Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" се ремонтира заради изключен турбогенератор

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" се ремонтира заради изключен турбогенератор

© Анелия НиколоваИзвършват се ремонтни дейности в пети блок на АЕЦ "Козлодуй", заради изключване на турбогенератор, съобщиха от централата, цитирана от агенция "Фокус".


В 22:39 часа на 14 април турбогенераторът на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключен от електроенергийната система на страната. Причина за спирането е установяване на пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала – конвенционалната, неядрена част на блока.


С цел обезпечаване на пожарна безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започната подмяна на водорода в него с азот, посочват от централата.
Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.


За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.


В 03:00 ч. тази сутрин Божан Стоянов, заместник-министър на икономиката, и заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров пристигнали в атомната електроцентрала, за да вземат участие в сформирания щаб за установяване на причините за събитието.


Към 11:00 часа днес другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" – шести, работи с 81% от мощността си, в съответствие с разрешението на ЕСО.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK