Промишлените предприятия планират да увеличат инвестициите с 26.5% през 2013 г.

Промишлените предприятия планират да увеличат инвестициите с 26.5% през 2013 г.

© Мария СъботиноваПромишлените предприятия планират да увеличат инвестициите си през 2013 г. с 26.5 на сто в сравнение с изтеклата година. Това показва анкета на Националния статистически институт сред индустриалните фирми.


В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи делът на обществения сектор през 2013 г. е 14.6%. Мениджърите от този сектор предвиждат увеличение на инвестиционните си програми със 75.3% спрямо 2012 г., докато в частния сектор очакваният ръст е 20.7%.


Най-голям дял в очакваните инвестиции са тези в енергийните и свързаните с водата отрасли – 52 на сто. При тях се очаква увеличаване на инвестициите със 70.9 на сто спрямо миналата година. Следват планираните инвестиции(с относителен дял от 29-2 на сто) в отраслите, които произвеждат стоки за междинно потребление, където се очаква ръст от 12.3 на сто спрямо година по-рано.


Същевременно обаче отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки, които са с 11.3% относителен дял в очакваните инвестиции през 2013 г., прогнозират свиване на инвестиционните си програми с 23.7% спрямо 2012 година.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 563 Весело

  Миналата година инвестирах 5 лв.
  Тази планирам да увелича инвестициите с 40%!

  pastor
 2. 2 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Хайде, анализирайте! Защо? Защото, въпросните енергийни и водни инвестиции ще влязат в цента и потребителите щат, не щат ще я плащат! Колкото и да свиват потреблението си, ще харчат! Вместо свръх предлагането в тия сфери да води до сваляне на цени, води до поскъпване. В сферата на недълготрайните услуги са в сила или обикновените пазарни принципи, или картелните. Те трябва да се съобразят със свиващото се потребление и да се защитят от загуби. Само на база на тая кратка статия може да се направи вярна прогноза за близкото бъдеще!

  goblenka
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  Добър сигнал за нашата икономика!Щом като има увеличение на инвестициите ще има и по-нататъшно увеличение на заетостта!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK