Осем от десетте големи язовира са пред преливане

Язовир "Доспат"

© Цветелина Белутова, Капитал

Язовир "Доспат"Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат. Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в министерството на икономиката за проблемите в сферата на въгледобива.


Христозов подчерта обаче, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица.


По думите му шестте най-критични язовири са в каскадите "Доспат Въча" и "Доспат". Според Христозов язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две - три седмици има опасност да се напълнят.
"Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата", предупреди Христозов и посочи, че от вчера ЕСО е свел до минимум мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те.
40 на сто от мощностите на АЕЦ "Козлодуй" също са разтоварени, като ще има още намаление, посочи той.


На режима 1300 мегавата атомната централа ще работи до 22 април, когато пети реактор ще бъде спрян за ремонт до края на май, обясни експертът и определи това решение като най-оптималното за централата.


Най-спешната мярка, която ще подпомогне стабилизирането на енергийния сектор в България, е да се възстанови износът на електроенергия. Това заяви експертът от КТ "Подкрепа" Ангел Божилов по време на заседанието на браншовия съвет в министерство на икономиката. "Националната електрическа компания (НЕК) трябва да преразгледа резервите от енергия и този износ трябва да бъде отпушен", призова Божилов.


Това заяви и шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. "Надявам се да премине тази критична ситуация в енергетиката с това ниско потребление и високо производство. Но не бих казал, че производството е високо, защото износът ни е оскъден в момента поради свито потребление в цяла Европа и поради вътрешно свито потребление", коментира директорът на централата.


Потреблението трудно ще бъде увеличено с мерки, но може с мерки да бъде насърчен износът", заяви Николов.


Представителите на синдикатите защитиха исканията на миньорите пред работодателски организации и представителите на държавната власт. "Обстановката в сектора в момента е взривоопасна и е време да се вземат твърди мерки, за да се намери изход от тази тежка ситуация", заяви Валентин Вълчев от КНСБ.
Той определи въгледобива като "гръбнака на електропроизводството".


"Призовавам държавата да вземе мерки, за да може да се върнат българските миньори, които са произвеждали български продукт, в името на страната", заяви синдикалистът.


Според Николай Ненков от КНСБ сериозен проблем е самото ценообразуване на въглищата.
"Продажната цена на въглищата не се регулира от ДКЕВР, а се определя от министъра на икономиката, което предразполага да се преосмисли сегашната ситуация", посочи Ненков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK