Проверяват се всички уплътнения в АЕЦ "Козлодуй"

Проверяват се всички уплътнения в АЕЦ "Козлодуй"

© ДневникВъзложена е експертиза, която да оцени състоянието на всички уплътнения в съоръженията на АЕЦ "Козлодуй", подобни на тези, чиято повреда преди дни доведе до изтичане на водород и до опасност от пожар в централата. Това заяви на пресконференция председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.


Цочев отхвърли хипотезата, че липса на средства за поддръжка на АЕЦ-а са довели до това събитие.


Централата има достатъчно средства да извършва своите ремонтни програми, а и тези уплътнения не са скъпи и не са свързани с извънредни разходи, коментира Цочев, цитиран от БТА. Той посочи, че уплътненията последно са били сменени през 2010 г. Председателят на АЯР заяви, че няма причини да бъде санкционирано ръководството на централата за лошо управление, в случая няма повод да се търси причината в лоша експлоатация или човешка грешка, каза Цочев.
Той заяви още, че всички уплътнения на пети Блок ще бъдат сменени, когато той излезе в планов ремонт в края на този месец, а през есента това ще бъде направено и в шести блок, когато и той бъде спрян за планов ремонт.


Повредата в уплътненията на пети блок е отстранена и той може да бъде пуснат от събота в експлоатация, защото горивото му има ресурс да работи още десетина дни, коментира председателят на АЯР. Той обаче подчерта, че решенията за пускане на централата се вземат от ръководството на централата и от ЕСО и те може да преценят и да не пускат блока преди излизането му в ремонт. Ремонтът и презареждането с гориво ще продължат около 40 дни.


Сергей Цочев заяви, че намаляването на мощността на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" заради пролетното затопляне и излишъка в производството на електроенергия в страната, не влияе върху безопасността на работа на ядрените съоръжения. В момента шести блок работи с 800 мегавата мощност, а минимумът, на който хилядамегаватовите блокове могат да работят е 40 процента от мощността им, каза Цочев. Оптималната работа на централата е обаче при пълно натоварване на мощностите, поясни той.


Във връзка с удължаването на експлоатационния срок на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" до края на тази година очакваме да получим резултати от обследването на стареенето на структурите на двата блока, както и програма какво трябва да се подмени от оборудването им, каза Сергей Цочев. Блоковете имат лицензии за експлоатация до 2017 и 2019 г.


България има ясна политика за безопасност, подпомогната от ефективно законодателство, съобразено с межуданордните стандарти, като всичко това допринася за високо ниво на ядрената сигурност. Това обяви Марта Жекова, ръководител на мисията на Международната агенция по атомна енергия в България, която приключи. Мисията е проверила работата на ядрения регулатор по негова покана. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK