Калин Христов: Структурни промени в икономиката, а не харчене ще ускори растежа

Калин Христов

© Анелия Николова

Калин ХристовЕдинственото, което ускорява растежа на една икономика, е провеждането на структурните промени, а не харченето на фискални средства. Това заяви в интервю за БТА министърът на финансите Калин Христов.


Според него структурните реформи водят до растеж, а харченето на средства - до временно раздуване на икономиката до момента, в който пазарите спрат да финансират дефицитите и тогава икономиката се свива драматично. Христов отбеляза, че тъкмо това се наблюдава в Гърция, Испания и Кипър. Има голямо неразбиране въобще в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства може да стимулират икономиката, добави финансовият министър.


Той подчерта, че очакванията за по-бавно възстановяване от кризата не са само наш локален феномен, а се наблюдават и в прогнозите на ЕК, МВФ и други международни финансови институции.
В актуализираните от правителството Национална програма за реформи и Конвергентна програма на България (2013-2016) Министерството на финансите предвижда икономически растеж от 1 процент през тази година, ускоряване през следващата година до 1.8 процента и достигане през 2015 г. до 2.9 процента.


Калин Христов посочи, че отлагането във времето на възстановяването на икономиката води и до преоценка на прогнозата за заетостта - през тази година все още ще има спад на заетостта от 2.4 процента, а едва през следващата се очаква минимален растеж на заетостта от 0.4 процента. Прогнозата за инфлацията е за 1.8 на сто средногодишна инфлация за тази година, а за 2014 г. очакваме тя да се увеличи до 2.7 процента, но все още ще остане на много ниски нива, каза Христов.


Промяната в очакването за растежа променя скоростта, с която се върви към балансиран бюджет. Оставаме с дефицит от 0.8 процента до 2016 г., а балансирането на бюджета се измества в 2017 г., каза Калин Христов и допълни, че идеята е, когато икономическата активност е слаба, фискалната политика да не играе проциклична роля.


Това обаче не означава, че страната ни може да си позволи висок дефицит. Реализирането на бюджетен дефицит от три процента е допустимо, когато икономиката е в състояние на значителен спад, а такова в момента нямаме, подчерта финансовият министър. Ако се допусне увеличаване на дефицита, срещу страната ни ще бъде заведена процедура за неспазване на Фискалния пакт, който сме подписали и който е приложен в Закона за публичните финанси, посочи Христов. Според новите европейски регулации несъобразяването с изискванията за финансова стабилност е основание за замразяване на европейските фондове, коментира министърът.


Финансовият министър е категоричен, че няма заплаха за изпълнението на бюджета за тази година и по предварителни данни за първото тримесечие на 2013 г. приходите се реализират с незначителни отклонения от планираните. Христов не очаква да се наложи актуализация на бюджета след изборите. Фискалният резерв в момента е в размер на около 5 млрд. и 300 млн. лв. и дори и след плащането през август на шестмесечната облигация, пусната на вътрешния пазар, за да бъдат финансирани субсидиите на земеделските стопани, резервът в края на годината ще е над минимално изискуемото ниво по закон.

Ключови думи към статията:

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  """ Има голямо неразбиране въобще в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства може да стимулират икономиката, добави финансовият министър. """
  =========================

  ++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Те унищожиха икономиката, задушиха бизнеса, ти ще го преструктурираш!

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Е ми преструктурирайте де!!!

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 679 Весело

  Така като го чета значи 2083-та година да очакваме безработицата да спадне под 10% и към 2197-ма доходите да се покачат към 70% от нивото на средноевропейските...Отива да пея от щастие..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Ако на някого му пука за растежа в икономиката, първото, което трябва да направи е да спусне в двугодишна данъчна ваканция , дребния и малък бизнес...единствено да плащат заплати и осигуровки на работниците си...и второто условие, да върнат данъците от печалбите на т.н. Чуждестранни инвеститори от офшорките, в нашия бюджет...нищо повече...!!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Де да имаше нещо за преструктуриране!
  Реанимация на труп, това може да се каже, за опитите да се оживи някакво производство и да се развива някаква икономика в България.
  Другото са хаотични напъни и залитане насам-натам според някакви флуктуации в световния пазар.
  Така, че нищо оптмистично!

  ура и да живей!!!
 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Слушайте внимателно Калин Христов.

  Човекът е професионалист.

  Искрено се надявам популистите които изберем на изборите през май, да не се впуснат да доказват думите на Христов за несъстоятелноста на безразборното харчене на средства.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Много добре го е казал

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#3:"SSmart"]Е ми преструктурирайте де!!![/quote]

  Сега най-много да възникне спор трябва ли държавата да командва икономиката, тоест да решава каква да бъде или да я остави на самотек, както се предвижда в теориите за свободната пазарна икономика.

 10. 10 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Най-накрая да чуя адекватно мнение и реалистични думи и прогноза.

 11. 11 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#5:"Γαλλα"]Ако на някого му пука за растежа в икономиката, първото, което трябва да направи е да спусне в двугодишна данъчна ваканция , дребния и малък бизнес...[/quote]
  ... и рязко да намали пенсиите и майчинските ли? На някои хора няма да им хареса идеята.

 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#11:"Отнесен"]На някои хора няма да им хареса идеята.[/quote]

  Е, казах го в случай, че някой мисли за икономическият растеж на България, а не за нарастване популацията на циганите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Само пенсионерите и безработните са на друго мнение.

 14. 14 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Структурни реформи А !!! За 23-25 години структурни реформи станахме от износители на земеделска продукция, животни и животинска продукция във вносители. Почти цялата ни храна е внос. От структурни реформи останахме без лека и тежка промишленост, "продадохме" си БТК-то, ЕРП-тата, сега ще си "продадем" и ЖП-то. Другото дадохме на концесии. Та кои структури ще се реформират ???

 15. 15 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Добра "философия" и вярна, но трудно осъществима след преминалия ураган през дребния и част от средния бизнес!
  Дори след Виденовата зима имаше достатъчно резерви за раздвижване.
  Сега ще е трудно да се преструктурира нещо, което вече го няма!
  Не завиждам на следващите управляващи!

 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#13] от "bta":


  [quote#13:"bta"]Само пенсионерите[/quote]
  =========================

  Не всички .

  Аз съм пенсионер от над 10 години
  и над 6 години съм в Дома за стари хора Сливен стая 223

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 743 Любопитно

  [quote#7:"NPaine"]Човекът е професионалист.[/quote]
  Коя професия е практикувал?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Teo Вайгел, финансов министър при канцлер Хелмут Кол, подиграваше опозицията, че според нея дългове трябвало да се правят по всяко време. "Защото, когато върви икономиката нагоре, тогава можем да си го позволим. А когато върви надолу, тогава се налага да се прави".

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#11] от "Отнесен":


  До коментар [#12] от "Γαλλα":

  Както се разбра вече от целокупното човечество,всеки капитализъм се изражда в монополен такъв (Карл Маркс),това му е дефекта. И никакви антимонополни закони и съдилища не можаха да спрат това,(освен революциите-за малко).
  Малките и средните фирми сами са си виновни,защото вместо да се организират срещу големите акули (както по времето на Хитлер в Германия),те си въобразиха,че могат заедно с тях да участват в бизнес оргията. А сега олеле...

 20. 20 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  айде нов лаф - структурни реформи. Сег пък това е магията която ще оправи икономиката. Простият матрял естествено гледа умно новият кндидат спасител и дъвче сламата. Интересно смо този нов спасител с колко милиона по-богат ще бъде след края на мандата си...

 21. 21 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Тоя корнишон можеше да казва това и преди да стане министър. Кво му пречеше?!

 22. 22 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1263 Любопитно

  До коментар [#1] от "Чардо":

  Има голямо неразбиране въобще в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства може да стимулират икономиката

  И аз силно се учудих че министъра не вярва в Кейнезиански икономически методи, за разлика от ФЕД, Японската централна банка, и тн. Това може да е добър знак, стига да уточни какво всъщност предлага -- дали ще доживеем някой да говори за намаляване на размера на държавния апарат, и създаването на условия за истинско предприемачество?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 23. 23 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато в България се каже структурна промяна и почвам да се стрскам, просто за толкова време, толкова много хубави идеи ги унищожихме с реализацията, че вече им нямам вяра. Хайде да видим какви са тези структурни промени, за мен има няколко варианта - да минем към икономика на знанието(високи технологии), но всичко що-годе кадърно младо, заминава, явно ще трябва време и променени условия, изисква време. Втори вариант експортно ориантирана илономика, но с Китай и Турция ли ще се преборим, а за вътрешно потребление сме с малък вътрешен пазар. Може би ще минем към по-виок клас туризъм, но и за там трябва да прекроим курортите отново. Та задавам простия въпрос, как виждате това преструктуриране на икономиката. Аз си имам мои виждания, но нека да видим, какво мислите и вие

 24. 24 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Най-първото е да се ограничи изнасянето на оборотните пари и природните ресурси навън. Това означава да се преразгледат концесиите и да се промени отношението към големите вериги. Което да се комбинира със стимулиране на производството.
  С държавата се случва нещо подобно като с малките градове и селата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 25. 25 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Единственото, което ускорява растежа на една икономика, е провеждането на структурните промени......
  ===============================

  ............... с мотика 8-ми номер или с тъпата и страна.. избора е ВАШ.

 26. 26 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Структурна промяна би било например да се ограничи корупцияата и да се премахнат монополите. Това стига за начало!

 27. 27 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пешката":

  "....Кейнезиански икономически методи".... и що за методи са това!? И може би все пак си имал предвид Кейнсиански а кейнезиански. ... и не е лошо като употребяваш някакви понятия да си представяш, за какво става дума...

 28. 28 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Какво е структурна реформа? - Например да спрем да харчим най-много от всички в ЕС /на глава от населението/ за полиция и охрана, за псевдоболници и руски енергийни проекти. БДЖ да формира пазарни цени - ако става - ОК, ако не - да фалира и толкова. Света не се свърши нито с Кремиковци, нито с ОЦК, нито с ВМЗ, нито с английските миньори, нито по-рано с английските текстилни работници. А държавата като цяло трябва да се откаже от неща, които над 60-70г. доказа, че не може да върши.

 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Радвам се че демокрацията в България не работи много добре.Това позволява все пак поне в Правителствата да попадат нормални хора,които да водят страната в пправилната посока,а не в посоката,която партийната вакханалия сочи.

 30. 30 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Калин Христов: Структурни промени в икономиката, а не харчене ще ускори растежа...

  Единственото, което ускорява растежа на една икономика, е провеждането на структурните промени.
  - Точно като по учебник,
  ..Ами хайде , направете го, отдавна ги чакаме...
  Само кажете , ... от къде ще дойдат парите за това...

  urkobozambo
 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivanko77":

  Без високи заплати,всяка реформа е обречена. (Една касиерка в Кауфланд в България взима 450лв.,а същата в Германия-€3000).
  Номерът с евтината работна ръка можеше да мине преди 10-15-ет години. Днес,просто никой няма истински да работи за жълти стотинки.

 32. 32 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Принципно е прав, но именно - принципно! А ситуацията в България в момента не е принципна, а драматична - хората гладуват! Вътрешното потребление спада за пета поредна година, докато дори в най-засегнатите от кризата страни, с изключение на Гърция и Испания, отдавна се възстанови на нивата отпреди кризата и, дори и да има флуктуации, те са малки, и с предимно сезонен характер, т.е. нормални.
  Не говоря за "безразборно харчене", а за стимулиране точно на потреблението, защото именно то ще ни извади от стагнацията.
  И два въпроса към Калин Христов, когото много уважавам и ми беше преподавател (асистент на проф. Марков) в УНСС:
  1. Кога ще върнете 280-те милиона лв задължения на правителството и общините към бизнеса, и кога НАП ще възстанови забавените 360 млн. лв. ДДС към същия този бизнес, според изнесените вчера данни в пресата? Защото, съгласете се, е гавра да твърдиш, че не може да се вземат кредити за стимулиране на икономиката, а в същото време да дължиш подобни колосални за българските условия суми на бизнеса.
  2. Какво ще се случи с българската икономика, ако емигрантите спрат да изпращат пари отвън? Това е тема, която НИТО ЕДИН политик не засяга, но всяка година тези хора изпращат около 1 млрд. лв., или около 1.25% от БВП, които моментално влизат в реалната икономика чрез потреблението. Защото с такива нива на емигрантско подпомагане сме се првеърнали в държава от третия свят....кажи-речи всяко трето домакинство у нас разчита на подобно "подпомагане", за да свърже двата края....

  Г-н Христов, моля Ви, не ставайте втори Дянков и олицетворение на поговорката "Ситият на гладния не вярва"!

 33. 33 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Гневно

  Правилно! Но кой да ги направи тези структурни промени, след като трето правителство ги отлага за фТория мандат?!

 34. 34 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пешката":

  Не забравяй, че ФЕД и Японската централна банка, за т.н. не знам, сами си печатат парите, а ние и Еврозоната - не! В първия случай печаташ пари и просто ги девалвираш, във втория - трябва да ги вземеш назаем, т.е. след време да ги върнеш....та затова съм написал, по-долу, че принципно е прав, ама не напълно......

  [quote#22:"Пешката"]Кейнезански икономически методи[/quote]
  Това го оставям без коментар........

 35. 35 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#12:"Γαλλα"]Е, казах го в случай, че някой мисли за икономическият растеж на България, а не за нарастване популацията на циганите...[/quote]
  Да, но икономически растеж пак няма да има даже и ако спреш да вземаш данъци. Пазар на стоката трябва. Ако някой среден предприемач спестява 10 000 на месец от данъци, той няма да наеме още хора, ако търсенето на продукцията му не се увеличи. А ако се увеличи, със или без данъци - той ще наеме хора. Данъците са нещо минимално и ако фирмата зависи от това минимално за да просперира или не, то значи не е стабилна и виси на косъм. Тя е уязвима - ако стане някакво "пазарно" изменение, тя ще фалира при всички случаи. Единствения шанс за просперитета е конкурентоспособността. А това значи да произвеждаме продукция от световна величина и да я реализираме на световния пазар. Няма друг начин - останалото е безмислени дрънканици.

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално

  Тези призиви за структурни промени в икономиката ги чуваме от години,но реално си остават само празни приказки!

 37. 37 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#28:"m_style"]Какво е структурна реформа? - Например да[/quote]
  Това е структурна реформа/промяна в бюджетните разходи.Да,необходима е.
  Но в икономиката.....какви трябва да бъдат структурноопределящите реформи трябва да се изкаже и друго министерство.
  То не остана икономика,но могат да се дадат приоритети на нещо.

 38. 38 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#19] от "deaf":

  Слушай, кво...България е малка страна, разположена на кръспотът...ако някой иска да оцелява тук, върху земите на дядо си...трябва да мисли в тази посока...иначе, по-лесното е да отдадем държавата под наем и да идем си щракаме с пръсти в чужбина...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 39. 39 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 527 Весело

  огън служба не остана има, няма 20 дена, тоя седнал за структурни промени лаф да отваря. Те тия май са си повярвали, че ще управляват още четири години.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  тук по нашите земи под структурни промени се разбира да си харижеш телекома за по-малко от годишните приходи, да си продадеш авиопревозвача за жълти стотинки, да си строшиш енергетиката, да катастрофираш тежката промишленост...

  уточнявайте се

 41. 41 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#4] от "ostin22":

  Ха-ха! Кой ще повиши доходите до средноевропейските? Чуждите инвеститори ли? Хайде бе, та те защо дойдоха тук? Да повишават нашите доходи до европейските или собствените. Ако хората още вярват на тези химери, значи си заслужаваме съдбата.

 42. 42 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  структурните реформи водят до растеж, а харченето на средства - до временно раздуване на икономиката до момента

  ==========

  Покрай тези безспорно верни думи Христов е пропуснал (естествено) едно табу за родните случайни хорица, известни и като политици. А именно, че голямата част от всеки милион, налят уж за стимулиране на производството и икономиката у нас, ще иде не в родния производител и икономика, каквито почти не останаха, а в германските производители.

 43. 43 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Нуждаем се от структурни промени и намаляване на разходите. Насочване на средствата към структуро-определящи отрасли. Добро планиране и разпределние на бюджета........ да продължавам ли? Сигурно мога да накъдря 2 листа с подобни клишета.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#35] от "Отнесен":

  Както казва един колега по-горе-принципно сте прав,само принципно. Българските домати са конкурентноспособни (англичаните живеещи у нас го казват,и не от куртоазия),но не можем да ги наложим.
  "Пазарните механизми не действат."-Ангела Меркел.

 45. 45 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Така е, но нали слушате какво плямпотят всички- и политици и разни измислени икономисти-чуждите инвестиции са панацеята. Да, но в ограничен период от време. както писах преди това те няма да дават 3000 евро заплати никога по обясними за всеки причини. Тогава къде е изхода. Ами по примера на давещия. Съдбата е в нашите ръце. Само наши фирми, с помощта на държавата, трябва да произвеждат разработени от нашите учени високотехнологични продукти. А държавата може да помага, като намали данъците на фирми внедряващи наши изделия с висока добавена стойност. Всички другото е ала-бала. Нека някой критик да посочи немска фирма инвестирала немски капитал, примерно във Франция. Каква ще ѝ е ползата, ако плаща френски заплати? Мои познати туркини доктори по компютърна архитектура работят в лаборатория на ИНТЕЛ.Знаете ли какво ми казаха? Ако в Барцелона ИНТЕЛ плаща на доктор 9000 евро заплата в същата лаборатория в Индия плаща 500 долара. Сами направете изводите

 46. 46 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И още нещо. Къде чуждите банки печелят повече-у нас или в собствената страна. Ето в Белгия ипотечния заем е 3.4% за целия период а у нас колко е?

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#45] от "stoicho2":

  +++

 48. 48 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 388 Неутрално

  51% национализация на част от монополите. Връщане на парите от офшорки, от монополи, концесии и прочее.
  И изведнъж, ще се окаже че има десетки милиарди.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 49. 49 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#30] от "Urkobozambo":

  Аз имам много семпло решение, да го нарека "закон за печалбата".

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 50. 50 Профил на Антиглобалист
  Антиглобалист
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  Достатъчно е да ги наложим за вътрешно потребление. Идиотско е, че земите са много добри за селскостопанско прозиводство, но то липсва дори за вътрешният пазар. А една земя като се изостави за 5 години не става веднага пак годна.
  Аз бил заложил много на селското стопанство.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 51. 51 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Икономиката ни не е в спад?!
  Приходите се движат в предвиденото, но разплащанията с ДДС се забавят...
  Доста песимистична картина за 2013- спад на заетостта и т.н.
  Прекаленото харчене наистина няма да помогне, но не си представям какви ще са тези структурни промени, които да дръпнат икономиката макар и бавно без пари.

 52. 52 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#35] от "Отнесен":

  "А това значи да произвеждаме продукция от световна величина и да я реализираме на световния пазар. "

  Не е задължително!
  Можем да произвеждаме лук и чесън, който да не внасяме!
  Въпросът е да е със задоволително качество на достъпна цена!
  За да се получи това обаче трябва да оставим на спокойствие производителя, а не да му се качат инспекции по труда, данъчни, агенции по храните, еколози и общинари! Нима китайците имат на главата си всички тези чиновници?
  България, която внасяше само цитруси и банани, яде македонски ябълки и аржентински червясал боб!
  За това не са виновни производителите, а корумпираните чиновници, позволяващи да се внесе европейски боб от Аржентина със сертификат от Гърция!

 53. 53 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Сульо и пульо, попаднали в управлението на страната по волята на задкулисието, преставят хаотичните си действия са реформи и обявяват тия действия на предидущите за грешни. Лошото е, че тия парашутисти постоянно рекламират действията си като рИформи и по-голямата част от мат,риала, гледайки ТВ-то не си дава отчет как тия"рИформи се отразяват на живота му, а вЕрва на лъжите по ТВ-то.

 54. 54 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#50:"това онова"]Достатъчно е да ги наложим за вътрешно потребление. Идиотско е, че земите са много добри за селскостопанско прозиводство, но то липсва дори за вътрешният пазар.[/quote]
  Решението е очевадно, но трябва политическа воля. Воля да се смачка рекета на мутрите-рекетьори-прекупвачи, които на първо ниво убиват родния дриебен и среден производител. Това първо. Второ, картела на големите производители като Олинеза, Градус, Тандем и подобни. Трето, картела на 10-те вериги - Била, Лидл, Кауфман и т.н.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 55. 55 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "Чардо":
  Винаги има изключения

 56. 56 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#49] от "това онова":

  - Правилно е, но във парламента няма да го приемат.
  Всичко гласувано до сега е във интерес на монополите... и ако я нямаше намесата от Е.С., нещата можеше да са и по лоши.
  Най големия проблем е, че не работят за интересите на хората, но продължават да се натискат и .. не желаят да си ходят...

  urkobozambo
 57. 57 Профил на tantanran
  tantanran
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#10] от "tademan":

  чакайте малко, не виждам разлика в това мнение и мнението напр. на Дянков, само дето Дянков беше разпнат и то най вече, заради политиката на лакътушкане на ГЕРБ. Това, което казва Христов го знаем, проблемът е, че тази гледна точка не е приоритет на нито една политическа сила.

 58. 58 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#41] от "stoicho2":

  Аз имам впредвид друго..всяко правителство уж прави преструктуриране..ама ако се вгледаш по-добре преструктурирането винаги е равносилно на закриване и открадване.. Никога не се прави нещо с мисъл за това как ще е по-добре, а винаги как да не е по-зле..Има огромна разлика..Сбъркана политика поначало! Та затова не съм оптимист..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пешката":
  Много ++++++++++++++++++++++++++
  И още нещо - за твърде високото изземване на доход (цялото) получаваме мизерни и некачествени услуги!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 61. 61 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#8:"Trollfest"]Много добре го е казал [/quote]

  [quote#10:"tademan"]Най-накрая да чуя адекватно мнение и реалистични думи и прогноза.[/quote]

  Прави сте и двамата, обаче моят въпрос е защо трябваше да стигнем до момента, в който основни и елементарни икономически аксиоми да ни прават впечатление?

  С течение на времето българските "медии" вместо да се опитат да образоват българските граждани в полетата на икономиката и на политиката, направиха така, че масово хората да са отвратени от едното и напълно невежи и двете.

 62. 62 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 620 Неутрално

  С тия прогнози за растеж няма да стигнем ЗЕС и след 100г. . Инвеститорите ходят където има растеж. Интересува ги стабилността, предсказуемостта, качеството на съдебния процес,...Тоя мижав растеж гарантира високи нива на безработица и замразени заплати. Кой да инвестира тук? Чуждите инвеститори един по един се изнасят, а потенциалните ни заобикалят. Българите продължават да емигрират. Чудни перспективи.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 63. 63 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":

  Припомни и коя беше опозицията - социалистите, разбира се, те са по харченето

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 64. 64 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 807 Любопитно

  [quote#19:"deaf"]Малките и средните фирми сами са си виновни,защото вместо да се организират срещу големите акули (както по времето на Хитлер в Германия),те си въобразиха,че могат заедно с тях да участват в бизнес оргията.[/quote]
  Я разкажи, как точно по времето на Хитлер малките фирми се организират срещу големите акули?

 65. 65 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 905 Весело

  [quote#21:"krummm"]Тоя корнишон можеше да казва това и преди да стане министър. Кво му пречеше?! [/quote]
  Преди "тоя корнишон" да стане стане министър, същото "това" го казваше Дянков.
  И много пречеше...

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 66. 66 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Без да се наливат между 5-10 млрд. лева годишно в икономиката ни от външни инвеститори сме обречени да кретаме. Как да стане това не знам, но ако не стане ще сме си най-бедните и децата масово ще бягат навън, както сега от малките градове се изнасят към София. Думите за селското стопанство са добри на маса, но вижте какви заплати се плащат там и чакайте някой млад човек след 5 -години да работи в тази сфера. Държавата отдавна трябваше да направи фонд, примерно вместо ДЗПО, който да се занимава с окрупняване на земята. Неограничено изкупуване на дребни парцели и публични цени за парцели от 1000, 2000 и повече декари. Но на нашите политици им липсва мащаба, те гледат имота, апартамента или комисионата вместо сериозен мащаб на действие. Може би всички сме така, все пак те са отражение на хората които управляват.

 67. 67 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 454 Любопитно

  С Пламен Орешарски премиер,този мин. на финансите и спечелване на изборите от БСП (които поне могат да дефинират ДЪРЖАВА) дърпаме напред.

  кому е изгодно?
 68. 68 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#65:"Яна"]Преди "тоя корнишон" да стане стане министър, същото "това" го казваше Дянков.
  И много пречеше..[/quote]
  И Дянков и "тоя корнишон" казват разни работи. И докато "тоя корнишон" е назначен за месец и нещо, то Дянков беше финансов министър в продължение на три години и половина и имаше възможност да направи доста неща.

  "Корнишонът" дори да опита да направи нещо в правилната посока, веднага ще го дискредитират като нелегитимен.

 69. 69 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#67] от "коколино":

  при спечелването на избори от БСП винаги сме дърпали напред към пропастта. Следващият път сигурно ще додърпаме.

 70. 70 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Да, ама къде са структурните реформи? Иначе е прав - при българската ситуация, когато икономиката е разрушена и няма производство, всички средства, които бъдат вложени в потребление ще изтекат през търговските вериги, които са чужди, извън границите на България. Пари трябва да се вкарват в потреблението, когато е сигурно, че ще се купуват български стоки и това потребление ще задвижи българско производство - в случая не е така.
  Малко късно се сетиха, че икономиката трябва да се крепи на предприятия с висока добавена стойност, а не на селско стопанство и туризъм - само с около четвърт век закъсняха да го забележат.

 71. 71 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Държавата много може и трябва да направи за икономиката , но за жалост на хората с обременено от социализма съзнание и новите леви , това не включва преразпределяне. Да ми твърди някой ,че държавата трябва да стои на страна от пазара , значи той е напълно тъп и некомпетентен и е поредния пишман икономист от философския факултет на СУ.

  Големият проблем е ,че имаме много , прекалено много хора със съзнание обременено от социализма , за които както казах държавна намеса означава взимане на едни пари от едни хора и даване на едни пари на други хора. Преразпределяне , експроприация , олигофренация - както си го искате , тъй си го наречете , все си е вредна тъпотия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 72. 72 Профил на Kolchev
  Kolchev
  Рейтинг: 450 Весело

  А консервативните мислители на Кунева какво ще кажат по въпроса?

 73. 73 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Христов, накъде да правим още реформи, след като приватизирахме почти всичко? Може би трябва да национализираме?
  При деиндустриализирания капитализъм икономиката не може да бъде стимулирана по друг начин, освен чрез наливане на пари. Допреди 5 години за това се грижеха банките, но днес те не кредитират и явно трябва да се намеси държавата. Иначе има да кретаме още години така.

 74. 74 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво на министъра, че има воля да каже тази очевидна истина и да постави насока за следващото правителство. Дянков, мислеше и говореше същото но нямаше воля да го направи. Също така имаше съпротива от всички останали. Дано има воля за реформа, но лично аз се съмнявам. Проблема не е само в правителството а и в огромна част от нашия народ, който с изцяло увредена психика. Все се чака спасителя, месията, който ще оправи тяхното положения и ще въздаде справедливост. Почти никой не мисли, че решението на проблемите е в неговите ръце. Погледнете по голямата част от коментарите на тези преди мен и ще видите доказателство на твърденията ми.

 75. 75 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Като чуя "реформи" и веднага ми става ясно че тази дума се използва като пенкилер. Какви точно реформи - това е важното. Защото едни реформи са добри за растежа, но има едно голямо НО, други са доста лоши за растежа.

 76. 76 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#74:"seekingman"]Почти никой не мисли, че решението на проблемите е в неговите ръце. [/quote]
  В смисъл?

 77. 77 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  А как работи икономиката ни. Нямаме право да печатаме пари, но за да растем ни трябват свежи пари отвън. Но чуждите инвеститори идват когато могат да печелят в България. Т.е. или да произвеждат тук и да изнасят или се целят към вътрешното търсене. Ако гледаме периода преди кризата повечето се целиха във вътрешното търсене - т.е. искат да печелят от растежа в България.

  Но България не расте, защото министерството на финансите не иска да прави дефицит. А когато икономиката не расте, ако не правиш дефицит ти всъщност изземваш по-висок процент от приходите на гражданите или намаляваш разходите на държавата. Но и в двата случая забиваш икономиката надолу.

  Та много ми е интересно - как си го представя това служебния министър - да растем ама да не правим дефицит. При положение че не растем.

 78. 78 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#76:"emils"]В смисъл? [/quote]

  В смисъл че управляващата партия бяга от отговорност за икономиката като казва че отговорни са отделните граждани. Все едно че гражданите управляват тази държава, а не управляващата партия

 79. 79 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#78:"kai"]В смисъл че управляващата партия бяга от отговорност за икономиката като казва че отговорни са отделните граждани.[/quote]Аз мислех, че имаш предвид самите граждани.

 80. 80 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#66] от "stoiank":

  Изцяло съм съгласен с вас. Само масиран приток на чужди инвеститори, които да създават работни места е спасението. Какъв малък и среден бизнес да стимулираме при нашия толкова малък пазар? Как тези фирми биха се възползвали от Общия пазар в ЕС и като огромната част от тях са в услугите? Какви високи технологии и конкурентни фирми ще развиваме с едно неграмотно, необразовано и недисциплинирано население? Високотехнолгичните фирми вече са се интегрирали с други партньори в ЕС. Трябва да привличаме външни фирми с ниски данъци и ниски заплата на работната ръка. Други конкурентни предимства нямаме. Но за да дойде някой трябва да имаме що годе работеща съдебна система. Сега такава нямаме и затова не идват.

 81. 81 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#77:"kai"]А когато икономиката не расте, ако не правиш дефицит ти всъщност изземваш по-висок процент от приходите на гражданите или намаляваш разходите на държавата. Но и в двата случая забиваш икономиката надолу.

  Та много ми е интересно - как си го представя това служебния министър - да растем ама да не правим дефицит. При положение че не растем.[/quote]И аз това се опитах да кажа в постинг № 73, но ти си го казал по-добре.

 82. 82 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#80:"seekingman"]Но за да дойде някой трябва да имаме що годе работеща съдебна система. Сега такава нямаме и затова не идват. [/quote]А може би по този начин умишлено ги гонят, за да не се пречкат на родните мутри и парвенюта. Чуждестранните инвестиции им създават конкуренция, дърпат заплатите нагоре и създават правила и ред в бизнеса.

 83. 83 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#81] от "emils":

  На служебния министър му е простено, той не може да променя реално нищо. Но е редно когато някой финансов министър вземе да приказва нищонезначещи мантри журналистите направо да го разкостват.

  А мантрата растеж с реформи но без дефицит е пълна глупост. Така реално министъра казва "Ние чакаме и се надяваме на чудо, защото си нямаме идея какво да правим"

 84. 85 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 664 Неутрално

  НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ! ЕКСПРОПРИАЦИЯ!

  СРЕДНА ЗАПЛАТА 1000, СРЕДНА ПЕНСИЯ 600!
  БЕИЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!
  ЕЛЕККТРИЧЕСТВО И ВОДА - 5% ОТ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА!
  ИЗГОНВАНЕ НА ЧУЖДИТЕ ГРАБИТЕЛСКИ МОНОПОЛИ!
  ИЗЛИЗАНЕ ОТ Е С И Н А Т О!
  ДРУЖБА С РУСИЯ!
  ВСИЧКИ НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИ - В ЗАТВОРА!
  КОНФИСКАЦИЯ НА НАГРАБЕНОТО!
  ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ ЗА ОСОБЕНО ТЕЖКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ вкл ИКОНОМИЧЕСКИ!
  ВСИЧКИ ВИНОВНИ ПОЛИТИЦИ - В ЗАТВОРА!
  ЗАБРАНА НА ПАРТИИТЕ!СЪЗДАВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИ КОМИТЕТИ, КОНТРОЛИРАЩИ ППРАВИТЕЛСТВОТО!
  ШИРОКО ИЗПОЛЗВАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!
  СЪЗДАВАНЕ НА ЗДРАВ СЕМЕЕН И ОБЩЕСТВЕН МОРАЛ!

  ДА ЖИВЕЕ НАРОДЪТ! СМЪРТ НА ГРАБИТЕЛИТЕ!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 85. 86 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#83:"kai"]А мантрата растеж с реформи но без дефицит е пълна глупост. Така реално министъра казва "Ние чакаме и се надяваме на чудо, защото си нямаме идея какво да правим" [/quote]
  Така е.

 86. 87 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#18:"cinik"]Teo Вайгел, финансов министър при канцлер Хелмут Кол, подиграваше опозицията, че според нея дългове трябвало да се правят по всяко време. "Защото, когато върви икономиката нагоре, тогава можем да си го позволим. А когато върви надолу, тогава се налага да се прави[/quote]

  Мда, много от последователите на Кейнс разпалено доказват, как по време на цикличен спад на бизнеса държавата трябва да се намеси със "антициклично" дефицитно харчене.
  Интересно обаче не продължават с втората част, която препоръча да се обере "стимула" когато бизнесцикълът е в подем.

  На левонарезен му дай да преразпределя и трупа дефицити.

 87. 88 Профил на seemly
  seemly
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#77:"kai"]Та много ми е интересно - как си го представя това служебния министър - да растем ама да не правим дефицит. При положение че не растем.[/quote]


  Аз схващам дефицита като правителството да харчи повече отколкото да събира. Ако харчи още повече, не виждам да увеличава уелт-а. Да, може би БВП-то на хартия, да.
  А това, че повече чиновници ще харчат в мола...вместо тях някой предприемач може да е затворил.

  Икономиката на Чили например расте без дефицити. Както и тази на Сингапур, на Ботсуана...различно развити страни, в различни сектори.

 88. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#18] от "cinik":

  Я, нашият министър като Teo Вайгел: когато икономиката върви нагоре, тогава можем да си го позволим структурна реформа (да не прегрее). А когато върви надолу, тогава се налага да се прави структурна реформа.
  Въпросът е кога ще запее на "теорията на тънката струна": черни дупки са се появили в бюджета от предишната вселена, опс управляващи?

 89. 90 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#77:"kai"]Та много ми е интересно - как си го представя това служебния министър - да растем ама да не правим дефицит. При положение че не растем[/quote]
  По вашата логика, да забравим за Азиатските тигри, за Китай и Турция – Испания, Португалия, Гърция и Франция ще са новите тигри. При тези дефицити дето ги подържат сега ги чака сериозен, стабилен растеж.

 90. 91 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Христов е прав, но някак замазва какво трябва да се направи. Сред любимите ми мантри на прехода е "структурни реформи". Тази мантра, изричана хиляди пъти днес не значи абсолютно нищо. Затова беше честно един от "най-големите макроикономисти" в кочината, за какъвто е сочен Калин, да конкретизира какво има предвид. Например, да променяме ли данъчната политика, ставките ДДС, акцизите?. Дали да се намалят държавните разходи до 20% от GDP за да диша реалната икономика или да оставим разплутата социална държава да души растежа? Как да финансираме здравеопазването - частно, държавно, смесено? Пенсионните фондове да бъдат ли национализирани като сега или да има и частно осигуряване? Синдикатите да казват ли колко хора може да съкрати собственика или да ги пуснем на паша. Колко дни майчинство може да си позволи бюджета? И т.н. прости въпроси, по които топикономисто не обелва и дума. И почват едни съмнения.

 91. 92 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivanko77":


  [quote#23:"ivanko77"]а за вътрешно потребление сме с малък вътрешен пазар.[/quote]
  Пазарът ни не е малък. Коя от следните държави има по-голям вътрешен пазар: Исландия, Дания, Белгия, Швейцария, Финландия, Норвегия, Чехия, Словакия, Ирландия.
  Те обаче нямат нашите кахъри. Значи размерът не е от толкова голямо значение.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 92. 93 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Точно неспособността на Дянков да води антициклична политика по време на криза докараха бг икономиката до следния резултат:
  -100 000 закрити МСП
  -400 000 нови безработни.
  -скандално ниски чужди инвестиции и тн.
  -вътрешното потребление е убито
  Да ние сме фискални отличници в ЕС и какво от това.Когато една икономика е в рецесия както българската от 2010 правителството трябва да предприеме мерки за обръщане на тренда.Винаги съм казвал,че не е важно самото харчене на държавни средства, а как и за какви цели се харчат.

 93. 94 Профил на dimitarcho
  dimitarcho
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дянков,а сега както виждам и Христов са типични представители на т.нар Австрийска или Виенска икономическа школа -ниски данъци,ненамеса на държавата в икономиката,минимум регулации,ниско ниво на разпределение на БВП от държавата,и.тн.По-късно монетаристите водени от Милтън Фридман за основа на своята монетарна теория,използват постулатите на Австрийската школа като фундамент.Голямата депресия от 1929 доказа ,че единствения изход за излизане на една страна от една дълбока ик.криза трябва да се основава на мерки при които държавата е основен катализатор на ик процеси или т.нар Кейнсианска политика.Този тип политика е доказала своята ефективност във всички страни,където е прилагана.

 94. 95 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Значи, 3 % дефицит може? Колко е сега? Иначе е точно така. не разбрах, обаче, предвидени ли са, задействано ли е нещо по отношение на структурните промени в икономиката? Само за енергетиката има нещо, но то не е баш структурно.

  goblenka
 95. 96 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Временният ни министър е прекален оптимист. Много по-права е другарката Меркел когато се оплаква, че нейните пазарни механизми не действат. А те не действат, защото всъщност са антипазарни. Но хората, които трябва да разберат това и да предпишат действащото лекарство, не го разбират, защото не искат да го разберат. А не искат да го разберат, защото не им изнася. Нямат аванта да го разберат.
  Защото причините за това, което става в Евросъюза и в света на глобализирания капитализъм, са фундаментални. То се дължи на особеностите на глобалокапитализма като политико–икономическа система. Поради специално подбраните манипулирани принципи, върху които е изградена тази система, за пазарни се приемат само такива принципи, които водят на практика до бързо нарастване на имуществената диференциация в обществото, при което колкото по-богата е една държава в рамките на системата и една социална група в рамките на отделната държава, толкова те по-бързо забогатяват. А колкото са по-бедни, толкова по-бързо прогресивно обедняват.
  А ние сме бедна държава. И народът ни е най-беден в Европа.
  Но народът, който е най-бедната социална група в държавата, е основният краен потребител в държавата. А съвкупността от народите на една система от държавата – основен краен потребител в рамките на тази система. Тяхното обедняване води до намалена пазарна платежоспособност, стагнация на пазара, стагнация в икономиката, повишаване на безработица, което води до ново намаляване на пазарната платежоспособност, ново повишаване на пазарната неплатежоспособност и така нататък. Тоест, получава се порочен кръг – генерира се самокатализиращ се процес на нарастваща икономическа деградация и криза. Той може ефективно да да бъде спрян само ако причините, които са го предизвикали, бъдат премахнати. Ако прилаганите до сега манипулирани и изгодни само за най-богатата прослойка на планетата антипазарни механизми се забранят и се въведат механизми, които водят до по-равномерно разпределяне на доходите (материалното състояние) както между държавите в рамките на системата, така и между социалните групи в рамките на държавата.
  Нещо, което за богатите държави и социални групи изглежда абсолютно неприемливо. Защото немските банки например трудно биха могли да бъдат убедени да се откажат от трилионите евро, които са раздавали с кожодерски лихви и които са станали несъбираеми, да се примирят с подобно нещо. Именно по тази причина промяна в политиката на Евросъюза е трудно да бъде наложена. Макар че продължаването на тази политика води до постепенно отсичане на клона, на който са се настанили богатите евросъюзни държави.
  При това положение най-бърз и ефективен начин България да започне да се възстановява, е излизане от Евросъюза, възстановяване на пълния суверенитет на държавата и бърза промяна в законодателството, така че процесът на прогресивно обедняване на народа като социална група да спре и да бъде до голяма степен върнат назад до положението, което е било преди ерата на комунизма. Преди всичко да се премахне данъкът ДДС, основни данъци да станат данъкът върху общия доход и данъкът върху печалбата, които да са правно, но сравнително бързо прогресиращи. Държавата да има право да контролира ценообразуването. И да се създадат Крумови наказателни закони.
  За сега такава политическа партия и такива политици в България няма. Или поне не са известни.

 96. 97 Профил на p.i.p.
  p.i.p.
  Рейтинг: 447 Неутрално

  "Структурни промени в икономиката, а не харчене ще ускори растежа"

  а! още един шамар за станишко.....

 97. 98 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Още един откачен "експерт". Друго от него не може да се очаква. Нали е в жъвета на долнопробния и изключително вреден Институт за пазарна икономика. Методиките които преадлага доказано не работят, както у нас така и в Европа. Докога ще правят едно и също нещо отново и отново, а ще очакват различен разултат? Помните ли как Айнщайн беше нарекъл такова поведение?

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 98. 99 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  "Обичам" еспертното говорене. Особено, когато темата е една и съща. Тогава тезите на експертите се разбягват в противоположни посоки. Едните казват харчете за разтеж, другите сакън, не харчете. Трети са получили пари за изследване, в което стигат до извода, че е сгафено на пазара на труда, четвърти - виновни са бизнесмените-рентиери, пети считат, че сега е моментът за малко повече дефицит, веднага други репликират - не на какъвто и да е дефицит, т.н. Всички обаче споменават задължително ЕС - патерицата подпираща всички родни недоразумения и решенията им.
  Истината е по-проста - в държавата се краде на поразия, включително и от европейските пари /такива са всички най-закъсали страни/, бюрокрацията е огромна, работим вече само за издръжка на раздутата поне с 30% администрация, няма правосъдие, има едър бандитизъм и дребен циганизъм /не ни са необходими марокански скакалци/, толериране на паразитиращи етноси, празни приказки и лозунги на политици /политици ли са в действителност?/, паралелна власт, която си прави, каквото си иска, откровени мафиоти начело на държавата, вместо на десния вланг на "райетата".
  Да извикам като героят на Вазов - "Политици и експерти ли?!"

 99. 100 Профил на karada64
  karada64
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не структурни промени в икономиката, просто трябва държавата(правителство и чиновници) да се вземат в ръце, да спрат да крадат като за световно, да изкарат сивата икономика на светло, да се намалят хрантутниците на държавната хранилка, да спрат нагласените обществени поръчки и пилеенето на публични средства. Тогава и заплатите ще се увеличат(поради осветляване на паричните потоци), и ще има повече пари за социални дейности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK