До 5 г. може да се изгради скоростният път Русе-Свиленград, обяви президентът

До 5 г. може да се изгради скоростният път Русе-Свиленград, обяви президентът

© Надежда Чипева, КапиталОт четири до пет години е срокът, в който може да бъде проектиран и изграден скоростният път Русе-Свиленград. Това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.


По думите му скоростният път ще бъде обект на публично-частно партньорство.


"Това е най-сигурният начин да го направим, тъй като по него има достатъчно трафик, както и заявен интерес от Катар. Вярваме, че и Китай също ще се включи в процедурата", посочи президентът и очерта етапите, през които ще премине осъществяването на проекта.
Към проекта първоначално интерес прояви и Турция, но впоследствие постави допълнителни условия.


По думите му първо трябва да се направи оценка на трафика и на проекта. Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ вече е започнало работата.


Плевнелиев съобщи, че до две седмици Министерският съвет ще отпусне два милиона лева на МРРБ, за да може да се направи тази оценка на световно ниво, като ще се ползват опитни компании.


Това ще отнеме шест месеца, като паралелно ще има работа и по идейния проект на трасето и за това ще са нужни от шест до осем месеца.


"Към края на годината се планира мое посещение в Катар. Надявам се на най-високо ниво тогава да си стиснем ръцете за техния стратегически интерес към този проект. Очаква се мое посещение и в Китай", обясни президентът.


Третият етап е свързан със започването на подготовката на тръжната процедура, което ще отнеме 3-4 месеца. Плевнелиев изрази надежда, че през пролетта на следващата година би могла да започне и тръжната процедура за избор на партньор на България за строителство и експлоатация на концесия чрез публично-частно партньорство по цялата отсечка от Русе до Свиленград.


"Самото строителство за тази стратегическа за България инфраструктурна връзка ще отнеме поне 2.5 години. Отделно за строителното разрешение ще е нужна поне година", допълни президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK