Туристическият бранш в Бургас очаква ръст между 5 и 7% за летния сезон

Туристическият бранш в Бургас очаква ръст между 5 и 7% за летния сезон

© Георги КожухаровДвете най-големи туристически борси в Берлин и Москва показват убедително, че очакваме ръст между 5 и 7 % за сезон 2013 година. Това каза председателят на Регионалната туристическа камара-Бургас, цитиран от агенция "Фокус". Той поясни, че очакванията са за Бургаска област.


"Очаква се ръст на английския пазар между 10 и 12% на този етап на записвания, но това са преди всичко младежките групи този голям ръст според мен ще се стопи в главния сезон и ще се движи средно между 3 и 5 на сто", коментира той.


Иванов посочи, че за сезон 2013 ръстът на руския пазар ще е 23-24%, по-висок ръст се очаква на украинския пазар, ако цената на българската виза не се покачи с 22-25 евро. "Ако това не стане, ще гоним ръст повече от 34-37 % с доминиращо посещение на детски групи, същото се отнася и за Беларус", каза той.
Според него картината с туристите от Словакия е притеснителна, защото известна част от чартърите са анулирани. Отлив се очаква и от туристите от скандинавските страни – Финландия и Швеция, както и от Унгария и Холандия.  


Спадът на скандинавския пазар спрямо записванията през 2012 г. е между 12 и 14 на сто в момента, но се очаква да расте и да надхвърли 20%, каза Иванов.


На германския пазар нашето Черноморско крайбрежие е обслужвало повече от 300 000 туристи, но в момента спадът се движи между 5.3 и 5.7% за отделните дестинации, посочи Иван Иванов.


На 24 април Слънчев бряг ще посрещне първите около 1500 австрийски туристи и тогава официално ще бъде открит сезона, допълни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK