Авариралият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" вече работи

Авариралият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" вече работи

© Анелия НиколоваДнес – 20 април 2013 г., в 12:07 часа пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в паралел с енергийната система на страната, съобщиха от управата на централата.


Блокът беше спрян на 14 април поради установен пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора в машинна зала – неядрената част на блока. След констатирането на технологичния проблем за пропуска – дефектиране на гумено уплътнение на фланец на един от тръбопроводите на турбогенератора, превантивно са подменени всички такива уплътнения. В рамките на престоя успешно са изпълнени необходимите изпитания на оборудването.


Двата блока на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести, ще работят с натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), уточняват отт АЕЦ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK