Инвеститори във ВЕИ поискаха уволнението на министъра на икономиката

Инвеститори във ВЕИ поискаха уволнението на министъра на икономиката

© Красимир ЮскеселиевС писмо до премиера членовете на Българската фотоволтаична асоциация настояват минстърът на икономиката Асен Василев да бъде уволнен. Повод за това са "последователните незаконосъобразни и дискриминационни действия на регулаторните органи спрямо производството на енергия от ВЕИ и по-специално на министър Асен Василев", пише в писмото.


От асоциацията призовават премиера още на днешното заседание на правителството да задължи Енерегийния системен оператор да спазва българските и европейските нормативи и да отмени ограниченото производство от ВЕИ както и да издаде указания на ДКЕВР да отмени "цената за достъп" за производителите на ВЕИ.


Ограничаването на производството на енергия от ВЕИ напоследък прави невъзможно обслужването на кредитите на над 1700 местни дружества и ги обрича на фалит, пишат още в писмото си производителите. Те казват, че непремерените изказвания в публичното пространство и неосвонателните твърдения изграждат негативни обществени нагласи.
Производителите на възобновяема енергия съзират и изграждането на "институционален чадър" върху заводски и топлофикационни дружества за сметка на производството на ВЕИ.


В друго свое писмо от вчера от асоциацията настояха за уволнението на шефа на ЕСО и на Централното диспечерско управление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK