"Холдинг БДЖ" дължи 100 млн. лв. за ползване на жп инфраструктурата

"Холдинг БДЖ" дължи 100 млн. лв. за ползване на жп инфраструктурата

© Надежда Чипева, КапиталХолдинг БДЖ" дължи близо 100 млн. лв. на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) както от пътнически, така и от товарни превози. Това съобщи Джоанна Димитрова, директор на дирекция "Финанси и управление на собствеността" в НКЖИ, цитирана от агенция "Фокус".
"Като цяло до момента получаването на приходите е сравнително стабилно.


С "БДЖ - Пътнически превози" имаме регулярни плащания след получаване на тяхната субсидия. Имаме ограничено плащане от "Товарни превози" - не в пълния си размер, но се надяваме да започне плащането им и в пълен размер", каза Димитрова.


Тя се надява, че скоро ще се договори погасителен план, като уточнява, че разговори за него ще се водят  с очаквания нов собственик на "БДЖ - Товарни превози".
"Ние влизаме в положение на компанията, която е в тежко финансово положение, и помагаме, с каквото можем", посочва Димитрова и допълва, че има договореност да се замени дълг срещу собственост с холдинга.


Димитрова посочва и че дружеството е завършило 2012 г. с "изключителен" финансов резултат, какъвто не е имало в десетгодишната си история, при който загубата на компанията е намаляла четири пъти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK