Остават два дни за подаване на данъчните декларации

Остават два дни за подаване на данъчните декларации

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Остават два работни дни за подаване на декларациите за облагане на доходите, съобщиха от Националната агенция по приходите. От НАП предупреждават, че ако гражданите не са си подали декларациите досега, може да им се наложи да чакат по опашки.


Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април, като това може да се направи и по интернет, ако имат електронен подпис. Другите възможни варианти са по пощата с обратна разписка, в някои пощенски станции срещу входящ номер, както и на място в офис на НАП. Ако документите са изпратени по интернет, клиентите на НАП могат да ползват отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне.


Образец на декларацията за облагане на доходите клиентите на НАП могат да изтеглят от интернет страницата на агенцията. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации съвпада и със срока, когато трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на номер: 0700 18 700.

От НАП напомнят още, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен годишната декларация за доходите им от 2012 г.


Такива са например наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и др. самоосигуряващи се лица. Декларацията се подава три пъти годишно - в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK