Осем от десетте големи язовира са пред преливане

Язовир "Доспат"

© Цветелина Белутова, Капитал

Язовир "Доспат"Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат. Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в министерството на икономиката за проблемите в сферата на въгледобива.


Христозов подчерта обаче, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица.


По думите му шестте най-критични язовири са в каскадите "Доспат Въча" и "Доспат". Според Христозов язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две - три седмици има опасност да се напълнят.
"Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата", предупреди Христозов и посочи, че от вчера ЕСО е свел до минимум мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те.
40 на сто от мощностите на АЕЦ "Козлодуй" също са разтоварени, като ще има още намаление, посочи той.


На режима 1300 мегавата атомната централа ще работи до 22 април, когато пети реактор ще бъде спрян за ремонт до края на май, обясни експертът и определи това решение като най-оптималното за централата.


Най-спешната мярка, която ще подпомогне стабилизирането на енергийния сектор в България, е да се възстанови износът на електроенергия. Това заяви експертът от КТ "Подкрепа" Ангел Божилов по време на заседанието на браншовия съвет в министерство на икономиката. "Националната електрическа компания (НЕК) трябва да преразгледа резервите от енергия и този износ трябва да бъде отпушен", призова Божилов.


Това заяви и шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. "Надявам се да премине тази критична ситуация в енергетиката с това ниско потребление и високо производство. Но не бих казал, че производството е високо, защото износът ни е оскъден в момента поради свито потребление в цяла Европа и поради вътрешно свито потребление", коментира директорът на централата.


Потреблението трудно ще бъде увеличено с мерки, но може с мерки да бъде насърчен износът", заяви Николов.


Представителите на синдикатите защитиха исканията на миньорите пред работодателски организации и представителите на държавната власт. "Обстановката в сектора в момента е взривоопасна и е време да се вземат твърди мерки, за да се намери изход от тази тежка ситуация", заяви Валентин Вълчев от КНСБ.
Той определи въгледобива като "гръбнака на електропроизводството".


"Призовавам държавата да вземе мерки, за да може да се върнат българските миньори, които са произвеждали български продукт, в името на страната", заяви синдикалистът.


Според Николай Ненков от КНСБ сериозен проблем е самото ценообразуване на въглищата.
"Продажната цена на въглищата не се регулира от ДКЕВР, а се определя от министъра на икономиката, което предразполага да се преосмисли сегашната ситуация", посочи Ненков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mf2hd
  mf2hd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Значи пак да почнем да изнасяме евтина енергия навън и да си плащаме скъпата енергия у нас. Найс.

 2. 2 Профил на Васил Стойнев
  Васил Стойнев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  какво стана като когато си вързан дупе даваш да те отвържат .А после две искаш!!!!!

 3. 3 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Белене е абсурден проект българската енергийна система.

  Ако ще се дават пари за енергетика, увеличаването на капацитета на ПАВЕЦ Чаира струва едни 70 мил. лв. и ще даде на енергийната система повече от това, от което тя най-много се нуждае - гъвкавост. Токът, произведен когато няма потребление, се губи, единственият практичен вариант да се съхранява са ПАВЕЦ.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%92%D0%95%D0%A6_%D0%A7%D0%B0%D0%B8%D1%80%D0%B0

 4. 4 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "Христозов подчерта обаче, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица."

  Ако въпросния господин си напъне мозъчните клетки да помисли повече може би ще намери начин! Иначе какво правите с тях? Да прелеят ли искате?

 5. 5 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 441 Весело

  И ква стана тя...
  За да може държавата да спазва изискването да изкупува скъпия ток от ВЕИ-тата, ще се наводним...
  Предлагам Р.Овч да продаде тези излишни 5000 Мегавата на цената, на която би произвеждала АЕЦ Белене и ако не успее, веднъж завинаги да се приключи с тази глупост...

 6. 6 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 426 Любопитно

  някой си Валентин Вълчев от КНСБ определи въгледобива като "гръбнака на електропроизводството".

  ми нашето електропроизводство добре се справя без гръбнака си.

 7. 7 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Разстроено

  Пак някой чиновник-чантаджия е проспал постепенното изпускане на язовирите, като вземем предвид, че прогнозите бяха реални.
  И какво сега, като отточването застрашава населени места, преливането - също.
  Виновни? Снеговете, дъждовете, слънцето, пролетта...
  Отговорни по места чиновници - няма, разбира се.
  Дано не стане някоя беля.

 8. 8 Профил на чорли
  чорли
  Рейтинг: 845 Неутрално

  ами хайде, "граждани", всеки да се изкъпе по веднъж... да ливне по 2 кофи на балкона (ако не е приложимо - може и на външния кенеф)... дърпайте смело ръчките на кенефите! да спасим България от поредното преливане... не успяхме да я спасим от преливанете на чалгизацията, мутризацията, простащизирането, джигитлъка и прочее талибанщини... поне нека се мъчим с тях сухи

 9. 9 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Да сложат една помпа на Искъра и да почват да мият София!

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат. Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО...

  Маамустара, дори в тази ситуация продължава да се лъже мат'ряла "по целесъобразност"!
  Ако това е вярно, за "преливащите" като ги подухне вятъра, то работата вече е упущена! И спецално отговорните трябва да влязат немедлено у панделата! Защото си има система за прогнозиране и контрол, която е точно за да не се допускат такива случаи и някои излиза, че драстично са я нарушили. И продължават да я нарушават, както следва от публикуваното.
  Другият, реалистичният вариант, е положението да не е чак толкова критично с нивата на язовирите, а просто да ги използват като оправдание, за да скрият управленските безобразия, довели до ситуацията в енергетиката.

 11. 11 Профил на Ivanhoe
  Ivanhoe
  Рейтинг: 426 Гневно

  Айстигабе!
  Да не е дошла ненадейно пролетта и да са сее стопили снеговете.
  Този феномен почва все повече да ни изненадва, скоро ще надмине по изненада дори и първия сняг в средата на ноември!

  a.k.a. Ivanhoe
 12. 12 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Нали ВЕЦ овете на макс бяха

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 13. 13 Профил на Ivanhoe
  Ivanhoe
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#9:"irons"]Да сложат една помпа на Искъра и да почват да мият София![/quote]

  IRONS! IRONS!
  Железният!
  Президент!
  Или поне кмет!

  a.k.a. Ivanhoe
 14. 14 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Предлагам да върнат мъжката калинка в "Напоителни системи"... нищо, че и тогава преля язовир и уби хора...

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#7] от "azmatahari":
  Като в "Параграф 22".
  Там бомбардираха, а тези тук може да наводнят ...

 16. 16 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Вода газим, жадни ходим...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 17. 17 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За язовир Ивайловград има ли опасност да прелее? Щото май на това остава да се надяваме срещу Козела, Вувузела и/или други знайни и незнайни елиталибани, настроили си недотам временни постройки във вододайната му зона

  Дано не се случи да прелее язовир, че тогава - ако не от времето на Цар Калоян, то поне от Цар Калояново насам - знаем, че виновни няма, а удавените да чакат да се разберат институциите кой прав, кой крив и кой е малко див!

 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Пак прилагам потреблението на ток:

  http://bit.ly/Vt5Nhw

  и цитат от друг форум:

  mamut

  не трябва от ЕС, а от ENTSO-E (бивша UTSE+baltso+nordel & etc.) https://www.entsoe.eu, това е организацията на европейските системни оператори и цялата зона е синхронизирана ,там членуват и страни които не са членки на ЕС, но мрежите им са сихронизирани и може да се развие общ пазар на ел.енергия- общи правила за пренос,балансиране,кросбордер и т.н..Турция от края 2009 година е членка на организацията и то България има голяма заслуга това да стане ,в момента все още мрежата на Турция не е напълно сихронизирана и в азиатската част се получават смущения които се отразяват чак до Унгария(тока винаги се движи по най-късия път(т.е влияят на мрежата на ентсо, затова турците по тяхна молба са ограничили трансфера на мощност между двете страни до 300мвт, докато си сихронизират всичките релейни защити по мрежата. След това следва проверка и тестване от специалисти на организацията и чак тогава може да се отвори на пълна мощност междусистемните връзки между България и Турция в момента имаме две изградени по 440 кV и през Гръцката -(неа комотини- бабаески) също можем да изнасяме за Турция.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на чорли
  чорли
  Рейтинг: 845 Разстроено

  липсва ми сега Ебет Емен - тази велика държавничка и богиня на язовирното дело... тогава барем знаех кого да псувам жлъчно като почнат да се давят хорицата...

  сега тоя инженер Митьо кво да го псува човек... той е такава марионетка... чуди се човека какво да увърта а е видно, че е изял няколко задвратника и е получил указание: "абе, измисли там нешо да замажеш..."

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  [quote#7:"azmatahari"]Пак някой чиновник-чантаджия е проспал постепенното изпускане на язовирите[/quote]

  Изпускането през преливника е лесно. Зорът е да мине през турбината, защото на този евтин ток се разчита, за да вържем нормална цена. Само че ВЕИ-туморът толкова е набъбнал, че не оставя място дори за безплатния добив. Както разбираме, дори АЕЦ Козлодуй топли в момента Дунава, за да не гръмне

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 721 Разстроено

  Кой знае какви калинки са се наместили при администрацията на язовирите и сега понятие си нямат какви мерки да предприемат. А изказването за 1 до 5 см. резерв за преливане може да се кандидатира за идиотизъм на месеца

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  [quote#16:"NPaine"]Вода газим, жадни ходим... [/quote]

  И руски газ плащаме...Всичките градски тецове горят руски газ в момента

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 23. 23 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 656 Неутрално

  ами да спират фотоволтаиците като са пълни язовирите, ама това няма да стане защото тях ги държат само наши хора

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#3] от "nero__":

  и да, и не! Чаира има КПД 80%! Ако там се складира ВЕИ ток, то цената му допулнително се оскъпява още 25%

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#20:"cinik"]Изпускането през преливника е лесно. Зорът е да мине през турбината, защото на този евтин ток се разчита, за да вържем нормална цена. [/quote]

  От къде ти хрумна, че токът от ВЕЦ е евтин!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Весело

  [quote#21:"koko65bg"]изказванео за 1 до 5 см. резерв за преливане може да се кандидатира за идиотизъм на месеца [/quote]
  Е, както би казал Паисий .. за идиотите идиотски се и изказах

  На мат'ряло му требат ярки, зашеметяващи образи.
  За да повЕрва.
  Шаш, паника и съспенс ...
  Е, съспенсът е само за нЕкои ...

 27. 27 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#24] от "~бивш тъмно син":

  Там може да се складира ток, който иначе би се губил, а така поне взимаш част от стойността му.

  Не става въпрос да работят ТЕЦовете специално за да се пълни Чаира, капацитетът така или иначе не стига за това.

 28. 28 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Има опасност водата да удави сума ти хора, те пак за електроенергията и за потреблението говорят.
  Дневник, до 15:30ч. това е трета статия за електроенергията. Сменете плочата вече.
  Хората от Бисер още живеят в палатки. Има ли опасност пак да ги залее, ще се източват ли язовирите?
  Защо не са източени досега?
  Някоя калинка ли пак отговаря за язовирите?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 29. 29 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ми изпускайте водата бе. За какво са ви язовири като не се грижите за тях? Трябва да има някой да гледа и над определена граница да изпуска водата. И да не го прави в последния момент, защото наводняват всичко. Случая от село Бисер е пресен пример какво може да стане и колко е опасно.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 30. 30 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 948 Гневно

  Значи сега или потоп или прегряла ел. система - по избор на мат'ряла.

  Евала герберчета - само не знам къде се изпокрихте напоследък.

  "Да, България"
 31. 31 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 487 Неутрално

  На пролет ще се издавим от многото вода а лято ще изсъхнем от липсата й

 32. 32 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Да попитат Станишев кво да я правим тази всичката електроенергия.Щото той още 2000 мвт иска да добавим...

 33. 33 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  ВЕЦовете имат голям капиталов разход за построяването на язовира, експлоатацията им след това не е скъпа. И ако имаш избора да ги ползваш или не, винаги е по-добре да ги ползваш, така че фиксираният разход в началото да се разпределя върху повече произведени MWh.

 34. 34 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 740 Гневно

  "защото износът ни е оскъден в момента поради свито потребление в цяла Европа"
  _____________________________

  Игаси, тая калинка шефът на АЕЦ изглежда толкова компетентен, сякаш му е трудно сам дупето си да избърше, а то къде го спуснаха другарите му доносници от ГЕРБ. И какво всъщност се оказва, че сметките скочиха, щото Европа си е свила потреблението и не ни купава електричеството, което другарят Николов с пот на челото произвежда, за да им е топло и светло на ЕС-ейските граждани. Хайде, от него да мине и на българските. А той се надявал това да премине... надявал се! ЛЕЛЕ! Боже, ела моля те я прибери тая вересия, че ако се забавиш ще трябва да ни приютиш всички много скоро.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 35. 35 Профил на mf2hd
  mf2hd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  А колко е? Да речем спрямо АЕЦ, вятърните и слънчевите централи?

 36. 36 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#20:"cinik"]Изпускането през преливника е лесно. Зорът е да мине през турбината, защото на този евтин ток се разчита, за да вържем нормална цена. [/quote]
  Един познат работи във ВЕЦ. И е разправял как звънят по телефона - спирайте турбината, че ТЕЦ-овете закъсаха. И те спират.

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  [quote#36:"Нощен ястреб"]Един познат работи във ВЕЦ. И е разправял как звънят по телефона - спирайте турбината, че ТЕЦ-овете закъсаха. И те спират. [/quote]
  Е? Това е играта там.
  Те и затова язовирите са пълни. За да не шатнат съвсем ТЕЦ-овете след като АЕЦ е доста нееластична, а ВЕИ-тата засега не ги пипаха. Сега ще "избалансират" пък наобратно за сметка на ВЕИ-тата с оправданието, че язовирите пък преливат и може да стане катастрофа. И така.
  Накрая мат'рялът плаща масрафа на всички. И за изработеното, и за неизработеното ...

 38. 38 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 426 Весело

  Буда, ДКЕВР и всички ВЕИ производители да се наредят около язовирите и да започнат да сърбат вода от там за да решат проблема

 39. 39 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Весело

  Включи котлон,подкрепи енергетиката.

 40. 40 Профил на ubb_1
  ubb_1
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#21:"koko65bg"]Кой знае какви калинки са се наместили при администрацията на язовирите и сега понятие си нямат какви мерки да предприемат. [/quote]

  Е как! Шефът на "Напоителни системи" - Бил Гейтс 2 е любимеца на Миро Найденов. Калинката без диплома.

 41. 41 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "NPaine":

  +1

  но пък сами си го правим

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 42. 42 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#3:"nero__"]Белене е абсурден проект българската енергийна система.

  Ако ще се дават пари за енергетика, увеличаването на капацитета на ПАВЕЦ Чаира струва едни 70 мил. лв. и ще даде на енергийната система повече от това, от което тя най-много се нуждае - гъвкавост. Токът, произведен когато няма потребление, се губи, единственият практичен вариант да се съхранява са ПАВЕЦ. [/quote]
  ..............................................
  Технически си абсолютно прав, но... Забравяш, че едни наши хора трябва да усвояват едни комисионни в рубли и това е което определя обществено-политическите процеси през последните 23 години в татковината. Включително и за рефенрендум им платихме да си направят, че да се преброят колко са.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 43. 43 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат. Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в министерството на икономиката за проблемите в сферата на въгледобива."

  Тоя път поне сме предупредени ,да няма изненадани после..

 44. 44 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А великият хидролог Доган какво казва за преливането?

 45. 45 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "чорли":

  Не я споменавай Етем, че ще й скъсам дигите

 46. 46 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 380 Неутрално

  за какво са хидролозите и другите институций ...да си вършат работата ... Тогава защо са препълнени язовирите . Не трябваше ли да се изпускат контролирано ,а да се предвиди ... ь са какво да не се изпускат щото Марица ще прелее... еми да не ги пускат...като се откине някой от тях ще отнесе всичко и готово... Някой върши ли си работата в България въобще... или ще има пак .. Кой ми сра у гащите

 47. 47 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Направо сме си за къшмер .. затова още дълго ще си патим. Меко казано..

 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#33] от "nero__":

  Съгласен, но те си имат фиксирани в договорите цени на изкупуване и има вода, няма вода, цената е винаги една.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на bufera
  bufera
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Не може ли да духне вятъра и за некъдърниците и мързеливците и да ги отнесе там където заслужават, та да не се допускат да се стига до фатални и престъпни грешки.

 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  Чашата на търпението също е пред преливане.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Зелените централи могат да бъдат спирани принудително за срок от 48 часа. Злите езици твърдят,че никъде не било казано колко пъти, по 48 часа могат да бъдат спирани,така,че това било един вариант,по-бързо да се докарат до фалит.
  Но те са си техни и това беше най-жестоката далавера на последните години,а и са защитени с европейски закони и решения.
  Че те и европейците искат да печелят,имало даже корейци,а не само наши хитреци.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/04/blog-post_4.html

 52. 52 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "mf2hd":

  Истината е, че никой не иска да купува ел.енергия, без значение на каква цена. Потреблението е паднало драстично в целия регион и това ще бъде устойчива тендеция. Освен това ситуацията не е изненада за специалистите в бранша, тя отговаря на действителните дългосрочни прогнози, не на тези съставени специално за обосновка на проекта Белене. За износ на по-дълечни разстояния не може да се говори - загубите са много големи, съответно не е рентабилно, а и в цяла Европа потреблението пада. Това е не само резултат от кризата, до голяма степен това се дължи на енергийно ефективните технологии, които навлизат във всяка сфера на икономиката.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#42:"Скакауец"]Забраяш, че едни наши хора трябва да усвояват едни комисионни в рубли [/quote]

  Те да бяха само рубли...ми май са повече долари около ТЕЦовете, и продължават да намазват, а мат'ряла плаща ли плаща...

 55. 55 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#3] от "nero__":

  А този нощен ток, нали пак струва пари?
  ПАВЕЦ се прави за да компенсира основно АЕЦ и ТЕЦ-ове. тъй като технологично е сложно да бъдат регулирани.
  Иначе токът от ПАВЕЦ е много скъп.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 56. 56 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата", предупреди Христозов и посочи, че от вчера ЕСО е свел до минимум мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те.
  Демек българи, пускайте всички електроуреди на макс, да спасите държавата от наводнение и НЕК от глад, пък сметките после ще ви ги приспаднем като ви вземем електроуредите със съдия -изпълнител

 57. 57 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Потоп ни трябва. За да имаме мотивация да се надигнем и изметем тези боклуци.
  За да се разбере, че държавата отдавна не служи на своя народ.

 58. 58 Профил на pen08532957
  pen08532957
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#54:"Mai Tai"]Те да бяха само рубли.[/quote]
  рублите нали знаете 4е са в Беляне

  Силата е в Истината
 59. 59 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "soldierism":

  Въпросния господин е един от последните останали разбиращи от баланс на държавна служба. Така че малко уважение.

  Ivanski
 60. 60 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#55] от "Captain Shakespeare":

  АЕЦ няма начин да спре да произвежда нощен ток защото няма потребление, и така да се намалят някакви разходи на централата. Не е просто сложно, невъзможно е: или произвеждаш този ток, или го губиш - без да си намалиш разходите.

  ПАВЕЦ са огромни акумулатори, не толкова първични производители на ток, и целта им е да изглаждат флуктуациите в потреблението, за да може по-консервативната енергиийна система да ги следва с по-малки загуби.

  Такова е положението извън регулаторната рамка. Тук изхождам от предположението, че е по-лесно да се промени регулаторната рамка, така че технологично смислените процеси да имат и финансов смисъл за участниците на енергийния пазар, отколкото да се променят законите на физиката.

 61. 61 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#60] от "nero__":

  Първо прочети :
  EЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКАТА
  на България
  Развитие и обществена цена
  Издание е на БАН от 1999г.Има го техния сайт.Около 200стр.

  А ПАВЕЦ е като обикновен ВЕЦ със следните разлики:
  -турбините и генераторите са реверсивни.Т.Е. могат да работят като мощни помпи.
  -Разполагат се м/у два язовира. горен и долен.
  -Основното му предназначение да използва излишната нощна енергия /използва се като голям консуматор / и да качва огромни маси вода от долния язовир в горния.
  - може да се използва и за компенсация на недостиг не енергия по време на върховите натоварвания./8-10,18-21ч./.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 62. 62 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Включи бойлера - спаси НЕК. Изкъпи се - спаси язовирите.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 63. 63 Профил на Mr. D
  Mr. D
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Какъв парадокс. Хората протестират, защото сметките за ток са прекалено високи, а от друга страна производителите на ток протестират, че няма кой да го купи Май някой не е мислил рационално.

 64. 64 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Дано не стане някоя тежка авария и да се случи някое нещастие!

 65. 65 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#20:"cinik"]Както разбираме, дори АЕЦ Козлодуй топли в момента Дунава, за да не гръмне [/quote]


  До коментар [#20] от "cinik":

  +10000

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Само Флик и Бат Бам плачат за панделата, задето въведоха акциз на износа на електроенергия.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#28] от "widowmaker":

  Язовирите не се източват, защото повечето са частни или под аренда и арендаторите продават водата

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 68. 68 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Осем от десетте големи язовира са пред преливане.Да ги източват внимателно и да махнат високите такси за износ екстрено....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 69. 69 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#68] от "sto67nes":

  Таксите за износ оскъпяват тока с около 1 стотинка на киловатчас. Т.Е. проблема не е в тях, а в промяната на микса. По начало евтиният ток се изнася, а скъпия е за вътрешно потребление. Това се вижда от отчета на НЕК за цената на ток високо напрежение за износ и за вътрешния пазар.Тъй като вътрешното потребление падна, делът на скъпия ток се увеличи и оттам се оскъпи микса. И сега хем сърби, хем боли. Хем не искат да намалят цената за изкупуване на зеления ток чрез премахване на субсидирането и въвеждане на пазарна цена, хем не искат да намалят количеството изкупен ток, за да не паднат печалбите. Най-накрая въглищната и ядрената мафия ще се намесят и депутатските фотоволтаици ще светнат.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 70. 70 Профил на konanvarvarina1
  konanvarvarina1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#21] от "koko65bg":
  Тоя психопат с 5-те см.,посещавал ли е веднъж през жиота си по голям язовир?.Къде ги намират такива нещастници?Ако някой идиот успее да прехвъри вода през язовирната стена на язовири от ранга на Кърджали,Въча и т„н„ ще получи нобелова награда за премахване влиянието на гравитацията.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 72. 72 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Журналистите от "Дневник" няма ли да попитат другарите от "Позитано", кога планират да направят втори референдум за "Белене" и да започнат да строят втората атомна? Следващият протест на миньорите трябва да се направи на "Позитано", а не пред Министерски съвет!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 73. 73 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Енергийният микс преля чашата

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 74. 74 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само това остава сега... да прелеят язовирите и виж ти каква веселба ще настане. Не стига, че сме на това дередже, ами и вече за живота човек да се страхува. И като знам как ние все правим нещата пост фактум... още повече страх ме хваща.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK