Собственици на ВЕИ поискаха публично да се обяви кои от тях подават неверни данни

Собственици на ВЕИ поискаха публично да се обяви кои от тях подават неверни данни

© ReutersБългарската фотоволтаична асоциация официално е поискала от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев незабавно да бъдат публикувани имената и документите, които доказват нарушения от страна фотоволатични централи, за които той съобщи тази сутрин в ефира на "Нова телевизия". По думите му само към едно ЕРП имало 50 присъединени такива централи, които подали данни, че през февруари са работили на слънце по 32 часа в денонощието.


В съобщение до медиите от организацията посочват, че ако това не се направи, "твърденията може да се приемат за опит за дискредитиране на най-прозрачния сектор в българската енергетика – производството на енергия от ВЕИ, което се извършва изцяло по силата на европейското и българското законодателство, а не по неясно при какви условия и мотиви". Публикуването на тези данни и предвидените мерки ще бъде в интерес както на добрия бизнес климат в страната, така и на цялото общество, подчертават от асоциацията.


От асоциацията искат "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЕВН България Електоразпределение" ЕАД, "Енерго–про Мрежи" АД, НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД да предоставят информация кога са констатирали посочените нарушения, сигнализирали ли са своевременно за тях и до кой компетентен орган, както и точните мерки, предприети от тях за предотвратяването на извършването им.
От асоциацията още веднъж посочват, че държат законите да се спазват. "В тази връзка асоциацията настоява да бъдат посочени конкретните централи, които са в нарушение, ако действително има такива. В противен случай се налага изводът, че за тежкото състояние и всички проблеми в енергетиката на България по нелеп начин се обвиняват сектор ВЕИ и фотоволтаичните инсталации".


Българската фотоволтаична асоциация отново настоява данните за производството на всички производители на електрическа енергия в България, включително от конвенционални източници, да бъдат публични и достъпни в реално време.

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  К'во се правят на ощипани?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 2. 2 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1323 Весело

  Както писах под друга статия - бримчица след бримчица.....разплитането започна....дано!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 3. 3 Профил на vance
  vance
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Проблемът е в закона и в законотворците. Там да се търсят виновниците. Народният гняв обаче е успешно пренасочен другаде. Който е имал пари и акъл, се е възползвал, та кой не би го направил...

 4. 4 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  И какво ще стане , като ги обявят??? Ще отрежат фотоволтаиците им от достъп до електропреносната мрежа ли??? Асен Василев ясно заяви , че още в началото на проверките са се натъкнали на тези 50 крадливи фотоволтаични парка и , че проверките продължават. Човекът каза , че след като проверката приключи , официално ще бъдат оповестени поименно мошениците!!!!

 5. 5 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Цялостене преглед на "течовете" в енергетиката трябва, а че и във ВЕИ секторът има откровенни измамници, не е новина.
  Всяко стадо трябва да посочи и отлъчи мършата, за да се върне доверието на хората, че системите в държавата работят И за тях, а не само за тези със ресурс и политически връзки.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Пичове дор и и тъпия бг матрял разбра, че всички ВЕИ ( не само фотоволтаиците ) са фианнсова схема за ограбването. Това, че гонят само фотоволтаиците, а не вятъра е защото зад вятъра стоят много политици. Но и там далаверата не е по-малка. Освен това са кражбите от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 с надути цени от които се е облажил Ваньо костов, освен това са ЕРП-тата които надуват разходите си, освен това е АЕЦ Белене, освен това са държавните поръчки, освен това са неизгодните заеми... накрако далавери за милиарди и всички платени или ще бъдат платени чрез сметките за ток и фалита на НЕК.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Министърът излъга или е тотално некомпетентен или диво корумпиран, макар че едното не изключва другото.

 8. 8 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Гневно

  АЗ ПЪК ИСКАМ ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ ИМЕНАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ВСИЧКИ ЦЕНТРАЛИ.ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ БЯХА ДОГОВОРИЛИ ЦЕНА ОТ 0.79ст.за 1кв.ч.ДА СЕ ВИДИ ЧЕРНО НА БЯЛО КЪДЕ ОТИДОХА НАШИТЕ ПАРИ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ.

 9. 9 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Никъде не можеш да намериш списъка на ВЕИ - тата и по колко произвеждат...Защото да се сатанизират всички централи за зелена енергия е лудост, защото там е бъдещето....Проблемът е , че няма строго измерване на количествата наистина произведена и продадена такава енергия. Освен към този тип централи са включени и тези на синтезен газ, който се прави от дървесина , заради които се изсече сума гора. За тях никой не казва нищо

 10. 10 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 696 Весело

  Имената и до стената ))

 11. 11 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Весело

  Колкото и парадоксално да звучи спасението от скъпите преференции за ВЕИ е ... (внимание, шок) евтини преференции за ВЕИ.

  Ето ги преференциите в България:

  http://bit.ly/WcsaXl

  От юли ги намаляваме с 50% за ФЕЦ, т.е. всеки подписал след 1 юли ще работи с преференции от сорта на 8 ст/квтч. Ако искат.

  След 1-2-5 години, когато допоевтинеят ВЕИ, ще сме добавили няколко гигавата нови ФЕЦа и след това случките като тази с ниското потребление и голямото производство ще са ежедневие.

  И сека кой да отреже ЕСО, като има 1000 мегавата повече ток от фотоволтаици? Ами много ясно - първо най-скъпите

  Problem solved. Що не питахте по-рано

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  какво значи "прозрачен бизнес"?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  [quote#8:"mentra65"]АЗ ПЪК ИСКАМ ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ ИМЕНАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ВСИЧКИ ЦЕНТРАЛИ.ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ БЯХА ДОГОВОРИЛИ ЦЕНА ОТ 0.79ст.за 1кв.ч.ДА СЕ ВИДИ ЧЕРНО НА БЯЛО КЪДЕ ОТИДОХА НАШИТЕ ПАРИ ЗА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ.[/quote]
  Аз искам още да се провери датата на оповестеното включване в националната мрежа и действителната такава. Както и каква връзка има тази дата по отношение на поставения срок от закона.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "Distributed":

  Хубаво, но към момента при тези цени само, има възвращаемост в поносими срокове.
  Нещо повече - цените на панелите, евро/ват, се увеличават и инвестицията във ФЕЦ, към момента клони към неизгодна, още повече, ако се прави със кредит.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#14] от "nuzzo":

  Е да в началото ще има някакъв отлив.

  Може и тази година да ги намалим с 25%, а догодина с още 25%, колкото да слезнат под 10 ст/квтч за най-големите ФЕЦ. Това е по-малко от новия ТЕЦ.

  След още една година с още 25% и така.

  3-4 години ще е трудно, докато поевтиняват, но след това слагаме 5-10 гигавата фотоволтаици от евтините и скъпите ще бъдат постоянно орязани от ЕСО. С финес

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 16. 16 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Ще публикува грънци...готов съм отсега да се обзаложа,че това са пълни глупости.

 17. 17 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  И ние искаме , и ние искаме.И не само да се обявят , ами да им резнат кабела и да ги дадат на прокуратурата/ не че голяма файда , де/.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 18. 18 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 466 Весело

  Абе режи кабела и после ще се разбираме кой кум, кой сват и кой на декевар станал брат.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Хм ... само да "обяви"?
  Това е за съд, яки глоби и отнемане на лицензи.

  А не министерът да си приказва по талавизуръ, а тези да искат да приказва, ако обича, по-конкретно, ама пак по талавизуръ ...

 20. 20 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Асосицацията също би могла да публикува документи, с които да опровергае тези твърдения. Щом твърди, че министърът лъже, да го изобличи - толкова е просто. Но не ми се вярва да се случи нещо подобно. Както и да дадат обяснение за врътката с препродаването на тока от мрежата.

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#3] от "vance":
  Май не е само в закона, а и в тези които го предлагат и контролират. Не случайно се изисква онлайн следене от системния оператор за да може да те включва и изключва. Но ако всичко е както трябва, няма да може да се краде. А част от краденето заминава по-веригата за "смазване".
  Нека виновните потъркат наровете и нещата полека-лека ще се оправят. За да не изглеждат редовните глупаци. Все пак това е кражба от всички нас.

 22. 22 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#9] от "elevation04":

  Кето бъдещето е във ВЕИ да изчàкаме да дойде. То и комунизмът беше бъдещето , ама фалира. Сега настоящето определено не е във ВЕИ след като цента им е в пъти по-висока в сравнение с останалите източници.

 23. 23 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 535 Неутрално

  абе дали пък не може да се мисли за национализация не на ЧЕЗ и ЕОН, а на фотоволтаиците и ветрогенераторите.
  да дадат фактури колко са им стрували инвестициите и държавата зима заем и им възстановява. и кой откъде е....

  Ти за мен си Мики Маус!
 24. 24 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ами проблемът е,че министъра няма да може ги обяви по някакви причини, а съмненията ни ще останат, ами ако някои от неговото ведомство просто го е заблудил, ами ако .. Но всъщност твърденията му са невъзможни, защото електрониката е зависима от мрежата, не е възможно да се направи байпас, защото от по вход от едната страна имаме постоянен ток и напрежение, а от мрежата дефазирано трифазно, променливо, просто ако това някои на голяма централа го е сътворил, то веднага да продава творението си на автомобило производителите за зарядни станции.Но уви ние нямаме тези ресурси от години, то Нисан-Рено имат бюджет от няколко милиарда за тази цел ;

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 25. 25 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пичове, има списъци с почти всички собственици (може някое малко паркче с <1 КВат да не е въведено). 40% и нагоре са собственост на кипърски офшорки, поне 10-20% са испански дружества и т.н. По никакъв начин, освен чрез изтичане на информация за самите офшорки няма как да разберете кой стои зад тях! Отдавна е измислена схемата, вие какво очаквате, да пише "Бойко Методиев Борисов" с ЕГН-то му ли??? Или Цветелина, или Иво или Овчаров?! Няма как да стане, да не говорим, че дори офшорките не са на техните имена, а на трети лица. Пораснете вече. Единственият вариант е законодателна промяна и ограничение да не може офшорка да притежава каквото и да е у нас. Което би било и полезно, и унищожително за икономиката ни. От една страна, ще имаме 100% чисти капитали и инвестиции, от друга страна, крадците на прехода просто ще спрат да си наливат парите у нас. Трудно ми е да кажа за добро ли е, за лошо ли е, защото отдавна сме му изпуснали края! Може да не ви харесва, но за мен това е положението.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Става все по-напечено.

 27. 27 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "Distributed":

  Няма как да се направи това “орязване” – нали знаеш, че има подписани договори, в които са заложени дадени цени. Всеки, който се е захванал с изграждане на такъв тип съоръжения си е направил сметката, за колко време ще си избие инвестицията и кога ще започне да печели реално. В общия случай една ФЕЦ се избива за 7-10 години в зависимост от местоположението и типа на съоръжението. Много от тези централи не са собственост на олигарски, престъпници и прочее, а на най-нормални български дружества, които са отделили от средствата си(много често всичките), теглили са заеми, кандидатствали са по оперативни програми, занимавали са се мнооооооого дълго време с това и най-накрая, гаранторът – в случая държавата ги предава….еми не е поведение на развита още повече страна в Европейския съюз. Това, че цената е висока е така, но договорите също са факт. Тук по-важния въпрос е кой позволи да се случи това и как може да се намали негативния ефект чрез способи, които да не навредят на инвеститорите, много от които външни, което няма да е много добра реклама за страната, ако не си спазваме договорите. Другото, което много ме съмнява е че много хора спекулират с влиянието на възобновяемите източници върху крайната цена. Няма начин да не се е отразила, но не вярвам да е с повече от 10%...просто прекалено малко са като мощност на общия фон комерсиални ел. централи. От тук си задавам въпроса – нали вдигнаха веднъж цената на тока миналото лято с 13%...уж заради ФЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и тем подобни. Сега какъв е проблема? По-скоро следва да намалят таксите за износ в такъв процент, че най-скъпата ел. енергия в България да стане конкурентна на външния пазар – следователно да изнасяме неизгодната ел. енергия,а да потребяваме евтината за вътрешни нужди. Целият проблем според мен произтича от там, че държавните ел. компании няма да могат да блажат и да си покриват глупавите разходи, както и да остава по нещо за наште хора. Нещо цялата система ми се вижда изключително тъмна и изключително спряла с цел да се защитават интересите на дадени хора. Най-лесно е да обвиниш една маса, която трудно може да се защити. Аз ако съм собственик на ФЕЦ, какво съм виновен, че някой не си е свършил работата, че сега аз да плащам за неговите грешки и да се взимат от моите пари. За останалите в сектора, които се носят слухове, че са спекулирали с пазара и са прокарвали лобистки закони и сега печелят от високите цени на ел. енергията – ЧАКАМ – ДАНС, МВР, МС и всички заинтересувани структури да си свършат работата!!!!

 28. 28 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси":

  всяка присъединена централа има статичен електромер, монтиран от съответната ЕРП, който отчита продадена-купена енергия на всеки 15 мин непрекъснато
  Електромерите са собственост на ЕРП и друг няма достъп до тях
  Кой тогава подава неверни данни?

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Имам идея Собствениците на ВЕИ да си ползват сами енергията за каквото си прозводство пожелаят - ако ще гевреци да си пекат с "евтиния" произвден от самите тях ток или каквото си пожелаят да правят ... производства да открият, работни места да създадат Нали са големи "предпприемачи", "бизнесмени", "мениджъри", нека си приложат "креативното мислене" в "иновативни производства" с "висока принадена стойност" и "висока доходност"..Хи-хи-хи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#28] от "tree":

  Що се правиш на луд - електромерите си предават правилно данните, просто разни тарикати са вързали централите си с електропреносната мрежа и въртят тока през централите като го купуват по пазарни цени, а после го продават със зелените добавки в пъти по-скъпо. Някои са толкова лакоми, че даже продават над заложените мощности, което излиза, че теоритично трябва да работят над 24 часа на 100% от капацитета си. Просто ВЕИ е една тотална измама и трябва да се закрие напълно докато не е фалирало цялата държава. Виновните да се вържат между два живи елетропропровода да се понагреят.

 31. 31 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 827 Гневно

  Аз пък искам съд и ефективни присъди за тези, които подават невярна информация. Все пак това е кражба в особено големи размери

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  [quote#23:"stonedridah1"] национализация ... на фотоволтаиците и ветрогенераторите. [/quote]Тогава оперативния персонал няма да е заинтересован и веднага ще лъсне реалната произведена енергия ... и целия маскарад на чикиджийската им енергетика ще рухне за един ден и една нощ. Точно това няма да го допуснат НИКОГА !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#27] от "hinhril":

  Е кой бизнес има гарантиран пазар? Аз мога да тегля заем и да създам производство и после държавата да пусне безмитен внос и да ме убие. Със всеки бизнес е така. А не виждам на какво да са разчитали тези " бизнесмени" след като е ясно че в България хората изнемогват и не могат да плащат ток на такива цени. Прсото нямат възможност.

 34. 34 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Собствениците на ВЕИ искали данни а ние искаме да знаем ПОИМЕННО ИМЕНАТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ВЕИ! Срещу тях да стоят справки за инвестиците им но още по-важно КАКВИ СА СЕ ЯВЯВАЛИ ио техните роднини при приемането на законите за ЕРП и ВЕИ - депутати министри висши чиновници магистрати!
  Примери - червеният депутат Курумбашев от комисията по енергетика в Тройната е с едни от най-големите инвестиции във фотоволтаични паркове в Ямболско и вец в Родопите 20 годишният син на Гагаузов вече притежава фотоволтаици и перки колкото мощността на един от закритите раектори в Козлодуй!

 35. 35 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#27] от "hinhril":

  Не, не. Не орязваме старите договори, а новите. За новопостроените бъдещи ФЕЦове, които ще са и много по-евтини.

  И като сложим 5-10 гигавата нови и евтини ФЕЦове, докъм 2020-2025 ще имаме колосални излишъци и ЕСО ще режат постоянно скъпите преференции.

  То и АЕЦ"Козлодуй" ще стане излишен де, ама аре са. Подробности

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 36. 36 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Собственици на ВЕИ? - Имате предвид собственици на водни електроцентрали или собственици на възобновяеми енеригийни източници

  Гласувайте!
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Тези ,които злоупотребяват в енергетиката трябва веднага да бъдат дадени на прокуратурата и българската общественост да бъде своевременно осведомявана!

 38. 38 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#30] от "sqrt":

  електромерите са двупосочин продава-купува
  не бива да пишеш за неща, който не разбираш

 39. 39 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#33] от "sqrt":

  Цената на електроенергията не се увеличава драстично поради причина ВЕИ, дори в близко бъдеще ще бъде предпоставка за намаляване, просто поради децентрализацията на мрежата (това е големият кошмар на ЕРП-тата в Германия, например), а поради лошо разходване на средства в НЕК и големите печалби в ЕРП-тата. .

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 40. 40 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Първите имаха висока изкупна цена заради тежката инвестиция-в началото цената на една фотоволтаична централа беше 4Е/ват и се изплащаше за над 10 години.Сега е 0,8Е/ват и е лесно да се дава акъл със задна дата.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 41. 41 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 536 Гневно

  а ве голата истина е, че бугарина скача по мостовете, ако се отсече някое дърво или се запълни някой гьол, щото е природозащитник, обаче наложи ли се да се ручат жабетата, т.е. пари да се дават, може цяла Рила без едно дърво да остане, нъл тъй уа екофили?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 42. 42 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Гневно

  Време е при следващите непосилни цени на тока , хората да спрат да се самозапалват , а да палят фотоволтаиците и ветрогенераторите!!! Еместо да палят централите и автомобилите на ЕРП-тата и да трошат главите на полицаите , да ходят да палят и трошат фотоволтаиците и ветрогенераторите!!!!

 43. 43 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#36] от "sandoy":

  Които и да са, не е възможно максималната мощност да бъде 1.6, тя е винаги по малко или равна в идеален вариант 1.0 поне на тази планета, защото има загуби.

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 44. 44 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#42] от "kimba3":

  Кимба, вярно ли ги пишеш тези неща, ами до две три години не се говореше за ВЕИ, пък имаше увечение, стига това е несериозно.

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#14:"nuzzo"] към момента клони към неизгодна, още повече, ако се прави със кредит. [/quote]

  Ако нетната настояща стойност на една инвестиция е по-ниска от нетната настояща стойност на паричния поток по обслужване на един кредит, то проблемът не е в кредита, а в инвестицията.
  Не мога да си представя, че такива елитни полумутри са се набутали с кофти инвестиции.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#35] от "Distributed":

  Това е добра стратегия! Следва да развиваме този тип производство, защото в един момент ще бъде най-изгодния. Трябва да сме иновативни за да сме конкурентни.


  До коментар [#33] от "sqrt":

  Държавата е тази, която трябва да ти гарантира стабилност! Ако не тя, кой? По това се познават успешните държава от такива като нашата - които защитават всички в нея. Ако подпишеш договор с някой и той не го изпълни под предтекст, че го променя едностранно, нали държавата в лицето на своите органи и съд трябва да те защитят. В този случай лошото е че точно държавата, която трябва да е най-коректния участник на пазара е тази, която го срива. Не си мисли, че едно спиране на ФЕЦ ще се отрази само положително - банките със своите заеми -заминават, работниците -заминават, собствениците - заминават, фирмите доставчици, които все още имат вземания - заминават и още много след тях. Всяко действие си има равно по сила противодействие и този закон е приложим навсякъде в живота ни и много силно в икономиката. Намалиш ли нещо от единия край, то неизменно ще се отрази някаде в другия и повярвай ми ще се отрази не върху тези, които сочим с пръст, а върху нас. Всяко изпадане в крайности води до негативи рано или късно....в България веднага.

 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#39] от "nboyan":

  А онези 43 милиона дивидент през 2009-та, дето през 2012-та са станали 250 милиона, а през 2013-та са към 300 те никакво вличние не оказват?

  Като плющите твърдения с такава убеденост, бихте ли ми казали с колко са се вдигнали приходите от продажби на НЕК за 2011-та например и с колко са се вдигнали тези на ЧЕЗ?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1851 Весело

  [quote#30:"sqrt"]Що се правиш на луд - електромерите си предават правилно данните, просто разни тарикати са вързали централите си с електропреносната мрежа и въртят тока през централите като го купуват по пазарни цени, а после го продават със зелените добавки в пъти по-скъпо. [/quote]
  Бреййй я да ме светнеш как го завъртат тока? Тука има тука нема. Къде го складират в буркани ли?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 49. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хриси": Не се правят на ощипани. Използват неправомерно отправени нападки срещу тях за да запазят бизнеса си (преференциите, печалбите). И наистина не може да се говори в публичното пространство по този начин - всички са маскари.
  Може да се говори така, само ако имаш или очакваш всеки момент конкретни данни по въпроса - кой, колко, кога...
  Забелязваш ли, че от асоцияцията пет шест пъти са споменали законност? Работата е там, че закона е калпав и не е необходимо да крадеш, за да си на голяма печалба. Печалбата ти я гарантира закона.
  Лично аз вярвам в това, че има подобни крадци, нарушители, но не са всички. Двата най-големи фотоволтаични парка са на сериозни западни компании, които е изключено да действат по този начин... ако се докаже нещо подобно, ще ги размажат в собствените им страни, не само в България.
  Така че министърът да казва кои са.

 50. 50 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#12] от "hue":

  какво значи прозрачен бизнес с държавно гарантирани договори?
  Това значи пиявица, която не можеш да я махнеш, защото е закрепена със закон

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 51. 51 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#39] от "nboyan":

  И как точно ВЕИ ще е някога фактор за намаляване на цента след като изкупните им цени са с пъти по-високи от пазарните, че и мошениàт отгоре на всичко? И да лъжете и да не лъжете никой вече не вярва във ВЕИ.

 52. 52 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#47] от "tribiri":

  Колко са центровете на ЧЕЗ в 2 милионна София? ( 5 броя). Мдаа 5 броя, въпрос имат ли ЧЕЗ складова наличност и база в София?

  Кои дивидент, и защо има разпределение на дивидент при проблем с цената??? супер добър въпрос. Защото когато си обществена компания, и твоите потребители се питат защо има дивидент, а цените имат ръст, е нормално да вземеш решение да НЕ РАЗПРЕДЕЛЯШ ДИВИДЕНТ А ДА ..Нормата на възращаемост на ЧЕЗ е 14 % според тях, ами по време на криза няма да е 14% ще бъде 10% примерно. Колко

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 53. 53 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#39] от "nboyan":
  Струва ми се, че поне що се отнася до големите печалби на ЕРП-тата нещата малко се поизясниха. С изключение на 2010 г. , когато след натиск от правителството на ГЕРБ ЕРП-тата гласуваха резпределяне на част от печалбата за дивидент, в останалите години е гласувано печалбата да се реинвестира.
  Всъщост точно през 2010 г. когато държавата си взе 45 млн. лв. дивидент от ЕРП изнесаха на вън три пъти повече пари. Изнесаха извън България дивидентите си напълно в съответствие със закона.
  Така че далаверите на ЕРП не са там - в печалбата. Те са в разходите - в механизма по който ДКЕВР им признава разходи.
  Другата смислена линия е неспазването на закона за обществените поръчки.

 54. 54 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#38] от "tree":

  Хаха, че ти да мислиш, че електромерът през коит окупуват е същия хаха. Просто в близост до парка има някаква постройка, която консумира енергията която се купува по 20ст/квч, кабелът влиза в парка и излиза през електромерът които отчита продажбата на зелена енергия. Печалбата е най-малко 500% до 2800% платени от тъпанарите от бг матряла. Няма нужда дори да купуваш тъпите волтаици. Взимаш картони и им лепиш фолио.

 55. 55 Профил на nboyan
  nboyan
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#51] от "sqrt":

  Ами просто провери спот цените на електроенргията в Германия за последните две години, моля. Искам да ти споделя, че Е.Он е доставяла ел.енергия на производители в Германия със знак минус, защото един от големите проблеми е,че ел.енерията не може да се складира тя трябва да се консумира. Сега може би простичко решение на проблемът е да бъдат изградени центрове за съхранение , а инак защо цената е по ниска, ПРОСТО ТИ СИ ПРОИЗВЕЖДАШ ЕНЕРГИЯТА. Това е децентрализацията, и купуваш само когато не ти достига, така ще е един ден много скоро искаш или не.

  'Българският народ е кротък, тих и скромен, но е блестящ пример за героизъм и кураж' - Шимон Перес
 56. 56 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#52] от "nboyan":Вземи и прочети протоколите от годишните общи събрания на ЕРП. Има ги в Търговския регистър. Ще видиш, с изключение на 2010-та г. е гласувано печалбата да се реинвестира в мрежите.
  Ааа... да. Големите печалби са в електропреносните (разпределелителните) предприятия, а не в търговските (снабдителните дружества) Гледай отчетите на разпределителните предпиятия.

 57. 57 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#54] от "sqrt":

  дори и да е възможно това, за което пишеш
  количествата на тази енергия ще са незначителни

 58. 58 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#54] от "sqrt":
  Виж сега... тази схема ми прилича на това да влезеш да окрадеш банка, но да не избягаш, а да чакаш да дойде охраната, като междувременно добросъвестно си осчетоводил кражбата със съответните средства. Това е една циганска схема. Циганите правят така, щото знаят че наказанието ще е леко или въобше няма да го има.
  Не казвам, че няма "кражби" и манипулации, но със съгурност са доста по-рафинирани от твоята версия. Вероятно е да участват и ЕРП-тата и да са положени усилия нещата да се замаскират. Но със сигурност каквато и да е схемата, тя може да се докаже, стига да се положат съответните усилия.

 59. 59 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#54] от "sqrt":

  "Просто в близост до парка има някаква постройка, която консумира енергията която се купува по 20ст/квч, кабелът влиза в парка и излиза през електромерът които отчита продажбата на зелена енергия."

  Ако някой наистина реши да използва такава измама, тя може да бъде открита сравнително лесно. Просто се знае при определена инсталирана мощност и дневна, месечна или годишна стойност на слънчевата радиация колко горе-долу трябва да излезе електропроизводството. А след като се появи такова съмнение - остава само да се направи проверка и да се намери доказателство в съответната постройка "в близост до парка".

  Според мен е малко вероятно някой да рискува да прави такава лесно откриваема измама.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1851 Весело

  [quote#54:"sqrt"]Хаха, че ти да мислиш, че електромерът през коит окупуват е същия хаха. Просто в близост до парка има някаква постройка, която консумира енергията която се купува по 20ст/квч, кабелът влиза в парка и излиза през електромерът които отчита продажбата на зелена енергия. Печалбата е най-малко 500% [/quote]
  Чичо чичо пак да ми обясниш как го складират тока за да го препродадат на печалба? Мислете малко преди да пишете простотии като барон Мюнхаузен дето се измъкнал от езерото като се издърпал сам за косата.
  Това че договорите им са на високи цени всъщност отчита част от цената която би трябвало да се добави например на централи работещи на кюмур заради замърсяване на околната среда.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 62. 62 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 688 Неутрално

  айди въображаемите енергийни източници да си оправдават името

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#27] от "hinhril":
  Става въпрос за около 200 макс 300 дружества подлъгали се от лакомия да натварят в суматохата на гърба на милионите.
  Е, ще трябва да приемат, че са се набутали и гърмят.
  Случва се във всеки бизнес.
  Няма как да ги носим още 20г на гърба си.
  Невъзможно е, разберете го. Няма значение какво са писали в договорите - евергията им е неприлично скъпа.
  Много повече българи (също умни и предприемчиви) са обсъждали този бизнес и са решили дане влизат защото е рискован и непочтен.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 68. 68 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#59] от "ijj":

  Хахахахаха то окрадоха държавата пред очите на съвкупния матрял с подкупи наляво и надясно а тук просто трябва да се подкупят 2-3 чиновника в ЕСО. Такива измами никога не минават при тези свързани с ЕРП.

 69. 69 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#58] от "Дамян":

  И кой ще ги хване като си плащат на чиновницте от ЕСО и те им разписват. Ти май живееш на някоя друга планета и не знаеш че в България цари тотална корупция и пълна безнаказаност затова може да се краде и нагло както го правят всички - от политици до чиновници. Единсвеното условие е да крадеш много, за да има да си платиш, да не те хванат.

 70. 70 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#57] от "tree":

  Ми да незнаìтелни - при инсталирана мощност 1МВ изкарват към 2-3млн годишно. За Бил Гейтс наистина са незначителни.

 71. 71 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#55] от "nboyan":

  и какви са тези центрове за съхранение на ел.енергия? Ако ги създадеш и са рентабилни = ставаш мултимиардер, защото никой не ги е създал още. у нас подобна работа вършат ПАВЕЦ само дето са страшно скъпи и си трябват географски условия.

 72. 72 Профил на army
  army
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#12] от "hue":

  Да виждаш измежду думите и клаузите.

 73. 73 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "Distributed":

  Много хитро! А, понеже и бензинът е скъп, може да предложиме на бензинджиите вместо по 2,50 да го продават (внимание, шок) по 25 стотинки. Остава да кажеш и кво да праиме ако нещат.

 74. 74 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#70] от "sqrt":

  противоречиш си пич, коя барака е присъединена
  с инсталирана мощност 1 Мвт...............))))

 75. 75 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#74] от "tree":

  Бараката може да е фалшиф цех или фабричка - няма значение. Такива схеми е пълно и са при всички ВЕИ - волтаици и вятър. Така се постига КПД от 150% при световни стандарти от 10% на заложените мощности. Огромната печалба дава ресурс за плащане на подкупи.

 76. 76 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прави са! И аз искам. Иначе мерише на тенденциозна манипулация.

 77. 77 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До #- ...44- ..."две, три години не се говореше за ВЕИ , пък имаше увеличение.."

  Чувал ли си лафа:"Капката прелива чашата''??? А чувл ли си британското: "Овцете изядоха хората!" - и знаеш ли , какво е последвало след това???

 78. 78 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#58:"Дамян"]Вероятно е да участват и ЕРП-тата и да са положени усилия нещата да се замаскират. Но със сигурност каквато и да е схемата, тя може да се докаже, стига да се положат съответните усилия.[/quote]
  Едно ЕРП не беше ли собственик на фотоволтаичен парк? Че какво ме е? Продава на себе си... купува от себе си....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 79. 79 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#6] от "sqrt":
  не е точно така, аз лично познавам доста чиста проба истински чужди инвеститори, които дойдоха и инвестираха тук така както са го рпавили в Италия и Германия. Но очевидно закона е направен с цел родните перачи да търкалят S класите. Чуждоземните сега обаче и те ще гризнат дървото и за съжаление няма как да кажат после нещо хубаво за "инвестиционния климат" у нас...

 80. 80 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Крадците искат да се публикува, кой колко е крал, за да могат тези които крадат по-малко, да синхронизират своя процент.

  "Истината е винаги посредата!"
 81. 81 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всички, тук реват но да погледнем цифрите,

  за 2012 година има произведени приблизително 2940 хил мв както следва

  Слънце - 757 хил
  Вятър - 1 220 хил
  ВЕЦ(без НЕК) - 935 хил.
  Други 28 хил

  А сега двата Американски теца имат обща мощност 670+900 прави 1570 които с два месеца работа изпълват всичко произведено от ВЕИ на единия цената му е 133 лв АЕС а на по големия 95 лв.

  Отделно ТЕЦ София има мощност 280 МВ и има ЦЕНА 299 ЛВ. Всеки да си направи сметка, къде е заровено кучето. За ТЕЦовете на Ковачки - даже и не ми се говори.

  Средната цена на изкупуването на слънцето е около 380 лв ,а на вятъра е около 180 лв. На малките Вец-ове още по малко. Може и да бъркам с 5 %(трудно е да се изчисли)

  Повече цифри няма да давам, но всеки който може да смята ще си направи сметката и ще види откъде иде скъпотията на тока.

  Ivanski
 82. 82 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Във всяко едно нещо - създадеш ли преференции, ще започнат измамите . Това не може да бъде спряно, защото нравът на бизнесмена и на човека е такъв..

  Затова и не трябва да има никакви различни ДДС ставки или префернеции за фирми.

 83. 83 Профил на Mirek
  Mirek
  Рейтинг: 1441 Весело

  "твърденията може да се приемат за опит за дискредитиране на най-прозрачния сектор в българската енергетика"
  Голям смях! Измамници недни...

 84. 84 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Да се смее ли да плаче ли човек.При излишък 5 пъти,при свито потребление,да се говори за увеличаване на цената на електроенергията.Това наистина може да стане само в една командно администрирана икономика.

 85. 85 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#75] от "sqrt":

  глупости ............... гони те парония

 86. 86 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "nuzzo":

  Кой цени точно се увеличават?!? За това ли Германия започна процедура срещу Китай в СТО... защото увеличват цените? Я малко по-сериозно с информациите. Цените на панелите ПАДАТ главоломно. Немските производители се хванаха за главата и са пред фалит. Китайците заливат пазара с ЕВТИНИ фотоволтаици. Спокойно може да се намалят изкупните цени с 50 %. Ще се увеличи времето за изплащане на инвестициите не тези хубостници от 5 на 10 години, но това са рисковете на биенса.

 87. 87 Профил на madara
  madara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "hinhril":

  Абсолютно прав сте, аз съм инвестирал в малка подобна централа като съм видял възможност, имал съм смелостта, разчитал съм на държавата като гарант, ипотекирал съм 3 пъти апартамента си, всичко което изкарвам в следващите 4 години ми го прибира банката или държавата с 40 %-та си такса достъп, макар че моята централа е на входа на населено място в индустриална зона и реално подпомага мрежата като всичко произведено се консумира на място от предприятията, и подобрява параметрите на консумираната енергия, спестявайки пренос от по далече.. и какво ? изкарват ме по - черен от дявола.. гонете големите централи , те са 20 на брой в цялата държава, но масата производители са малки инвеститори, които са заложили всичко единствено срещу думата на държавата. Прав беше Иво Прокопиев, когато каза, че това е единствения сектор в енергетиката, в който има 1700 инвеститори на свободен принцип, които работят по закон и са следени под лупа. Говори се, че имало 20% ВЕИ .. инсталирана мощност може би, но колко слънце е имало днес ? Реално цифрата е около 3 - 4 % от произведената енергия.. Много други сектори в енергетиката има, които трябва да се разплитат и да се търси къде е заровено кучето преди да си измиват всички ръцете с ВЕИ

 88. 88 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#87] от "madara":

  Тъкмо щото твоите 1-2 мегавата никому не пречат, а дори помагат, би трябвало да си наясно (извинявай за "ти"-то), че големите акули в бранша ви ще повлекат и вас, копърките. Така, както хипермаркетите утрепаха кварталните магазинчета и т.н. Та, следващия път, видиш ли някъде голяма далавера (например - гарантирано изкупуване за 15-20 години на безбожни цени) - бягай надалеч, а не навътре. Съжалявам за съсипаните нерви, пари и т.н., но просто не е честно целият ви бранш да клати народа. Като сте много на брой малките и честните - предоговорете си нещата с държавата и банките и се разкарайте от оная асоциация, дето само членски внос ви събира и ви води към фалит.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 89. 89 Профил на madara
  madara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#88] от "TrakerBG":

  Г-не, няма мегавати, няма такива чудесии .. моята централа е 80 пикливи киловатаи болшинството сме такива.. от ЕРП-тата и диспечерите открито признават, че такива малки мощности на входа на индустриалните зони са повече от полезни, абсолютно никакъв стрес на мрежата не причиняваме, дори я облекчаваме.. За преговорите какво да Ви кажа .. кой преговаря с такива като нас ?? Напротив, всички гледат да ни изклатят, защото знаят че сме малки и няма интереси за милиярди зад гърба ни.. А това краденето на ток от мрежата и препродаване е такова безумие, поне за повечето от нас , че няма на къде. Такива системи за следене и отчитане има, че не мога и да сънувам да правя такива шашми.. Да, може би има някои гигантски централи, които го правят, но те са едни от първите и са еденици. Прав сте , че няколко души теглят целия сектор на долу, но от друга страна ако не са големите да вдигат шум в момента, отдавна да са ни помели съвсем..

 90. 90 Профил на madara
  madara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Истината, за слънцегреенето от 32 часа е, че това не е удар по ВЕИ, просто така звучи. Аз на пример съм произвел 300 КВ днес, но ЕРП-то казва на НЕК, че съм произвел 2 МВ за да отчитат повече разходи и тази енергия разделена на мощността наистина излиза все едно съм работил някакви безумни часове. Но това е шашма на ЕРП-то , аз нямам никаква вина. И ето пак като не се обясняват нещата в детайли пак ВЕИ-тата излизат виновни.

 91. 91 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колеги,дайте да припомним фактите.ВЕИ има 4% дял от енергийния микс на страната и 7% дял в цената на тока за домакинствата-май беше.Според мен не е там заровено кучето.А това със свръх производството е възможно само в 2 случая:
  1.ВЕИ централа си плаща или е на политик на високо ниво,та ЕРП си затваря очите и прехвърля директно претенцията му.
  2.ЕРП съвсем се опетлявиха в опит да избиват рушвети и загуби,та изтърваха правия път.
  При всеки случай това е скандално,трябва реакция!

 92. 92 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Големите не вдигат шум заради вас, а заради себе си. Никой от големите не е вложил свои пари, а който е вложил, отдавна си ги е избил (или до 1-2 години ще си ги избие). Никой няма да ви защити, вас, малките. Надявам се след свалянето на изкупните цени, което рано или късно ще се случи, да можете да си изплащате заемите. Надявам се също и да разбирате, че никой нито е против зелената енергия, нито е против вас лично, а покрай мършата в стадото ви (както има такава при прокурорите, съдиите, лекарите и т.н.).
  Събирайте се всички малки, дето сте под мегават или до 2-3, дето се познавате лично и си имате доверие, без големите акули, офшорки, представени от адвокати и т.н. и си правете асоциация на малките производители. Ако наистина сте 20-30% от общата маса, повече ще ви се чуе думата. Но не очаквайте в сегашното положение някой да ви съжали, защото на хората им писна от високите сметки, калпавите закони и корупцията.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 93. 93 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#91] от "Варненчик":

  Не е 7%, колега, в сметката освен зелена добавка, имаш и зелена цена в микса... При консумация 3000 МВт над 1000 са задължително изкупуваните зелени, това си е повече от 30%. 7% може да е зимата при 7000 МВт потребление.
  Колкото до далаверите на ЕРП-тата, madara, тия неща трябва да се казват на висок глас, затова ви трябва някаква ваша асоциация, а не на акулите-офшорки.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 94. 94 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#87:"madara"] би, но колко слънце е имало днес ? Реално цифрата е около 3 - 4 % от произведената енергия.. Много други сектори в енергетиката има, които трябва да се разплитат и да се търси къде е заровено кучето преди да си измиват всички ръцете с ВЕИ [/quote]
  Ха,аз си нямам централка,ама гледам едни и същи работи сме писали.Браво на мен,явно съм реалист отново.

 95. 95 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#93] от "TrakerBG":

  30% ??!!! А не мога да повярвам!Ако някой има данни да опровергава,защото тези 30% са си чисто престъпление,честно не го вярвам.А иначе,моите данни са от изказване на новият министър.Нов-нов....

  До коментар [#92] от "TrakerBG":

 96. 96 Профил на madara
  madara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сам Ви е ясно , че в момента никой не обръща внимание на сдруженията, колкото и силни играчи да има в тях, камо ли ако се съберат 300 'прошляци' като нас. Ходихме пред ДКВЕР, организирахме се, протестирахме и какво ? Истината е че малцина от нас имат средстватата и физическата възможност да създават подобна 2ра организяция. Ние дори не плащаме членски вност и не членуваме в асоциацията. А и създаването на дублираща структура най-много да разводни гласа на сектора още повече.

 97. 97 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#15] от "Distributed":

  Пише се ефтин.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 98. 98 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#86] от "primaxm":

  Колега, ЕС, по точно германците, променят ставката на митото за китайските панели, защото подбиват германското производство. Цините се вдигат с 10 евро/ват. Интересувайте се ...

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 99. 99 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#86] от "primaxm":

  10 евро цента /ват

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 100. 100 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#98] от "nuzzo":

  Слагат мито и може временно да се увеличат цените, но това ще е доста временно. Щом се интересуваш, значи знаеш какви бяха цените преди 5 години и какви са сега, така че да кажеш, че цените се увеличават и тенденцията е в тази посока е чиста лъжа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK