Данъчната свобода от правителството настъпва на 1 май

Данъчната свобода от правителството настъпва на 1 май

© Юлия ЛазароваИнститутът за пазарна икономика изчислява всяка година до коя дата българите работят, за да си платят данъците. Съответният ден е прието по света да се нарича Tax Freedom Day, а у нас Ден на свободата от правителството. Публикуваме анализа за 2013 година. Заглавието е на редакцията.


Точно до 1-ви май ще работят българите, за да си платят данъците през 2013 г. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано – ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.


През настоящата година денят на свобода от правителството носи известна ирония, тъй като спираме да работим за правителството точно в т. нар. Ден на труда – традиционно неработен ден. В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде през месец май като по-ранното му настъпване през последните 4-5 години се дължи както на притиснатите от кризата и слабото възстановяване приходи и появата на бюджетен дефицит, така и на засилената роля на европейските средства, които ние изключваме от сметката, тъй като не излизат директно от джоба на българския данъкоплатец.
Ако продължим със символичната сметка, то от 1-ви до 5-ти май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат "освободени" от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2013. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата и ние ги наричаме "дни за отработване".


Методология


Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста – сравняват се консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с БВП на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината. Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.


През 2013 г. българите ще изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2013). Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените близо 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1.1 млрд. лв.


Използването на официалните прогнози на правителството е най-коректният начин да се направи тази сметка, но това не означава, че реалността ще бъде точно такава. Например, при пресмятането на датата за 2010 г. също бяха използвани официалните прогнози, но те се разминаха сериозно с реалностите – сривът на приходите и появата на дефицит премести деня доста по-рано от първоначално очакваното.


Изпълнението на Бюджет 2012 също донесе промени, като дефицитът и съответно дните за отработване бяха доста по-малко.  Какво означава това за българина? Нормално, сметките по-горе представляват средни стойности, които носят малко информация за всеки отделен човек. Данъчната тежест в България е различна за отделните хора, като голямата тежест пада върху раменете на работещите българи, които изрядно плащат своите данъци – те плащат подоходни данъци, внасят осигуровки и потребяват повече, тоест пълнят хазната с ДДС и акцизи.


За тези българи, които могат да бъдат определени като "средна класа", денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. Те ще понесат тежестта и на т. нар. данък върху лихвите, тъй като огромната част от депозитите принадлежат именно на средната класа. От друга страна за българите, които не работят или просто работят "на сиво", денят на свобода от правителството идва много по-рано.


Има ли повод да празнуваме?


Фокусът върху приходите в хазната носи донякъде лъжливо чувство за повече свобода през последните години. Покрай кризата сериозно пострадаха приходите от ДДС и акцизи, както и от корпоративни данъци, което допълнително измести датата по-рано. Единствено приходите от данъците върху труда (подоходен и осигуровки) се задържаха сравнително стабилни.


Така или иначе, ако се абстрахираме от приходите и се вгледаме в данъчните ставки, картината е друга – запазване на основни данъци като ДДС, корпоративен и подоходен, запазване на осигурителното бреме, но покачване на осигурителни прагове, покачване на акцизи и имуществени данъци, въвеждане на нови данъци (туристически, върху застрахователните премии, върху лихвите), както и сериозно квази-данъчно бреме.


Всичко това иде да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата си, често за сметка на другите, които се разсейват и не плащат. И все пак, всеки български гражданин пълни хазната по един или друг начин. Най-много дни през 2013 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 35 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 11 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дена.


Ден на свобода, дни за отработване и преработени дни


Източник: ИПИ на база данни от Министерство на финансите, НСИ

© ИПИ

Източник: ИПИ на база данни от Министерство на финансите, НСИ


Графиката по-горе показва деня на свобода от правителството през годините (в синьо), както и т. нар. дни за отработване или преработени дни. Тези дни на практика показват наличието на излишък или дефицит в бюджета. Ако има излишък, то данъкоплатците са се преработили за държавата, т.е. плащали са данъци, приходите от които не са били моментално похарчени от правителството – тези дни са представени с червена линия в отрицателните стойности.


Ако има дефицит, то данъкоплатците рано или късно ще отработят похарченото на вересия – това са положителните стойности на червената линия. Наложени една върху друга, линиите показват, че картината през последните години не се е променила чувствително, тоест не получаваме повече свобода от правителството въпреки изместването на деня по-рано. 

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  Ха! Свобода?! Каква свобода?

  Това, че са свършили да ни доят за деня нищо не означава...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 2. 2 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 617 Неутрално

  За методологията можем само да споменем единия от родителите, който не е баща!
  За бизнеса освен официалната данъчно -осигурителна тежест има и една друга, по-тежка - такси, санкции и глоби!
  Много от тях можем да причислим към рекета!
  Затова повода за празнуване е само в главите на държавните служители, очакващи бонуси за всеки празник!

  pastor
 3. 3 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"статията"]за българите, които не работят или просто работят "на сиво", денят на свобода от правителството идва много по-рано[/quote]
  Еврика! Зорлем правителството се е опитвало да ни направи колкото може "по-свободни"

 4. 4 Профил на macifer
  macifer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  дам....

  След като се платят данъците идва данъ4на свобода:
  - няма ДДС 20%
  - няма акцизи и ДДС на бензина (колкулирани в цените на стоките)
  - няма пътен данък / винетки
  - няма данък имоти
  - няма данък лихва

  Урааааа!!! от утре сме свободни!!!!!!

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 699 Весело

  "За тези българи, които могат да бъдат определени като "средна класа", денят на свобода от правителството може да дойде дори през лятото. Те ще понесат тежестта и на т. нар. данък върху лихвите, тъй като огромната част от депозитите принадлежат именно на средната класа. От друга страна за българите, които не работят денят на свобода от правителството идва много по-рано.!......
  Значи като чета статията излиза, че безработните и тези без пукнат лев в банките трябва да са най-щастливите по този индекс...хахаха..Свинско със зеле

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Тази нелепица не е "приета по света", ако не броим една конкретна икономическа секта, която по неведоми причини се прима за меродавна от българските медии, за разлика от по-нормалнит части на света. По-интересно ми е кога ще дойде деня на свободата от пропагандата на пазарните талибани? Вероятно като им секне външното финансиране...

 7. 7 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Да, да!
  Вече е свобода!
  Но празният джоб
  ни води към гроб!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 8 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До сега работихме за държавата. Сега ще поработим за Топлофикация, ЧЕЗ, ВиК, Мобилния картел и Банковия картел. Може пък към края на годината да поработим и за себе си.

 9. 9 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Това ми напомня един стар виц:
  Срещнали се на някакъв форум българин и японец. Започнали да си говорят кой как работи и т.н. Японецът казал:
  - Аз работя 8 часа, от които два часа за себе си, два за императора и четири за Япония.
  Българинът помислил малко и казал:
  - Аз пък работя два часа, защото император нямаме, а пък за Япония ми е все тая.

 10. 10 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "pafaka22":

  ++++++++++++++++++!
  А и вица е добър!

 11. 11 Профил на ДИАНА
  ДИАНА
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Данъчната свобода е една добра идея, стига разбира се да не премине една тънка граница и да се превърне в пълна "свободия", както много често се случва в България.
  Струва ми се, че дисциплината не е сред нещата, които ни се отразяват добре като нация, дори и тази дисциплина да е жизненоважна и от нея да зависи бъдещето на нацията.
  От друга страна обаче, ние българите май сме най-щастливи тогава когато няма правила, защото можем да правим каквото си поискаме и най-вече да се жалваме колкото поискаме.

  Диана Русинова
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK