоциацията подготвя сигнал до главния прокурор, в който ще поиска да се спре извършваното нарушаване от ЕСО и електроразпределителните дружества на действащото българското законодателство и на европейските нормативи.


Вчера от ЕСО отрекоха пред "Капитал Daily" да има нареждане за спиране на ВЕИ централите. Според запознати обаче е имало разпореждане за готовност за ограничаване на 40% от мощностите в Североизточна България, а вероятно и в други региони. Разпореждането било с мотив, че ВЕИ централите "застрашават баланса на енергийната система на страната".


Допълнителна мярка било и по-бързото извеждане на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" в планов ремонт. Имало решение от днес (4 април) да започне изпращането на технически групи от ЕСО, които да видят каква е възможността за ограничаване на ВЕИ централите. ЕСО, както и директорът на Централното диспечерско управление на оператора не бяха намерени за коментар по този повод.


Оттам за пореден път посочват, че не е възможно производители с капацитет от няколко кВт до няколко МВт да повлияят на баланса в енергийната система на страната.


"В допълнение, съгласно Закона за енергията от възобновяеми източници и няколко европейски регламента и директиви, директно приложими за държавите членки, ВЕИ централите се диспечират приоритетно", посочват от асоциацията.


Те подчертават, че такова решение както и "незаконната цена за достъп" за ВЕИ производителите са в пряко противоречие и с разпоредбите ЕС.


Поредицата обвинения срещу производителите на екологична енергия целят да оправдаят последователните грешни политически решения, които тласкат българската енергетика от дефицит през януари 2010 г. (когато бе спрян износът на електроенергия от страната) до свръхпроизводство през март-април 2013 г., посочват от асоциацията.


"Българската фотоволтаична асоциация не приема настоятелното прехвърляне на отговорността за състоянието на електроенергийната система върху производителите от ВЕИ, защото това не отговоря на истината", коментират оттам.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK