Малки зелени пазари

Продажбите на био храни в България растат, но делът все още е много малък

Освен на плодове и зеленчуци, в България има и производители на органичен пчелен мед

© Красимир Юскеселиев

Освен на плодове и зеленчуци, в България има и производители на органичен пчелен медПазарът на органични храни в България ще продължи да расте, но производителите ще се справят все по-трудно, ако финансирането от европейски и национални фондове продължава да ги поставя в неравностойна позиция. Около тези данни и коментари бяха мненията на участниците във форума за биохрана, организиран по повод Празник на биологичното земеделие в София.


От навлизането на био храните на българския пазар досега секторът не е имал спад на продажбите, като за миналата година ръстът му е бил 40%. От Асоциацията на био търговците (АБТ) очакват увеличението да продължи и тази година, като прогнозата им е той да се забави и да бъде 25% спрямо продажбите от 2012 г.


Малки, но растящи
От АБТ не посочиха данни колко е стойността на пазара на био храни, но отбелязаха, че все още те са само малка част от общите продажби в този сектор. В сравнение със страните от Западна Европа, делът им у нас е доста малък, казаха участниците на семинара. Надеждите на АБТ са броят на специализираните магазини да се увеличи, след като миналата година не е имало значително нарастване. Повече продажби на био храни има в големите търговски вериги, като за миналата година оборотът при тях е нараснал с 50%. Само от специализираните магазини продажбите на органични храни са се увеличили с 20%, а при тези по интернет – двойно.


В момента на пазара в България се предлагат около 5 хил. различни вида био храни и асортиментът постоянно расте. Макар много търговски вериги да имат вече обособено и отделни щандове за био храни, те все още предлагат едва около 400-500 различни продукта, отбелязаха от АБТ. Според асоциацията тенденциите през тази година ще са по-голямо отваряне на веригите към органичните храни, фермерски пазари и използването на социалните мрежи като посредници между производители и клиенти.


През миналата година Министерството на земеделието и храните предложи нова наредба, която щеше да задължи търговците да могат да продават био само на отделни "обособени места", щандове или рафтове. Против това предложение бяха търговците, но производители като цяло го подкрепяха. Все пак министерството се отказа от намеренията си и в момента органичните храни се подреждат по преценка на търговеца.


Фермерските пазари не са нова идея, но с малки изключения организирането им така и не може да се случи. Едното ограничение е свързано с възможността за директни продажби, която поставя в доста неравностойно положение малките производители, каквито са повечето би стопанства. Друго ограничение е липсата на организация от страна на общините в по-големи градове за определяне на време и място, на което фермери да продават свободно продуктите си. Засега София работи по такава идея, като обсъжданите места са парка "Заимов" или до земеделското министерство.


От идея до изпълнение


По данни на АБТ все още по-голяма част от био продуктите са вносни и много по-малко са произведените в България. От Българска асоциация "Биопродукти" отчитат като проблем неразвитото био животновъдство и преработка на суровини. "Ние изнасяме суровини, а внасяме преработени и пакетирани храни", коментира Веселина Ралчева от асоциацията. По думите й планът за развитие на биологичното земеделие в България, който е трябвало да действа 2007 – 2013 г. си е останал само на хартия.


Представители на земеделското министерство подчертаха, че новата обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС предвижда повече помощ за малки производители и биологично земеделие. Всъщност самото изложение на био храни в София беше част от кампания за популяризирането им, организирана от МЗХ. До края на април ще има още няколко събития и в други градове на страната. Кристина Йорданова от дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в министерството, отбеляза, че е задължително 30% от парите в помощ на земеделие да отиват за "зелени" мерки.


Извън трайните насаждения, изискванията за зелени стопанства са в тях да се отглеждат поне три различни култури, нито една от тях да не е по-малко от 5% от общата площ, а основната да не надхвърля 70%. Предложението на Европейската комисия е да се постигне поне 7% от площите за подпомагане да бъдат за биологично земеделие.


От организацията Slow Food, която се занимава със запазване на традиционното производство на храни по региони, обаче не са много съгласни с тезата, че новата политика на ЕС е да подкрепя дребни фермери и екологично производство.


"Не можем да кажем, че сме доволни от гласуването на Европейския парламент за реформа в ОСП", коментира преди месец директорът и основател на Slow Food Карло Петрини. Според него е била изгубена уникалната възможност да се направи промяна в историята на Европа, а депутатите и комисарите са обърнали гръб на желанието на гражданското общесто за по-зелена, устойчива и честна селскостопанска политика.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Още вчера Ути беше взел Думата

 2. 2 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 550 Весело

  Щом четете тази статия - гласувайте за Зелените!

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1230 Весело

  Съжалявам, че не можах да отида. Щях да им обогатя асортимента с био-ракия, абе направо - лекарство.

 4. 4 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Проблемите на био производството са безкрай ! Хигиенният контрол в Бг. е изключително занижен и скъп, а и транспорта до пазарите е дълъг и често производителите са на загуба от развалилата се продукция, която трябва да изхвърлят.
  Още повече, че и цените не са реално конкурентни на пазарните и са много под стойността им !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 801 Разстроено

  Самите те признават, че има много ментета!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  няма пчелин, който да не губи над 20% от семействата от болести, както няма и селяк-пчелар, който да не купува по няколко тона захар с които уж "подхранва", а иначе казано - мами купувача, продавайки му захар, а не мед. Та, за какъв мед говорим, че не ми е ясно - мед, който като отиде в небългарска лаборатория го връщат като опасен за здравето, пълен с какво ли не - от вредни за здравето антибиотици до радиоактивност. Изобщо на ред със зърнарството, пчеларството се е превърнало в поле за действие на дребни мошеници, субсидирани от ЕС.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 7. 7 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  [quote#6:"marquis"]Изобщо на ред със зърнарството, пчеларството се е превърнало в поле за действие на дребни мошеници, субсидирани от ЕС. [/quote]
  Всички, бръмчащи на европейски субсидии са мошеници и имитатори. Дребни и не толкова.

 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Те за едно палмово масло не могат да се разберат че не може да го има в млякото, за биохрани ще се борят..

  Може и да стане, но ще минат години..

 9. 9 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Пазарувах от биомагазин до деня, в който случайно засякох една от продавачките в близък плод-зеленчук докато пазаруваше краставици, на които после да постави етикет "био".

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Трябва всичко да е максимално естествено

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4160 Неутрално

  [quote#8:"bestbuy"]Те за едно палмово масло не могат да се разберат че не може да го има в млякото, за биохрани ще се борят.. [/quote]
  Това решение за отмяна на закона за палмовото масло си е жива подигравка с потребителя и неговите права.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#9] от "azmatahari":

  В Пловдив ги разобличиха - оказа се,че това е масова практика.Дори да има честен производител,гори заради мошениците в бранша!

  rock n' roll is king!
 13. 13 Профил на bluechemical
  bluechemical
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "azmatahari":

  Кажи го кой е,иначе си си го изсмукал от пръстите?

 14. 14 Профил на karada64
  karada64
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В България реално няма биоземеделие или по-скоро повечето, което е за собствени нужди е такова. Няма никакъв контрол върху храните, няма контрол върху производителите и производството. За да е биопроизводство не трябва да се използва никаква техника- мотокултиватори, трактори и т.н., не трябва да се наторява с нищо друго освен оборска тор, не трябва да се третира с никакви химикали, не трябва да е близо до оживени пътища. Вие да познавате някъде да се произвежда така? Аз съм обикалял почти цялата държава да инспектирам пчелари и не си спомням някъде да съм срещнал подобно производство.

 15. 15 Профил на karada64
  karada64
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "marquis":

  Не че ги няма, тези които ги описваш, но не е и вярно че всички са такива. Лично съм изследвал огромни количества мед на огромно количество производители. Не са чак толкова много тези в които се откриват антибиотици или С4 захари.

 16. 16 Профил на razbi.r_v.am
  razbi.r_v.am
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#9] от "azmatahari":

  Моля изберете си отговор:

  1. Ако е така, защо не подадохте сигнал в Българската агенция по безопасност на храните или на управителя/собственика на магазина.
  2. Ами ако продавачката е пазарувала за собствени нужди.
  3. Значи една продавачка може да ви откаже от поетата от вас посока към здравословно хранене.

  "Нещастието, мракът и невежеството съществуват само в отсъствието на любовта."
 17. 17 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "razbi.r_v.am":
  1. Адресатът в този случай не е БАБХ, тъй като закупените от магазина краставици вероятно не са опасни за здравето (не са отровни в малки количества).
  Вероятно с проблема би трябвало да се занимава Държавната агенция за защита на потребителите.Имам личен безрезултатен опит от сигнализиране на нередност.
  Управителят? Нали той я е изпратил да напазарува и най-много да я уволни, че не го е направила дискретно.
  2. Вие колко често купувате две торби краставици за собствени нужди?
  3.Продавачката не ме е отказала от здравословно хранене, напротив - още повече внимавам какво и откъде купувам.
  Лека вечер.

 18. 18 Профил на razbi.r_v.am
  razbi.r_v.am
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#17] от "azmatahari":

  Съгласен, но този 'личен безрезултатен опит' е бил само веднъж предполагам, което не значи, че трябва да се приема за нормата.

  Ако това им е редовна практика, не мислите ли, че поне ще взимат продуктите от тържища на едро, вместо от съседния плод-зеленчук! (освен, ако предположим пак, че шефа на магазина го е нямал в момента или не си е струвало бензина до тържището за две торби краставици)

  лека

  "Нещастието, мракът и невежеството съществуват само в отсъствието на любовта."
 19. 19 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 367 Неутрално

  отново пустосване на всичко Българско. с негативизъм и плюнчене нищо не става. така само се говори а не се действа.
  биохраните ментета не са само в България.

  някой да чете новини извън Дневник? наскоро Обама подписа закон с който дава 1 година срок за използване на нови гмо продукти без тяхното предварително изследване. страхотен подарък за Монсанто! въобще американската EPA е такъв та**к.

 20. 20 Профил на Весела Николаева
  Весела Николаева
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За коментарите доколко нещо е био и кой следи - в търговската мрежа това се следи от Българска агенция по безопасност на храните. Ако имате каквито и да е съмнения, можете да се обадите на телефона им за сигнали и те ще направят проверка. Покупка на краставици от магазина и лепене на етикети върху тях се хваща лесно със сравнение документите за какво количество био продукти са и колко са отчетени като продадени. Проверка на мед също може да се направи от БАБХ. Ако имате повече въпроси, можете да ми пишете съобщение във форума или лично в ID Capital

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK