"Делойт България": Близо две трети от българските студенти работят или стажуват

"Делойт България": Близо две трети от българските студенти работят или стажуват

© Цветелина Белутова, КапиталМнозинството от българските студенти вече са направили първите си стъпки на пазара на труда. Около 70% са преминали стаж или някакъв вид професионална практика, а близо две трети все още стажуват или вече имат постоянна позиция.


Това показа проучване на българския офис на консултантската компания "Делойт". В него са взели участие български студенти на възраст между 18 и 26 години от най-големите университети, като са отговорили на около 50 въпроса, свързани с първите им стъпки на пазара на труда, с амбициите им за професионално развитие, с това какво търсят младите хора от своите първи работодатели и кои са трудовите условия, които оценяват най-високо.   


Всеобщото мнение сред анкетираните е, че стажовете и заетостта по време на следването отварят повече възможности за кариерно развитие. Първите стъпки обаче обикновено се предприемат в по-горен курс или в магистратурата. Резултатите показват, че студентите между 24 и 26 години имат повече опции за трупане на опит, отколкото първокурсниците и второкурсниците, от които само една трета са попадали в реална работна среда.
По-малко от една четвърт от анкетираните студенти мислят, че университетът ги е подготвил добре или поне сравнително добре за практическата работа. Още по-малък дял - само 11% - са получили помощ и добра подготовка за търсенето на работа. Това според анализаторите на "Делойт България" показва недоволството на младите хора от теоретично ориентираното им образование, желанието и необходимостта им от повече практически умения и съответно - отговор на изискванията на работодателите.


Малко повече от половината (54%) студенти вярват, че специалността, която следват се търси от работодателите, като около една трета смятат, че могат да намерят работа в сферата си до 12 месеца. Освен това по-голямата част от анкетираните са убедени, че могат да предложат на бизнеса високо или сравнително високо качество на работа. Близо една четвърт вярват, че да намерят привлекателна позиция зависи изцяло от самите тях.


На първата си работа или стаж очакват заплатата им да бъде около и малко над минимална - между 300 и 500 лева.


"Делойт" прави същото изследване и в цяла Европа от няколко години. Сравнението между българските и чуждестранните отговори на едни и същи въпроси показва значителна разлика в нагласите. Българите са по-песимистични, що се отнася до състоянието и качеството на образованието, икономиката и пазара на труда. Балтийските държави пък са на първо място по оптимизъм. Иначе критиката, че не получават достатъчно пратична подготовка и ноу-хау как да търсят и кандидатстват за работа, е разпространена в целия централен регион на Европа.


Като тревожна статистика "Делойт" отчита склоността на голяма част от младите хора - около 70% - да емигрират, в случай че получат добра оферта за работа в друга страна. Затова от компанията съветват държавата и работодателите да обърнат специално внимание на това да задържат качествените млади хора. Това може да стане като се осъвремени образованието, което да стане от страна на институциите и университетите, и като им се предлагат добри възможности за кариерно развитие, което пък зависи от бизнеса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK