Общественият съвет към министерството на икономиката ще обсъжда енергийната криза

Общественият съвет към министерството на икономиката ще обсъжда енергийната криза

© Красимир ЮскеселиевПроблемите в енергетиката ще бъдат обсъдени на първото заседание на общественият съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


Вчера енергийният системен оператор започна ограничаване на производството на ток от всички централи заради невъзможност да се поддържа баланса между производство и потребление. Причината е, че потреблението на електричество в страната е намаляло критично, спаднал е драстично и износът на ток. 


Преносната мрежа обаче не може да издържи огромното напрежение без консумация. Именно за да се избегнат тежки аварии, от които много хора може да останат без ток, започна ограничаването на производството. 
Намалена беше работата на АЕЦ "Козлодуй", спрени са част от фотоволтаичните централи, както и мощности от ТЕЦ-овете. От електроенергийния оператор отчетоха, че за първите три месеца от годината потреблението е с 10 на сто по-ниско, отколкото е било през същия период на миналата година. Износът  е спаднал с 31%.


Междувременно от Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че са изпратили вчера протестно писмо до президента, министър-председателя и министъра на икономиката във връзка с намерението за "грубо нарушаване на действащото българското и европейско законодателство от страна на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД (ЕСО). Подготвено е ограничаване с 40% на произведената електроенергия от ВЕИ заради "застрашаване на баланса в енергийната система на страната", посочват от организацията.


Асоциацията подготвя сигнал до главния прокурор, в който ще поиска да се спре извършваното нарушаване от ЕСО и електроразпределителните дружества на действащото българското законодателство и на европейските нормативи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  .....Подготвено е ограничаване с 40% на произведената електроенергия от ВЕИ заради "застрашаване на баланса в енергийната система на страната".....
  ----------
  Е и?
  Потребителите се ограничават,ще се ограничите и вие.

 2. 2 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Преносната мрежа обаче не може да издържи огромното напрежение без консумация.
  ---

  ъъъ някой инженер да го обЯсни, със свои думи.
  Разбирам при ГОЛЯМА консумация да има проблем...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Милите те - пак са изненадани ...
  ... а толкова мастити експерти са сбрани на едно място, грижовни и мислещи за хорицата ...
  Зимата пак ни изненадА, пролетта пукна ... народа - не. Извънредна ситуация!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Системата е пробита от лица, като действащия евро-депутат Владимир Уручев, който се вихри и като член на СД на АЕЦ "Козлодуй" и член на УС на ДП "РАО", в нарушение на член 68 от Конституцията на РБ. Отговорен е за източването на сектора със стотици милиони лева и продължава да се "труди". Преди дни беше "оправдан" от комисията за конфликт на интереси, защото депутатската му позиция не била публична длъжност!!! От месеци алармирам за това лице, тук във форума, но медията, в услуга на читателите си, небрежно "не забелязва" това?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 5. 5 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами няма износ, по ниско потребление в страната т.е. произвежда се нещо което не се търси на пазара ами да са мислили тези с фотоволтаците като са инвестирали.

 6. 6 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 705 Разстроено

  Стриженето е до някъде, следва дрането и тогава няма какво да стрижеш!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Да им помогнат експертите на БСП. Там има добри специалисти които ни обясниха как ще продаваме скъп ток от Белене на цяла Европа.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Енергетиката я хванаха постите. От нас постите - от енергетиците - молитвите.

 9. 9 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Миньорите искат да работят и да получават заплати - да се произвежда ток. Собствениците на "зелена" енергия искат да се изкупува тяхната енергия и да печелят. Искат всички българи да харчат ток, за да има консумация....Кой да плаща скъп ток? ...Да заседават 1000 комисии - какво ще решат"? ...Най-много - шведски маси или коктейли....Пък може и двете....Къде се скриха Станишев и Болен с тяхната Белене и другите им празни обещания и клетви?...

 10. 10 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Последния да дръпне шалтера.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil":

  А има ли нещо до което да се докоснахте и то да не изпадна в криза? А герберче умно?
  Даже назначението за председател на ДКЕВР, на онази калинка без дипломата, е знак за криза. У тиквите на тиквите...

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Междувременно от Българската фотоволтаична асоциация съобщиха, че са изпратили вчера протестно писмо до президента, министър-председателя и министъра на икономиката във връзка с намерението за "грубо нарушаване на действащото българското и европейско законодателство от страна на "Електроенергиен системен оператор"

  В смисъл: Защо като давахме парите, не ни предупредихте и за тази опция?
  Да ги ожали човек.
  Невинни жертви играят.
  А ако за изкупувания от тях ток се определи друга, справедлива по нашему цена, как ли ще изпищят.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/obshtestven_syvet/zapoved_rd_16_489_2013obshtestven_savet.pdf
  http://www.mi.government.bg/bg/news/pravila-za-rabotata-na-obshtestven-savet-kam-ministara-na-ikonomikata-energetikata-i-turizma-1127.html
  Буратино от Harvard Business School и Harvard Law School, министър на икономиката, енергетиката и туризма, омръзна ми да крещя с все сили, а никой вас да не чува, че Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Закона за енергетиката урежда правомощията на държавните органи по определянето на енергийната политика, регулирането и контрола. Държавната политика в енергетиката се осъществява чрез Народното събрание и Министерския съвет. Енергийната политика на страната се провежда от министъра на икономиката, енергетиката и туризма. В чл. 7а. (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г., нов - ДВ, бр. 20 от 2013 г., в сила от 28.02.2013 г.) ясно е разписано, че (1) За защита интересите на потребителите към министъра на икономиката, енергетиката и туризма се създава Обществен съвет като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра, определена в този закон.
  (2) В състава на Обществения съвет по ал. 1 се включват представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, потребителски сдружения, научни съюзи, синдикални организации и юридически лица с нестопанска цел.
  (3) Общественият съвет по ал. 1 се създава със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
  (4) Със заповедта по ал. 3 се определят въпросите, които Общественият съвет разглежда, както и условията и редът за осъществяване на неговата дейност.
  Асен Василев, само за защита интересите на потребителите се създава Обществен съвет като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра, определена в този закон, а не да обсъжда енергийната криза. Фундаменталният принц на формулиране на публичното право гласи - “На държавата, в лицето на държавния орган, й е разрешено единствено и само това, което изрично и изчерпателно е посочено в закон или друг източник на правото.” Компетентност е съвкупността от всички изрично и изчерпателно посочени правомощия. Актовете, издадени извън компетентността са нищожни, т.е. не пораждат правни последици.
  Само частното право се подчинява на друг фундаментален принцип, който гласи - “Разрешено е всичко, което не е изрично забранено със закон или друг източник на правото.”

  Министърът по смисъла на чл. 12 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, във връзка с чл. 108, ал. 3 от КРБ, е централен едноличен орган на изпълнителната власт със специална компетентност, които осъществява държавната политика в ръководената от него сфера на обществения живот в съответствие със законите и приетата от правителството програма за управление на страната. Той носи отговорност за своите действия.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Баси!
  Вся власт советам, а?
  Милиционерска власт + елекртификация = победила лумпенизация!

  Тези въпроси са за експерти, решенията трябва да се вземат от отговорните и носещите отговорност, включително персонална, а не на някакви си "обществени съвети".
  А не да се замазват очите на хората и да се крият зад колективната безотговорност на някактв си "обществен съвет", който няма никакъв формален, да не говорим за експертен статут!

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Любопитно

  До коментар [#13] от "latcho59":
  Яааа!
  Мерси, Лачо!
  Не знаех, че тъй джувотно, Общественият съвет, било разписано в закона!

 16. 16 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#2:"greenhrast"]някой инженер да го обЯсни, със свои думи. Разбирам при ГОЛЯМА консумация да има проблем...
  [/quote]

  - Системата трябва винаги да е балансирана: производството да е равно на потреблението. При недостатъчно производство и голяма консумация, напрежението пада, пада и честотата. При повече производство и ниска консумация, напрежението се вдига, честотата също. И двете небалансирани положения водят до срив на системата.

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#13:"latcho59"]Обществен съвет като консултативно звено за решаване на проблеми от специалната компетентност на министъра, определена в този закон.[/quote]
  Министерският съвет може да създава съвети като постоянно действащи консултативни органи на правителството, осигуряващи координация в сферата на изпълнителната власт, както и сътрудничество с други държавни органи, органи на местното самоуправление и с неправителствени организации при определянето и провеждането на държавната политика в дадена област или по особено важни въпроси от обществена значимост. Съвет се създава, преобразува се и се закрива с постановление на Министерския съвет въз основа на мотивирано предложение. В постановлението за създаване на съвета се определят неговите задачи и структурен състав, както и администрацията, осигуряваща експертното и техническото му подпомагане. Организацията на дейността на съветите се урежда с правилник, приет от Министерския съвет, доколкото друго не е предвидено в постановлението по ал. 1. Правилникът по ал. 2 се прилага и от съвети, създадени със закон или по реда на чл. 45, ал. 1, чл. 47, ал. 8 и чл. 54, ал. 8, доколкото това е предвидено в техния устройствен акт.
  Чл. 21 и следващите от Закона за администрацията.
  Съгласно новата редакция на чл. 21, ал. 1 от Закона за администрацията съветите са постояннодействащи консултативни органи на правителството, осигуряващи координация в сферата на изпълнителната власт, както и сътрудничество с други държавни органи, органи на местното самоуправление и с неправителствени организации при определянето и провеждането на държавната политика в дадена област или по особено важни въпроси от обществена значимост.
  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134443520
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/226/reports/ID/3066

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#15:"xm..."]Не знаех, че тъй джувотно, Общественият съвет, било разписано в закона! [/quote]
  До коментар [#15] от "xm...":
  [quote#13:"latcho59"]нов - ДВ, бр. 20 от 2013 г., в сила от 28.02.2013 г.[/quote]http://vbox7.com/play:7abe01f943

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#18] от "latcho59":
  Такива като теб са един необходим и приятен коректив.
  Пак благодаря.
  Писане му е майката. Пък ... все някой ще прочете и нещо без картинка
  Капка по капка, нъ'л тъй ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK