Пострадалите по време на работа са се увеличили през 2012 г. след години на спад

Пострадалите по време на работа са се увеличили през 2012 г. след години на спад

© Валентина Петрова



От 2001 г. насам случаите на трудови злополуки и увреждания от работния процес в България намаляват стабилно. Докато през 2002 г. регистрираните инциденти са общо 5436, през 2011 г. са вече наполовина по-малко - 2752. През последната година обаче броят на пострадалите отново е тръгнал нагоре и отново е над 3000 за цялата страна.


Това съобщиха от синдикалната организация КНСБ, Министерството на труда и социалната политика и Главна инспекция по труда по повод предстоящия в неделя - 28 април - Световен ден за безопасност на труда. Представители на синдикатите и на институциите отбелязаха празника вчера като отдадоха почит и положиха венци в памет на загиналите при трудови злополуки на гранитната плоча пред сградата на КНСБ. 


Въпреки увеличените случаи на трудов травматизъм през миналата година, броят на смъртните случаи на работното място продължава да спазва тенденцията на спад. От 109 за 2010 г. фаталните инциденти намаляват на 86 през 2011 г. и на 82 през 2012 г. 




По данни на Международната организация по труда (МОТ), чиято инициатива е световният ден за безопасността на труда, всяка година повече от 150 милиона човека по света претърпяват трудови злополуки или получават заболяване заради работата си. Смъртните случаи на и свързани с работното място са общо 2.34 милиона на година. От тях 321 хиляди са вследствие на инциденти, а останалите повече от два милиона случая са причинени от различни видове заболявания, свързани с работната дейност. "Това е неприемлив дефицит на достойни условия на труд", отбелязват синдикатите. 


Тенденциите в България са успоредни на световните - значително повече са заболяванията, причинени от условията на работното място, отколкото възникналите инциденти. За периода 1990 – 2012 г. смъртните случаи при трудови злополуки са близо 3000. За същия период трайно инвалидизираните са над 1700, а повече от 300 хиляди са претърпели злополуки, които са довели до временна неработоспособност.


Най-много случаи на пострадали на работното си място у нас миналата година има сред заетите в сухопътния транспорт с общо 140 трудови злополуки. На второ и трето място се нареждат съответно заетите с търговия на едро и на дребно. По области най-голям брой трудови злополуки са възникнали в София-град (1082), Варна (259), Пловдив (253) и Стара Загора (162), а най-малко са в Кърджали – 19. 


Трудовият травматизъм е причина за огромни загуби всяка година. Те водят до обедняване на работниците и техните семейства, намаляване на производителността и капацитета на работа и драматично повишат разходите за здраве. Статистиката на МОТ показва, че в световен мащаб болестите свързани с работното място са стрували общо 145 млрд. евро през 2012 г. У нас загубените работни дни в следствие на инциденти или влошено здраве са над 158 хиляди за годината.  


Ефективната превенция на трудовите злополуки изисква продължително подобряване на националните системи по безопасност и здраве при работа, на проверките, превантивните програми и компенсаторните системи навсякъде, съветват от МОТ. Необходимо е цялостно подобряване на разбирането и значението на този проблем, както и активно участие на обвързаните страни - държавата, инспекции по труда, представителите на работотаделите и професионалистите по безопасност на труда, допълват от ГИТ.  

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Разбира се.
  Защото на фона на ужасяващата безработица и бедност, работодателите го удариха през просото, без да спазват каквито и да било мерки за безопасности работно време и пестейки най-напред от предпазните средства.
  И като се има предвид, че над водата останаха да цапат само прокровителстваните фирми на наши хора, които нито ХЕИ, нито Инспекция по труда ги лови, за какво става дума всъщност....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 2. 2 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Човек, ако нищо не върши няма опасност да се случи трудова злополука.
  А иначе така написаното послание за загриженост, че работата и живота не вървят като има злополуки малко ми се струва като загрижеността, че прасето малко яде и е болнаво и няма да стане Коледата...

 3. 3 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  И работодателите и работниците трябва да се съобразяват с нормите за безобпасност, това е във взаимен интерес.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Кел файда, ако свършиш някаква работа, но утрепеш човек! Безопасността на труда е най-важна!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 682 Неутрално

  На всеки строеж може да се видят фрапантни нарушения на безопсаността на работа. И после пада работника. Оказва се, че нямал осигуровки, не бил даже с договор. А лечението е скъпо. Работодателят никой не го принуждава да плати лечението, а едни 50-100 хилядарки за лечението е следващия път самия работодател би ходел да следи работниците си дали са обезопасени.

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  най-голям брой трудови злополуки са възникнали в София-град (1082), Варна (259), Пловдив (253) и Стара Загора (162), а най-малко са в Кърджали – 19.

  По строежите нали ?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 7. 7 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Подобни рискове не са оправдани, но като човек е притиснат до стената се съгласява на всичко.

  bezsmyrten
 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Първо в момента укриването на злополуки е доста по-трудно. В момента, който се информира 112 за пострадал човек те са длъжни да информират полицията, а те съответно Инспекцията и НОИ. Така че, да я обявиш после за битова- не става.
  Второ, в момента никой или почти никой не проверява техническа безопасност. Гледат се бумаги безчет, работно време, безсмислени измервания, като Осветеност примерно, но самите машини - никога. И накрая средния ръководен персонал е оод всякаква критика, нивото накомпетентност е нулева, а българина без контрол е обречен. Ние си ценим колата повече от здравето.

 9. 9 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  преди няколко месеца само, в самия център, под прозорците на президент, премиер и министър на труда работеха майстори по джапанки и без каси. да не говорим за предпазни очила и ръкавици. а пък за осигуровки....





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK