"Дер Щандарт": Цветан Василев и Огнян Донев са кандидат-купувачи за "Доверие"

Даниела Петкова каза, че не са информирани за решение за продажба.

© Надежда Чипева, Капитал

Даниела Петкова каза, че не са информирани за решение за продажба.Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group - ВИГ) ще продаде своя мажоритарен дял в най-голямата пенсионна компания в България - "Доверие". За сделката се състезават двама от най-големите бизнесмени в страната - банкерът Цветан Василев и  производителя на лекарства Огнян Донев. Продажната цена на 92% дял на австрийската компания ще бъде между 120 и 150 млн. евро", това съобщава австрийския вестник "Дер Щандарт". Говорител на ВИГ е отказал коментар пред изданието.


Според информация на медиата вече тече финансово и правно проучване на пенсионно-осигурителното дружество, но няма прогноза кога би се финализирала евентуална сделка. Вестникът цитира данни, че "Доверие" има около 1,5 млн. клиенти. Собствеността на ВИГ в дружеството е чрез TBIH Financial Services Group N.V., които притежават 92,58%.


Официални реакции
Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев не отговаряше на мобилния си телефон в петък следобед, за да коментира информацията. (Преди по-малко от месец пред същия вестник, той даде интервю, в което атакува безпрецедентно президента Росен Плевнелиев).


Изпълнителният директор и мажоритарен собственик на "Софарма" Огнян Донев нито потвърди, нито отрече интерес към ПОК "Доверие" пред репортер на "Капитал".


"Мендижмънтът на пенсионно-осигурителна компания "Доверие" не е известен от мажоритарния собственик "Виена иншурънс груп" за взето решение от тяхна страна за продажба на акциите им в компанията. Не сме информирани нито за български, нито за чуждестранни потенциални купувачи. Никой - нито посочените в статията за кандидати, нито други компании са се обръщали към компанията и не са проявявали интерес нито за дю дилиджънс, нито за одит. Никой от "Дер Щандарт" не ме е търсил и не съм давала никакви коментари. Във връзка с тази публикация обаче отправихме официално запитване към ВИГ относно истинността на публикуваната информация", коментира в петък следобед пред "Капитал" Даниела Петкова, председател на Управителния съвет на "Доверие".


Австрийският вестник "Дер Щандарт" припомня в статията си, че ВИГ притежава в България и застрахователното дружество "Булстрад" и смята България за свой стратегически пазар в Източна Европа. Според медиата обаче "в София се спекулира, че ВИГ ще се раздели с "Доверие", заради притеснения за политическата стабилност в страната". "Дер Щандарт" припомня, че пенсионната компания е инвестирала и на енергийния пазар чрез покупка на малък пакет от чешкото енерго-разпределително предприятие "ЧЕЗ" през ноември 2012г.


Според информация на "Капитал", Цветан Василев е единственият поканен кандидат-купувач.Пенсионно-осигурителната компания "Доверие" е най-голямата на българския пазар, а управляваните от нея пенсионни фондове са с активи от над 1.7 млрд лв. към края на 2012г.

Интересът на КТБ


Съобщението за интерес на КТБ към "Доверие" идва в момент, в който перспективата по рейтинга на банката беше понижен, а служебното правителство подготвя правила за държавните пари в банките, от които тя държи сериозен дял. 


В сряда международната агенция Moody's свали перспективата по рейтинга на Корпоративна търговска банка до негативен и понижи оценката й за финансова стабилност, като аргументите за това бяха посочени рискът, който генерира бързата кредитна експанзия, скромните капиталови буфери в сравнение с тези на конкурентите и намаляваща доходност.


В анализа си Moody's посочи, че въпреки плановете на банката да увеличи капитала си през второто тримесечие на 2013 г. очакванията й са нивото й на съотношението за адекватност на първичния капитал да остане под средното за банковата система в страната, като това предоставя ограничен капацитет за абсорбиране на неочаквани загуби.


Преди две седмици, "Капитал" публикува разследване, което показа, че към края на 2011 г. над 1 млрд. от кредитите, отпуснати от КТБ, са към свързани със собствениците й лица. Това е една четвърт от активите и над една трета от кредитите на банката към онзи момент. Само за 2012 г. активите й са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система. За последните четири години банката почти се е утроила и вече е пета по големина с 5.6 млрд. лв активи.


По-рано днес беше пък съобщено за друга сделка, свързана с банкера Цветан Василев. Руската ВТБ Капитал купи 9.99% от Корпоративна търговска банка. Това всъщност е делът на регистрираната в карибската офшорна зона DEWA International Ltd, която го закупи в началото на април, а днес го пробава на руската банка.


Финансов анализатор коментира, че парите от сделката с ВТБ вероятно ще бъдат използвани за увеличение на капитала на банката.


КТБ и ВТБ вече участват в няколко сделки заедно и не е изключено руската банка да подпомогне и покупката на "Доверие". 


Според частен инвеститор, пожелал анонимност, който коментира публикацията в "Дер Щандарт", зад интереса на банката може да се види "опасност парите на пенсионерите да бъдат източени към акции на свързани фирми на Цветан Василев".


Когато служебният кабинет обяви, че създава работна група и тя ще изработи правила за управлението на парите на държавните фирми и прозрачност как избират обслужващите ги банки, Василев сам обяви, че това е "ответен удар" срещу него, заради интервюто му срещу президента. Правилата все още не са готови, но след едно от заседанията работната група обяви, че те ще бъдат задължителни за държавните фирми.


Засега не е публикувана информация с актуални данни в кои банки са разпределени парите, за да се прецени какъв е дялът на банката на Василев. КТБ са средствата на повечето държавни енергийни фирми ( при публикуването на доклада на "Фич" в началото на март 2013г. за рейтинга на Българския енергиен холдинг (БЕХ) стана ясно, че поне 624 млн. лева към септември 2012г. са в КТБ. Международната агенция дори отчете като риск "слабата диверсификация" на паричните средства на холдинга - 87% в една банка.)


Днес стана ясно, че министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев сменя и голяма част от шефовете на енергийните фирми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Айде империята на Цветан Василев расте с държавни парици.... нека балоните са за тва да се пукат ... рано или късно !

 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1291 Весело

  А-ха-ха, горката г-жа Петкова...
  Не знаела и официално отправила запитване до Виена...
  Това или е е'ати и балона, ма ако е истина...лошо за хорицата.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Даа..парите не миришат в България...А после "честните" ни бизнесмени ще го прехвърлят на"честна" офшорка...и след това оттам през два-три хедж фонда ще се стигне до едни "честни и чисти" наркотично-оръжейни хубаво препрани парички..21-ви век-как да се противиш..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 441 Неутрално

  [quote#1:"niceprson"]Айде империята на Цветан Василев расте с държавни парици.... нека балоните са за тва да се пукат ... рано или късно ![/quote]

  Такива балони никога не се пукат. Умните хора ги наричат структурноопределящи!

 5. 5 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#4] от "reakzioner":

  Или мутро-развиващи се ?

 6. 6 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами нормално - като им вземат държавните пари от КТБ, както се кани Плевнелиев, какво друго им остава освен да прилапат други чужди пари а именно - на пенсионно осигурените лица?

 7. 7 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#5] от "niceprson":

  Все тая! Факт е, че никое правителство не може да си позволи фалит на най голямата пенсионна компания!

 8. 8 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Хората пари правят , а ние продължаваме да пишем по форумите

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 9. 9 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ми така е. Някои хора купуват, Прокопиев продава.

 10. 10 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 707 Весело

  [quote#4:"reakzioner"]Такива балони никога не се пукат.[/quote]
  ENRON...!!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 11. 11 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Първото нещо , което ще направя следващата седмица ще е да си прехвърля партидата другаде.И без друго бях избрал друг фонд и някой служебно ме прехвърли.

 12. 12 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "djb95":

  Това не е служебно прехвърляне е криминално. Никой не може да Ви прехвърля без ваше съгласие.

 13. 13 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Лоша работа! Чужди инвеститори се изнасят на талази от потъващия кораб...

 14. 14 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хаха, от тези не чакайте пенсии. Въобще това допълнително-задължително пенсионно осигуряване е добър начин да осигурим свежи постъпления за дълго време на големите, за сметка на това МАЗНИ играчи.

 15. 15 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Май тоя Цветан Василев е решил да става ''Ту Биг Ту Фейл''

  Да се надяваме, че няма да му позволим

  Гласувайте!
 16. 16 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вече наистина си мисля, че втора пенсия едва ли ще получа...

 17. 17 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато "бизвесмени" тръгнат с охрана от 10-12 пазванти, значи, че кроят нещо престъпно...Уж ги подслушват, пък нищо не хващат....

 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  [quote#11:"djb95"]Първото нещо , което ще направя следващата седмица ще е да си прехвърля партидата другаде.[/quote]


  Точно това си помислих и аз,след като прочетох заглавието...

 19. 19 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А, другите 4 чии са?

  goblenka
 20. 20 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#6] от "z82":
  Ако продължава тенденцията европейски инвеститори да се изтеглят - продават на местни джигити - пардон бизнесмени- много лошо
  Защото местния джигит Европа не го пази от фалит Особено ако отзад стоят и някакви руски пари Справка - Кипър и Гърция Гърция спасяваха щото парите наляти в нейните балони са френски и немски Тези в Кипър - са всякакви и доста руски Затова Кипър плати сметката а на Гърция я опростиха
  Хайде сега всички дето ще гласуват за Атака или ГЕРБ - да кажат - като изгоним чужденците и настаним нашите по големите компании - къде ще стигнем икономически - в Европа или в г=за на Азия
  То не може да искаш да си само износител към Европа Трябва и да си вносител на нещо - да имат нещо при теб че да те пазят

 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#1] от "niceprson":При пръсването на тия балони най-малката беля е миризмата. Потърпевши ще са държавните фирми в банката,а като следствие ние-гражданите.

 22. 22 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ние можем да се драпаме из форумите, че тез били таквиз, че онез били онаквиз, че Борисов е такъв, че Цветанов е онакъв, Станишев е виновен за всичко, а Костов е основоположника на всички беди, а царо изсякъл гората...Абе що не ви таковам таковата! Така и не разбрахте, че тук, у нас, комунисти няма! Тук се вихри някаква жестока мафия, която се е врастнала във властовите структури до такава степен, че се оказват прави хората, дето казват, че мафията си има държава. У нас се твори такава гадост, дето и чикагската мафия от 30-те ще ни нарече "гении" за начина на печелене на пари от държавата.

 23. 23 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 541 Любопитно

  "Според частен инвеститор, пожелал анонимност, който коментира публикацията в "Дер Щандарт", зад интереса на банката може да се види "опасност парите на пенсионерите да бъдат източени към акции на свързани фирми на Цветан Василев"."

  Ключът за палатката...

  911,959,964,993
 24. 24 Профил на ivanskii
  ivanskii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе тия двамата Донев и Василев нали щяха да ги разследват май? Кво стана?

 25. 25 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 488 Неутрално

  мустака квото и да прави е пътник,за ДОН евио и за него е въпрос на време да му се пукне балона с прескъпите илачи

 26. 26 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "goblenka":
  [quote#19:"goblenka"]А, другите 4 чии са? [/quote]
  Универсални пенсионни фондове

  http://www.fincity.bg/prod.php?cat=40&s=-1&;st=-1#product_list


 27. 27 Профил на mofo
  mofo
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ами крайно време е да се създадат критерии кой да управлява тези фондове . инг и дск ще останат най добре звучщи ако и доверие/ собственост на виенна иншурънс мине към тези крадци . ще се окаже че тимаджии, другаря желев апропо алианц , ковачки и сега мустака или донев да плащат пенсии - абсурд , доказани крадци и мошенници

 28. 28 Профил на У-чуден
  У-чуден
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Универсалните пенсионни фондове ще фалират, когато дойде времето за плащане на пенсии. Засега само прибират парички. Не след дълго ще трябва да започнат и да изплащат. И тогава ще лъсне истината.
  Нека си спомним, как Бойко Борисов "национализира " професионалпите ПФ, като по този начин покри далаверите и легализира кражбата.

 29. 29 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Господа, "журналисти",
  моля оправете си правописа!!! Името на вестника се изписва с -д накрая, а не с -т, както Вие сте го написали. Става дума за австрийския "Дер Щандард", а не за българксия "Стандарт"! Опитайте се поне в заглавията да не допускате толкова груби грешки, моля!

  Как е възможно, в цялата редакция никому да не направи впечатление, че името на един все пак относително известен европейски вестник е транслитерирано погрешно???

 30. 30 Профил на crom
  crom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Братята австрийци изобщо биха ли се занимавали с тъмните български субекти (бизнесменчета)? Може така да ги забъркат в балкански филми, че после обяснявай, че нямаш сестра....

 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 846 Весело

  Разпърдяването на клюки за финансова инситтуция, каквато е КТБ бавка, е наказуемо по закона... и то с доста годинки....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#24:"ivanskii"]Абе тия двамата Донев и Василев нали щяха да ги разследват май? Кво стана? [/quote]
  Павлов и Донев ги разследваха..

 33. 33 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Само това остана Донев да започне да раздава пенсии. Това не просто ненормална история. Него не го ли разследват още за документни измами?

 34. 34 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#32] от "Irina":

  Именно, именно. Ако попадне в ръцете на Донев, срам и позор!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK