Пострадалите по време на работа са се увеличили през 2012 г. след години на спад

Пострадалите по време на работа са се увеличили през 2012 г. след години на спад

© Валентина ПетроваОт 2001 г. насам случаите на трудови злополуки и увреждания от работния процес в България намаляват стабилно. Докато през 2002 г. регистрираните инциденти са общо 5436, през 2011 г. са вече наполовина по-малко - 2752. През последната година обаче броят на пострадалите отново е тръгнал нагоре и отново е над 3000 за цялата страна.


Това съобщиха от синдикалната организация КНСБ, Министерството на труда и социалната политика и Главна инспекция по труда по повод предстоящия в неделя - 28 април - Световен ден за безопасност на труда. Представители на синдикатите и на институциите отбелязаха празника вчера като отдадоха почит и положиха венци в памет на загиналите при трудови злополуки на гранитната плоча пред сградата на КНСБ. 


Въпреки увеличените случаи на трудов травматизъм през миналата година, броят на смъртните случаи на работното място продължава да спазва тенденцията на спад. От 109 за 2010 г. фаталните инциденти намаляват на 86 през 2011 г. и на 82 през 2012 г. 
По данни на Международната организация по труда (МОТ), чиято инициатива е световният ден за безопасността на труда, всяка година повече от 150 милиона човека по света претърпяват трудови злополуки или получават заболяване заради работата си. Смъртните случаи на и свързани с работното място са общо 2.34 милиона на година. От тях 321 хиляди са вследствие на инциденти, а останалите повече от два милиона случая са причинени от различни видове заболявания, свързани с работната дейност. "Това е неприемлив дефицит на достойни условия на труд", отбелязват синдикатите. 


Тенденциите в България са успоредни на световните - значително повече са заболяванията, причинени от условията на работното място, отколкото възникналите инциденти. За периода 1990 – 2012 г. смъртните случаи при трудови злополуки са близо 3000. За същия период трайно инвалидизираните са над 1700, а повече от 300 хиляди са претърпели злополуки, които са довели до временна неработоспособност.


Най-много случаи на пострадали на работното си място у нас миналата година има сред заетите в сухопътния транспорт с общо 140 трудови злополуки. На второ и трето място се нареждат съответно заетите с търговия на едро и на дребно. По области най-голям брой трудови злополуки са възникнали в София-град (1082), Варна (259), Пловдив (253) и Стара Загора (162), а най-малко са в Кърджали – 19. 


Трудовият травматизъм е причина за огромни загуби всяка година. Те водят до обедняване на работниците и техните семейства, намаляване на производителността и капацитета на работа и драматично повишат разходите за здраве. Статистиката на МОТ показва, че в световен мащаб болестите свързани с работното място са стрували общо 145 млрд. евро през 2012 г. У нас загубените работни дни в следствие на инциденти или влошено здраве са над 158 хиляди за годината.  


Ефективната превенция на трудовите злополуки изисква продължително подобряване на националните системи по безопасност и здраве при работа, на проверките, превантивните програми и компенсаторните системи навсякъде, съветват от МОТ. Необходимо е цялостно подобряване на разбирането и значението на този проблем, както и активно участие на обвързаните страни - държавата, инспекции по труда, представителите на работотаделите и професионалистите по безопасност на труда, допълват от ГИТ.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK