"Делойт България": Близо две трети от българските студенти работят или стажуват

"Делойт България": Близо две трети от българските студенти работят или стажуват

© Цветелина Белутова, КапиталМнозинството от българските студенти вече са направили първите си стъпки на пазара на труда. Около 70% са преминали стаж или някакъв вид професионална практика, а близо две трети все още стажуват или вече имат постоянна позиция.


Това показа проучване на българския офис на консултантската компания "Делойт". В него са взели участие български студенти на възраст между 18 и 26 години от най-големите университети, като са отговорили на около 50 въпроса, свързани с първите им стъпки на пазара на труда, с амбициите им за професионално развитие, с това какво търсят младите хора от своите първи работодатели и кои са трудовите условия, които оценяват най-високо.   


Всеобщото мнение сред анкетираните е, че стажовете и заетостта по време на следването отварят повече възможности за кариерно развитие. Първите стъпки обаче обикновено се предприемат в по-горен курс или в магистратурата. Резултатите показват, че студентите между 24 и 26 години имат повече опции за трупане на опит, отколкото първокурсниците и второкурсниците, от които само една трета са попадали в реална работна среда.
По-малко от една четвърт от анкетираните студенти мислят, че университетът ги е подготвил добре или поне сравнително добре за практическата работа. Още по-малък дял - само 11% - са получили помощ и добра подготовка за търсенето на работа. Това според анализаторите на "Делойт България" показва недоволството на младите хора от теоретично ориентираното им образование, желанието и необходимостта им от повече практически умения и съответно - отговор на изискванията на работодателите.


Малко повече от половината (54%) студенти вярват, че специалността, която следват се търси от работодателите, като около една трета смятат, че могат да намерят работа в сферата си до 12 месеца. Освен това по-голямата част от анкетираните са убедени, че могат да предложат на бизнеса високо или сравнително високо качество на работа. Близо една четвърт вярват, че да намерят привлекателна позиция зависи изцяло от самите тях.


На първата си работа или стаж очакват заплатата им да бъде около и малко над минимална - между 300 и 500 лева.


"Делойт" прави същото изследване и в цяла Европа от няколко години. Сравнението между българските и чуждестранните отговори на едни и същи въпроси показва значителна разлика в нагласите. Българите са по-песимистични, що се отнася до състоянието и качеството на образованието, икономиката и пазара на труда. Балтийските държави пък са на първо място по оптимизъм. Иначе критиката, че не получават достатъчно пратична подготовка и ноу-хау как да търсят и кандидатстват за работа, е разпространена в целия централен регион на Европа.


Като тревожна статистика "Делойт" отчита склоността на голяма част от младите хора - около 70% - да емигрират, в случай че получат добра оферта за работа в друга страна. Затова от компанията съветват държавата и работодателите да обърнат специално внимание на това да задържат качествените млади хора. Това може да стане като се осъвремени образованието, което да стане от страна на институциите и университетите, и като им се предлагат добри възможности за кариерно развитие, което пък зависи от бизнеса.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 877 Любопитно

  А Ернст енд Йънг какво казват по въпроса?
  И преди да ми отговорите, да знаете, че после ще питам за мнението на Прайсуотърсхаускупърс

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ами ще работят трябват им парички за кафета, чалготеки и лъскави дрешки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Като тревожна статистика "Делойт" отчита склоността на голяма част от младите хора - около 70% - да емигрират, в случай че получат добра оферта за работа в друга страна. Затова от компанията съветват държавата и работодателите да обърнат специално внимание на това да задържат качествените млади хора. Това може да стане като се осъвремени образованието, което да стане от страна на институциите и университетите, и като им се предлагат добри възможности за кариерно развитие, което пък зависи от бизнеса.[/quote]

  Държавата - враг на народа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Можеше да си спестят проучването. Това са добре известни факти. Само мисля процентите за емиграция са объркали - над 90 е реалният.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Стаж в МакДоналдс или стриптийз бар гаранция ли е за бъдеща кариера?
  От къде ги извадиха тези данни ? След като у нас всеки трети младеж е безработен !?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Ами браво на младите - работят. Искат да се развиват. А това, че искат да емигрират ... напълно нормално.

  Никола Йорданов
 7. 7 Профил на gmladenov04
  gmladenov04
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да и работят точно за такива компании за по 250лв. на месец. И после на "нормална" заплата от 1000лв. бруто ги скъсват и всяка събота и неделя. А горе директорите лапат хилките! Ай сектир с това експлоатиране!

 8. 8 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Щеше да ми е интересно да видя процента на хората, които работят по специалността си. Това вероятно би отговорило и на въпроса дали тази специалност се търси от работодателите...

 9. 9 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 979 Любопитно

  [quote#5:"comandante"]От къде ги извадиха тези данни ? След като у нас всеки трети младеж е безработен !? [/quote]

  Е да де, "близо две трети все още стажуват или вече имат постоянна позиция.", т.е. една трета са безработни.

 10. 10 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Стажуват по 3 месеца БЕЗ ПАРИ, като работят наравно с останалите.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#9] от "vankata1":
  не две трети са безработни а от останалите повечето не си търсят работа.
  Не знам точно колко са стажанти но предполагам не повече от 5-10% от студентите са стажанти и то най-много по няколко месеца в годината!
  Като се знае какво е дереджето на бизнеса у нас този стаж ще им е напълно безполезен за бъдещия им живот в чужбина!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 979 Любопитно

  [quote#7:"gmladenov04"]Да и работят точно за такива компании за по 250лв. на месец. [/quote]
  Що някои се заблуждават, че пазарът на труда е място за раздаване на пари според социалните нужди? Там е едно жестоко място на надлъгване и който може да упражни натиск го прави безскрупулно. В социализма нямаше пазар на труда, сега има. В повечето случаи работодателя е силната страна, сещай се какво следва... Да не би като идеш на пазара Римска стена да ти предлагат качествена стока за стотинки?

 13. 13 Профил на lanzz
  lanzz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  <p class="quoteComment">Затова от компанията съветват държавата и работодателите да обърнат специално внимание на това да задържат качествените млади хора.</p>

  Пресцентъра на МВР съобщава, че на терминал 2 на летище "София — Враждебна" е задържана престъпна група от качествени млади хора при опит да напуснат страната с цел започване на работа в чужбина. Лицата са разкрити, когато не са били в състояние да дадат изчерпателен отговор на въпроса "И ся кво прайм?" зададен от страна на проверяващите длъжностни лица от Главна дирекция за борба с организираната емиграция.

 14. 14 Профил на borvil
  borvil
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#4] от "john_law":

  .... е все пак има и рекламен ефект

 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 589 Неутрално

  [quote#8:"Lord"]Щеше да ми е интересно да видя процента на хората, които работят по специалността си. [/quote]

  Процентът е много нисък, но за това не е виновна нито държавата, нито университетите, нито работодателите, а самите студенти. Защо в специалности като психология се втурват 50% от студентите? Щот ги мързи.

 16. 16 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Сигурно този факт го забравят скапаните английски политици, които си търсят извинение за провала в политиката им. Лошото е, че повечето от не така интелигентните британци изобщо не се замислят над тези цифри.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#10] от "opposition":

  Не работят наравно с останалите, а си губят времето три месеца, в които бършат прах от някой рафт с книги. Точно това е проблемът на стажовете - не заплащането, а уменията и опита, които НЕ дава, а би трябвало.
  Колко точно е заплащането на студента, за самия него би трябвало да няма значение.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante":
  Интересно ми е от как ги съчини тези статистики?
  От моите бивши колеги около 10% емигрираха, от останалите почти всички работят. Докато следвахме наистина към 2/3 (дори малко повече) имахме стаж или истинска работа.
  Като гледам приятели и познати, които завършиха преди една-две години - пак всичките имат работа и си я намериха сравнително лесно. Факт - повечето са в ИТ сектора, но имам познати юристи и икономисти, които също се справят, въпреки че там конкуренцията е жестока. Дори познатите ми с псиохология работят в агенции за човешки ресурси или правят някакви уелбиинг курсове и семинари. Единственото неприятно е че за специалисти работа има предимно в големите градове.

 19. 19 Профил на maven
  maven
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#13:"lanzz"]Пресцентъра на МВР съобщава, че на терминал 2 на летище "София — Враждебна" е задържана престъпна група от качествени млади хора при опит да напуснат страната с цел започване на работа в чужбина. Лицата са разкрити, когато не са били в състояние да дадат изчерпателен отговор на въпроса "И ся кво прайм?" зададен от страна на проверяващите длъжностни лица от Главна дирекция за борба с организираната емиграция.[/quote]

  Ей! Браво! Това сумира всичко!

 20. 20 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Какво искаш от комунистическа държава.

  България е древна и заслужава много повече!
 21. 21 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дневник, докога ще ни дезинформирате щом става дума за цитиране на проведени изследвания. Чуйте се само: "Това показа проучване на българския офис на консултантската компания "Делойт". В него са взели участие български студенти на възраст между 18 и 26 години от най-големите университети"
  първо, каква е методиката на изследването, то сред колко университета се провежда, сред всичките му специалности ли е, представително ли е за студентите в тези университети, след като не е национално представително, колко е общия брой на анкетираните и какъв е той като процент от всички студенти в изследваните университети, как са подбирани студентите, в кои градове? Без да имаме отговор на тези въпроси не можем да разберем какво ни казвате.
  Второ, няма такова нещо като "най-големите университети", има профилиране сред университетите сигурно сте чували за това. Какви са резултатите по профили на университетите.
  Изобщо научете се да цитирате коректно социологически изследвания, иначе дезинформирате и хвърляте прах в очите на хората.
  А как ви се струва 70% работещи и стажуващи студенти, без в българия студентския труд да е регулиран, това означава че тези 70% просто не са в аудиториите. Те какво могат да кажат за образованието, изобщо те получават ли някакво образование.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK