Министър Асен Василев: При служебния кабинет над 200 млн.лв. са тръгнали към българския бизнес

Министър Асен Василев: При служебния кабинет над 200 млн.лв. са тръгнали към българския бизнес

© Надежда Чипева, КапиталПри служебния кабинет над 200 милиона лева са тръгнали към българския бизнес като от тях 150 млн. лв са нисколихвени кредити по финансовия инструмент Jeremie - Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който е във Велико Търново за откриването на изложение на производители в областта на хранително-вкусовата промишленост и земеделието, в което участват над 100 малки и средни предприятия, както и 7 големи търговски вериги.


"Правим всичко възможно да помогнем на бизнеса. Голяма част от разплащанията вече са факт, в това число и по оперативната програма за конкурентноспособност, както и от държавния бюджет", каза още в тази връзка Василев като разясни, че се преразглеждат договори, по които се забелязва неравнопоставеност между големите и малките играчи на пазара.


Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали има картели у нас, но личните наблюдения на министъра е, че има изкривявания и цени, които се неоправдани от пазара.
Според Василев, поверенто му министерството трябва да се раздели на икономика и енергетика. "В енергетиката проблемите са по-големи и по-спешни. Честно казано изненадан съм от инертността в този ресор и чувството на повечето хора в него, че нещата може да продължават така. Трябва обаче да са наясно, че обществото няма да го допусне и това, че хората сега не са на улицата, не означава, че утре няма отново да излязат, ако промените не станат факт", коментира още министър Василев.


Изложението, което министърът посети, е част от приоритетите на служебното правителство за подпомагане на малките и средните предприятия в условията на продължаваща криза. Целта е българските предприятия да получат повече информация за стандартите, на които трябва да отговарят продуктите им, за да бъдат доставяни в магазинната мрежа на търговските вериги, както и за възможностите за експорт на български храни.


Там производителите ще бъдат запознати и с допълнителните възможности за финансиране на бизнеса чрез публични и частни източници.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK