Офшорки, свързани с ПИБ, купили пътния бизнес на Васил Божков, твърди "Медиапул"

Офшорки, свързани с ПИБ, купили пътния бизнес на Васил Божков, твърди "Медиапул"

© Красимир ЮскеселиевСвързани с Първа инвестиционна банка офшорни фирми са придоби пътния бизнес на Васил Божков, твърди "Медиапул", като се позовава на източници от сектора.


"Господин Божков и фирмите, в които той е мажоритарен акционер, нямат абсолютно никакво участие в "ПСТ холдинг". Причината за това е продажбата на дяловете на г-н Божков и компаниите му на нов собственик", се казва в официалното изявление на "Нове холдинг", изпратено до медиите. "Относно евентуални въпроси за собствеността на "ПСТ холдинг", "Мостстрой" и "Холдинг Пътища" запазваме правото си да не коментираме търговски взаимоотношения към момента", пише още в него.


"Нямам нищо общо с тази сделка. Аз съм един обикновен акционер в ПИБ, който веднъж годишно участва в общото събрание на банката", казал Цеко Минев пред новинарския сайт.
По негова информация сделката е станала в края на март, когато "ПСТ холдинг" взе заем от 40 млн. лв. от ПИБ с цел да се разплати с подизпълнителите си по последния участък на автомагистрала "Тракия".


Новите собственици още не са вписани в Търговския регистър, но със задна дата е напуснал целият борд на директорите без Иван Иванов, който все още представлява дружеството.


"ПСТ холдинг" е водещ партньор в две обединения, които строят съответно последния участък от автомагистрала "Тракия" и отсечка от автомагистрала "Марица", като и по двете трасета има сериозно забавяне и неплащане на подизпълнители. Затова шефът на пътната агенция заплаши, че ще прекрати договора с изпълнителя на "Марица". Пред "Медиапул" обаче премиерът Марин Райков бил казал, че това няма да се случи, защото няма взето такова политическо решение. Транспортният министър Кристиан Кръстев пък се ангажирал последният участък от "Тракия" да бъде пуснат през юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK