АЕЦ "Козлодуй" губи 19 милиона лева от наложените ограничения върху мощностите

Валентин Николов

© Юлия Лазарова

Валентин НиколовЗа 19 млн. лева ще са нереализираните приходи на АЕЦ "Козлодуй" вследствие на наложените ограничения върху производството на електроенергия. Това съобщи пред Нова телевизия директорът на централата Валентин Николов.


Няма ядрена опасност, но ситуацията крие някои рискове за повреда на оборудването, уточни Николов.


В момента 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" работи със 75% от капацитета си, а 6-ти – с 50%. "Когато централата работи продължително под 75%, се повишават например вибрациите в турбините", обясни директорът. Затова по думите му "не е много препоръчително да работи на 50%, но в крайна сметка се съобразяваме с форсмажорните обстоятелства".  
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян на 23 април, а след това 6-ти ще заработи с повишена мощност.


Вчера енергийният системен оператор започна ограничаване на производството на ток от всички централи заради невъзможност да се поддържа баланса между производство и потребление. Причината е, че потреблението на електричество в страната е намаляло критично, спаднал е драстично и износът на ток. 


Преносната мрежа обаче не може да издържи огромното напрежение без консумация. Именно за да се избегнат тежки аварии, от които много хора може да останат без ток, започна ограничаването на производството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK